Onze top 5 Beste gaming desktops 2021

De beste gaming PC is de som van zijn componenten en uiteindelijk zijn die componenten in eender welk merk terug te vinden. Toch kan de prijs heel wat verschillen per merk en betaal je voor de betere merken vaak iets meer. Die merken komen dan meestal wel met wat voordelen zoals extra garantie, gratis software of zelfs herstel aan huis.

Kiezen we voor een prebuild gaming PC, dan besparen we ons de tijd en moeite om zelf een PC te moeten bouwen. Je moet dan ook niet uitvissen welke componenten het best bij elkaar passen. We moeten ons dan wel beperken tot wat er op de markt beschikbaar is en tot de componenten die de fabrikanten hebben gekozen. Het werkgeheugen later uitbreiden of volledig vervangen met sneller werkgeheugen, een videokaart vervangen of een extra harde schijf toevoegen kan natuurlijk ook nog altijd.

Opnieuw voor elk wat wils met onze lijst van 5 beste gaming desktops. We zochten naar de beste prijs-kwaliteit van dit moment, een goedkope gaming PC, een topmodel voor de fervente gamer en tenslotte nog een compacter model en de beste gaming PC die ook perfect geschikt is voor videobewerking.

Beste prijs-kwaliteit: HP PAVILION TG01-2960ND

Deze HP Pavilion Gaming springt in het oog door zijn Nvidia GeForce RTX 3060 Ti videokaart. Hij is geschikt om zwaardere games zoals AC Valhalla, Call of Duty of Cyberpunk 2077 te draaien. De Ti in de videokaartbenaming staat voor “Titanium” wat betekend dat het gaat om een geüpgraded of beter presterende videokaart.

De AMD Ryzen 7 5700G processor heeft een uitstekende benchmarkscore. Met de componenten van deze PC zit je dus nog een paar jaar goed en dit allemaal voor een schappelijke prijs. Met zijn afmetingen van 33,74 x 15,54 x 30,4 (HxBxD) is die ook niet erg groot. En mocht je in de loop van tijd problemen ondervinden met deze PC, dan biedt HP de “Next business day on-site-garantie”. Iemand van HP komt dus gewoon thuis even langs om te herstellen.

CPU: AMD Ryzen 7 5700G | GPU: Nvidia GeForce RTX 3060 Ti | RAM: 16GB DDR4 3200MHz | Opslagruimte: 512GB SSD NVMe + 1TB HDD 3,5 inch SATA

Beste gaming desktop: HP OMEN GT13

De Omen reeks van HP is, in tegenstelling tot de Pavilion reeks, speciaal ontworpen voor gaming door gebruik te maken van de laatste nieuwe componenten. Ze bieden steeds ook de ruimte voor uitbreiding. Deze PC heeft bijvoorbeeld nog 2 lege geheugensloten om uit te breiden naar 64GB werkgeheugen. Misschien jammer dat er slechts 1 harde schijf aanwezig is maar dankzij de ruimte voor uitbreiding in het gewone desktopformaat is er voldoende plaats voor extra harde schijven.

De reeds aanwezige harde schijf is dan wel een snelle NVMe SSD van maar liefst 2 terabyte. Met de 10GB Nvidia GeForce RTX 3080 grafische kaart, een 11e generatie i9 CPU en 32GB aan werkgeheugen game je soepel de nieuwste games. De combinatie van al deze componenten maken deze PC tevens voor VR, foto- en videobewerking en 3D-modellering. Bij een Omen PC komt het “OMEN Command Center” waar je met die meegeleverde software makkelijk de instellingen de hoogte in kan jagen en makkelijk kan overklokken.

Er is een ingebouwde beveiliging om het risico van beschadiging door overklokken aan de onderdelen te beperken. Tenslotte is er nog de “Network Booster” die voorrang geeft aan netwerkverkeer van games of waar je zelfs het verkeer kan splitsen in 2 datastromen. Gameverkeer wordt dan via de snelst beschikbare verbinding verstuurd, bijvoorbeeld over het bekabeld netwerk en al het ander verkeer over de wifi-verbinding.

