Onze top 7 beste gaming muismatten van 2021

 • Zachte gaming muismat:         RAZER GOLIATHUS MOBILE
  “Onze keuze voor beste zachte gaming muismat gaat uit naar de Razer Goliathus. Zoek je een grote muismat dan is er de verlichte Goliathus Chroma. De Goliathus Mobile is kleiner en voelt zeer aangenaam aan. De muis registreerd goed en glijdt vlot over de muismat.”
 • Beste harde gaming muismat:        LOGITECH G440
  “Liever een hard oppervlak dan kiezen we de Logitech G440. Ook hier zijn er geen onnodige extra’s. Gewoon een goede gaming muismat met anti-slip dat net groot genoeg is voor grote bewegingen tijdens het gamen. Wil je verlichting dan kiezen we voor de Corsair MM800. “
 • Beste grote gaming muismat:            CORSAIR MM500
  “Wil je je volledige bureau als muismat; muis, toetsenbord en zelfs je monitor? Dan is er niet veel groter dan de Corsair MM500. Deze is 122 cm breed en 61 cm diep. Voor FPS gamers is dit een geweldige keuze want zelfs op zeer laag DPI is er altijd muismat genoeg. Iets kleiner nodig? De Corsair MM350 is ‘slechts’ 90 cm breed.”
 • Innovatieve gaming muismat:            LOGITECH G POWERPLAY 
  “Heb je een muis die wireless kan opladen dan is de Logitech G Powerplay waarschijnlijk een logische keuze. Deze muismat laadt je muis op tijdens het gamen. Nog speciaal; de muismat heeft 2 keuzes van oppervlakte. Bovenop de harde muismat ligt een zacht textiel die je kan weghalen.”
 • Beste RGB muismat:                  CORSAIR MM800 RGB POLARIS
  “Geen absolute must maar een mooi extra voor je gaming build. Je kiest zelf je kleur, of combinatie van kleuren uit de 16.8 miljoen mogelijkheden. De muismat is ook groot genoeg en je muis glijdt er zonder probleem over, wat toch het belangrijkste is. Deze heeft een hard oppervlak.”
 • Goede koop gaming muismat:             STEELSERIES QCK EDGE
  “Soms ben je gewoon op zoek naar een simpele gaming muismat. Niets speciaal, geen extra’s, gewoon een goede muismat die je makkelijk kan reinigen en makkelijk mee kan nemen. De Steelseries QCK Edge serie bestaat in meerdere formaten, van klein naar groot. Ze zijn ook de goedkoopste gaming muismatten van een erkend merk.”
 • Gaming muismat met polssteun:                 KENSINGTON ERGOSOFT
  “Hoewel men dit verkoopt als gaming muismat moeten we toch meegeven dat een polssteun geen echte gaming muismat is. Een polssteun beperkt je beweging. Een goede muismat moet je beweging net bevorderen. Maar als we er toch een moeten uitkiezen, dan is de Kensington de beste optie.”

Wanneer we spreken over een game-station of een gaming setup, spreken we vaak over hardware elementen. Een gaming muismat is iets waar men niet meteen aan denkt. Toch is het een accessoire die van uiterst belang kan zijn. Probeer je gaming muis maar een zonder muismat en merk het verschil. Een gaming muismat is relatief goedkoop tegenover de kost van een muis of keyboard. Een hint naar de ouders, het is een ideaal geschenkje.

In deze moderne tijd is een muismat geen absolute noodzaak. Optische sensoren en gaming muizen die gebruik maken van een laser sensor zijn ontwikkeld om alle oppervlakken aan te kunnen. Een fout zal de muis niet meteen maken. Toch is een muismat aangeraden voor de vlotheid van je bewegingen. Het aanvoelen van je muis en de grip worden geperfectioneerd. Niets is vervelender dan je muis op een harde vlakte te bewegen. Gebruik jij nog steeds een kleine rechthoekige muismat waar je drie jaar geleden cola op morste? Dan is het misschien eens tijd voor een kijkje te nemen naar een kwaliteit gaming muismat. Wij maakten alvast een lijst van de beste gaming muismatten.

