Een goed gaming toetsenbord kan je gaming prestaties bevorderen. Mechanische toetsen hebben een veer mechanisme dat ervoor zorgt dat je knoppen sneller kan indrukken. Anderzijds maken mechanische toetsen meer geluid, wat ook van belang kan zijn. Ook het gaming genre dat je speelt kan een invloed hebben op je keuze van keyboard. Heb je nood aan extra macro knoppen, wil je media controllers op je toetenbord, … Geef je een degelijk bedrag uit aan je gaming setup dan is een goed keyboard, naast een goede PC en monitor, één van de belangrijkste aankopen. Interactieve toetsen, bevorderende software, extra opties, een perfecte snelle verbinding, ergonomisch ontwerp, allemaal factoren die jouw keuze zullen beïnvloeden.

Heb je een keuze gemaakt dan wil je natuurlijk niet dat je nieuwe gaming keyboard zich alleen voelt. Denk hierom ook aan een passende gaming muis en muismat voor je gaming setup volledig af te werken.

Onze top 5 – Beste gaming keyboards

1. CORSAIR – K95

Momenteel is de Corsair K95 één van de beste, als niet de beste, keyboards op de markt. De K95 RGB Cherry MX heeft zeer gevoelige mechanische knoppen. Dit zorgt voor de beste reactiesnelheid alsook de snelste knoppen. De K95 is daarbij een relatief groot keyboard. Weet zeker dat je genoeg plaat hebt op je bureau alvorens aan te kopen. Een extra rij macro knoppen (met 8000KB macro geheugen), media controles, een USB poort en een (afhaalbare) polssteun.

2. Logitech – G513

Met de G513 wou Logitech een perfect, maar simpel, mechanisch keyboard op de markt brengen. De nadruk hier ligt op kwaliteit eerder dan op extra functies. Met de Logitech G513 zorg je voor een gaming toetsenbord van hoge kwaliteit dat langdurig mee zal gaan. Daarnaast heeft Logitech deze kwaliteit behouden in een draadloze variant, de Logitech G613. De toegevoegde polssteun is gevuld met een speciaal traag schuim dat de houding van de gebruiker zal onthouden en zich op deze manier zal vormen.

3. Kingston HyperX – Alloy Elite

HyperX is een product van Kingston Technology. De HyperX Alloy Elite is een professioneel gaming keyboard bedoelt voor Esports. Door het simpel ontwerp en juiste keuze van materialen voelt het zeer licht maar robuust aan. Je krijgt de keuze tussen Cherry MX bruin, blauw of rood. Dit is tot zover één van de beste keyswitch technologiën voor mechanische toetsenborden. Dit gaming keyboard heeft geen toegevoegde macro knoppen. Hierdoor is het kleiner en past het op elk bureau.

4. Razer – Huntsman

Binnen het gamma van Razer is de Razer Huntsman de kers op de taart. Natuurlijk heb je als gamer genoeg aan een Blackwidow of goedkopere alternatieven. Toch komt Razer met het absoluut beste van het beste op de markt, de Razer Huntsman. De nieuwe speciale opto-mechanische schakelaars van Razer zorgen voor een verbeterde snelheid van drukken. Dit betekend misschien niet veel, maar op absoluut professioneel niveau is elke millisecond een gewonnen slag. Als extra functies van Razer heb je een RGB belichting van het toetsenbord.

5. Corsair – K63 (Draadloos)

Met de Corsair K63 haal je effectief één van de beste draadloze gaming toetsenborden in huis. Enerzijds heb je een mechanisch toetsenbord dat er ongelooflijk uitziet, anderzijds spreken we over één van de beste draadloze verbindingen op de markt. Corsair zorgt namelijk voor zo goed als geen enkele vertraging bij gebruik van draadloze componenten. Corsair heeft ook een anti-ghosting technologie ingebouwd in de K63.

