Home Gaming setupMonitors Koopgids: gaming monitor

Koopgids: gaming monitor

Welke monitors zijn geschikt voor gaming, en waar moet je op letten bij het vergelijken

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
Koopgids voor gaming monitors, waar op letten bij het vergelijken

Als fanatieke gamer wil je altijd het beste van het beste. Dit houdt niet alleen in dat je werkend apparatuur wilt, maar ook goed zicht tijdens het gamen. Resolutie, maar ook verversingssnelheid en de reactiesnelheid spelen hier op in. Veel hangt af van de gebruikte technologie en hoe deze onderdelen samenwerken.

In dit artikel bekijken we waar je op moet letten en hoe je moet vergelijken. Ben je echt op zoek naar suggesties, neem dan een kijkje in onze vergelijkende lijsten. We maken een opdeling tussen:

Schermgrootte

Een 4K-resolutie kan zelfs op de kleinere beeldschermen uitgevoerd worden. Dit is in tegenstelling tot een Full HD-scherm een grote verbetering. Hierdoor is het eigenlijk niet meer nodig om op de grootte van het scherm te letten. Toch kan het voor een fanatieke gamer van belang zijn om een groter scherm te hebben.

Je hebt immers een grotere kijkhoek, waardoor je meer van het speelveld te zien krijgt en hierdoor ook altijd voordelen hebt ten opzichte van jouw tegenstander. Je moet er dan echter wel voor zorgen dat je ook goede grafische prestaties hebt.

Als je een monitor met een lage resolutie aanschaft, komen er vaak troebele beelden uit. Jouw videokaart mag dan heel krachtig zijn, je hebt er in feite helemaal niets aan. Wanneer je de juiste verhouding tussen de videokaart en de resolutie van de monitor te pakken hebt, kun je er veel profijt van hebben.

Een NVIDIA videokaart in combinatie met een 4K gaming scherm zorgen ervoor dat je geen haperingen hebt en alles tot in detail kan worden weergegeven. Als je een Full HD met 1920 x 1080 pixels in combinatie met de videokaart hebt, dan zul je deze prestaties dus niet behalen en heb je veel geld uitgegeven voor een lagere kwaliteit.

verschillen in grootte en type paneel of technologie

Schermkwaliteit

Resolutie

De scherpte van de beelden die weergegeven worden op een monitor wordt bepaald door de resolutie van de monitor. Resolutie geeft weer hoeveel pixels er aanwezig zijn op het scherm. Dit wordt weergegeven als 2 getallen. Zo is 1920 x 1080 het aantal pixels van een Full-HD scherm. Hier is het eerste getal, 1920, het aantal horizontale pixels van het scherm. Het tweede getal, 1080, geeft het aantal verticale pixels aan. In totaal bezit een Full-HD scherm dus 1920 x 1080 = 2.073.600 pixels.

VA-paneel, TN of IPS

Vrij onbekende termen voor de gemiddelde gamer zijn TN en IPS. TN staat in dit geval voor ‘twisted nematic’ en IPS voor ‘in-plane switching’. Beide schermen zijn LCD-schermen, waarbij minuscule vloeibare kristallen zorgen dat de kleuren worden weergegeven op het beeldscherm. Er bestaan echter wel enkele verschillen tussen beide schermen.

De TN-schermen hebben een snellere reactiesnelheid en zijn goedkoper. De nadelen van deze schermen zijn een minder accurate weergave van kleuren en een slechtere inkijkhoek. Als beide nadelen de specificaties zijn die je nodig hebt, dan moet je dus uitwijken naar een IPS-scherm.

Beide schermen kunnen echter wel voorkomen dat er screen tearing plaatsvindt. Deze ondersteunen namelijk vaak FreeSync of G-sync, waarmee de gaming monitor wordt gesynchroniseerd met de videokaart om haperingen te voorkomen.

Zo heb je ook geen horizontale strepen in jouw beeldscherm als twee frames of meer elkaar willen overschrijven. Jouw computer zal hierdoor sneller klaargestoomd zijn voor de volgende beelden. Het kan daarom goed zijn om naar deze specificaties gaat kijken voordat je voor jezelf de beste gaming monitor aan gaat schaffen.