Beste zachte gaming muismat: RAZER GOLIATHUS MOBILE

Razer Mobile Stealth – 27 cm 

Razer Mobile Chroma – 90 cm 

De meeste betaalbare en toch kwalitatieve muismatten zijn gemaakt van synthetische stoffen. Zo maakt de Razer gebruik van een rubberen samenstelling met synthetische stoffen om een kussenachtig gevoel te geven. Hard genoeg om het gewicht van de muis aan te kunnen, zacht genoeg voor de pols. Door het gebruik van deze materialen is de muismat ook zeer makkelijke te kuisen. De muis glijdt elegant over de muismat, net zoals die dat doet bij andere top gaming muismatten.

Professionele gamers maken liefst gebruik van een gaming muis met een laag DPI gehalte. Grote bewegingen die zeer precies zijn. Daarom is het gebruik van een grote muismat ook nodig. Razer Goliathus Mobile is redelijk klein, ideaal voor thuis op je bureau of om onderweg mee te nemen.

De Goliathus bestaat ook in het groot, de Goliathus Chroma extended. Deze is 90 cm breed en is groot genoeg voor muis en keyboard op te plaatsen. Chroma staat voor de verlichting. Je kan deze gaming muismat met een USB verbinden en de kleuren instellen via Razer software.

Beste harde muismat: LOGITECH G440

Voordelen:

+ geen tot weinig wrijving
+ Goede ondergrondse grip
+ Geen onnodige extra’s

Nadelen:

– Iets duurder dan de algemene muismat

Vergelijken we gaming muizen met het oog op snelheid, dan is de Logitech G440 de snelste. Door het harde oppervlak en de beperkte wrijving met de gaming muis zijn de bewegingen zeer snel. Gamers die nood hebben aan kleine precieze maar vooral snelle bewegingen maken best gebruik van harde muismatten. De lage frictie of wrijving zorgt voor de snelste bewegingen. Door het harde oppervlak levert de muis wel in op comfort. Geen zachte ondergrond voor de pols. Harde muismatten worden het vaakst gebruikt in RTS of MOBA type games.

In tegenstelling tot stoffe muismatten zijn harde muismatten vaak gemaakt uit een samenstelling van materialen. Rubber, plastiek en aluminium zijn de vaakst gebruikte. Door de verschillen in samenstelling presteren deze muismatten ook anders. Wrijving en snelheid worden bepaald door de keuze van materialen. Ook de design mogelijkheden en het gewicht worden hierdoor beïnvloed. De Logitech G440 voelt ongelooflijk strak aan en de muis glijdt bijna vanzelf verder, bij wijze van spreken.

Stoffen muismatten geven de designers ook de mogelijkheid motieven en patronen toe te voegen. Door dat deze in de stof opgenomen worden is er geen hoogteverschil en kan de muis perfect verder glijden. Harde muismatten zijn vaak in één stuk gemaakt. Dit zorgt ervoor dat ze weinig of geen design mogelijkheden hebben. Zouden ze dit wel doen dan kan het zijn dat de optische sensor deze groeven opmerkt. Voor deze reden hebben harde muismatten vaak een beperkt design.

De Logitech G440 is zo goed als geruisloos. Door een goede keuze van materialen merken we geen tot zeer weinig weerstand bij het bewegen van de muis. Logitech heeft hiermee een goede muismat op de markt gebracht die ook binnen het algemene gamers budget past.

Onderaan bevinden zicht kleine rubberen paddings om de muismat terplaatse te houden. Op de grip is niets aan te merken. Wil je de muismat bewegen dan kan dit zonder al teveel problemen. Toch is het ver van makkelijk om de muismat met de pols te bewegen. Wij ondervonden dus geen enkel probleem met deze harde muismat. Geniet je van wat meer comfort dan ga je best voor een stoffen muismat!

Grootste gaming muismat: CORSAIR MM500 EXTENDED

Voordelen:

+ Grootste muismat
+ Zeer zacht
+ Ideaal voor laag DPI gamers
+ Gestikte randen

Nadelen:

– Niet voor alle bureaus
– Groot logo onnodig

De Corsair MM500 Extended is niet voor iedereen. Ben je een gamer die graag op hoog DPI speelt, en dus weinig bewegingsruimte nodig heeft, dan is deze muismat niets voor jou. Deze muismat is 122 cm breed, 61 cm diep en dus voldoende groot voor keyboard en gaming muis (en zelfs je monitor) op te plaatsen. Voor FPS gamers is dit ideaal, de muismat is groot genoeg voor grote bewegingen.