Het zoeken van het beste gaming toetsenbord is een zoektocht naar een luxeproduct. Enerzijds moet je weten wat je zeker nodig hebt, anderzijds moet je weten dat elke feature een toegevoegde waarde heeft dat de prijs van jouw gaming toetsenbord omhoog kan duwen.

Ook het merk is van belang. Een merk kan instaan voor kwaliteit, maar ook dit wordt gebonden aan een hogere verkoopprijs. Alvorens je weet wat het beste gaming toetsenbord is voor uw gaming setup moet je bepalen wat nodig is. Meer informatie nodig, lees dan onderin het segment ‘hoe kiezen’. Zo weet je waarop je moet letten.

Tot zover onze top 5 beste gaming toetsenborden 2021

Naast een lijst van beste gaming toetsenborden kijken we ook naar gaming muizen (de beste muizen en de betaalbare modellen), gamestoelen en andere accessoires zoals  game controllers.

beste toetsenbord voor gaming

Meer over onze reviews

Gaming toetsenbord met macro’s

Corsair – K95

Momenteel is de Corsair K95 één van de beste, als niet de beste, keyboards op de markt. De K95 RGB Cherry MX heeft zeer gevoelige mechanische knoppen. Dit zorgt voor de beste reactiesnelheid alsook de snelste knoppen. Door het mechanische mechanisme veren de knoppen 40% sneller terug wat voordelig is voor de gamer. Net zoals in andere gaming toetsenborden maakt Corsair gebruikt van twee type knoppen. Harde aanslagen en zachte aanslagen. Op deze manier verhoog je de prestaties van jouw toetsenbord.

De K95 is daarbij een relatief groot keyboard. Weet zeker dat je genoeg plaat hebt op je bureau alvorens aan te kopen. Een extra rij macro knoppen (met 8000KB macro geheugen), media controles, een USB poort en een afhaalbare polsensteun.

De body van het toetsenbord is gemaakt van een licht maar duurzaam aluminium. Hierdoor gaat het toetsenbord ook niet meteen kapot. Eens laten vallen zou dus geen gevolgen mogen hebben. Dit is de robuustheid van de Corsair K95, één van de redenen waarom deze bovenaan de lijst geplaatste wordt. Ook de kwaliteit van knoppen is uitstekend. Net zoals de meeste mechanische toetsenborden maakt deze gebruik van Cherry MX keyswitch technologie.

Een kleine toegevoegde waarde is het gebruik van RGB belichting. Zo kan de gebruiker zelf kiezen tussen 16 miljoen verschillende kleuren om een kleuren combinatie te hebben die bij u past. Via de Corsair software applicatie kan je zelfs een gradiënt hebben en het licht laten verschillen per knop.

Voordelen:

+ Reactiesnelheid
+ Aluminium geraamte
+ Extra Macro’s

Nadelen:

– Geen audio jack
– Duur

Gaming toetsenbord zonder macro’s

Logitech – G513

De Logitech G513 is het laatste nieuwe keyboard van Logitech. Met de G513 wouden ze een perfect, maar simpel, mechanisch keyboard op de markt brengen. De nadruk hier ligt op kwaliteit eerder dan op extra functies. Met de Logitech G513 zorg je voor een gaming toetsenbord van hoge kwaliteit dat langdurig mee zal gaan. Daarnaast heeft Logitech deze kwaliteit behouden in een draadloze variant, de Logitech G613.

Naast het simplistische design maakt dit Logitech toetsenbod wel effectief gebruik van mechanische toetsen. Het mechanische toetsenbord maakt gebruik van Romer G tactische switches om prestatie te kunnen combineren met een uitstekend design. De toegevoegde polssteun is gevuld met een speciaal traag schuim dat de houding van de gebruiker zal onthouden en zich op deze manier zal vormen.

Als extra is er een RGB belichting op het toetsenbord. Via de Logitech LightSync software kan je deze volledig naar wensen aanpassen. Nog een toegevoegde functie is de ingebouwde USB poort. Zo kan je je gaming muis meteen verbinden via je keyboard en is er dus geen nood aan achter de kast te kruipen. Ook USB flashdrives of andere USB mechanismes kunnen hierop aangesloten worden. Een kleine toegevoegde functie met veel toegevoegde waarde.

