In dit artikel gaan we dieper in op de beste e-readers. Op vakantie heb je eindelijk tijd om een boek te lezen. Je hebt plaats voor één boek in je valies, maar je weet niet welke je wilt meenemen. Met een e-reader heb je voldoende opslagruimte voor duizenden boeken. Bovendien lees je er naast boeken ook je krant mee, kan je er audioboeken op beluisteren en pdf’s van je werk mee doorbladeren. Vergeet de bladwijzer, want je komt altijd terug op de juiste pagina.
Daarnaast bieden e-readers een betere leeservaring voor je ogen. Met de ingebouwde verlichting lees je overal op elk uur van de dag, ook in direct zonlicht. Dankzij een e-ink scherm is het een pak aangenamer om te lezen op e-reader in vergelijking met een tablet of smartphone. Neem al die voordelen bij elkaar en een gewoon boek voelt achterhaald. De beste e-readers zijn voorzien van een batterij die wekenlang meegaat en ze hebben voldoende opslagruimte voor duizenden boeken. Als je behoefte hebt aan toepassingen uit de Play Store of App Store kies je beter voor een tablet.
Wij hebben in ons onderzoek rekening gehouden met onder andere de schermgrootte, het gebruiksgemak, het batterijleven en connectiviteit. Maar we hebben ook extra functies zoals blauw licht filter of het nut van een kleurenscherm bekeken. Lees hieronder verder om de beste e-reader voor jouw budget te vinden.
Onze selectie e-readers
- Beste prijs-kwaliteit: Beste koop: Kobo Libra 2 bij Coolblue
- Beste goedkope: Kindle (2022) bij Amazon
- Beste voor tijdschriften: Onyx Boox Nova Air C bij Coolblue
- Beste met groot scherm: Kobo Elipsa 2E bij Coolblue
- Beste design: PocketBook Touch HD 3 bij Coolblue
- Beste met Android: Onyx BOOX Note Air2 bij Bol.com
- Beste koop: Kobo Nia bij Coolblue
Kort samengevat
De Kobo Libra 2 biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding met een scherp beeld, grote opslagruimte en ondersteuning voor audioboeken, ideaal voor de gemiddelde lezer. Voor de budgetbewuste lezer is de Amazon Kindle (2022) een uitstekende keuze, met een helder en scherp scherm en een uitstekende batterijduur.
Als je graag tijdschriften leest, is de Onyx Boox Nova Air C met zijn kleurenscherm en Android-besturingssysteem de beste keuze. De Kobo Elipsa 2E, met zijn groot en helder scherm en de mogelijkheid om notities te nemen, is perfect voor de fervente lezer.
De PocketBook Touch HD 3 valt op door zijn lichte gewicht, waterdichtheid en voorleesfunctie, ideaal voor de reizende lezer. De Onyx BOOX Note Air2, die op Android draait, is de beste keuze voor degenen die veel grote documenten lezen of notities maken.
Tot slot is de Kobo Nia een uitstekende keuze voor de prijsbewuste lezer, met een hoge kwaliteit display en uitgebreide ondersteuning.
Snel zoeken
Beste prijs-kwaliteit: Kobo Libra 2
Wat we goed vonden:
- Fysieke knoppen voor pagina’s
- Ondersteunt audioboeken
- Scherp beeld
- Grote opslagruimte
- Waterdicht
Wat we minder vonden:
- Geen stroomadapter
- Geen 3,5 mm aansluiting
Na enige tijd de Kobo Libra 2 te hebben getest, denk ik dat het de beste e-reader is voor de meeste mensen. Een groot pluspunt is het gebruiksgemak, de bediening is intuïtief en zorgt voor een aangename leeservaring. Het scherm is scherp, met een verstelbare kleurtemperatuur, en de donkere modus met blauw licht filter is ideaal voor mensen die graag ’s avonds in bed lezen. Met twee fysieke toetsen is het bovendien zeer eenvoudig om van pagina te veranderen.