Speel je wel eens games zoals PlayerUnkown’s Battlegrounds? Dan kan je wel begrijpen dat meer muisruimte je leven kan redden. 180° draaien met een laag DPI is een hele beweging. Moet je die in twee keer doen dan ben je misschien al neergeschoten. De MM500 Extended zorgt ervoor dat je alle muisbewegingen zonder probleem kan uitvoeren.

De MM500 is gemaakt van premium materialen. De onderkant heeft een anti-slip rubberen oppervlak. Met een gekruiste steek zijn de kanten van de 3mm dikke muismat ook mooi afgewerkt. De Extended versie is de grootste muismat beschikbaar en ontworpen om ook toetsenborden te accomoderen. Vind je deze te groot dan is er ook de Corsair MM300. Deze is 90 cm breed en past misschien net iets beter op je bureau.

Opladende charging muismat:  LOGITECH G POWERPLAY

Voordelen:

+ RGB Belichting
+ Harde ondergrond
+ Hoog DPI gamers

Nadelen:

– USB connectie

Gaan we een stapje verder en bekijken we de toekomst van de muismat dan is de Logitech G Powerplay ééntje om naar uit te kijken. We kennen de QI charging stations voor de iPhone of smartphones. Deze smartphones laden op zonder kabel door gebruik te maken van wireless charging. Logitech trekt deze technologie door en maakt zo een muismat die je gaming muis kan opladen zonder kabel. Koop deze niet zomaar voor de technologie, je moet uiteraard een compatibele game muis hebben.

De muismat bestaat ook uit twee verschillende matten. Eentje heeft een zachte onderkant, de andere heeft een harder oppervlak. Zo kan je zelf kiezen, naargelang je voorkeur of het type game dat je speelt. Logitech werkt hun innovatieve gaming muismat af met RGB belichting. Deze kan je zelf instellen via hun software.  Deze muismat bestaat voorlopig enkel in één formaat – 34 cm breed en 28 cm diep.

Beste RGB muismat:  CORSAIR MM800 RGB POLARIS

Voordelen:

+ RGB Belichting
+ Harde ondergrond
+ Hoog DPI gamers

Nadelen:

– USB connectie

Gamers die LED gebruiken in hun setup willen meestal een muismat die hierbij past. Na de populaire Razer Firefly, de eerste RGB Muismat, hebben verschillende merken dit concept achterhaald. De Corsair MM800 RGB Polaris is in onze ogen de beste RGB muismat van het moment. Dit grootendeels door de opties dat de gebruiker kan instellen.

De keuze van materialen in het ontwerp zorgen voor strakke elegante bewegingen. De technologie onder het oppervlak heeft geen invloed op het comfort of de prestatie van de muis. De functionaliteit van de oplichtende muismat is vrij diepgaand. De Corsair geeft veel meer opties dan een kleur instellen.

De software van Corsair zorgt ervoor dat je verschillende toetellen aan elkaar kan linken. Hierdoor kan je alle hardware dezelfde kleur geven als de accenten op je computer. Op deze manier kan je je setup instellen om verschillende kleuren te tonen voor verschillende games. De 15 lampjes zorgen voor een mooiere vertoning dan de competitie. De MM800 maakt gebruik van een USB kabel die het voorziet van energie.

Goedkope gaming muismat:  STEELSERIES QCK EDGE

Voordelen:

+ Zacht en dun
+ Zeer simpel ontwerp
+ Makkelijk op te rollen en mee te nemen

Nadelen:

– Absolute basis

Gaat een upgrade in muismat het verschil niet maken voor jou en zoek je gewoon een simpel maar goed model, dan is de Steelseries QCK Edge jouw keuze. Deze muismat is slechts 2 mm dik, dit is zeer dun. De stoffen muismat is zacht, maar omdat het zo dun is voel je wel de hardheid van je bureau. Optische of laser gaming muizen glijden hier even vlot over als andere merken en modellen. Wel merken we dat het rap vuil en stoffig wordt. Af en toe afkuisen is wel redelijk belangrijk om het gamen optimaal te houden.