Zonder overdrijven; de Logitech G513 is afgewerkt met een sterke maar zeer lichte metalen bovenplaat. Dit is gemaakt van carbon materialen – vaak gebruikt in gevechtsvliegtuigen of race auto’s. Ergens toch bewijs van kwalitatief materiaal.

Voordelen:

+ Anti-ghosting
+ Prestaties
+ stille toetsen

Nadelen:

– Duur
– backlight niet ideaal

G613 – G513 – G413 – G213

Daarnaast heeft Logitech nog enkele andere varianten van de G513. Enerzijds is er een draadloze versie, de Logitech G613 die de lijst van draadloze gaming muizen aanvoert. Deze muis heeft ongelooflijke prestaties maar ook een hoog kostenplaatje. Anderzijds is er de Logitech G213 die iets minder presteert maar wel waterbestendig is. Ook heb je geen aanpassingsmogelijkheden van kleuren. Je toetsenbord heeft een rode belichting.

Logitech G613

beste mechanische draadloze toetsenbord

Logitech G413

mechanisch toetsenbord

Logitech G213

gaming keyboards

Editor’s Pick 2021 – Beste keyboard

HyperX Alloy Elite

Dan toch een gaming toetsenbord van een iets onbekender merk, HyperX is een product van Kingston Technology. De HyperX Alloy Elite is een professioneel gaming keyboard bedoelt voor Esports. Door het simpel ontwerp en juiste keuze van materialen voelt het zeer licht maar robuust aan. Je krijgt de keuze tussen Cherry MX bruin, blauw of rood. Dit is tot zover één van de beste keyswitch technologiën voor mechanische toetsenborden.

Hoewel de HyperX alloy zeker thuishoort op een lijst van beste gaming toetsenborden is het belangrijk op te merken dat er geen toegevoegde macro knoppen zijn. Zo kunnen prijs, design en kwaliteit goed zitten – een klein minpuntje van dit gaming toetsenbord. Daarnaast zijn er wel media controls, een USB aansluiting en een verwijderbare polsensteun.

Voordelen:

+ RGB profielen
+ Mechanisch
+ Media control

Nadelen:

– Software nodig
– Geen extra Macro’s

Beste Razer toetsenborden

Razer Huntsman

Binnen het gamma van Razer is de Razer Huntsman de kers op de taart. Natuurlijk heb je als gamer genoeg aan een Blackwidow of goedkopere alternatieven. Toch komt Razer met het absoluut beste van het beste op de markt, de Razer Huntsman. Maar wat is hier dan zo speciaal aan?

Enerzijds zijn er de awards om hun geloofwaardigheid te verhogen. Volgens ‘Techradar’, ‘Das Hardware’, ‘Windows Central awards’ en ‘Gold awards’ is de Huntsman verkozen tot ‘best in class’. Het hoogste binnen zijn eigen segment. De huntsman is een absoluut beest als het gaat om prestaties en extra features.

Enerzijds is er de snelheid. De nieuwe speciale opto-mechanische schakelaars van Razer zorgen voor een verbeterde snelheid van drukken. Dit betekend misschien niet veel, maar op absoluut professioneel niveau is elke miliseconde een gewonnen slag. Letterlijk en figuurlijk. Deze nieuw ontworpen knoppen zijn lichter, zachter, sneller en duurzamer. Wil je weten waarom, lees dan verder op de Razer website.

Als extra functies van Razer heb je een RGB belichting van het toetsenbord. De keuze is misschien niet 16 miljoen kleuren, maar met een keuze uit 4 heb je toch genoeg aanpassingsmogelijkheden. Ingestelde knoppen en macro’s worden ook via de cloud opgeslagen. Verlies je je gegevens of speel je elders dan thuis, dan kan je via deze manier je instellingen recupereren.

