Onze top 6 beste AMD moederbord van 2021

Het moederbord verbindt alle componenten met elkaar en bepaalt welke type processor (CPU), werkgeheugen (RAM), harde schijven, grafische kaarten en andere uitbreidingsmogelijkheden we kunnen gebruiken in onze computer. Ook de hoeveelheid van elk voorgenoemd component hangt af van ons moederbord. Denk bijvoorbeeld aan het aantal geheugen slots, PCI Express sleuven voor de grafische kaarten, enz… Elk moederbord is ontworpen om optimaal te werken met bepaalde type processors en RAM geheugen. Helaas passen niet alle stukken zoals legoblokken in elkaar. Maar na het lezen van dit artikel heb je wellicht meer inzicht waarop je moet letten. We zochten naar het beste AMD moederbord van verschillende formaten zoals: ATX (305 x 244mm), micro-ATX (244 × 205mm) en mini-ITX (170 x 170mm). Van elk formaat (ook bekend als vormfactor) zochten we ook een budget-vriendelijke versie.

ROG staat bij Asus bekend als “Republic Of Gamers”. Een reeks van desktop en laptop hardware met een focus op gamers. Dit moederbord heeft geen geïntegreerde grafische kaart en is aan de dure kant. Desondanks kozen we het toch als beste moederbord omwille van de brede ondersteuning voor zowel 2e, 3e als 5e generatie AMD processors. Voor gaming gaan we er ook van uit dat we zelf onze grafische kaart willen kiezen. Verder komt dit moederbord met 8 SATA poorten, ingebouwde Wi-Fi 6, één gigabit en één 2.5Gbe LAN-poort. Voor de prijs had het moederbord misschien wel een extra M.2 slotje kunnen gebruiken en een meer toekomstgerichte 10Gbe LAN-poort in plaats van 2.5Gbe. Voor de liefhebbers biedt het bord wel voldoende mogelijkheden om te overclocken. Is dit moederbord net iets buiten je budget overweeg dan de Asus TUF GAMING X570-PRO (WI-FI) of de MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon WIFI.

Chipset: X570| PCIe/M.2: 1x PCIe 4.0 x1, 1x PCIe 4.0 x16, 2x M.2 (waarvan 1 PCIe 4.0) | USB: 1x USB 3.2 Gen 2, 4x USB 3.2 GEN 2, 6x USB 3.2 Gen 1 (+ front panel connectoren

Beste budget ATX: GIGABYTE B550 Aorus Elite V2

Met dit moederbord zitten we nog net boven de 100 euro. Maar we krijgen hiervoor wel ondersteuning voor 3e en 5e Gen AMD processors, 2 snelle M.2 slots voor SSD schijven en we kunnen RAM geheugen gebruiken tot 128GB aan maximaal 3200 Mhz (DDR4-3200). Met een B550 chipset en de voorgenoemde eigenschappen maakt dit het vandaag een goed moederbord voor een redelijke prijs. Lees onderaan de pagina om het verschil over chipsets om het verschil te weten tussen de B550 en X570 chipset. Daar leggen we uit dat er een klein snelheidsverschil is en verschil in aansluitmogelijkheden zijn als je een PC bouwt met een B550 chipset.

Chipset: B550| PCIe/M.2: 1x PCIe x1, 3x PCIe 3.0 x16, 2x M.2 (PCIe 3.0) | USB: 2x USB 3.2 Gen 2, 3x USB 3.2 GEN 1, 2x USB 2.0/1.1 (+ front panel connectoren)

Beste micro ATX: MSI MAG B550M MORTAR WIFI

Voor het beste moederbord van het micro ATX formaat (µATX) verdient de MSI MAG B550M MORTAR WIFI een plaats in onze lijst. Het RAM geheugen van dit moederbord is uitbreidbaar tot 128GB en dit met modules tot 4400Mhz. Het bevat zoals onze ATX tegenhangers ook 2 snelle M.2 slots voor de harde schijven. Dit moederbord is zeer geschikt voor gaming dankzij de vele heatsinks die de onderdelen zelfs onder zware belasting koel houden. De MAG staat namelijk voor “MSI Arsenal Gaming”. Dit moederbord komt ook met ingebouwde wifi 6 en een 2.5Gbe LAN-poort.

