Met de komst van wifi 6 is er nood aan een nieuwe lijst beste gaming routers. Internet is niet meer weg te denken. Hoe sneller hoe beter, en dit kan draadloos als je een goede router hebt. Wij zochten uit welke gaming routers het beste geschikt zijn voor online gamers. Als eerste vereiste natuurlijk internetverbinding en snelheid. Anderzijds bekijken we ook het merk, de kwaliteit en de specificaties. De beste gaming router is één die voldoet aan de eisen, goede prestaties levert en binnen het budget past. Met de komst van de nieuwe AX routers (wifi 6) zullen de AC routers stilaan verdwijnen. Toch is er nog ruimte voor hen in deze top 5 beste gaming routers.

TOP 5 – Beste gaming routers 2021

ASUS ROG RAPTURE GT-AX11000

De beste gaming router van 2021 is een keuze tussen twee modellen, de Asus ROG Rapture GT-AX11000 en de Netgear Nighthawk AX12. Uiteindelijk kozen we toch voor ASUS en dat heeft veel te maken met de betere bescherming én de pure gamingopties die deze geweldige router biedt. Zijn specificaties zijn dan ook overweldigend, met buiten DFS ook, een processor van 1,8 GHz (al is 2,2 GHz geen uitzondering meer), 1 GM RAM, 256 MB extra flashgeheugen en een theoretisch maximum van 4,8 Gbps op elk van zijn twee 5 GHz-frequentiebanden, plus 1,2 Gbps op zijn 2,4 GHz-kanaal.

Zeer snel, Wifi 6, AiMesh opties, Tri-band, Enorm bereik, Genoeg aansluitingen

ASUS RT-AC86U

Asus is klaar om de toekomst te bestormen met hun nieuwe gaming routers. Toch moet deze iets oudere RT-AC86U niet onderdoen. Het blijft een sterk presterende router aan een lagere kostprijs. Deze beschikt dus nog niet over wifi 6. Wat deze Asus RT-AC86U interessanter maakt, is dat hij zowel kan fungeren als traditionele router en als toegangspunt, draadloze repeater of – samen met andere Asusproducten – onderdeel van een groter meshnetwerk.

Gebruiksvriendelijk, Zeer goed bereik, Smartphone app, Gaming opties, Geen wifi 6

TP-LINK ARCHER AX11000

De AX11000 is groter, opzichtiger en zwaarder dan de rest. Toch is het op heel wat vlakken ook gewoon beter dan de competitie. Hij is snel, heeft niet al te veel last met muren en plafonds en bereikt gemakkelijk een paar verdiepingen. Omdat dit toestel over tri-band beschikt, vermijd je bovendien bottlenecks door een frequentieband voor te behouden aan gaming, terwijl je – bijvoorbeeld – Netflix en jouw laptop elk op een andere frequentieband kunt plaatsen.

Uitzonderlijk snel, 8 ethernetaansluitingen, Tri-band verbinding, USB 3.0 & type-c, Groot en zwaar

UBIQUITI AMPLIFI HD GAMER’S EDITION

Vierde in onze top 5 gaming routers is de Ubiquinti Amplifi. Daar waar de bovenstaande gaming router groot en lelijk was is deze compact en esthetisch ontworpen. Omdat deze router nog gebruik maakt van oude technologie is het niet de snelste. Het bereik is dan wel ok, ook muren en plafonds zijn geen probleem. Ook de handige en makkelijk te gebruiken interface is een goed verkooppunt. Makkelijk op te stellen en te gebruiken, toch belangrijk voor de meeste gebruikers. Lees onderin meer over de specs, deze zijn minde goed dan de bovenstaande modellen maar kunnen voldoende zijn voor uw gebruik.

Mooi & performant, Gebruiksvriendelijk, Goede gaming opties, Niet de snelste, Slechte Dual-band

TP-LINK ARCHER C2300

Goed en goedkoop. Dit is één van de goedkoopste, maar kwalitatieve, gaming routers. Van Chinese makelij, de TP-Link Archer C2300 is een optie voor elk budget. Daarbij moet je niet al teveel inleveren op eigenschappen. Natuurlijk moet je wel weten dat je geen topsnelheden zal halen met deze router. Dit is een basis model en zal dus ook een basis prestatie leveren. Toch heeft het nog enkele voordelen die het de moeite waard maken. Alvast goed genoeg voor een plaats in onze lijst beste gaming routers.