Huntsman Elite

Je hebt het misschien al eerder gezien, de nieuwste keyboards maken gebruik van een draaiknop. Deze draaiknop kan gecombineerd worden met macro sneltoetsen. Op deze manier heb je meer controle met enkel het keyboard en is er geen noodzaak om je gaming muis vast te nemen. Dit is eerder voordelig dan nadelig. Het verhuizen naar de muis zijn verloren seconden. Ook kan deze sneltoets ingesteld worden via Razer Synapse.

Het andere verschil is dat de Razer Huntsman Elite gebruikt maakt van een lederen polsensteun. Deze voelt veel beter aan dan de plastic of silicone alternatieven.

Voordelen:

+ Anti-ghosting
+ Aluminium ontwerp
+ Stille toetsen

Nadelen:

– Duur
– 4 kleuren
– geen macro’s

Razer Blackwidow

De Razer Blackwidow is een ‘Multi-award winning’ product van Razer. Binnen het gamma van Razer toetsenborden is de Blackwidow één van de best presterende, alsook één van de mooiste ontwerpen en meeste features. Dit keyboard maakt gebruik van een verschillende type knoppen om de gamer van de beste ervaring te voorzien. Door gebruik te maken van Mecha-membrane hybride knoppen zorgt men voor snelheid, prestaties en gebruiksvriendelijkheid.

De Razer blackwidow bestaat in verschillende versies. Enerzijds heb je de compacte versies zonder numberpad. Anderzijds de grotere versies met toegevoegde marcro’s en toegevoegd numberpad.

Blackwidow Chroma – Blackwidow Ultimate – Blackwidow Overwatch

Razer Ornata

De oranta wordt gezien als de goedkope of oudere versie van de Razer huntsman. Dit keyboard legt belang aan de essensiële functies van een toetsenbord, en richt zich minder op speciaal toegevoegde features. Met de Ornata heb je hoge kwaliteit mechanische membraan knoppen, backlighting voor ’s nachts te zien, een numberpad en een polsensteun.

Via Razer Synapse is de belichting volledig in te stellen. Zo kan je enkele patronen zeer makkelijk laten verschijnen op je keyboard. Daarnaast is er ook een ingebouwde numberpad dat het typen van nummers heel wat makkelijker maakt.

Simpel Mechanisch toetsenbord

Ducky One TLK

De Ducky One is een stevig mechanisch toetsenbord dat gebruik maakt van PBT double shot keycaps. Enerzijds mechanisch, anderzijds anti-ghosting, de twee noodzakelijke elementen voor te gamen op je PC Desktop. Het gaming toetsenbord zorgt er op deze manier voor dat geen enkele toets overgeslagen wordt.

Daarnaast nog de ongebruikelijke functie dat het numberpad gebruikt kan worden als input voor de muis. Dit wil zeggen dat ook zonder muis je de cursor kan bewegen door gebruik te maken van de numpad. Een ongeziene feature in deze lijst van beste gaming toetsenborden. Ook belangrijk is dat het toetsenbord gemiddeld 20% kleiner is dan andere full-size keyboards. Men spreekt dus van een compact mechanisch gaming toetsenbord zonder extra features dat daarbij betaalbaar is.

Voordelen:

+ Anti-ghosting
+ Mechanisch
+ Betaalbaar

Nadelen:

– Extra features
– Simpel
– Luide toetsen

GIGABYTE K81 – Draadloos

Het mechanische gaming toetsenbord van Gigabyte stelt visueel niet veel voor. Hun gedachte was om een simpel keyboard om te toveren in een mechanisch gaming toetsenbord van hoge kwaliteit. Het gebruik van mechanische knoppen, Anti-ghosting, instelbare macro’s, … Gigabyte heeft een beetje van alles aanwezig in hun toetsenbord, alsook de prijs valt zeer goed mee.