Chipset: B550| PCIe/M.2: 1x PCIe x1, 3x PCIe 3.0 x16, 2x M.2 (waarvan 1 PCIe 4.0) | USB: 2x USB 3.2 Gen 2, 3x USB 3.2 GEN 1, 2x USB 2.0/1.1 (+ front panel connectoren)

Beste budget micro ATX: MSI B550M PRO

De budgetvriendelijke versie in onze lijst is precies de gestripte versie van de bovenstaande MSI B550 Aorus. We kunnen tot ‘slechts’ 64 GB RAM geheugen gaan, wat eigenlijk nog ruim voldoende is voor een gaming PC. De frequentie van de RAM modules ligt iets hoger, tot 4600Mhz. Indien onze processor het ondersteunt kunnen we, dankzij de ingebouwde grafische kaart, het moederbord reeds zonder extra grafische kaart in gebruik nemen. We kunnen later eventueel nog uitbreiden met een betere grafische kaart. Dit moederbord mist een ingebouwde wifi en heeft een gewone standaard gigabit LAN-poort. Mocht wifi voor jou een must zijn, dan is er ook nog een variant met wifi voor een kleine meerprijs. Een goedkoop moederbord komt meestal met wat meer beperkingen. Dit moederbord is bijvoorbeeld beperkt tot 3e Gen AMD Ryzen en AMD Ryzen 4000 G-Series.

Chipset: B550| PCIe/M.2: 1x PCIe 3.0 x1, 1x PCIe 4.0/3.0 x16, 1x M.2 | USB: 4x USB 3.2 Gen 1, 2x USB 2.0 (+ front panel connectoren)

Voor de liefhebbers onder ons gaan we nog kleiner met het mini ITX model (17 x 17cm) van de ASUS ROG STRIX B550. Opnieuw een “ROG-moederbord” dus speciaal ontworpen voor gaming. Het kleine bordje bevat onder andere geïntegreerde wifi 6 en grafische kaart. We leveren door zijn kleine formaat wel wat capaciteit en snelheid in op het RAM geheugen. Tot 2133Mhz en maximaal tot 64 GB. Ondanks het kleine formaat is er plaats voor 2 M.2 harde schijven, die zeker van pas komen in je kleine pc-configuratie. We tellen er momenteel ongeveer 200 euro voor neer, wat voor een mini-ITX model van dit kaliber heel goed meevalt.

Chipset: B550| PCIe/M.2: 1x PCIe 4.0 x16, 1x PCIe 3.0 x16, 2x M.2 | USB: 4x USB 3.2 Gen 1 (waarvan 1 Type-C), 1x USB 2.0, 1x USB 2.0 Type C (+ front panel connectoren)

Beste budget ITX: Gigabyte A520I AC

Wil of moet je klein wil bouwen met een kleiner budget? Maar wil je toch een moederbord met voldoende kracht voor gaming? Dan kunnen we je in deze lijst ook verder helpen. Met dit Gigabyte moederbord kun je ook nog tot 64 GB RAM geheugen gaan aan maximaal 2933 Mhz (DDR4-2933). Er is één PCI Express x16 aanwezig 1 M.2 slot. Daarnaast nog een ingebouwde grafische kaart met 2 HDMI poorten en 1 DisplayPort. Let op: Die werken alleen als je CPU ook een geïntegreerde grafische chip heeft. De ingebouwde wifi ondersteunt slechts 802.11AC, Wi-Fi 5 dus. Er is wel Bluetooth 4.2 aanwezig.  We leveren ook wat in qua ondersteuning van CPU’s, deze is beperkt tot 3e generatie AMD Ryzen.