Goedkoop & performant, Goed bereik, Ingebouwde antivirus, Weinig geheugen, Geen usb-c

wifi router voor gaming

Meer over onze keuze gaming routers

Voordelen:

  • WTFast, RGB-licht en multi-gigport
  • Wifi 6
  • Snel en stabiel, ook op grote afstand
  • Twee usb 3.0-aansluitingen
  • Link Aggregation en Dual-WAN
  • Tri-band
  • AiMesh, DFS, Adaptive QoS met Game Boost en andere opties
  • Uitgebreide ‘parental control’ en AiProtection Pro

Nadelen:

  • Duur
  • Start vrij traag op
  • Slechts 5 ethernetaansluitingen

De Asus ROG Rapture GT-AX1100 was een van de allereerste routers die 802.11 ax (ook gekend als ‘wifi 6’) gebruikte en blijft ook ongeveer een jaar nadat hij voor het eerst op het strijdtoneel verscheen de te kloppen gamingrouter. Zijn specificaties zijn dan ook overweldigend, met buiten DFS ook OFDMA (‘Orthogonal Frequency Division Multiple Access’), een processor van 1,8 GHz (al is 2,2 GHz geen uitzondering meer), 1 GM RAM, 256 MB extra flashgeheugen en een theoretisch maximum van 4,8 Gbps op elk van zijn twee 5 GHz-frequentiebanden, plus 1,2 Gbps op zijn 2,4 GHz-kanaal.

In 2019 was deze router al ‘futureproof’ en dat is niet veranderd. Voor een toprouter is de ROG Rapture GT AX-1100 redelijk gebruiksvriendelijk en dat merk je al tijdens de installatie, die grotendeels automatisch verloopt en je de keuze geeft om een app of een webbrowser te gebruiken. Je kunt dan al hopen parameters aanpassen, maar in tegenstelling tot de Nighthawk kan deze Asus niet fungeren als VPN (‘Virtual Private Network’). Wie heel anoniem wil zijn, kiest dus beter voor de concurrentie. Eenmaal alles geïnstalleerd is, oogt de interface wel erg vol, wat toch een beetje overdonderend kan zijn voor noobs.

Heel wat gamers houden van RGB en die optie zit vervat in het logo. Je kunt de kleur van het licht zelf instellen (Static, Breathing, Rainbow, Comet, Flash, Glowing Yoyo, Color Cycle, Starry-Night, Strobing en Wave), of laten afhangen van waar je mee bezig bent op dat moment: Game Boost, Traffic Meter, Log-in Fail en Attack Blow. Zo wordt deze gimmick meteen ook echt handig. Dat is trouwens ook de Adaptive QoS, die je toelaat om prioriteit te geven aan een bepaalde taak, waaronder Game Boost.

Een van de zwakkere punten? Er zijn slechts 4 LAN-ports en dat lijkt ons voor gamers wat aan de lage kant binnen deze prijscategorie, maar Asus heeft dat minpuntje wel gebalanceerd met een 2,5G ‘Gaming’-port. Dat is een multi-gig LAN-port (2,5G Base T Ethernet). Die standaard wordt voorlopig nog niet zo goed ondersteund, maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen. Het wordt echter nog beter, want dit is een tri-bandapparaat. Er zijn 2 frequenties van 5 GHz en eentje van 2,4 GHz beschikbaar en elk kan ook een apart gastnetwerk hebben, waardoor je eigenlijk met 6 verschillende banen kunt spelen.

