Gaming PC kopen

EIGEN GAMING DESKTOP BOUWEN

Moederbord

Het moederbord is het hart van elke desktop. Op jouw moederbord worden alle ander componenten aangesloten. Kies daarom jouw moederbord als eerste, deze moet compatibel zijn met alle elementen dat je in jouw gaming desktop wil plaatsen. Een sterk moederbord is compatibel met de sterkste procesoren en grafische kaarten. Daarnaast moeten er genoeg slots zijn voor RAM geheugen, en potentiële uitbreidingen later. Ook je voeding en extra kaarten (audio / streaming) worden op je moederbord aangesloten. Lees alvast de lijst van beste moederborden voor een gaming desktop.

Grafische kaart & GPU

De grafische kaart bepaald het beeld. Hoewel dit logisch is zijn er een hele reeks van specs en regels dat belangrijk zijn wanneer je een grafische gaming kaart zoekt. Ook het merk kan van grote waarde zijn. HyperX, Nvidia, MSI, Gigabyte, Asus, er zijn heel wat merken met gelijkaardige producten. Het belangrijke is dus letten op compatibiliteit en de kwaliteit van het merk van aankoop.

Tegenwoordig is ook GPU zeer belangrijk geworden. GPU is het grafische geheugen dat jouw videokaart heeft, en dit bepaald hoe goed jouw beeld eruit zal zien. Hoe hoger het GPU, hoe hoger de graphics.

Gaming processor

Je processor is de denkkracht van jouw gaming desktop. Hier hebben we veel minder last van merken gezien Intel zo goed als de hele markt in handen heeft. Maar wat moet je dan kiezen, i5 – i7 of i9 – welke generatie – wat wil GHz zeggen en hoe interpreteer je de cijfers? 9700K of 8800, hoe is dit van belang bij het uitkiezen van de juiste componenten. Ook hier is compatibiliteit van groot belang. Daarnaast moet je ook weten wat je uit je gaming desktop wil halen. Gaming, VR of renderen, voor elk type pc is er een ander type processor.

DDR RAM

Naast de processor, dat het lange termijns denkvermogen van jouw toestel is, heeft men nood aan DDR RAM geheugen. Dit is het kortetermijnsgeheugen dat zal bepalen wat jouw gaming pc allemaal kan onthouden. Korte termijn heeft invloed verschillende taken op hetzelfde moment te verrichten. Daarnaast werkt het ook nauw samen met jouw grafische kaart, en wat er op het scherm te zien is. Tegenwoordig zijn er twee vormen van DDR dat je op moet letten, enerzijds het geheugen van jouw grafische kaart – anderzijds het geheugen van jouw toestel. De eerste zit inbegrepen in de grafische kaart, de tweede zit op het moederbord. Bij het uitkiezen van je moederbord dus goed rekening houden met het aantal openingen dat hiervoor voorzien zijn. Vaak is dit vier, soms is dit twee openingen. Wil je kunnen uitbreiden dan moet je slots open houden.

Voeding

De voeding, of power supply, is de toegang tot elektriciteit. Je gaming PC heeft altijd elektriciteit nodig, logisch, en dus moet er ook een voeding zijn. Herhalend, maar ook deze moet compatibel zijn met de onderdelen dat je gekozen hebt. Heb je een high-performing desktop, dan zal je ook veel energie nodig hebben. Het omgekeerde is ook waar, heb je zwakkere componenten dan heb je geen nood aan een hoge voeding. De voeding wordt meestal als laatst element aangeschaft. Dit doe je dus als allerlaatste stap alvorens je begint met bouwen.

Toren

Alle gaming componenten moeten in jouw toren passen. Torens bestaan in drie formaten: klein, middel en groot. Heb je een groot moederbord, met een sterke grafische kaart, dan moet je bijna vanzelfsprekend voor een grote toren gaan. Een te kleine toren zorgt voor een ophoping van warmte en stof. Om wat meer ruimte te laten voor extra componenten raden wij een grote toren aan. Heb je hier geen plaats voor, let dan goed op dat al jouw onderdelen hier in passen. Een toren is niet duur en kan altijd vervangen worden, toch is het best hier op voorhand over na te denken. Ook jouw type koeling kan invloed hebben op de keuze van toren. Waterkoeling of ventilatoren zijn niet hetzelfde!