Chipset: A520 | PCIe/M.2: 1x PCIe 3.0 x16, 2x M.2 | USB: 3x USB 3.0 Gen 1, 2x USB 2.0/1.1 (+ front panel connectoren)

Tot zover artikel ‘De 6 beste AMD moederborden van 2021’.
Onze lijst bevat een paar moederborden waar Wi-Fi 6 op mogelijk is. Bekijk onze beste gaming routers om van de nieuwste wifi technologieën te kunnen profiteren.

Beste moederbord

Waar op letten bij het kopen van een moederbord?

Vormfactor

Hoe kleiner we gaan van vormfactor hoe kleiner de keuze wordt en hoe minder de mogelijkheden. Hou er rekening mee dat niet alle grafische kaarten zullen passen in een micro-ATX behuizing en al zeker niet in een mini-ITX behuizing. Denk aan de uitbreidingsmogelijkheden, zo zullen de meeste mini-ITX moederborden slechts 2 slots hebben voor RAM geheugen. De beste keuze voor een gaming PC is nog altijd een ATX, of tenminste een micro-ATX. De kleinere ITX kan van pas komen als je vaak de PC moet verplaatsen, als je te weinig ruimte hebt voor een grote ATX kast of je vindt het gewoon cool. Het hangt ook af van wat je precies wil doen. Wil je bijvoorbeeld overclocken? Hou dan rekening dat je componenten meer warmte gaan genereren en dat dit moet gecompenseerd worden met meer en betere koeling die dan weer meer plaats gaan innemen.

RAM geheugen

In onze lijst vermelden we de capaciteit en frequentie van het RAM geheugen. Een hogere frequentie betekend echter niet dat het de best presterende RAM geheugen is. Er is namelijk nog zoiets als “CAS latency” (CL). De vertraging, of hoeveel klok cycli de module er over doet om zijn gegevens te lezen. De vermeldingen van de CAS latency zien er dan bijvoorbeeld zo uit: CL17-18-18-38 of CL14-14-14-34. Hoe lager de CL, hoe lager de vertraging en hoe sneller de module reageert bij het opvragen van de gegevens in het geheugen. Zo kan RAM geheugen met een lagere frequentie en lage CL uiteindelijk beter presteren dan die met een hoge frequentie maar ook met een hogere CL. Kies je een moederbord waar geheugen met een hoge frequentie wordt ondersteunt, dan heb je alvast veel keuze om het beste RAM geheugen erbij te kiezen.

 

Poorten

Gebruik je veel externe apparaten zoals printers, externe schijven, USB sticks, … Dan is het een gemak als je voldoende USB poorten beschikbaar hebt. Een moederbord met een X570 chipset kan tot 8 USB 3.2 Gen 2 poorten hebben in combinatie met nog een paar USB 2.0 poorten. Meer poorten dus tegenover de B550 chipset waar je bijvoorbeeld maar twee 3.2 USB Gen 2, misschien nog een tweetal 3.2 Gen 1 en een zestal 2.0 poorten zal vinden. Gebruik je geen aparte videokaart (niet aangewezen voor een gaming PC) dan kun je de geïntegreerde grafische kaart van het moederbord gebruiken. Let op: Om deze te gebruiken moet je CPU dus ook een geïntegreerde grafische chip hebben. Als je op die manier werkt, denk dan aan de poorten die op het moederbord beschikbaar moeten zijn voor je monitor. (DVI/HDMI/DisplayPort)

Extra’s

Verder kun je nog letten op welke RAID je wil gebruiken. Bijna alle AMD moederborden ondersteunen RAID 0, 1 en 10. Maar soms is RAID 5 en 6 ook wel gewenst. Controleer steeds de specificaties van het moederbord indien je een specifieke RAID wil gebruiken. Een leuke extra die mooi meegenomen is, is de RGB verlichting. De meeste moederborden die ontworpen zijn voor gaming zullen ook LED’s op het moederbord en op eventuele ventilatoren hebben. Deze moederborden komen dan meestal ook samen met software of de mogelijkheid om die verlichting af te stemmen met bijvoorbeeld de RGB verlichting van je PC-kast.

