Beste gaming muizen

Individuele reviews

GAMING MUIS KOPEN
WAAR MOET IK OP LETTEN

GEVOELIGHEID & PRECISIE – DPI

De gevoeligheid van de muis wordt meestal uitgedrukt in dot per inch of DPI. Deze meeteenheid geeft aan hoeveel je je muis moet bewegen, om je cursor te bewegen. Hoe hoger het DPI gehalte, hoe minder je de muis moet bewegen om je cursor te bewegen. Met een kleine beweging vliegt je cursor over het hele scherm. Een laag DPI gehalte wil zeggen dat je je muis meer moet bewegen om je cursor te verplaatsen.

Game muizen met een hoog DPI (Tussen 2000 – 16000) zijn extreem gevoelig voor beweging. Hierdoor worden ze gebruikt door de allerbeste professionele gamers. Let op, er zijn ook Pro gamers die een laag DPI gehalte gebruiken om juist zo groot mogelijke bewegingen te kunnen maken. Belangrijk is dat je deze beweging dan zeer snel uitvoert. Voor spelers met een groot scherm, tegenwoordig waarschijnlijk iedereen, is een hoog DPI gehalte ook voordelig. Gezien je cursor je hele scherm over moet gaan kan je best gebruik maken van een licht verhoogd DPI.

GamingGear advies: Ons advies is om even na te denken over welk type gamer jij bent of wil zijn. Wil je een gaming muis met verschillende opties dan raden we je aan een gaming muis uit te kiezen met instelbaar DPI. Tegenwoordig kan je aan de hand van vooraf ingestelde game profielen je DPI in-game veranderen. Heb je zo’n muis dan zou er op zich geen probleem zijn en moet je ook geen keuze vooraf nemen. Teveel DPI is niet goed, te weinig DPI is ook niet goed.

ERGONOMIE

Ja kan je afvragen of de ergonomie van een muis echt belangrijk is. Dit wordt hoedanook te vaak onderschat. Recht zitten achter een computer scherm of laptop is ongelooflijk belangrijk voor je algemene houding. De dag van vandaag spenderen we vaak ettelijke uren voor onze PC, voor werk, gamen of ontspanning. De afstand en hoogte van je stoel, de armen die op het bureau kunnen rusten, afstand van de muis en keyboard. Maar ook de vorm is niet te onderschatten.

Zit je wel vaker voor je scherm dan is de ergonomie van je stoel en muis zeer belangrijk. De houding van je hand beïnvloed je arm, je schouder, je rug en zo door naar de heupen. Een ergonomische muis is een van de factoren die toedoet aan een goede houding. Dit is belangrijk als je gezond wil zijn op lange termijn. Doe je dit niet, en let je niet op ergonomie, dan moet kan je de uiteindelijke gevolgen dragen. Artritis, carpaletunnelsyndroom, of andere chronische pijnen die je beletten van je goed te voelen. Wat is ergonomie; het ontwerp, de dimensies en het gewicht van de muis. Ook de bereikbaarheid van de knoppen speelt hierin mee.

GAMING PROFIELEN

Hoewel de meeste muizen tegenwoordig ‘click & play’ zijn wordt er ook veel aandacht besteed aan het instellen van gaming profielen. Via de relevante gaming software en drivers kan je verschillende profielen aanmaken die elk verschillende settings hebben. Op deze manier heb je één profiel per type game, en kan je heel makkelijk In-game switchen. Hier spreken we niet enkel over de LED RGB belichting, maar ook vooral over het DPI.

PROGRAMMEERBARE KNOPPEN

Gaming muizen komen standaard met minstens 5 knoppen. Andere gaan hier dan wat over en voorzien je van 17 verschillende programmeerbare knoppen. Zelf het scrol wieltje is volledig instelbaar. Pro gamers gaan enkele stappen verder en binden graag enkele macro’s aan hun muisknoppen. Op deze manier kunnen ze heel wat shortcuts halen tijdens het online gamen.

REACTIESNELHEID

De ‘Polling rate’ is de benaming voor de reactiesnelheid van je muis. Het is de snelheid waarop de muis een nieuw commando kan uitvoeren. Hoe hoger de polling ratio, hoe beter en accurater de bewegingen van je gaming muis. Een standaard PC muis heeft een ratio van ongeveer 125 Hz, waar een gaming muis vaak rond de 250 tot 1000 Hz zit. Dit betekend dat een normale muis tot 125 inputs kan nakijken per seconde. Een gaming muis kan tot 10 keer meer inputs aan per seconde, en dat kan tellen tijdens het schieten. Gebruik je een draadloze muis, weet dan dat hoe hoger de polling ratio hoe lager de batterijduur.

DRAADLOOS

Tien jaar geleden was deze vraag makkelijk beantwoord. Draad is altijd beter dan draadloos. Met een draadloze verbinding was er vroeger te veel verlies van data en verbinding. Dit zorgde voor een kleine lag waardoor men minder goed kon gamen. Tegenwoordig is de gaming wereld helemaal veranderd. Draadloze toestellen zijn zo goed als even snel als de tegenstanders met draad. Ook al is er misschien een klein verschil, deze is amper te merken. Daarom is het vandaag mogelijk om je toestellen draadloos te kopen. Dit heeft natuurlijk wel een invloed op het budget, draadloze componenten zijn iets duurder.

Verschillende Gaming Muis Grip

Een computer muis was vroeger een klein iets dat nodig was als aanwijsapparaat. Tegenwoordig is dit kleine toevoegsel onmisbaar, en wordt uiterste precisie verwacht binnen de gaming markt. Vroeger waren ook alle gaming muizen gelijkaardig qua vorm. Er werd niet veel gelet op langdurig gebruik, ergonomie, duurzaamheid enzoverder. Maar hier is de afgelopen jaren heel wat verandering in gekomen. In grote lijnen zijn er drie type gaming muizen als men spreekt over de grip. Zo heeft men de Palm grip, Claw grip en Vinger grip.

palmgrip

De hand rust over de volledigheid van de game muis. De besturingen worden gedreven door de pols. De vingers zijn in volledige rust. Een klik wordt aangedreven door de volledige vinger, die volledig in contact zijn met de knoppen. Deze grip zorgt voor de meeste rust en comfort. Toch is klikken en bewegen iets trager dan de claw grip.

clawgrip

De handpalm rust op de achterkant van de muis. Hierdoor ontwikkeld zich een ruimte tussen de vingerkoten en de muis. De vingertip komt bijna loodrecht naar beneden op de gaming muis. Dit zorgt voor een snellere klik dan de palm grip. Ook bewegingen zijn preciezer en sneller. Toch is dit niet onze verkozen manier van gamen.

vingergrip

De vinger grip is handig voor kleinere muizen die de palm niet echt voorzien van rust. De muis wordt enkel met de vingers vastgehouden, niet ideaal voor langdurig gamen. De vinger grip zorgt wel voor de snelste muisbewegingen maar levert precisie in. Daarnaast is de voortdurende beweging van de pols en arm niet voordelig.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.