De batterijduur is indrukwekkend, wanneer ik de wifi niet te vaak gebruikte kon ik hem tot 3 weken aan een stuk gebruiken zonder op te laden. Ook het ontwerp, inclusief het gewicht en de knoppen, is goed doordacht. De USB-C-aansluiting is een moderne toevoeging waardoor je geen gedateerde micro-USB kabel moet meenemen.
Het voornaamste nadeel van de Libra 2 is de prijs van de e-boeken op het Kobo-platform. Ook de Kobo Plus-abonnementsservice is vrij duur en er is een beperkt aanbod van Nederlandse boeken. Gelukkig kun je eenvoudig je eigen e-books overzetten van je computer naar deze e-reader. Met 32 GB opslagcapaciteit kan je tot 22.000 ebooks of 1000 audiobooks opslaan. En hoewel ik het goed vind dat het luisteren naar audioboeken ondersteund wordt, vind ik het persoonlijk spijtig om te zien dat de 3,5 mm audio-aansluiting ontbreekt. Hierdoor ben je aangewezen op het gebruiken van draadloze oortjes als je naar audiobooks wilt luisteren.
Schermdiagonaal: 7 inch | Opslagruimte: 32 GB | Blauw licht filter: Ja | Bluetooth: Ja | Gewicht: 215 gram
Beste goedkope: Amazon Kindle (2022)
Wat we goed vonden:
- Goedkoop
- Uitstekend batterijleven
- Licht en compact
- Helder en scherp scherm
Wat we minder vonden:
- Niet waterdicht
- Geen 3,5 mm aansluiting
Na persoonlijk de Amazon Kindle (2022) te hebben gebruikt, kan ik zeggen dat het apparaat een opmerkelijke upgrade heeft gekregen ten opzichte van de vorige generatie. Met een verbeterd e-ink display van 300 ppi en een overstap van micro-USB naar USB-C opladen, was ik vooral onder de indruk van de scherpte en de helderheid van het scherm. Ook omdat Amazon de prijs van deze e-reader laag heeft kunnen houden. Met een prijs van 109,99 euro is hij een stuk goedkoper en even goed als zijn voornaamste concurrenten zoals de Kobo Nia die een stukje duurder zijn.
Om de prijs laag te houden heeft Amazon op twee vlakken bespaart. Het toestel is niet waterdicht en er is geen mogelijkheid om de warmte van het displaylicht aan te passen. Maar als je hiermee kunt leven is dit de beste e-reader die je in deze prijsklasse kunt vinden.
Tijdens mijn gebruik vond ik de Kindle 2022 eenvoudig en intuïtief in gebruik. Een van de functies die ik echt waardeerde, was de mogelijkheid om Audible audioboeken te streamen via Bluetooth. De batterijduur was voor mij indrukwekkend, ik kon hem bijna zes weken gebruiken zonder op te laden.
In de Kindle Store kon ik een uitgebreide selectie aan zowel Engelstalige Als Nederlandstalige boeken vinden. En via Audible kun je ook gemakkelijk naar audioboeken luisteren. Omdat ik ook een Amazon Prime-lid ben kan ik ook profiteren van extra voordelen zoals één gratis e-boek per maand. Een persoonlijk nadeel voor mij was dat ik geen boeken kon lenen met Hoopla, deze is namelijk niet compatibel met de Kindle.