Welke socket is compatibel met een AMD Ryzen CPU?

AM4 is momenteel de enige socket in gebruik bij AMD. Met uitzondering van de minder gebruikte sTRX4 socket, maar processors van deze reeks, de Ryzen Threadripper, zijn steenduur. Tot wel enkele duizenden euro’s voor een CPU alleen. AM4 is een socket waar AMD al lang aan vasthoudt. Mede hierdoor zijn niet alle CPU’s compatibel met alle moederborden die een AM4 socket hebben. Controleer steeds welke CPU’s passen vóór je een moederbord aanschaft. Of misschien nog beter: De beste benadering bij het bouwen van een PC is vertrekken van welke CPU je wil gebruiken en daar het moederbord op afstemmen. AMD had aangekondigd de AM4 socket tot het jaar 2020 te blijven gebruiken. Heden 2021, al iets over tijd dus, ligt een nieuwe socket (de AM5) wel al op de loer. Uitkijken dus in de nabije toekomst voor een mogelijks verschil in sockets.

Goedkoop moederbord

Welke chipset heb ik nodig voor een AMD Ryzen CPU?

Voor je AMD Ryzen CPU gebruik je best een moederbord met een B550 of X570 chipset en tenminste een B520. Wil je het beste en snelste uit je moederbord halen kies dan enkel voor de X570. Als we ons moederbord bekijken als een complete luchthaven die alles met elkaar verbindt zoals de terminal, tarmac, landingsbaan, douane, aankomstlobby, … Dan is de chipset onze verkeersleider. Het beheert de stroom van data tussen de componenten op het moederbord. Hoe efficiënter de verkeersleider (de chipset) hoe minder vertragingen we zullen ondervinden op onze vluchten. Dus hoe efficiënter het moederbord zal omgaan met beheren van die data-flow. De beste “verkeersleider” voor AMD processors is momenteel dus de X570 chipset. Alhoewel die ongeveer een jaar ouder is dan de A520 en B550, heeft deze chipset meer PCI Express banen, meer mogelijkheid voor USB aansluitingen en SATA poorten. Zowel CrossFire als SLI worden ondersteunt (benamingen om meerdere grafische kaarten te combineren als één) en er kan gebruik gemaakt worden van PCI Express 4.0 (2 maal zo snel als PCIe 3.0). De A320, B350, X370, B450 en X470 chipsets dateren al van 2017-2018. Die vermijden we beter vanaf nu tenzij je nog een oudere CPU op de kop kan tikken die niet meer ondersteunt worden in de nieuwste moederborden. Want in de computerwereld zijn die chipsets eigenlijk al… verouderd.

Wat is het beste AMD moederbord?

Ongetwijfeld een moederbord met een X570 chipset. Denk bijvoorbeeld aan een M.2 NVME harde schijf op een PCIe 4.0, die 2 keer sneller is dan een PCIe 3.0. Hier en daar vinden we ook wel een PCIe 4.0 op een B550 chipset. Maar controleer steeds de specificaties bij de fabrikant zelf voor de “voorwaarden” om dit als een PCIe 4.0 te gebruiken.

 

Ter info: We installeerden vorige maand nog Windows 10 op een nieuwe PC met een Samsung 980 PRO M.2 NVME 1TB SSD op een PCIe 4.0. In enkele minuten was de installatie van Windows 10 volledig voltooid!

beste AMD moederbord

Verschillende soorten beste AMD moederbord

Tot zover het artikel ‘Beste AMD moederbord’ – Laatste update 04/10/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘hardware’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.