Type adaptieve sync

Adaptieve sync is een verzamelnaam voor technologieën die tearing tegengaan. De twee bekendste technologieën die dit doen zijn G-Sync van Nvidia en FreeSync van AMD. De essentie van beide technologieën is dezelfde: zorgen dat de verversingssnelheid van de monitor aangepast wordt aan de framerate die je in game haalt. Als de verversingssnelheid en framerate overeenkomen zal het beeld er vloeiend uitzien wat resulteert in de vlotste game ervaring.

Heel lang waren er duidelijke verschillen tussen beide technologieën, maar recent zijn veel van deze verschillen weggewerkt. G-Sync was de eerste adaptieve sync technologie. Lange tijd werkte G-sync enkel met Nvidia videokaarten en was het dus niet bruikbaar met AMD kaarten. Echter, voegde Nvidia de optie toe om G-Sync te laten werken met een aantal (nieuwere) AMD kaarten. Monitor makers moeten vaak bijbetalen om G-Sync te mogen toevoegen in hun monitor. Hierdoor zijn monitoren met G-Sync vaak iets duurder.

FreeSync is het antwoord van AMD op G-Sync. Het is een technologie die bedrijven goedkoop of zelfs gratis aan hun monitoren kunnen toevoegen en is dus wijd verkrijgbaar. Een groot voordeel van FreeSync is dat het zowel met AMD als de meeste Nvidia grafische kaarten werkt. Qua prestaties zijn FreeSync en G-sync wel aan elkaar gewaagd.

Refresh rate

In onze top 5 beste 4k gaming monitor is het al vaker voorbij gekomen: de refresh rate. Dit is de verversingssnelheid die jouw beeldscherm heeft aan de hand van het aantal frames per seconde. Hoe hoger het getal van deze snelheid, hoe sneller het scherm ververst. Je loopt hierdoor geen seconde meer achter tijdens het gamen, wat ertoe kan leiden dat je uiteindelijk de overwinning binnensleept.

Een aantal jaar geleden was deze snelheid nog 60 Hz. Tegenwoordig vragen veel games minimaal 100 Hz om vloeiend gespeeld te kunnen worden. Bij de gemiddelde gaming monitor van 4K kun je 144 Hz halen en in sommige gevallen zelfs 240 Hz.

Let ook op monitor ghosting. Dit is moeilijk te zien maar kan de prestaties van je scherm beïnvloeden.

Reactiesnelheid

Als laatste moet er ook gekeken worden naar de reactiesnelheid. Afhankelijk van wat jij met het gaming scherm wilt gaan doen, moet er een hoge snelheid zijn. De reactiesnelheid geeft aan hoelang een pixel nodig heeft om van zwart naar wit te gaan of hoelang erover gedaan wordt om grijstinten te alterneren.

Dit wordt altijd uitgedrukt in milliseconden. Hoe lager het getal, hoe sneller jouw gaming monitor met 4K zal zijn. Wanneer een reactiesnelheid van 1ms aangegeven wordt, zit je op topsnelheid. De nieuwe beelden worden immers direct verwerkt door jouw computer.

Budget en aankoopprijs

Hoewel de specificaties een wereld van verschil maken wat betreft de prestaties van jouw gaming monitor met resolutie is dit niet altijd het belangrijkste bij het kopen van een nieuwe monitor. Jouw budget moet namelijk goed in het achterhoofd gehouden worden.

Er bestaan veel verschillende beeldschermen, welke ook allemaal in een andere prijsklasse vallen. Als je van tevoren hebt gekeken hoeveel je maximaal te besteden hebt, kun je uiteindelijk een kleine lijst aan schermen overhouden om jouw keuze uit te maken. Zo ben je nooit te veel geld kwijt.

Naast het budget is ook de beschikbare ruimte van belang. Als je op een studentenkamer woont, blijft er weinig ruimte over voor een groot scherm. In dit geval kun je beter voor een kleiner gaming scherm gaan, waarbij je wel hoogwaardige kwaliteit geleverd krijgt, in plaats van een grootte van 32 inch of groter.

Je moet immers ruimte overhouden om te wonen. Heb je genoeg ruimte en wil je jouw computer ook voor andere doeleinden gebruiken, dan kun je verder kijken naar de grootste schermen, waardoor je deze gaming monitor zelfs in kunt gaan zetten als vervanging van jouw TV.

You may also like