Dat dit toestel sterk gericht is op gaming, ontdek je in het Gaming Center. Daarin vind je enkele populaire games (compleet met elke geassocieerde ping), Game Boost, Game Profile (met presets voor jouw ports) en WTFast terug. Dat is normaliter een betalende gamestreamingdienst, maar zit ingebakken in deze Asus, wat je jaarlijks zo’n 100 euro zal besparen. Dat je er ook DFS bij krijgt, waardoor je toegang krijgt tot vrij exclusieve 5 GHz kanalen, is een extra bonus. Ouders zullen dan weer blij zijn dat de oudercontrole veel meer opties levert dan bij de meeste andere routers het geval is. Zo kunnen ze meerdere blokken per dag opzij zetten in plaats van voor een enkele tijdsperiode te moeten kiezen. Tja, dan kunnen we deze Asus toch enkel aanraden?

Voordelen:

  • Heel gebruiksvriendelijke software
  • Goed bereik op zowel 2,4 als 5 GHz
  • Makkelijk instelbaar
  • Goede smartphone app
  • MU-MIMO-technologie, AiMesh en oudercontrole
  • Gespecialiseerde gamingopties

Nadelen:

  • Geen uitzonderlijke usb-prestaties en korte afstandsbereik
  • Geen wifi 6
  • Slechts 2 antennes en dual-band
  • Gamingfuncties bieden weinig meerwaarde
  • Minder goed doorheen muren en plafonds
  • Installatie via browser

De Asus RT-AC86U is misschien wel de minst blitse router die onze top 5 heeft gehaald, maar dat betekent niet dat hij minder bijval zal oogsten bij gamers. Hoewel je al een wificonnectie moet hebben om hem voor het eerst via een browser in te stellen (en om de app te bedienen), is deze Asus erg gebruiksvriendelijk. Wie wat meer technisch onderlegd is, kan zich dan weer tegoed doen aan de vele aanpassingsmogelijkheden. Zo kan je onder andere de parameters voor draadloos gebruik of gebruik met kabel en WAN veranderen, terwijl je met de ingebouwde Quality of Service-software andere systeemprioriteiten kan  toewijzen. Er zijn ook vensters om te checken hoeveel bandbreedte je aan het opeten bent en om de internetsnelheid na te kijken – erg handig, allemaal. Daarbuiten kan je zelfs drempelwaarden aanpassen, ‘IGMP snooping’ aanzetten en nog veel meer. Geen twijfel aan: dit is een van de meest aanpasbare routers die we ooit gezien hebben!

Wat deze Asus RT-AC86U nog interessanter maakt, is dat hij zowel kan fungeren als traditionele router en als toegangspunt, draadloze repeater of – samen met andere Asusproducten – onderdeel van een groter meshnetwerk. Ook erg goed, maar niet zo uitgebreid als we van onder andere Blue Cave of Norton Core gewend zijn: de door kunstmatige intelligentie geleide bescherming tegen indringers.

De Asus RT-AC86U is niet de allersnelste router die er bestaat, maar biedt wel lage latentietijden. Ook krijg je toegang tot de WTFast spelversneller, die telkens de efficiëntste en veiligste internetroute tussen de gebruikte systemen zoekt om zo de bandbreedte te maximaliseren en de latentietijd zo klein mogelijk te houden. WTFast werkt met honderden games, waaronder Fortnight (op pc), Overwatch (op de PS4) en Grand Theft Auto V (op de Xbox One).

Het meest indrukwekkende is echter hoe uitzonderlijk goed deze router presteert op lange afstanden. Hoewel muren en plafonds het signaal aanzienlijk vertragen, is dat beslist een van de grote verkoopargumenten voor wie overweegt om zich een exemplaar aan te schaffen. Chapeau, dus, alleen jammer dat hij omwille van het ontbreken van wifi 6 niet echt op de toekomst gericht is, dat hij niet kan opgehangen worden en dat er geen derde GHz-kanaal is om eventuele digitale verkeersontstoppingen vlot op te lossen.