Gigabyte maakt ook gebruik van verschillende soorten knoppen. Enerzijds de rode toetsen die gemaakt zijn voor snelle feedback, knoppen dat we zachter induwen, knoppen dat moeilijker klikken. Anderzijds zijn er de blauwe knoppen die we harder induwen.

Voordelen:

+ Batterijduur
+ Touchpad
+ Belichting

Nadelen:

– zwaar
– touchpad
– enkel combo

Beste draadloos gaming toetsenbord

Corsair – K63

Met de Corsair K63 haal je effectief één van de beste draadloze gaming toetsenborden in huis. Enerzijds heb je een mechanisch toetsenbord dat er ongelooflijk uitziet, anderzijds spreken we over één van de beste draadloze verbindingen op de markt. Corsair zorgt namelijk voor zo goed als geen enkele vertraging bij gebruik van draadloze componenten.

Corsair heeft ook een anti-ghosting technologie ingebouwd in de K63. Anti-ghosting is een technologie dat meerdere aanslagen op hetzelfde moment geregistreerd worden. Daar waar je vroeger 2 knoppen kort na elkaar indrukte en één van de twee niet registreerde. Met het anti-ghosting kan je tot 15 knoppen gelijktijdig induwen.

Het grote nadeel aan de Corsair is het gebruik van batterijen, wat logisch is voor een draadloos keyboard. De Corsair heeft een batterij leven van slechts 15 uur tot 25 uur. Volgens Corsair zelf zou dit tot 75 uur moeten zijn maar de realiteit is anders. Gezien er steeds een mogelijkheid is om de te bedraden wordt dit wel aangeraden. Toch moet deze draadloze functie langer volhouden.

Voordelen:

+ Mobiel
+ Plooibaar
+ Geluidloos

Voordelen:

– Fragiel
– Ergonomie
– (Te) licht voor gaming

Toetsenbord voor snel typen

Das Keyboard 4

Voor het bestaan van de computer of desktop werd er vooral gebruik gemaakt van typemachines om brieven en tekst op te stellen. Belangrijk hier was het ontwikkelen van machines die dit toelieten. De harde knoppen van typemachines werden al snel vervangen door silicone knoppen. Tegenwoordig zijn het de mechanische toetsenborden die ons toelaten van het snelste te typen.

Bij een mechanisch toetsenbord veren de knoppen sneller op na ingedrukt te worden. Dit laat ons toe van dezelfde knop sneller in te duwen. Daarnaast kan het gebruik van extra knoppen, een media controller of extra functies het gebruik vergemakkelijken. En dat is ook wat we zien in Das Keyboard. Een simpel ontwerp, kwaliteit knoppen en enkele extra functies om het gebruik te vergemakkelijken.

Let op, simpliciteit komt ook aan een hoge kost. Das Keyboard is kwaliteit en kwaliteit kost geld. Zo geef je al snel even veel uit als een Corsair K95. Ben je een echte gamer dan ga je beter voor toetsenborden bovenaan deze lijst.

Voordelen:

+ Simpel ontwerp
+ Compact
+ Handige controls

Nadelen:

– Duur
– Geen gaming functies

Mechanisch toetsenborden – hoe kiezen

Type keyboard

Traditionele toetsenborden werken volgens een siliconen koepel dat bevestigd is op een stukje rubber. Door de veerkracht van het rubber wordt de knop ingedrukt en zal de toets automatisch terug naar zijn geheel geduwd worden. Hoewel deze traditioneel gebruikt worden gaan deze iets sneller kapot dan de nieuwe mechanisme toetsenborden. Het moet wel gezegd worden dat het vervangen van een traditionele knop zeer makkelijk is en je enkel vervangstukken nodig zal hebben,.

Een mechanisch gaming toetsenbord maakt gebruik van een soort schakelaar. Bij het indrukken van de knop zorgt het automatische mechanisme dat de knop sneller uitduwt, en dus sneller terug beschikbaar is.

