Home Gaming setupNetwerk Koopgids: Gaming routers

Koopgids: Gaming routers

Het verschil tussen een gewone, en een router speciaal voor gaming

door Slim Abid
Koopgids voor routers speciaal voor gaming, snellere verbinding, minder lag of verlies van frequentie en wifi 6 verbinding

Gaming routers zijn routers met speciale features uitgerust voor gaming. Dit gaat van een snelle verbinding tot een onverbreekbare verbinding, zodat je nooit zonder internet valt. Andere modellen boosten het signaal extra ver, zodat je ook van je kamer draadloos kan gamen. Een overzicht van de beste gaming routers kon je hier lezen, in dit artikel bekijken we waarom deze routers net zo goed zijn voor gaming.

Routers worden via een kabel verbonden met een modem of rechtstreeks met een netwerkkabel, waardoor ze via het internet informatie kunnen ontvangen en versturen. Omdat ze over ingebouwde wifirado’s beschikken, kan data omgezet worden in radiogolven. De ingebouwde antennes worden gebruikt om een wifinetwerk te maken en daarmee te communiceren. Alle apparaten die op dat wifinetwerk worden aangesloten, hebben zo toegang tot het internet.

Routers werken vaak met Linux (een ‘open-source’ besturingssysteem dat bij heel wat computerfanaten nog steeds populairder is dan Windows of iOS) en alle routers die hier zijn besproken hebben ook een webinterface, zodat je de instellingen kunt beheren en alle activiteit kunt volgen.

Gaming router kopen,
waarop moet ik letten

Heel wat routers verkopen zichzelf niet noodzakelijk als ‘gaming routers’, maar zijn er door hun uitstekende connectiviteit wel uitermate toe geschikt. Andere routers hebben specifieke gamingopties aan boord. Wat er ook van zij, de onderstaande aanbevelingen gelden voor bijna alle routers, terwijl enkele puntjes heel specifiek van toepassing zijn op online spelletjes.

We hebben ook de meest voorkomende technologieën vermeld en daarvan geldt telkens: als ze erbij zijn, is dat beter dan als er niet ingebouwd werden. Om als ‘gamingrouter’ te kwalificeren, moet een router sowieso een voldoende lage ping en latentietijd hebben, is het belangrijk dat de verbinding stabiel blijft en is ook een voldoende hoge kloksnelheid essentieel.

Ping bij online gamen

Ping is niets meer of minder dan een maatstaf voor hoe lang het duurt vooraleer een computer data van een server kan ophalen. Als je een gamer bent die online Overwatch, Fortnite, League of Legends of een dergelijke game waar snelheid belangrijk is aan het spelen bent, dan weet je dat een hoge ping ook zal staan voor een veel snellere virtuele dood.

Soms is het te druk op het netwerk omdat teveel mensen er gebruik avn maken. Ze zijn bijvoorbeeld een bestand aan het downloaden of een film aan het streamen. Het kan helpen om zoveel mogelijk verkeer af te sluiten om de baan zo vrijer te maken en de ping naar beneden te brengen.

Gamingrouters helpen daarbij. Ze kunnen de kortste route vinden en gamingverkeer een hogere prioriteit toekennen dan andere bewerkingen. Daardoor gaat de ping en dus ook de latentietijd naar omlaag.

Frequentie van router

De frequentiebanden van een internetverbinding worden gemeten in GHz en er zijn 2 frequenties die toegankelijk zijn voor het brede publiek: 2,4 GHz en 5 GHz.

5 GHz biedt meer kanalen die niet met elkaar overlappen, waardoor ze ook minder vlug vol geraken. Die frequentie is dus extra nuttig op plaatsen waar al veel internetverkeer is.

Bijvoorbeeld grote appartementsgebouwen waar elke woonst een eigen router en wifinetwerk heeft. 5 GHZ wifi is overigens ook sowieso sneller dan 2,4 GHz, maar toch biedt die tweede bandbreedte ook een aantal voordelen: ondanks zijn lagere snelheid, bestrijkt 2,4 GHz doorgaans een groter gebied en zorgen de langere radiogolven ervoor dat het signaal gemakkelijker door barrières als muren en plafonds kan reizen.

De meeste internetleveranciers gebruiken DSL of een vezelverbinding, waardoor de signalen eerst moeten omgezet worden door een modem. Veel moderne routers zijn trouwens al voorzien van een modem, maar dat is niet altijd het geval. Belgische internetproviders plaatsen standaard een all-in-one modemrouter.

WIFI 6

Wifi kan door muren en plafonds reizen, maar dat soort obstakels verzwakt het signaal gewoonlijk aanzienlijk. Een signaal dat wegvalt, kan voor soms vooral frustrerend werken.

Vorig jaar werd een nieuwe standaard geïntroduceerd: 802.11ax, oftewel wifi 6. Die staat niet enkel voor extra snelheid, maar ook voor een op de toekomst gerichte technologie die meer opties biedt dan de vorige. De theoretische maximum snelheid is in ieder geval stukken hoger: 9,6 Gbps, tegenover 3,5 Gbps op wifi 5.