Voordelen:

  • Uitzonderlijke prestaties en groot bereik
  • 8 ethernetaansluitingen
  • Uitstekende interface
  • Wifi 6 & Tri-band
  • Geweldig Game Center en snelle verbinding met gameproviders
  • Usb 3.0, usb-c en bluetooth
  • Goedkoper dan andere toprouters in dezelfde categorie

Nadelen:

  • Erg groot en zwaar
  • Parent-controle laat per toestel maar 1 uitgesloten tijdsblok toe
  • Niet overdreven veel RAM en alleen passieve koeling
  • Niet de snelste uit zijn categorie

De TP-Link Archer AX11000 is – vergeleken met de competitie – gigantisch groot (hij weegt ongeveer 1,3 kg, wat zwaar is voor een dergelijk apparaat), maar dat extra volume vind je ook meteen terug in de prestaties. Hij is snel, heeft niet al te veel last met muren en plafonds en bereikt gemakkelijk een paar verdiepingen. In pure snelheid moet hij vergelijkbare routers als de Netgear RAX200 wel aan zich voorbij laten gaan, maar slechts enkele concurrenten komen in de buurt van zijn 8 LAN-aansluitingen. Over topsnelheden van 2 keer 4.804 Mbps (op 5 GHz) en 1.148 Mbps (op 2,4 GHz) kan je natuurlijk ook niet echt klagen. Omdat dit toestel over tri-band beschikt, vermijd je bovendien bottlenecks door een frequentieband voor te behouden aan gaming, terwijl je – bijvoorbeeld – Netflix en jouw laptop elk op een andere frequentieband kunt plaatsen. O, en waren bepaalde kanalen van 5 GHz niet voornamelijk voorbehouden aan regeringen? In ieder geval niet met de DFS (‘Dynamic Frequency Selection’) van deze AX11000!

Ook enorm handig: de nieuwe gaminginterface. Via het Game Center kan je toegang krijgen tot de Game Accelerator die de verbinding met een game versnelt door haar prioriteit te geven op de andere connecties die er al zijn gemaakt. Vergeet wel niet vooraf te checken of jouw game ondersteund wordt. Overigens is het een goed idee om ook de Game Protector te activeren. Die werkt met de uitstekende antivirussoftware van TrendMicro. Verder laat de trendy app je ook toe om zowat alle mogelijke instellingen te configureren, problemen met games te diagnosticeren, aangesloten apparaten te zien, snelheden te testen en meer. Er zijn routers die meer werkgeheugen onder de kap hebben dan de 1 RAM die de AX11000 levert, maar dat houdt dit monster dus niet tegen om topprestaties af te leveren.

Voor ouders is er de ‘parental control’ waarmee je profielen kunt toewijzen en tijdlimieten kunt instellen voor het gebruik van specifieke apparaten. Een minpuntje daarbij is dat je dagelijks slechts 1 tijdsperiode per toestel kunt blokkeren. Zeker van grote waarde in deze top ‘beste gaming routers van 2021’.

Voordelen:

  • Mooi ontwerp
  • Zeer groot gebied dat kan uitgebreid worden
  • Performant en gebruiksvriendelijk met lcd-touchscherm
  • Kan frequentieband automatisch sturen
  • QoS-instellingen voor gamers met GeForce NOW QoS Mode
  • 4 LAN-ports, 1 WAN-port en usb-c

Nadelen:

  • Geen MU-MIMO en beamforming
  • Lang niet de snelste
  • Slechts dual-band
  • De satellietzenders hebben geen aparte ethernetaansluitingen
  • Usb-a-aansluiting nog steeds niet actief
  • Gelimiteerde oudercontrole en geen malwarebescherming

Ben je op zoek naar een router met een krankzinnig gek bereik die er bovendien fantastisch uitziet en over een bijzonder intuïtieve interface beschikt? Dan is deze Ubiquiti Amplifi HD Gamer’s Edition wellicht iets voor jou! Het apparaat borduurt verder op de technologie die al in zijn voorganger uit 2016 werd geïntroduceerd, waardoor hij trager is dan de modernste routers binnen zijn prijscategorie, maar met snelheden van 450Mbps op 2.4 GHz en 1.300Mbps op 5 GHz kom je er natuurlijk niet bekaaid vanaf.