Mechanische gaming toetsenborden hebben verschillende voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld de toets niet helemaal in te drukken. Eens deze voorbij een bepaald punt is zal het automatische mechanisme verder zorgen voor de aanslag te registreren. Eens deze geregistreerd is zal het mechanisme de knop zo snel mogelijk terug naar zijn originele houding duwen. Zo heb je met een mechanisch gaming toetsenbord een iets snellere gaming ervaring. En zoals echte gamers weten kan het detail in milliseconden liggen.

Naast sneller typen of commando’s geven is een mechanisch toetsenbord ook gemaakt van stevige materialen met een goede duurzaamheid. Zo verzeker je jezelf van kwaliteit en langdurigheid. Een mechanisch keyboard van € 100 kan dus voordeliger zijn dan een normaal keyboard van € 60 dat minder lang mee gaat.

Type Toetsen

Mechanische toetsen

Voor de gamers is er geen twijfel; mechanische toetsenborden zijn de beste. Elke toets is individueel bevestigd met een mechanische veer. Van zodra je de toets loslaat springt deze opnieuw op zijn plaats. Dit gebeurt veel sneller dan de traditionele schaar of siliconen toets. Ook worden de knoppen veel beter geregistreerd en met minder fouten. Dit zorgt voor correcter en snellere commandos, wat resulteerd in beter gamen.

Ook de duurzaamheid van de mechanische keyboards is veel beter. Zelfs reparaties zijn goedkoper! Het enige nadeel is de aankoopprijs. Deze ligt aanzienlijk hoger dan bij traditionele keyboards.

Scissor toetsen

Dit type toets is het meest gebruikt op keyboards met zeer lage toetsen. Dit type toets is ook zeer oud en lasting om zelf te repareren. In plaats van een silicone koepel wordt er gebruik gemaakt van 2 plastic hefbomen. Deze staan, net zoals een schaar, met elkaar in verbinding.

Duw je op de toets, dan gaat de schaar open en wordt de toets geregistreerd. Laat je los, dan duwt de toets zichzelf terug op zijn plaats. Tegenover zijn silicone tegenspeler is de schaar toets accurater en duurzamer. Het grootste nadeel is onderhoud en reparatie.

Silicoon dome

De ‘silicone dome’ zijn zachte toetsen. Een silicone koepel wordt onder de toets geplaatst. Komt de toets neer dan zal het midden van de koepel ingeven en de toets geregistreerd worden. Laat je de toets los, dan duwt de koepel zich weer naar zijn normale positive. Dit type toets zorgt voor weinig geluid.

Het grootste nadeel van deze traditionele manier van toetsen is dat ze snel versleten raken. De lage gevoeligheid zorgt er voor dat sommige toetsen niet geregistreerd worden. Hoe ouder het toetsenbord hoe erger dit wordt. Enerzijds doordat ze versleten zijn, anderzijds door vuil en stof dat tussen de dome geraakt.

Features

Eerst moeten we kijken naar het verschil tussen een toetsenbord en een gaming toetsenbord. Daar waar een normaal draadloos keyboard geen speciale functies bevat (mogelijk extra knoppen zoals volume en windows commando’s) heeft een gaming toetenbord game-specifieke knoppen.

Enerzijds zijn er simpele gaming toetsenborden die zich richten op snelheid en accurate connecties. Anderzijds zijn er geavanceerde draadloze toetsenborden die heel wat toegevoegde functies hebben. We bekijken de verschillen in de lijst van beste draadloze gaming toetsenborden.

Extra macro toetsen:

Marcos, de beste vriend van de online gamers. Gebruik maken van programmerbare knoppen kan je gaming niveau aanzienlijk verhogen. Deze shortcuts is een stap richting pro gamen dat de meeste mensen niet kunnen. Via de software en drivers kan je de extra voorziene knoppen instellen. Deze kunnen game-specifieke acties zijn, of vooraf ingestelde knoppen combinaties. Een voorbeeld: in PUBG kan je een granaat selecteren en nadien de pin eraf halen om hem te bewapenen. Stel jij een programmeerbare knop in om deze twee bewegingen met één knop uit te voeren, dan heb je een mooi voordeel.