Harde schijf

Al dat geheugen, een sterke processor, een beest van een grafische kaart, …. niets zal werken zonder harde schijf. Vroeger waren dit nog HDD schijven, redelijk traag maar toch sterk genoeg. Tegenwoordig wordt er meer gebruik gemaakt van SSD schijven. Deze zijn veel sneller en maken amper geluid. De SSD is een vertaling van USB drives naar harde schijven, een revolutie binnen de gaming wereld. Bestanden (games) die op de SSD staan zullen zeer vlot draaien met geen tot zeer weinig laadtijden. Een spel zoals GTA 5 geeft een ongelooflijk verschil tussen HDD en SSD. Maar zo’n snelheid is natuurlijk geen noodzaak. Aan jouw de keuze! Het is natuurlijk mogelijk een SSD met een HDD te combineren op jouw moederbord. Wil je dat jouw gaming PC binnen de seconden opstart, zet jouw windows dan op de SSD.

Besturingssysteem

Tegenwoordig zijn er meer besturingssystemen. Hoewel Apple OS en Windows OS de markt beheren zijn er ook alternatieve opties – zoals Android OS en Chrome OS. Dit is meer voor tablets, laptops, ultrabooks en andere kleinere media. Toch is het mogelijk deze op de PC te draaien. Lees goed, wij raden dit niet aan, het neemt veel van de gaming capaciteiten weg. Natuurlijk kan dit veranderen in de nabije toekomst.

Koeling

Op jouw moederbord zit een grafische kaart en een processor. Beide elementen die ongelooflijk veel warmte genereren. Op jouw grafische kaart zit vaak een koelingsysteem ingebouwd. Dit zijn meestal enkele kleine ventilatoren die de grafische kaart koel moeten houden. Op jouw processor wordt vaak ook een koeltoren gebouwd. De processor staat stevig vast op het moederbord, als deze te warm wordt maakt die ook het moederbord kapot, een hoge kost om te vervangen. Daarom is koeling van groot belang, en ook hier heb je verschillende opties.

  • CPU processor koeling
  • Geheugenkoeling
  • PC Ventilatoren
  • Waterkoeling

Lees meer over koeling om de voor jouw beste PC koeling te hebben.

Geluidskaart

Bij het aankopen van jouw moederbord, wat eerst moet gebeuren, is er vaak een vermelding naar de standaard ingebouwde geluidskaart. Voor veel mensen is dit genoeg, en is er dus geen nood aan een extra geluidskaart. Toch kan het gebeuren dat jij die wel nodig hebt, voornamelijk wanneer je met geluid werkt. De beste geluidskaarten zijn redelijk specifiek, voor elk gebruik is een andere kaart beter. Daarom goed onderzoeken, kijken en vergelijken om zo de goede te vinden. Hoewel dit geen invloed zal hebben op de prestaties van jouw gaming PC is het wel belangrijk om goed geluid te hebben. Audiokaarten/geluidskaarten laten jouw toe van je geluid volledig aan te passen naar jouw voorkeuren. Dit wordt gedaan via de driver van je geluidskaart. Let dus goed op de kwaliteit van het merk dat je aankoopt.

Streaming

2018 – 2019 waren de jaren van de streamers. Vandaag de dag kan iedereen streamer zijn, maar je moet er wel de juiste spullen voor hebben. Een streamer moet kunnen opnemen en uploaden aan dezelfde snelheid als zijn uitzending – een live stream dus. Om dit te doen moet jouw pc redelijk goed zijn. Het opslaan en opladen van bestanden, tijdens het gamen, zijn extra (moeilijke) berekeningen voor jouw pc. Enerzijds wil dit zeggen – goede audio en videokaart. Anderzijds is dit – sterke processor en goede graphics tonen. Geen goedkope gaming PC dus als je dit allemaal even gaat optellen.

Voor streaming is jouw CPU (processor) en GPU (videokaart) redelijk belangrijk. Daarnaast moet je al een gaming pc hebben. Voor sommigen is het gebruiken van twee PC’s aangeraden.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.