Schermdiagonaal: 6 inch | Opslagruimte: 16 GB | Blauw licht filter: Ja | Bluetooth: Nee | Gewicht: 158 gram
Beste voor tijdschriften: Onyx Boox Nova Air C
Wat we goed vonden:
- Mooi kleurenscherm
- Draait op Android
- Veel opslagruimte
- Goede stylus
Wat we minder vonden:
- Duur
- Compatibiliteitsproblemen
Voor wie graag tijdschriften, magazines, of stripverhalen leest op een e-reader is de Onyx Boox Nova Air C de beste keuze. In tegenstelling tot traditionele e-readers zoals Kindle of Kobo, beschikt de Nova Air C over een kleuren E Ink-display en draait het op een aangepaste Android-versie. Hierdoor had ik toegang tot een grote hoeveelheid apps in de Play Store. Hierdoor beschik je over meer mogelijkheden zoals het gebruiken van tekstverwerkers en software voor het maken van notities. De meegeleverde stylus vond ik gemakkelijk om te gebruiken, hij leent zich goed voor het maken van handgeschreven notities.
Hij heeft een 7,8-inch scherm en hij voelt overwegend plastic aan. Het wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 662-processor, met 3GB RAM en 32GB opslagruimte. Zijn sterkste punt volgens mij, het kleuren E Ink-display, maakt gebruik van de Kaleido Plus schermtechnologie van E Ink. Dit biedt 4.096 kleuren maar heeft zijn beperkingen. Terwijl zwart-witinhoud wordt weergegeven op 300ppi, is kleureninhoud beperkt tot 100ppi.
Ondanks deze kleurbeperkingen is enige kleur beter dan geen kleur. Het display van de Nova Air C behoudt de voordelen van een E Ink-scherm, zoals leesbaarheid in fel zonlicht en indrukwekkende batterijduur. De agressieve energiebeheerinstellingen kunnen echter een beetje hinderlijk zijn, waardoor het mij opviel dat het apparaat na slechts 15 minuten inactiviteit wordt uitgeschakeld.
Hoewel de Nova Air C de flexibiliteit belooft om elke Android-app te downloaden, zijn niet alle apps geoptimaliseerd voor E Ink-displays, hierdoor ervaarde ik af en toe wat compatibiliteitsproblemen. Het is duidelijk dat de markt voor e-readers met een kleurenscherm nog in zijn kinderschoenen staat. De optionele magnetische Nova Air-hoes, apart verkocht, biedt fysieke knoppen die de leeservaring kunnen verbeteren.
Schermdiagonaal: 7,8 inch | Opslagruimte: 32 GB | Blauw licht filter: Ja | Bluetooth: Ja | Gewicht: 235 gram
Beste met groot scherm: Kobo Elipsa 2E
Wat we goed vonden:
- Groot en helder scherm
- Notities nemen gaat vlot
- Stylus kan je magnetisch bevestigen
Wat we minder vonden:
- Prijzig
- Hoes wordt apart verkocht
- Minder uitgebreide bibliotheek
Al jarenlang ben ik een toegewijde Kindle-lezer, maar de Kobo Elipsa 2E heeft mijn leesgewoonten veranderd. Waar ik vroeger de mogelijkheid miste om notities in de kantlijn te krabbelen, biedt de Elipsa 2E deze functie perfect aan. Andere apparaten zoals de reMarkable 2 en Kindle Scribe hebben kunnen dit ook, maar niet zo goed als de Elipsa 2E.
Het apparaat stelt gebruikers in staat direct op de tekst te schrijven, wat het gevoel geeft alsof je op papieren pagina’s schrijft. Het 10,3-inch scherm toont scherpe tekst en kan meer inhoud weergeven dan kleinere lezers zoals de basis Kindle. Ondanks zijn grootte is de Elipsa verrassend licht en de gestructureerde plastic achterkant zorgt voor een betere grip.
De stylus, die magnetisch aan de Elipsa is bevestigd, maakt snel notities maken mogelijk en heeft ook een gum zonder extra kosten. Het lezen van nieuwsartikelen en het integreren met de Pocket-app is een genot op de Elipsa, waardoor artikelen in een aangenaam lettertype en zonder advertenties kunnen worden gelezen.
