Home Gaming setupMonitors Koopgids: 4K gaming monitor

Koopgids: 4K gaming monitor

door Ibraslimovic
Gepubliceerd Laatste update op:
4K monitors vergelijken, waar op letten koopgids

Velen kennen de termen HD en Full HD. 4K is echter nog niet zo oud, waardoor het voor sommigen iets meer uitleg nodig heeft. 4K is in feite de term die gegeven wordt aan resoluties van ongeveer 4000 pixels. Het is de horizontale resolutie van een beeldscherm.

Bij een 4K gaming scherm is de resolutie in de meeste gevallen ongeveer 3840 x 2160 pixels als de beeldverhouding 16:9 is. In principe heb je vier keer zoveel pixels als bij een Full HD-scherm, waardoor je ook meer details kunt zien dan bij de iets oudere schermen. Het bijkomende voordeel is dat zelfs kleinere beeldschermen, dus onder de 65 inch, 4K ondersteunen.

In dit artikel bekijken we waar je op moet letten, in onze vergelijking zie je welke modellen wij verkiezen.

Waar op letten bij 4K monitors voor gaming

Als fanatieke gamer wil je altijd het beste van het beste. Dit houdt niet alleen in dat je werkend apparatuur wilt, maar ook goed zicht tijdens het gamen. Met een 4K gaming monitor kun je dit realiseren.

Je hebt namelijk altijd goed beeld, waarbij de kleuren realistisch weergegeven zijn en zelfs de kleinste details moeiteloos weergegeven worden. Hierdoor kun je meer uit jouw spel halen, doordat je meer ziet dan de tegenstander en daarom altijd een stap voor bent. De weg naar de overwinning is vrijgemaakt voor je.

Als je op zoek gaat naar de beste 4k gaming monitor dan kom je veel verschillende termen tegen. Refresh rate, 4K, Full HD, alles komt voorbij en het kan je aardig in de war brengen. Zo ook bij onze top 5. Je weet hierdoor vaak niet meer waar je op moet letten, waardoor je wellicht een verkeerde aankoop gaat doen.

Omdat een 4K gaming scherm vrij duur is, moet je echter wel weten welke specificaties van belang zijn en waar je precies op moet letten bij het aanschaffen van een nieuw beeldscherm.

Schermgrootte

Een 4K-resolutie kan zelfs op de kleinere beeldschermen uitgevoerd worden. Dit is in tegenstelling tot een Full HD-scherm een grote verbetering. Hierdoor is het eigenlijk niet meer nodig om op de grootte van het scherm te letten. Toch kan het voor een fanatieke gamer van belang zijn om een groter scherm te hebben.

Je hebt immers een grotere kijkhoek, waardoor je meer van het speelveld te zien krijgt en hierdoor ook altijd voordelen hebt ten opzichte van jouw tegenstander. Je moet er dan echter wel voor zorgen dat je ook goede grafische prestaties hebt.

Als je een monitor met een lage resolutie aanschaft, komen er vaak troebele beelden uit. Jouw videokaart mag dan heel krachtig zijn, je hebt er in feite helemaal niets aan. Wanneer je de juiste verhouding tussen de videokaart en de resolutie van de monitor te pakken hebt, kun je er veel profijt van hebben.

Een NVIDIA videokaart in combinatie met een 4K gaming scherm zorgen ervoor dat je geen haperingen hebt en alles tot in detail kan worden weergegeven. Als je een Full HD met 1920 x 1080 pixels in combinatie met de videokaart hebt, dan zul je deze prestaties dus niet behalen en heb je veel geld uitgegeven voor een lagere kwaliteit.

Refresh rate

In onze top 5 beste 4k gaming monitor is het al vaker voorbij gekomen: de refresh rate. Dit is de verversingssnelheid die jouw beeldscherm heeft aan de hand van het aantal frames per seconde. Hoe hoger het getal van deze snelheid, hoe sneller het scherm ververst. Je loopt hierdoor geen seconde meer achter tijdens het gamen, wat ertoe kan leiden dat je uiteindelijk de overwinning binnensleept.