CPU: Intel Core i9 11900K | GPU: Nvidia GeForce RTX 3080 10GB | RAM: 32GB DDR4 3200MHz | Opslagruimte: 2TB SSD NVMe

Beste goedkope: ALTERNATE GAMER RED

Voor de beste goedkope gaming PC in onze lijst kozen we voor de ALTERNATE Gamer Red met een GTX 1660 SUPER. Niet de goedkoopste in de lijst van Alternate, maar wel één die momenteel op voorraad is en een afzonderlijke videokaart heeft. We leveren uiteraard wat in als we goedkoper willen zijn. De benchmarkscore van de CPU is een beetje aan de lage kant voor gaming. Toch, met 16GB werkgeheugen, een SSD harde schijf en een 6GB Nvidia GTX 1660 Super videokaart spelen we zeker nog games zoals GTA V, Fortnite, CS:GO, Overwatch en dergelijke.

Deze PC is trouwens een perfect instapmodel. Want dankzij de B450 chipset van het moederbord kun je deze PC later nog altijd upgraden met een processor uit de Ryzen 5000 reeks en meer RAM-geheugen toevoegen of volledig vervangen met sneller geheugen. Ook de videokaart kun je later makkelijk vervangen. Een goed alternatief is om zelf je onderdelen uit te kiezen en te laten samenstellen door Alternate aan de hand van hun PC-Builder tool.

CPU: AMD Ryzen 5 1600AF| GPU: Nvidia GTX 1660 Super 6GB | RAM: 16GB DDR4 3000MHz | Opslagruimte: 240GB SSD + 1TB HDD 3,5 inch SATA

Beste voor videobewerking: MSI MAG CODEX X5

Jawel een gaming PC is uitermate geschikt voor videobewerking en andere veeleisende grafische bewerkingen zoals CAD en andere 3D-modelering software. Met de i9 11900KF (niet te verwarren met de i9 11900K, de KF-versie scoort beter), 24GB aan VRAM dankzij de GeForce RTX 3090 en maar liefst 128GB werkgeheugen is het renderen (verwerken) van je bewerkte video’s een lachertje.

De 2TB M.2 SSD en 3TB traditionele HDD komt zeker van pas voor videobewerking. Zeker als je 4K beelden verwerkt. Nog een tip: Verwerk je video’s steeds naar de SSD om ze later te verplaatsen op de gewone harde schijf of op een NAS. De schrijfsnelheid van een SSD is vele malen hoger dan die van andere traditionele harde schijven. Het renderen van je video zal dus veel sneller gaan.

We overwogen voor videobewerking ook nog een samenstelling door Alternate, namelijk de “ALTERNATE Content Creator Master pc-systeem“. Deze is iets goedkoper en bevat een NVIDIA Quadro RTX 5000 videokaart (16GB VRAM). De Quadro reeks van Nvidia is meer gericht op content creatie. Net zoals hierboven geschikt voor videobewerking, CAD/3D. Maar ook bedoeld voor CGI, wetenschappelijke berekeningen, AI (artificiële intelligentie) en machine learning.

Quadro videokaarten hebben ook een betere duurzaamheid en levensduur tegenover de meer consumentgerichte GeForce reeks. Deze PC van Alternate komt met een AMD-processor die het in multithreading soms net wat beter doet dan Intel. Er is ook iets meer opslag, 7TB in totaal, en “slechts” 64GB werkgeheugen. Als je serieus content moet creëren dan is deze PC van Alternate zeker een mooi alternatief.