Schermdiagonaal: 10,3 inch | Opslagruimte: 32 GB | Blauw licht filter: Ja | Bluetooth: Ja | Gewicht: 390 gram
Beste design: PocketBook Touch HD3
Wat we goed vonden:
- Licht
- Waterdicht
- Bijgeleverde usb naar 3,5 mm adapter
- Voorleesfunctie
Wat we minder vonden:
- Zonder stroomadapter
- Geheugen is niet uitbreidbaar
De PocketBook Touch HD 3 is een e-reader die gemakkelijk de concurrentie aangaat met kleine e-readers zoals de Kindle Paperwhite en Kobo Clara HD. Hij heeft een helder 6 inch scherm met een resolutie van 1072 × 1448. De Frontlight+ met 16 grijstinten zorgt voor een comfortabele leeservaring, zowel overdag als ’s nachts. Qua afmetingen is het compact (161,3 x 108 x 8mm) en licht (155g), wat het handig maakt voor onderweg. De dual-core processor zorgt voor vlotte prestaties en het apparaat biedt voldoende opslagruimte met 16GB.
Een opvallende functie is de ondersteuning voor audiobooks. Hoewel je geen koptelefoonaansluiting ziet, wordt er een mini-USB naar jack-adapter meegeleverd, zodat je kunt genieten van audioboeken. Bovendien kun je draadloze koptelefoons koppelen via Bluetooth.
Wat betreft de software en functionaliteiten, draait de PocketBook op een op Linux gebaseerd besturingssysteem, boordevol handige functies. Naast audioboeken en een audio-speler, heeft het ook een text-to-speech functie die goed werkt in zowel Engels als Spaans. Andere handige tools zijn games, notities, een calculator en een kalender. Een klein minpuntje is het ontbreken van een SD-kaartsleuf. Ook miste ik de mogelijkheid om internetartikelen naar de e-reader te sturen om later te lezen, zoals ik dat met mijn Kindle doe.
Schermdiagonaal: 6,8 inch | Opslagruimte: 16 GB | Blauw licht filter: Ja | Bluetooth: Ja | Gewicht: 155 gram
Beste met Android: Onyx BOOX Note Air2
Wat we goed vonden:
- Groot scherm
- Sterke user interface
- Ondersteunt notitie-apps
- Met stylus en case
- Veel features als splitscreen en geschriftherkenning
Wat we minder vonden:
- Duur
- Niet waterdicht
De Onyx BOOX Note Air 2 is een Android-tablet met een e-ink scherm dat aanvoelt als papier. Wat mij meteen opviel, is de top bouwkwaliteit. In een markt die voornamelijk wordt gedomineerd door plastic E Ink-apparaten, maakt de metalen frame van de Note Air 2 echt een verschil. Hij heeft een krachtige processor waarmee je alle apps van de Google Play Store kan draaien. De Onyx is het apparaat dat je drukke werkleven vereenvoudigt. Het apparaat ondersteunt namelijk notitie-apps zoals Evernote en Notion.
Daarnaast werken de ingebouwde lees- en notitie-apps efficiënt en soepel, en de batterijduur is indrukwekkend. Toch heeft de Note Air 2 ook enkele minpunten. Het maken van notities in apps van derden is niet optimaal en de compatibiliteit met sommige apps kan wisselvallig zijn. Een ander nadeel is dat het apparaat niet waterdicht is.
Een bijzonder kenmerk van de Note Air 2 is dat het speciaal is ontworpen voor mensen die vaak grote documenten lezen of notities maken. Het apparaat is niet gebonden aan een specifiek formaat of ecosysteem en kan elke Android-leesapp uitvoeren. Bovendien zorgt een nieuwe film over het scherm voor een meer papierachtig gevoel tijdens het schrijven en tekenen.
In de doos zit een hoesje, screenprotector en stylus. Die voelt wat goedkoop aan, maar hij schrijft wel goed. Op termijn kan je altijd een ander model kopen. In tegenstelling tot andere e-ink tablets, zoals Remarkable en Supernote, heeft deze ook een blauw licht filter. Twee features die erbovenuit steken zijn de splitscreen modus en de geschriftherkenning.