USB poorten:

Sommige gaming keyboards zijn zich bewust dat het toetsenbord een USB poort in beslag neemt. Om dit te verhelpen worden, op het toetsenbord zelf, verschillende extra usb poorten aangeboden.

Media:

Niet altijd aanwezig op een traditioneel toetsenbord maar wel goed meegenomen op gaming keyboards is de functionaliteit van mediaprogrammas. Volgende liedje, vorige, luider of muten. Allemaal erg handig.

Extra Dial:

Tegenwoordig zijn er ook vaak toegevoegde dials die je dan kan instellen. Dit zorgt ervoor dat je niet al te snel naar je muis moet verhuizen, opnieuw een beetje tijd gewonnen.

Anti-Ghosting

Ghosting is een term in online gaming wanneer je bewegingen zo snel zijn dat je meerdere toetsen tegelijkertijd indrukt. Je hebt het al eens meegemaakt; plots zie je een hoop tegenstanders en wil je je combo zo snel mogelijk uitvoeren. Je wacht op het ideale moment en MASH al je knoppen in één keer. Voor jou was alles perfect uitgevoerd, maar je keyboard kon niet meteen volgen waardoor je combo op niets trekt. Niet jouw fout, maar deze dingen gebeuren met traditionele keyboards.

Gaming keyboards zijn hiertegen voorzien via een anti-ghosting mechanisme. Daar waar de traditionele keyboards 3 toetsen tegelijkertijd aankunnen, kunnen gaming keyboards er minstens 5 aan. Laat je niet verleiden door keyboards dat 15 toetsen tegelijkertijd aankunnen… Je hebt maar 10 vingers!

Ergonomie

De houding van de gamer is één van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden, hoewel hier amper belang aan gehecht wordt. De positie op het bureau en de afstand van het lichaam zijn cruciaal voor de positionering van je keyboard. Ben je op zoek naar het beste draadloze gaming toetsenbord op de markt dan zijn dit zeker factoren om rekening mee te houden.

Gaming toetsenborden hebben soms extra knoppen voor toegevoegde functies. Deze knoppen zijn voorzien met software om te programmeren en bepaalde acties uit te voeren tijdens een specifieke game of commando’s dat opgeslagen zijn in uw gaming profiel.

Naast de traditionele toegevoegde knoppen beginnen bijna alle nieuwe keyboard ook Windows functies over te nemen. Zo heb je een knop voor het geluid, een knop voor de rekenmachine, knoppen voor het internet of om e-mails te openen. Al deze factoren hebben invloed op ergonomisch gebruik en de houding van de bestuurder. Belangrijke factoren om rekening mee te houden wanneer je de voor u beste draadloze keyboard koopt.

Ook voor keyboards is het ontwerp belangrijk. De afstand van je lichaam en keyboard is van uiterst belang, maar ook de positionering van de handen en polsen is relevant. Lichaamshouding speelt in op de gezondheid op lange termijn. Een slechte houding kan resulteren in chronische pijnen zoals artritis of carpale tunnelsyndroom.

Een ergonomische houding, als men kijkt naar toetsenborden, is een houding waar de handen in een natuurlijke positive liggen met de pols recht vooruit. De armen zijn lichtjes gebogen op 90°, waardoor de stress op de schouders weggehaald wordt. De rug blijft recht op de stoel, buikspieren steeds actief.

Sommige mensen maken gebruik van een gesplitst keyboard of toetsenboard. Dit zorgt voor een zeer natuurlijke houding van de armen en polsen. Hoewel het ontwerp van het keyboard van belang is moeten we toch de meeste aandacht besteden aan algemene lichaamshouding. Een goede houding, goede stoel en juiste steun aan de armen en voeten is veel belangrijker dan een gebogen keyboard design.