Waar de Ubiquiti Amplifi HD Gamer’s Edition wel in uitblinkt, is pure reikwijdte. Hoewel op langere afstand ook tragere snelheden worden genoteerd, is een bereik van 1858 vierkante meter meer dan respectabel. Met extra satellieten zou het systeem overigens nog eens 460 vierkante meter per eenheid bereiken. Er worden twee plug-and-play-zenders meegeleverd die je gewoon aansluit met het stopcontact en er elk even slank als onopvallend uitzien.

Een ander verkooppunt is zeker het enorme gebruiksgemak: de interface klopt de andere toestellen in deze top 5 met de handen in de zakken. Dat heeft ten eerste te maken met de touchscreen. Daar kan je immers niet alleen in een enkele oogopslag heel wat informatie op aflezen, met een tot drie lichte tikjes kan je nog meer data oproepen. Ook de synergie met de app is haast volledig. Beide horen duidelijk samen en complementeren elkaar. Hierdoor heb je een gebruiksvriendelijke gaming router die geen steile leercurve heeft.

Voordelen:

  • Goede prestaties voor een budgetprijs
  • Doet het ook nog goed doorheen muren en plafonds
  • Beamforming, NitroQAM en goede QoS
  • MU-MIMO
  • Antivirus en antimalware ingebouwd

Nadelen:

  • Minder design
  • Dual-band
  • Slechts 512 MB RAM, maar wel 128 MB flash
  • Geen usb-c

De TP-link is niet zo moeilijk te beschrijven: niet echt lelijk, niet mooi en vooral erg onopvallend. Toch heeft deze C2300 wel heel wat vaardigheden. Er zit maar 512 MB RAM onder de kap, al wordt die aangevuld met (veel betere) 128 MB Flash. Deze gaming router haalt mooie theoretische snelheden 600 Mbps op 2,4 GHz en 1.625 Mbps op 5 GHz. Ook het bereik lijkt meer dan adequaat te zijn voor een middelgroot huis. Met daarbovenop goede QoS en NitroQAM – dat zo’n 25% extra data in dezelfde frequentie kan duwen – lijkt de Archer C2300 best wel geschikt te zijn voor veeleisende eisers die op hun portefeuille willen letten. Dat er ook MU-MIMO, virusbescherming en beamforming onder de kap zit, is voor deze prijs uitzonderlijk. Bovendien zouden de 4 LAN-ports en de WAN-port voor de meeste mensen genoeg moeten blijken te zijn.

Er zijn natuurlijk ook minpunten: zo is er geen usb-c-aansluiting, is het ontwerp behoorlijk zoutloos (er werd ook geen virtuele peper toegevoegd, voor wie het zich aan het afvragen was) en doen heel wat duurdere en gespecialiseerde modellen het vanzelfsprekend beter. Er is echter een reden waarom zowel de Nederlandse Consumentenbond als Test Aankoop de C2300 hoog aanschrijven en die heeft vooral met de hoge prijs-kwaliteit te maken.

Gaming routers vergelijken

Wat is een gaming router

Routers worden via een kabel verbonden met een modem of rechtstreeks met een netwerkkabel, waardoor ze via het internet informatie kunnen ontvangen en versturen. Omdat ze over ingebouwde wifirado’s beschikken, kan data omgezet worden in radiogolven. De ingebouwde antennes worden gebruikt om een wifinetwerk te maken en daarmee te communiceren. Alle apparaten die op dat wifinetwerk worden aangesloten, hebben zo toegang tot het internet.

Routers werken vaak met Linux (een ‘open-source’ besturingssysteem dat bij heel wat computerfanaten nog steeds populairder is dan Windows of iOS) en alle routers die hier zijn besproken hebben ook een webinterface, zodat je de instellingen kunt beheren en alle activiteit kunt volgen.

goede gaming routers

Gaming router kopen,
waarop moet ik letten

Heel wat routers verkopen zichzelf niet noodzakelijk als ‘gaming routers’, maar zijn er door hun uitstekende connectiviteit wel uitermate toe geschikt. Andere routers hebben specifieke gamingopties aan boord. Wat er ook van zij, de onderstaande aanbevelingen gelden voor bijna alle routers, terwijl enkele puntjes heel specifiek van toepassing zijn op online spelletjes. We hebben ook de meest voorkomende technologieën vermeld en daarvan geldt telkens: als ze erbij zijn, is dat beter dan als er niet ingebouwd werden. Om als ‘gamingrouter’ te kwalificeren, moet een router sowieso een voldoende lage ping en latentietijd hebben, is het belangrijk dat de verbinding stabiel blijft en is ook een voldoende hoge kloksnelheid essentieel.