CPU: Intel Core i9 11900KF | GPU: Nvidia GeForce RTX 3090 24GB | RAM: 128GB DDR4 3200MHz | Opslagruimte: 2TB M.2 SSD + 3TB HDD 3,5 inch SATA

Beste compacte: MSI MPG TRIDENT A

Laat je door zijn compact formaat niet bedriegen, er zit heel wat kracht in deze  compacte desktop. Waaronder een 11e generatie i7 processor, 32GB aan werkgeheugen, een terabyte aan opslag en een 12GB Nvidia GeForce RTX 3060 grafische kaart. Ondanks dat hij klein is wordt er inderdaad nergens op bespaard. Deze PC van MSI heeft alles in huis om de laatste nieuwe games te kunnen spelen. MSI is op de koop toe een zeer respectabel merk die steeds mee is met de nieuwste trends en zich meestal focust op gaming.

De breedte van deze PC is minder dan 14cm en heeft een hoogte van 37,7 en diepte van 41 cm. Ideaal dus voor wie minder plaats heeft. Een nadeel van een kleiner formaat is dat die meestal wat minder geschikt zijn voor uitbreiding. Wil je nog een extra harde schijf er bij proppen dan zal het wat puzzelen zijn. Het werkgeheugen upgraden naar 64GB betekend dat je de 2x 16GB latjes ram moet vervangen want er zijn slechts 2 geheugensloten. Desondanks valt de prijs echter goed mee voor heel wat kracht waar deze PC reeds mee komt.

CPU: Intel Core i7 11700F | GPU: Nvidia GeForce RTX 3060 12GB | RAM: 32GB DDR4 3200MHz | Opslagruimte: 1TB SSD M.2

Tot zover artikel ‘De 5 beste gaming desktops van 2021’.

Laptops zijn in de afgelopen jaren meer geschikt geworden om mee te gamen. Je kan een overzicht van onze favoriete gaming laptops van dit moment vinden op PC Gaming Gear. Bouw je liever zelf? Kijk dan hier voor meer hulp bij het uitkiezen van hardware.

beste gaming desktop vergelijken

Waar op letten bij het kopen van een gaming desktop?

CPU

Verrassend genoeg is het niet de CPU dat het belangrijkste component is bij gaming. Een PC met een processor die 4 a 6 kernen en zo’n 4 a 12 threads heeft is in principe al voldoende. Tenzij het spel speciaal ontwikkeld is om te profiteren van meerdere CPU kernen, zullen CPU’s met meer dan 6 kernen de gaming ervaring slechts miniem verbeteren. Hou dit in het achterhoofd en weet ook dat Intel-processors eigenlijk iets betere single-core prestaties hebben dan AMD-processors.

Als de prijs voor jou niet zo belangrijk is dan kies je misschien beter voor één van de laatste generatie Intel CPU’s. AMD moet in het algemeen echter niet onder doen voor Intel en al zeker niet in multitasking en prijzen.

GPU

In tegenstelling tot de processor is de grafische kaart wel één van de belangrijkste componenten voor gaming, al niet het belangrijkste component. Als je echt wil gamen vermijd dan zeker de geïntegreerde grafische kaarten, ook bekend als Integrated Graphics, Shared Graphics of ook soms naartoe verwezen als “gedeeld videogeheugen” of “shared videokaart”. Geïntegreerde videokaarten maken namelijk gebruik van het werkgeheugen van de PC zelf en een grafische chips in de CPU en moederbord.

Wanneer je serieus wil gamen met een geïntegreerde videokaart, zie dan al dat verkeer van gegevens naar het werkgeheugen van de PC als een ochtendspits op de Brusselse ring. Een toegewezen (afzonderlijke) videokaart heeft z’n eigen werkgeheugen. Die werken als het ware van thuis uit dus verminderen en vermijden ze de files. Nvidia’s GeForce en AMD’s Radeon GPU’s zijn momenteel zowat de bekendste op de markt voor gamers.

