Gaming Laptop kopen

Waar op letten

Gaming processor

Je processor is de denkkracht van jouw gaming laptop. Maar wat moet je kiezen, i5 – i7 of i9 – welke generatie – wat wil GHz zeggen en hoe interpreteer je de cijfers? 9700K of 8800, hoe is dit van belang bij het uitkiezen van de juiste componenten. Ook hier is compatibiliteit van groot belang. Daarnaast moet je ook weten wat je uit je gaming desktop wil halen. Gaming, VR of renderen, voor elk type pc is er een ander type processor.

Grafische kaart

De grafische kaart bepaald het beeld. Hoewel dit logisch is zijn er een hele reeks van specs en regels dat belangrijk zijn wanneer je een grafische gaming kaart zoekt. Tegenwoordig is ook GPU zeer belangrijk geworden. GPU is het grafische geheugen dat jouw videokaart heeft, en dit bepaald hoe goed jouw beeld eruit zal zien. Hoe hoger het GPU, hoe hoger de graphics.

DDR4 RAM

Een gaming PC heeft nood aan veel DDR RAM geheugen. Dit is het kortetermijngeheugen dat zal bepalen wat jouw gaming pc allemaal kan onthouden. Korte termijn heeft invloed verschillende taken op hetzelfde moment te verrichten. Daarnaast werkt het ook nauw samen met jouw grafische kaart en processor. Tegenwoordig zijn er twee vormen van DDR dat je op moet letten, enerzijds het geheugen van jouw grafische kaart – anderzijds het geheugen van jouw toestel. De eerste zit inbegrepen in de grafische kaart, de tweede zit op het moederbord.

Harde schijf

Vroeger waren HDD schijven dominant in laptops, tegenwoordig zijn dit SSD schijven. De SSD is een vertaling van USB drives naar harde schijven. Bestanden (games) die op de SSD staan zullen zeer vlot draaien met geen tot zeer weinig laadtijden. Een spel zoals GTA 5 geeft een ongelooflijk verschil tussen HDD en SSD. Het is natuurlijk mogelijk een SSD met een HDD te combineren.

Ventilatie / Koeling

Het grote probleem van laptops is de warmte. Een goede koeling is dus van absoluut belang. Omdat een laptop zo klein of dun mogelijk moet blijven is een koeling plaatsen vaak niet zo evident. Daarom moet er slim gepuzzeld worden om de gaming laptop van zoveel mogelijk ventilatie te voorzien. Een grafische kaart, of moederbord, dat te warm wordt kan voor ernstige schade zorgen. Om deze kosten op te vangen moet de ventilatie of koeling perfect in orde zijn.

Scherm

Een laptop heeft een ingebouwd scherm. Het gaat dus onmogelijk om na twee jaar het scherm te vervangen. Daarom moet je opletten bij de kwaliteit van het scherm bij de aankoop van een laptop. Wat is de resolutie, hoe groot is het scherm, wat is het kleuren spectrum, …

Gaming laptops – Accessoires

Headset

De beste gaming headset zit goed op het hoofd, bijna onzichtbaar, met makkelijk te bereiken knoppen. Bluetooth – draadloos of met kabel is een persoonlijke keuze dat vaak van de setup en het gebruik afhangt. Daarnaast scherp geluid, tot in de kleinste detailes en een microfoon dat een klaar en duidelijk geluid overbrengt. Meer moet een gaming headset niet zijn, alles extra is een overbodige maar welgekomen luxe.

De kwaliteit is één van de belangrijkste aspecten van een headset. Je zal deze voor lange periodes op je hoofd hebben. Heb je last na enkele minuten, beeld je dan de pijn in na enkele uren. Comfort en kwaliteit materiaal eerst, extra features als tweede.

Lapboard

Een lapboard is te vergelijken met een schootkussen voor gamers. Een ‘board’ dat je op je benen kan zetten met daarop je keyboard en je muis. Voor als je in de zetel, of op een bed, wil kunnen gamen van op afstand. Heb je een laptop, dan kan die ook plaats nemen op een lapboard. Een stevige laptop, of keyboard, en een aparte ruimte met muismat voor je gaming muis.

Een lapboard is een must voor laptop gamers die geen bureau hebben. Heb je nood aan wat extra luxe voor je desktop, dan kan je vanaf nu met je bluetooth muis en keyboard vanop afstand gamen.

Gaming muismat

De beste gaming muizen werken misschien wel perfect zonder muismat, toch voelt het nog steeds anders aan. Een gaming muismat zorgt voor een effen, in kleur en reliëf, vlak zodat de muis zo vlot mogelijk kan bewegen. Dit zorgt voor de meest precieze cursor bewegingen. Zeker voor FPS waar de DPI laag staat en de arm grote bewegingen maakt is een gaming muismat aangeraden.

Deze bestaan in verschillende vormen, van klein tot groot. Sommigen zijn zelf groot genoeg voor het hele keyboard op te zetten, zo staat die ook stevig. Daarnaast zijn er ook harde muismatten voor als je onderweg of in de zetel zit te gamen.

Game controller

Standaard speelt men op een gaming PC met muis en keyboard. Voor de meeste gaming genres is dit ook logisch. FPS, RPG, MOBA, … speel je allemaal best met zoveel mogelijk toetsen en macro’s kort bij de hand. Toch zijn er ander games waar gaming controllers enorm voordelig zijn. De games en genres dat overgewaaid zijn van consoles, zoals sport- of race games, gebruiken een game controller.

Natuurlijk moet het wel een goede controller zijn die goed in de hand ligt en geen lag heeft! Bluetooth of kabel, aan jouw de keuze.

Voor laptop gamers kan het ook voordelig zijn als je geen goede setup hebt voor je muis.

Gaming stoel

Een gaming desktop of laptop, een scherm, een gaming muis en gaming keyboard. De basis voor elke gaming setup. Maar gaming gaat nog veel verder. Enerzijds moet je denken aan de houding van de gamer, ergnomie. Anderzijds kan je ook werken aan de prestaties, gaming setup. Het belangrijkste blijft toch langdurig kunnen gamen. En om dit te kunnen heb je een goede game stoel nodig. Dit kan een bureaustoel zijn.

Toch merken we dat gaming stoelen enkele geweldige extra features heeft. Kussentjes, extra steun, rotatie en hellen, voetsteun en 4D armsteun. We bekeken ze allemaal van dichterbij.

Game bureau

Een gaming bureau, belangrijk voor een goede ergonomische houding. Het biedt vaak ook enkele slimme voordelen aan. Kabel management, goed geplaatste openingen, gleuven of gaten voor dikkere onhandige kabels door te laten. Vaak zijn gaming bureaus ook licht en makkelijk te verplaatsen, maar toch breed genoeg voor grote bewegingen met de muis, of een keyboard met extra macro’s.

Hoewel niet echt nodig voor laptop gamers, gezien we overal wat gamen, is een gaming bureau toch wel handig voor thuis.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.