Ping bij online gamen

Ping is niets meer of minder dan een maatstaf voor hoe lang het duurt vooraleer een computer data van een server kan ophalen. Als je een gamer bent die online Overwatch, Fortnite, League of Legends of een dergelijke game waar snelheid belangrijk is aan het spelen bent, dan weet je dat een hoge ping ook zal staan voor een veel snellere virtuele dood.

Soms is het te druk op het netwerk omdat teveel mensen er gebruik avn maken. Ze zijn bijvoorbeeld een bestand aan het downloaden of een film aan het streamen. Het kan helpen om zoveel mogelijk verkeer af te sluiten om de baan zo vrijer te maken en de ping naar beneden te brengen. Gamingrouters helpen daarbij. Ze kunnen de kortste route vinden en gamingverkeer een hogere prioriteit toekennen dan andere bewerkingen. Daardoor gaat de ping en dus ook de latentietijd naar omlaag.

Frequentie van router

De frequentiebanden van een internetverbinding worden gemeten in GHz en er zijn 2 frequenties die toegankelijk zijn voor het brede publiek: 2,4 GHz en 5 GHz.

5 GHz biedt meer kanalen die niet met elkaar overlappen, waardoor ze ook minder vlug vol geraken. Die frequentie is dus extra nuttig op plaatsen waar al veel internetverkeer is. Bijvoorbeeld rote appartementsgebouwen waar elke woonst een eigen router en wifinetwerk heeft. 5 GHZ wifi is overigens ook sowieso sneller dan 2,4 GHz, maar toch biedt die tweede bandbreedte ook een aantal voordelen: ondanks zijn lagere snelheid, bestrijkt 2,4 GHz doorgaans een groter gebied en zorgen de langere radiogolven ervoor dat het signaal gemakkelijker door barrières als muren en plafonds kan reizen.

De meeste internetleveranciers gebruiken DSL of een vezelverbinding, waardoor de signalen eerst moeten omgezet worden door een modem. Veel moderne routers zijn trouwens al voorzien van een modem, maar dat is niet altijd het geval. Belgische internetproviders plaatsen standaard een all-in-one modemrouter.

Wifi kan door muren en plafonds reizen, maar dat soort obstakels verzwakt het signaal gewoonlijk aanzienlijk. Een signaal dat wegvalt, kan voor soms vooral frustrerend werken.

Vorig jaar werd een nieuwe standaard geïntroduceerd: 802.11ax, oftewel wifi 6. Die staat niet enkel voor extra snelheid, maar ook voor een op de toekomst gerichte technologie die meer opties biedt dan de vorige. De theoretische maximum snelheid is in ieder geval stukken hoger: 9,6 Gbps, tegenover 3,5 Gbps op wifi 5. Hoewel je nu meteen wellicht nog niet veel verschil zult merken als je voor wifi 6 kiest, is het een toekomstgerichte optie die je voor heel wat jaren ‘futureproof’ zal maken. Momenteel zijn er slechts twee technologieën die wifi 6 vlugger maken: MU-MIMO en OFDMA.

Quality of Service beheert dataverkeer door de netwerkmogelijkheden die ter beschikking staan verschillende prioriteiten toe te kennen, telkens volgens het soort data. Daardoor wordt er minder data binnen een pakket verloren en wordt de latentietijd en de potentiële ruis beperkt.