Draadloze keyboards

Om de beste draadloze keyboards uit te kiezen is het belangrijk om te vermelden dat de verbinding niet altijd afhangt van het keyboards zelf. Sommige toetsenborden worden geleverd met een eigen adapter. Deze zorgt ervoor dat de connectie optimaal is.

Andere toetsenborden worden zonder bluetooth adapter geleverd, hier gaat men ervan uit dat jouw toestel een ingebouwde of externe verbinding heeft. Game je op desktop dan ga je best eerst na of je een bluetooth connectie hebt.

Let op, dit is niet genoeg. PCGG kocht onlangs de goedkoopste bluetooth verbinder en deze zorgde voor lag. Een slechte bluetooth kan de capaciteiten van jouw toestel naar beneden halen. Zeer belangrijk dus wanneer je op zoek gaat naar het beste keyboard voor online gaming, want online kan je je geen lag veroorloven.

Gebruik:

Alles hangt verder ook af van het gebruik. Welke type games dat je speelt. Is het voornamelijk voor gamen of ook voor gebruik naast het gamen. Een voorbeeld zou zijn dat je aan je bureau games speelt maar nadien graag draadloos vanuit de zetel een film kan kijken. In dit scenario is het keyboard belangrijker dan het draadloos zijn.

Voor dit type gamer zoek je best het beste keyboard dat ook draadloze functies heeft. Wil je echt draadloos gamen dan kijk je beter naar prestaties dan batterijduur.

Let ook op, ingebouwde batterijen kan je opladen maar verslijten ook sneller dan generieke AA batterijen die je in de winkel koopt. Ook dit kan invloed hebben op jouw perceptie van het beste draadloze gaming toetsenbord.

Prijs

Draadloze gaming componenten zijn vaak heel wat duurder als gaming apparatuur met draad. Dit voor de simpele reden dat er een bluetooth functie beschikbaar is. Let goed op, niet alle desktop hebben ingebouwde bluetooth. Als je dit niet hebt moet je absoluut zorgen voor een bluetooth adapter via USB.

In het algemeen kost een draadloos gaming toetsenbord makkelijk om en rond de € 100. Zeker als we kijken binnen het gamma van gaming merken zoals Razer, Logitech, SteelSeries, Corsair, … dan zien we dat de prijzen gelijkaardig zijn. Als budget jouw belangrijkste factor is dan zijn er heel wat draadloze toetsenborden in het lagere gamma. Deze zijn gemaakt van minder kwalitatief materiaal, of gaan minder lang mee. Natuurlijk zijn er ook versies die kwalitatief sterk zijn maar extra features ontbreken. Aan u de keuze, kijk en vergelijk alvorens je beste draadloos gaming toetsenbord te kiezen.

Touchpad

Omdat men spreekt over draadloze componenten kan het soms zijn dat er een geïntegreerde touchpad in het toetsenbord zit. Wees duidelijk, voor online gaming zullen we nooit een touchpad aanraden. Toch is het mogelijk om zulk gaming keyboard met een gaming muis te combineren. Voor deze reden is het niet noodzakelijk uitgesloten om een keyboard met touchpad te gebruiken. Dit kan elders ook zeer handig zijn. Wil je vanop afstand, bijvoorbeeld vanuit het bed, een film afspelen dan heb je genoeg aan uw keyboard in bed.

Number pad

Net zoals een touchpad heeft een keyboard soms ook een sectie voor nummers. Beide samen is meestal niet mogelijk, het is of een touchpad of een numpad.

Een goed gaming toetsenbord kost al snel om en rond de 100 euro. Toch zijn er genoeg goedkopere alternatieven beschikbaar, het gaat er voornamelijk om wat je nodig hebt. In deze lijst gaan we op zoek naar de beste gaming toetsenbord. Gaming wil ook vaak zeggen dat er nood is aan mechanische toetsen. Zowel de verbinding als de mechanische toetsen zijn dure onderdelen en komen we al snel uit bij het premium gamma.

Tot zover het artikel beste gaming toestenbord – laatste update 02/03/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Toetsenborden’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.