Een aantal jaar geleden was deze snelheid nog 60 Hz. Tegenwoordig vragen veel games minimaal 100 Hz om vloeiend gespeeld te kunnen worden. Bij de gemiddelde gaming monitor van 4K kun je 144 Hz halen en in sommige gevallen zelfs 240 Hz.

Let ook op monitor ghosting. Dit is moeilijk te zien maar kan de prestaties van je scherm beïnvloeden.

TN of IPS

Vrij onbekende termen voor de gemiddelde gamer zijn TN en IPS. TN staat in dit geval voor ‘twisted nematic’ en IPS voor ‘in-plane switching’. Beide schermen zijn LCD-schermen, waarbij minuscule vloeibare kristallen zorgen dat de kleuren worden weergegeven op het beeldscherm. Er bestaan echter wel enkele verschillen tussen beide schermen.

De TN-schermen hebben een snellere reactiesnelheid en zijn goedkoper. De nadelen van deze schermen zijn een minder accurate weergave van kleuren en een slechtere inkijkhoek. Als beide nadelen de specificaties zijn die je nodig hebt, dan moet je dus uitwijken naar een IPS-scherm.

Beide schermen kunnen echter wel voorkomen dat er screen tearing plaatsvindt. Deze ondersteunen namelijk vaak FreeSync of G-sync, waarmee de 4K gaming monitor wordt gesynchroniseerd met de videokaart om haperingen te voorkomen.

Zo heb je ook geen horizontale strepen in jouw beeldscherm als twee frames of meer elkaar willen overschrijven. Jouw computer zal hierdoor sneller klaargestoomd zijn voor de volgende beelden. Het kan daarom goed zijn om naar deze specificaties gaat kijken voordat je voor jezelf de beste 4k gaming monitor aan gaat schaffen.

Reactiesnelheid

Als laatste moet er ook gekeken worden naar de reactiesnelheid. Afhankelijk van wat jij met het 4K gaming scherm wilt gaan doen, moet er een hoge snelheid zijn. De reactiesnelheid geeft aan hoelang een pixel nodig heeft om van zwart naar wit te gaan of hoelang erover gedaan wordt om grijstinten te alterneren.

Dit wordt altijd uitgedrukt in milliseconden. Hoe lager het getal, hoe sneller jouw gaming monitor met 4K zal zijn. Wanneer een reactiesnelheid van 1ms aangegeven wordt, zit je op topsnelheid. De nieuwe beelden worden immers direct verwerkt door jouw computer.

Budget en aankoopprijs

Hoewel de specificaties een wereld van verschil maken wat betreft de prestaties van jouw gaming monitor met 4K resolutie is dit niet altijd het belangrijkste bij het kopen van een nieuwe monitor. Jouw budget moet namelijk goed in het achterhoofd gehouden worden.

Er bestaan veel verschillende beeldschermen, welke ook allemaal in een andere prijsklasse vallen. Als je van tevoren hebt gekeken hoeveel je maximaal te besteden hebt, kun je uiteindelijk een kleine lijst aan schermen overhouden om jouw keuze uit te maken. Zo ben je nooit te veel geld kwijt.

Naast het budget is ook de beschikbare ruimte van belang. Als je op een studentenkamer woont, blijft er weinig ruimte over voor een groot scherm. In dit geval kun je beter voor een kleiner 4K gaming scherm gaan, waarbij je wel hoogwaardige kwaliteit geleverd krijgt, in plaats van een grootte van 32 inch of groter.

Je moet immers ruimte overhouden om te wonen. Heb je genoeg ruimte en wil je jouw computer ook voor andere doeleinden gebruiken, dan kun je verder kijken naar de grootste schermen, waardoor je deze 4K gaming monitor zelfs in kunt gaan zetten als vervanging van jouw TV.

You may also like