Schermdiagonaal: 10,3 inch | Opslagruimte: 64 GB | Blauw licht filter: Ja | Bluetooth: Ja | Gewicht: 420 gram
Beste koop: Kobo Nia
Wat we goed vonden:
- Goedkoop
- Responsief scherm
- Comfortabel
- Licht
Wat we minder vonden:
- Micro USB-aansluiting
- Niet waterdicht
- Geen ondersteuning voor audioboeken
Kobo’s Nia is een geduchte concurrent voor de Amazon Kindle. Met zijn geavanceerde software en uitgebreide ondersteuning positioneert de Nia zich als de top e-reader voor de prijsbewuste lezer. Het display is van hoge kwaliteit met 212 ppi, maar het ontbreken van Bluetooth betekent dat audioboeken geen optie zijn. De wifi-verbinding is veelzijdig, met zowel 2,4 Ghz als 5,0 Ghz ondersteuning. Een opmerkelijke verbetering ten opzichte van de Kobo Aura is het uitgebreide geheugen van 8 GB, wat ruimte biedt voor ongeveer 3.000 boeken. Dit is ruim voldoende, vooral omdat audioboeken geen optie zijn.
Een sterk kenmerk van de Nia is de compatibiliteit met diverse bestandsformaten zoals PDF, EPUB en MOBI, en de integratie met Pocket. Kobo onderscheidt zich door de samenwerking met OverDrive, het populaire e-booksysteem van veel bibliotheken. Wel is het jammer dat het apparaat niet meerdere OverDrive-accounts tegelijkertijd kan ondersteunen.
Dankzij de verbeterde processor en interface is de navigatie op de Nia soepel en gebruiksvriendelijk. Het ontwerp is stijlvol, minimalistisch en lichtgewicht. Echter, het touchscreen kan soms haperen bij het omslaan van pagina’s. Fysieke knoppen hadden dit kunnen verhelpen. Hoewel de Nia niet waterdicht is, wat bijdraagt aan de lagere prijs, is een duidelijk minpunt de verouderde micro USB-aansluiting, die minder efficiënt en robuust is dan de moderne USB C.
Schermdiagonaal: 6 inch | Opslagruimte: 8 GB | Blauw licht filter: Ja | Bluetooth: Nee | Gewicht: 172 gram
Waar op letten bij het kopen van een e-reader?
Scherm
E-readers onderscheiden zich door hun e-ink schermen, die een leeservaring bieden die vergelijkbaar is met papier, zonder vermoeidheid van de ogen. Deze schermen maken gebruik van microcapsules die zwart-witte deeltjes bevatten, die door elektrische ladingen worden gemanipuleerd om tekst en afbeeldingen te vormen. Een hogere resolutie betekent scherpere tekst, wat bijdraagt aan een comfortabelere leeservaring. De grootte van het scherm kan ook invloed hebben op de scherpte, daarom wordt vaak de term ppi (pixels per inch) gebruikt om de scherpte aan te geven. Voor lezen in het donker hebben veel e-readers een ingebouwde verlichting, en sommige bieden zelfs blauwlichtfilters voor een comfortabelere nachtlezing.
Connectiviteit
Connectiviteitsopties zijn essentieel voor e-readers. Wifi is nodig voor het downloaden van boeken en het synchroniseren van notities en markeringen. Sommige geavanceerde modellen bieden zelfs 4G-connectiviteit voor internettoegang zonder wifi. Bluetooth-ondersteuning is cruciaal voor het luisteren naar audioboeken via draadloze hoofdtelefoons. Als alternatief kan een 3,5 mm audio-aansluiting nuttig zijn voor bedrade hoofdtelefoons. Voor het opladen en overbrengen van bestanden is een USB-aansluiting nodig, waarbij USB-C de voorkeur heeft vanwege de snellere oplaadsnelheden en het gebruiksgemak.