RAM van router

Snellere processors kunnen beter multitasken en dus meer apparaten tegelijkertijd ondersteunen zonder trager te worden, bieden ruimte voor geavanceerdere mogelijkheden (zoals Smart Connect of tri-band), zorgen ervoor dat de beschikbaarheid van meerdere ‘ports’ niet voor een trager draadloos signaal zorgt en verhinderen ‘bottlenecking’ waarbij slechts een gedeelte van de beschikbare bandbreedte doorsijpelt.

snelle gaming router kopen

Gaming router woordenboek

MU-MIMO

MU-MIMO staat voor ‘Multi-User – Multiple Input Multiple Output’). De technologie bestond al voor wifi 6 en liet een router toe om met maximum 4 toestellen tegelijkertijd te communiceren in plaats van met de ene na de andere. Dat aantal wordt in wifi 6 gevoelig verhoogd naar 8. MU-MIMO werkt op wifi alleen met downlink draadloze connecties, wat betekent dat enkel draadloze routers en toegangspunten tegelijkertijd data naar meerdere gebruikers kunnen sturen. De eigenlijke ontvangers – smartphones, tablets, computers – moeten nog steeds beurtelings informatie naar de router sturen. Dat verandert echter met wifi 6, waarbij alle aangesloten draadloze apparaten tegelijkertijd data kunnen uploaden en naar de routers of toegangspunten kunnen sturen.

OFDM

Het signal van gewone FDM (‘Frequency Division Multiplexing’) is samengesteld uit verschillende kleinere subsignalen die tegelijkertijd op verschillende frequenties verstuurd worden. OFDM of ‘Orthogonal Frequency Division Multiplexing’ maakt echter gebruik van meerdere draaggolven die elk een andere frequentie hebben. Gewoonlijk worden er in die parallelkanalen symbolen verzonden die telkens uit meerdere bits bestaan, waardoor er veel meer data in een keer kan verzonden worden. Alle subkanalen worden tegelijkertijd gevolgd door de ontvanger, die de symbolen onafhankelijk van elkaar demoduleert. Dit soort technologie vereist echter veel rekenkracht van de processor, waardoor het wachten was op goedkopere digitale signaalprocessors (of ‘DPS’s’) voor OFDM definitief kon doorbreken.

OFDMA

OFDMA is een technologie die alle OFDM-subkanalen binnen een radiokanaal kanaliseert en in groepen verdeelt om naar verschillende apparaten door te sturen. Dit kan je een beetje zien als het herschikken van dvd’s in een aantal dvd-rekken: er zijn uiteindelijk evenveel schijfjes, maar ze staan op verschillende plaatsen. Uitleggen hoe die techniek ervoor zorgt dat alles nog sneller kan gaan dan het geval is bij OFDM gaat het bestek van dit artikel te boven, maar laten we het erop houden dat het een veel efficiëntere manier van aanpak is dan OFDM.

ETHERNET

Via ethernetaansluitingen verbind je een apparaat – bijvoorbeeld een computer, tv of console – rechtstreeks via een kabel naar een router. Dat zorgt doorgaans voor veel hogere snelheden. Het aantal ‘ethernetports’ en de bandbreedte die ze elk ondersteunen is dus van erg groot belang voor wie zijn of haar toestellen met een draad wilt gebruiken.

De bestaande ethernetstandaarden (Gigabit en 10-GIgabit) ondersteunen geen snelheden tussen 10 Gbps en 1 Gbps. Daardoor kunnen apparaten die snelheden van 2,5 Gbps halen niet hun volledige capaciteit benutten. 2.5 G-ports of ‘Multi-Gig-ports’ laten toestellen toe om wel hun volledige snelheidsmogelijkheden te benutten.

BEAMFORMING

Beamforming zorgt ervoor dat antennes op specifieke hoeken signalen uitsturen die constructief met elkaar interfereren, terwijl andere destructief interfereren. Zo kan er ruimtelijk gefilterd worden, waardoor de uitgezonden signalen worden geoptimaliseerd.

ANTENNES

Wat antennes betreft, is de raad simpel: hoe meer, hoe effectiever het toestel zal zijn. Soms moet je wel wat experimenteren met de hoeken waarin je de antennes plaatst om een optimaal resultaat te bekomen. Alvast veel experimenteerplezier gewenst!

Tot zover onze lijst van beste gaming routers 2021 – deze lijst is laatst geüpdated op 28/01/2021

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.