Hoewel je nu meteen wellicht nog niet veel verschil zult merken als je voor wifi 6 kiest, is het een toekomstgerichte optie die je voor heel wat jaren ‘futureproof’ zal maken. Momenteel zijn er slechts twee technologieën die wifi 6 vlugger maken: MU-MIMO en OFDMA.

Quality of Service

QOS beheert dataverkeer door de netwerkmogelijkheden die ter beschikking staan verschillende prioriteiten toe te kennen, telkens volgens het soort data. Daardoor wordt er minder data binnen een pakket verloren en wordt de latentietijd en de potentiële ruis beperkt.

RAM van router

Snellere processors kunnen beter multitasken en dus meer apparaten tegelijkertijd ondersteunen zonder trager te worden, bieden ruimte voor geavanceerdere mogelijkheden (zoals Smart Connect of tri-band), zorgen ervoor dat de beschikbaarheid van meerdere ‘ports’ niet voor een trager draadloos signaal zorgt en verhinderen ‘bottlenecking’ waarbij slechts een gedeelte van de beschikbare bandbreedte doorsijpelt.

snelle gaming router kopen

Gaming router woordenboek

MU-MIMO

MU-MIMO staat voor ‘Multi-User – Multiple Input Multiple Output’). De technologie bestond al voor wifi 6 en liet een router toe om met maximum 4 toestellen tegelijkertijd te communiceren in plaats van met de ene na de andere. Dat aantal wordt in wifi 6 gevoelig verhoogd naar 8.

MU-MIMO werkt op wifi alleen met downlink draadloze connecties, wat betekent dat enkel draadloze routers en toegangspunten tegelijkertijd data naar meerdere gebruikers kunnen sturen. De eigenlijke ontvangers – smartphones, tablets, computers – moeten nog steeds beurtelings informatie naar de router sturen.

Dat verandert echter met wifi 6, waarbij alle aangesloten draadloze apparaten tegelijkertijd data kunnen uploaden en naar de routers of toegangspunten kunnen sturen.

OFDM

Het signal van gewone FDM (‘Frequency Division Multiplexing’) is samengesteld uit verschillende kleinere subsignalen die tegelijkertijd op verschillende frequenties verstuurd worden. OFDM of ‘Orthogonal Frequency Division Multiplexing’ maakt echter gebruik van meerdere draaggolven die elk een andere frequentie hebben.

Gewoonlijk worden er in die parallelkanalen symbolen verzonden die telkens uit meerdere bits bestaan, waardoor er veel meer data in een keer kan verzonden worden. Alle subkanalen worden tegelijkertijd gevolgd door de ontvanger, die de symbolen onafhankelijk van elkaar demoduleert.

Dit soort technologie vereist echter veel rekenkracht van de processor, waardoor het wachten was op goedkopere digitale signaalprocessors (of ‘DPS’s’) voor OFDM definitief kon doorbreken.

OFDMA

OFDMA is een technologie die alle OFDM-subkanalen binnen een radiokanaal kanaliseert en in groepen verdeelt om naar verschillende apparaten door te sturen. Dit kan je een beetje zien als het herschikken van dvd’s in een aantal dvd-rekken: er zijn uiteindelijk evenveel schijfjes, maar ze staan op verschillende plaatsen.

Uitleggen hoe die techniek ervoor zorgt dat alles nog sneller kan gaan dan het geval is bij OFDM gaat het bestek van dit artikel te boven, maar laten we het erop houden dat het een veel efficiëntere manier van aanpak is dan OFDM.

ETHERNET

Via ethernetaansluitingen verbind je een apparaat – bijvoorbeeld een computer, tv of console – rechtstreeks via een kabel naar een router. Dat zorgt doorgaans voor veel hogere snelheden. Het aantal ‘ethernetports’ en de bandbreedte die ze elk ondersteunen is dus van erg groot belang voor wie zijn of haar toestellen met een draad wilt gebruiken.

De bestaande ethernetstandaarden (Gigabit en 10-GIgabit) ondersteunen geen snelheden tussen 10 Gbps en 1 Gbps. Daardoor kunnen apparaten die snelheden van 2,5 Gbps halen niet hun volledige capaciteit benutten. 2.5 G-ports of ‘Multi-Gig-ports’ laten toestellen toe om wel hun volledige snelheidsmogelijkheden te benutten.

BEAMFORMING

Beamforming zorgt ervoor dat antennes op specifieke hoeken signalen uitsturen die constructief met elkaar interfereren, terwijl andere destructief interfereren. Zo kan er ruimtelijk gefilterd worden, waardoor de uitgezonden signalen worden geoptimaliseerd.

ANTENNES

Wat antennes betreft, is de raad simpel: hoe meer, hoe effectiever het toestel zal zijn. Soms moet je wel wat experimenteren met de hoeken waarin je de antennes plaatst om een optimaal resultaat te bekomen. Alvast veel experimenteerplezier gewenst!

You may also like