Software
De software van een e-reader is vaak gekoppeld aan een specifieke boekenwinkel, zoals Kindle e-readers die zijn gekoppeld aan Amazon. Dit kan beperkend zijn voor gebruikers die boeken willen kopen van verschillende bronnen. Echter, sommige moderne e-ink tablets draaien op Android, waardoor gebruikers toegang hebben tot een verscheidenheid aan leesapps, waaronder zowel Kobo als Kindle.
Opslagruimte
Hoewel e-readers niet veel opslagruimte vereisen voor tekstgebaseerde e-books, kan de behoefte toenemen als je van plan bent audioboeken of tijdschriften op te slaan. 8 GB kan duizenden boeken bevatten, maar voor zwaardere bestanden zoals audioboeken of e-ink tablets die apps ondersteunen, is meer opslagruimte wenselijk. Persoonlijk raad ik je aan om voor 16 of 32 Gb te kiezen aangezien deze e-readers aan een beperkte meerprijs te vinden zijn. Het is echter zeldzaam om e-readers te vinden die uitbreidbare opslag via een geheugenkaart ondersteunen.
Wat is het verschil tussen een e-reader en een tablet?
Het voornaamste onderscheid tussen beide is het type scherm. Een e-reader maakt gebruik van e-ink technologie, waardoor het scherm leesbaar blijft zonder achtergrondverlichting, net als een fysiek boek. Dit zorgt voor een aangenamere leeservaring en minder belasting voor de ogen. Echter, door deze schermtechnologie reageert een e-reader trager dan een tablet, wat de functionaliteiten beperkt. Een pluspunt is dat de batterij van een e-reader veel langer meegaat.
Hoe zet je boeken op een e-reader?
De methode kan variëren afhankelijk van het merk, maar er zijn enkele algemene stappen. De meeste e-readers hebben een geïntegreerde online winkel waar je direct boeken kunt aanschaffen, mits je een account hebt. Als je al e-boeken op je computer hebt, kun je deze overzetten via USB of een specifieke app. Voor Kindle-gebruikers is het mogelijk om e-boeken via e-mail naar het apparaat te sturen. Het is belangrijk om rekening te houden met bestandsformaten. Hoewel alle e-readers PDF’s ondersteunen, kan dit formaat onhandig zijn op kleinere schermen. Het omzetten naar EPUB-formaat is dan een betere optie, wat kan met tools zoals Calibre. Hoewel Kindle e-readers in het verleden voornamelijk MOBI ondersteunden, is EPUB-ondersteuning nu ook beschikbaar.
Hoe lang gaat de batterij van een e-reader mee?
De batterij van een e-reader kan tot enkele weken meegaan na één oplaadbeurt. Interessant is dat de batterijduur niet zozeer afhangt van de tijd dat het scherm actief is, maar van de frequentie waarmee het scherminhoud verandert of ververst wordt. Het scrollen door pagina’s verhoogt het batterijverbruik. Andere factoren die het batterijverbruik beïnvloeden, zijn de achtergrondverlichting, wifi en bluetooth. Bij frequent luisteren naar audioboeken zal de batterij ook sneller leeg raken.
Hoe we vergelijken
Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende computer en PC merken. Kwaliteit is dalende, maar door het hoge aanbod gaat ook de prijs naar beneden. Op PCGamingGear willen we weten welke producten je kan vertrouwen, en waar je beter weg blijft.
Het begint allemaal met online en offline op zoek te gaan naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag. Eens we weten waar we op moeten letten en hoe we dit best beschrijven zoeken we naar producten en toestellen.
Voor dit artikel hebben we een selectie gemaakt van 14 verschillende e-readers, om te zien welke als beste uit de test komt. Deze e-readers worden vergeleken op basis van scherm- en beeldkwaliteit, dimensies of grootte en prijs. Aan het einde van onze vergelijkende test kwamen er 7 e-readers in deze selectie terecht.