Beste Grafische kaart

Ontdek hier de beste grafische kaarten van 2021. Een goede videokaart kan razendsnel  meerdere grafische taken uitvoeren. Nvidia en AMD zijn de grootste spelers in de markt om de snelste en krachtigste kaart te leveren om jouw spelcomputer optimaal te laten functioneren. In onze top 5 vind je de 5 opvallendste grafische kaarten van dit moment. Ze vallen op door de prijs, hun performance of uitzonderlijk vermogen

Beste grafische kaarten van 2021

MSI – GEFORCE RTX 2080 TI

Deze graphics card is op dit moment met stip de de snelste graphics card met de krachtigste GPU (Graphics Processing Unit) die er is. Hierdoor speel je alle games vloeiend, razendsnel en levensecht in 4K. Zelfs de koeling werkt geavanceerd en is ingesteld op de wat je van de processor en het werkgeheugen vraagt. Kijk je bijvoorbeeld een film dan schakelt de koeling volledig uit zodat dit geen extra energie kost en je niet gestoord wordt. Uniek voor de GeForce serie is de ray tracing techniek die ervoor zorgt dat graphics realtime en super realistisch worden weergegeven. Deze video card vraagt ook wel wat van het moederbord: maar liefst 3 vrije sloten neemt hij in beslag. Ook hangt aan deze hoogstaande kwaliteit een behoorlijk prijskaartje, die overigens het voor de echte gamefreak helemaal waard is. Dit is voorlopig de beste videokaart van 2021.

“Beste grafische kaart 2021” – PCGG

GIGABYTE AORUS – GEFORCE RTX 2080 SUPER

Dit is een beter betaalbare versie van de kwaliteit die Nvidia levert met de Geforce RTX 2080 serie. Het is op de nummer 1 in deze top na de snelste video card met een 1440P performance in 4K. Dit alles voor enkele honderden euro’s minder. Ook deze grafische kaart heeft ray tracing om figuren levensecht te laten bewegen op je scherm.

“Beste prijs / kwaliteit” – PCGG

ASUS – RADEON RX 5700 XT

Dit is voor de liefhebbers van het AMD systeem. Naast Nvidia is AMD de belangrijkste producent van grafische kaarten. De Radeon serie is ooit door ATI ontwikkeld en later overgenomen door AMD. Deze Radeon serie is speciaal ontwikkeld voor de consument. De 5700 serie is voorzien van de vernieuwde RDNA architectuur oftewel Radeon DNA. Er is in de nieuwe architectuur vooral gewerkt aan nog meer efficiëntie, wat de videokaart met name voor gamers een must maakt.

“Alternatief voor Nvidia” – PCGG

GIGABYTE – RADEON RX5700 GAMING OC 8G

Met een geheugen van 8GB aan GDDR6 kun je als je aan het gamen bent tegelijkertijd streams en video’s kijken in hoge kwaliteit. Want de turbo kloksnelheid van 1905 Mhz zorgt ervoor dat je games op QHD of soms 4K resolutie kunt spelen. De videokaart blijft met 3 ventilatoren goed gekoeld. Ook deze grafische kaart komt uit de bekende Radeon serie. De gamers zijn op diverse platforms zeer te spreken over de kwaliteit/prijsverhouding van deze videocard. Daarom is hij hier gekozen als de editors’ pick.

“Editor’s Pick 2021” – PCGG

MSI – RADEON RX 580 ARMOR 8G OC

Deze grafische kaart biedt de nodige kwaliteit voor een budgetprijs. Voordeel van deze grafische kaart is dat deze standaard is overgeklokt waardoor de prestatie van deze kaart beter is dan andere kaarten. De kaart werkt prima voor 1080p resolutie. De GPU van de kaart ondersteunt HDR. Hierdoor worden kleuren intenser weergegeven. De koeling door middel van de ventilatoren wordt ingezet wanneer nodig. Dat betekent geen irritant gezoem tijdens het kijken van een serie of als je gewoon wat aan het typen bent.

“Grafische kaart binnen budget” – PCGG

Hoe kies ik een goede grafische kaart

Wat doet een grafische kaart?

Een grafische kaart zorgt voor de interface tussen computer en beeldscherm. De GPU, dat is de Graphic Processing Unit, is hierin het belangrijkste onderdeel van de grafische kaart. Dit is een processor die wordt ingezet voor alle videotaken. Hierdoor neemt de GPU de taken van de CPU over. Deze zorgt ervoor dat de grafische processen sneller en soepeler verlopen.

Wat is een grafische kaart nu precies?

Een grafische kaart bestaat naast de GPU nog uit een aantal onderdelen. Zo is er het videogeheugen (VRAM) waarin de digitale representatie van de beelden en de sjablonen zoals textures worden opgeslagen. De grootte van het geheugen bepaalt hoe snel en gedetailleerd de weergave is. Daarom is een groot geheugen belangrijk als er met hoge resoluties wordt gewerkt. Het videogeheugen maakt gebruik van DDR technologie. Een grafische kaart wordt bij de monitor op diverse wijze aangesloten. De HDMI aansluiting is daar een voorbeeld van. De koeler is bij een grafische kaart ook erg belangrijk. Deze zorgt ervoor dat de GPU en het VRAM voldoende gekoeld blijven. Hoe intensiever de videokaart werkt, hoe warmer deze wordt zonder voldoende koeling. Er zijn verschillende vormen van koeling mogelijk, zoals passieve koeling met een koelprofiel of actie koeling met een ventilator boven een koelprofiel.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een grafische kaart?

De meeste videokaarten die geschikt zijn voor gamers, zijn vaak een aardige investering. Dit zijn de grafische kaarten ook wel waard, want voor wat je betaald krijg je ook zeker kwaliteit terug. Hier vind je waar je op moet letten bij de aanschaf van een videokaart.

Voor de beste beeldkwaliteit is het belangrijk  dat je nagaat met welke GPU je wilt gaan gamen. Dit hangt natuurlijk ook een beetje af van het budget wat je tot je beschikking hebt en wat voor gamer je bent. Gebruik je de GPU misschien ook nog voor andere dingen dan gamen? Al deze dingen tellen mee om de juiste GPU te kiezen.

Het is natuurlijk belangrijk dat je een videokaart met aansluiting kiest die past op zowel je moederbord en de monitor. Mochten deze een verschillende aansluiting hebben, dan kun je met behulp van verloopstekkers en adapters de twee onderdelen met elkaar verbinden.

Bij het moederbord is het zeer belangrijk dat deze compatibel is met de grafische kaart. Ook moet er voldoende ruimte zijn in de toren, naast de koeling, om deze videokaart te plaatsen. Best allemaal bekijken alvorens te kopen! Zo heb je geen onaangename verrassingen.

Voor je monitor moet je gewoon even opletten, tegenwoordig is zo goed als alles via HDMI aansluiting.

Videokaarten hebben vaak hun eigen stroomtoevoer nodig om voldoende stroom te krijgen om optimaal te presteren. Kijk bij aanschaf wat de videokaart nodig heeft en hoe je deze stroomtoevoer moet regelen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.