RAM

Na de videokaart is het RAM-geheugen het belangrijkste component voor gaming. Hoe weet je nu precies hoeveel werkgeheugen je nodig hebt? Alle games hebben een minimum en aangeraden hoeveelheid RAM-geheugen in hun systeemvereisten opgesomd die je makkelijk kan googelen. Zoek bijvoorbeeld naar “systeemvereisten Cyberpunk 2077” of nog beter in het Engels “Requirements Cyberpunk 2077”. Je game zal normaal gesproken perfect werken op het minimale aanbevolen werkgeheugen (wellicht niet op de maximale instellingen).

Om je games vloeiend te kunnen spelen, neem het zekere voor het onzekere en ga voor de aangeraden hoeveelheid werkgeheugen in plaats van het minimum. Andere programma’s, al of niet op de achtergrond, gebruiken namelijk ook RAM-geheugen. Denk aan je antivirus, browser, office toepassingen, je besturingssysteem zelf (bvb. Windows) en andere programma’s die je open laat tijdens het gamen.

Ben je een streamer, calculeer dan ook nog wat extra RAM-geheugen in om je gameplay te streamen. Een PC met 16 GB RAM geheugen is tegenwoordig het meest gangbaar en betaalbaar.

gaming desktops vergelijken

Opslagruimte

In de meeste configuraties van prebuilt PC’s zullen we een SSD als opstartschijf zien en extra traditionele harde schijf voor opslag. Besturingssystemen en programma’s worden dan op de SSD geïnstalleerd en andere gegevens zoals documenten, foto’s, video’s en games op de traditionele harde schijf met grotere capaciteit. Op die manier verkrijgen we een groot snelheidsgewin voor het opstarten van de PC, van programma’s en het algemeen functioneren van de PC.

Misschien belangrijker dan de capaciteit van je harde schijven is het type harde schijf. De lees- en schrijfsnelheid kan enorm verschillen. Ook tussen de SSD’s! Ter vergelijking: De WD Red Pro 18 TB, een traditionele harde schijf, heeft een leessnelheid van 272 MB/s, de Samsung 870 QVO 2 TB SSD een leessnelheid van 560 MB/s en de Samsung 980 PRO 1 TB SSD van maar liefst 7000 MB/s. Die laatste is van het type NVMe op een M.2 interface in plaats van een aansluiting via SATA-kabel.

De prijzen van die type harde schijven zijn de laatste jaren enorm gedaald en bijna te vergelijken met hun SATA interface SSD tegenhangers. Het kan dus gunstig zijn om je games te installeren op zo’n snelle schijf. We zien wel een verschil in capaciteit tussen de traditionele harde schijven en SSD’s. Sommige games zouden al gauw de ruimte van je SSD voor een groot deel in beslag nemen.

Om er een paar op te noemen: Call of Duty: Modern Warfare meer dan 230 GB, Hitman 2 ongeveer 149 GB, Flight Simulator zo’n 127 GB, Call of Duty: Black Ops III rond de 110 GB, Cyberpunk 2077 iets meer dan 70 GB, zelfs de ietswat oudere GTA V eist nog meer dan 65 GB op.

Behuizing en formaat

De PC-behuizing is enerzijds een persoonlijke smaak of voorkeur en anderzijds zijn er ook wat praktische elementen van toepassing. Denk er bijvoorbeeld aan of je de harde schijven van je oude PC zal overplaatsen of er misschien wat extra zal bijsteken. Hoeveel vrije sleuven heb je nodig en voor welk formaat harde schijf (3,5 inch of 2,5 inch)? Wil je de vrijheid wat betreft de videokaart? Hou er dan rekening mee dat sommige videokaarten enorm groot kunnen zijn.

Met een compacte PC (Micro-ATX of Mini-ITX) kan het moeilijker worden om eventueel uit te breiden. Verder denk je er best nog aan hoeveel plaats je hebt op je bureau. Als de praktische kant afgevinkt is kun je je volledig laten gaan op de esthetische kant met ledverlichting en kiezen voor een eyecatcher.

gaming desktop voor streamers

Tot zover het artikel ‘Beste gaming desktop – prebuilt’ – Laatste update 14/11/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Desktops’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.