De Edge heeft een anti-slip onderkant en zal niet rap verschuiven. Hier is het medium formaat afgebeeld, de Edge is ook wel beschikbaar in Small en XL formaat. Zo kies je zelf welke muismat het beste bij jou past. Op basis van prijs zijn er weinig goedkopere modellen, tenzij je voor merkloze muismatten gaat op Bol.com of Amazon.

Gaming muismat met polssteun:  KENSINGTON ERGOSOFT

Voordelen:

+ RGB Belichting
+ Harde ondergrond
+ Hoog DPI gamers

Nadelen:

– USB connectie

Kensington is echt een gaming merk, en de Ergosoft is niet echt een gaming muismat. Toch wordt deze zo verkocht, en gezien het de enige muismat met polssteun is komt deze in de lijst beste gaming muismatten. Enerzijds is deze muismat wat klein voor gaming, anderzijds is een polssteun afgeraden tijdens het gamen. Ja, het zorgt misschien voor steun en een ergonomische houding, maar het beperkt de bewegingen teveel.

De Kensington ErgoSoft heeft een redelijk hard textiele oppervlak. De polssteun is gevuld met een kussentje om de pols zacht op te vangen. Bijna vierkant, met 24 cm breedte en 20 cm diepte. Je kan de mat niet oprollen omdat die iets te hard en dik is. Wij raden deze muismat vooral aan als je thuis moet werken en nood hebt aan een muismat met steun. Voor gamen is het misschien handig als je online schaakt of tetris wil spelen, maar voor FPS of MOBA zien wij dit niet als één van de beste gaming muismatten.

Tot zover de lijst van beste muismatten van 2021.
Natuurlijk plaats je een gaming muis op een gaming muismat. Heb je die nog niet, kijk dan eens naar onze favoriete gaming muizen.
Een grote muismat past best bij een FPS gaming muis. Is het eerder om van thuis uit te werken dan ga je best voor een ergonomische muis.

beste gaming muis mat

Gaming muismat – waar op letten

Een gaming muis testen vereist verschillende testen. Een gaming muismat testen is daarentegen zeer simpel. Het gebruik, comfort en design is het enige waar we deze muismatten kunnen vergelijken. Daarnaast zijn er muismatten dat beter passen voor bepaalde gamers, setups en game types. Korte bewegingen, lange bewegingen, DPI gehalte, stof vs synthetisch en de grootte. Meer valt er niet over te zeggen.

Gaming muismatten bestaan al een tijdje maar de keuzes waren vrij beperkt. De Gaming-generatie wordt nu volwassen en een gaming setup hoort thuis in ieder huishouden. Na het kopen van een PC, Toetsenbord, gaming muis en een headset of sound-setup, is het tijd voor een gaming muismat. De ondergrond van je gaming muis is belangerijk. Niet enkel voor precisie maar vooral voor je eigen comfort.

Het beoordelen van een gaming muismat is daarom ook vrij subjectief. Het gevoel dat we beschrijven bij het bewegen van een gaming muis is niet noodzakelijk dezelfde ervaring dat jij thuis zal hebben. Wij proberen daarom de muis zoveel mogelijk in te delen per categorie. Voor welk type gamer kan deze gaming muis (of muismat) van gebruik zijn. Waarom is ze voor de éne beter dan voor de andere? Een voorbeeld is het gebruik van lage en hoge DPI. Gamers die rond de 400 DPI gamen hebben nood aan veel ruimte voor hun grote bewegingen. De grootte van de muismat is hier dus cruciaal.

Na het gamen met de muismat testen we de snelheid en de precisie van de muis. Omdat er benchmarks bestaan van de gaming muis kunnen we deze vergelijken met dezelfde muis op een ander oppervlak. Los van de gemeten waardes beoordelen we deze muismatten ook met het oog op design. Met het risico op subjectiviteit.

Verschillende games worden gebruikt bij het testen van deze gaming muizen en muismatten. Enkele games: Playerunknown’s Battlegrounds (PUBG), League of Legends (LOL), Counter Strike (CS), H1Z1, Starcraft 2, Overwatch, DOTA 2, Battlefield 1

razer muismat kopen

Tot zover het artikel ‘Beste gaming muismat 2021’ – Laatste update 25/09/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘accessoires’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.