Home How to's 9 tips om te voorkomen dat je laptop te heet wordt

9 tips om te voorkomen dat je laptop te heet wordt

Een oververhitte laptop zorgt voor tragere prestaties en een kortere levensduur

door Slim Abid
enkele tips en tricks om warme en oververhitte laptops te vermijden

Laptops worden warm, vooral gaming laptops wanneer ze intensieve prestaties leveren. Dit kan zijn tijdens het bewerken van foto’s of video’s maar ook tijdens het gamen. Sommige mensen merken op dat de onderkant van hun laptop heel warm wordt of dat de ventilator veel lawaai begint te maken. In sommige gevallen wordt de laptop zo warm dat hij uitvalt. Dit is om schade aan de onderdelen te voorkomen.

De meest voorkomende oorzaak van een te warme laptop is een ophoping van stof. Als er veel stof in je ventilator zit, kan dat de warmte vasthouden, waardoor de laptop heel heet wordt. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn van een te warme laptop. Hieronder geven we je negen eenvoudige tips mee om te voorkomen dat je laptop te warm wordt.

1. Kuis het stof uit de ventilator van je laptop

Stof kan zich ophopen in de ventilator van je laptop en deze blokkeren. Dit verhindert dat de ventilator warme lucht effectief kan afvoeren, waardoor je laptop te warm wordt. Maak daarom regelmatig de ventilator schoon om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren. Hiervoor kan je een spuitbus met perslucht of een air duster gebruiken.

2. Pas de snelheid van de ventilator aan

Het aanpassen van de snelheid van de ventilator kan helpen om je laptop beter te koelen. Een ventilator die aan hogere toeren draait kan meer warmte afvoeren, maar produceert ook meer lawaai. Het is dus belangrijk om een evenwicht te vinden tussen koeling en lawaai. Bij de meeste laptops kun je dit instellen via sneltoetsen. Lukt dit niet kun je ook een software zoals Speedfan proberen.

3. Gebruik een laptop standaard of laptop koeler

Valt het op dat de onderkant van je laptop te warm wordt? In dat geval is het waarschijnlijk dat lucht niet goed weg kan vanonder je laptop. Een laptop standaard of een externe laptop koeler kan helpen om de warmte af te voeren die wordt geproduceerd aan de onderkant van je laptop. Een externe laptop koeler zorgt voor extra luchtstroom om je laptop koel te houden tijdens intensieve taken zoals gamen.

4. Sluit programma’s die in de achtergrond draaien

Programma’s die in de achtergrond draaien, kunnen je laptop onnodig belasten, waardoor hij warmer wordt. Het is dus verstandig om regelmatig je actieve programma’s te controleren via Taakbeheer en alle programma’s te sluiten die je niet nodig.

5. Doe een update van je BIOS

Je BIOS regelt veel van de hardware van je laptop, inclusief de koeling. Het updaten van je BIOS kan dus helpen om je laptop beter te koelen. Zorg er echter wel voor dat je dit zorgvuldig doet, omdat een verkeerde update problemen kan veroorzaken.

6. Verander de instellingen van je power plan

De instellingen van je power plan kunnen invloed hebben op hoe warm je laptop wordt. Door deze instellingen aan te passen, kun je bijvoorbeeld je processor minder hard laten werken, wat kan helpen om je laptop koeler te houden. Dit heeft wel als nadeel dat je laptop minder performant zal zijn.

7. Vermijd intense programma’s

Zware programma’s, zoals games of videobewerkingssoftware, kunnen je laptop erg warm maken. Als je merkt dat je laptop vaak oververhit raakt, kan het helpen om dit soort programma’s op een andere computer te draaien. Is dat geen optie, overweeg dan om pauzes in te lassen zodat je laptop even de tijd heeft om af te koelen.

8. Houd je laptop uit de warmte

De zon kan je laptop snel opwarmen, waardoor hij oververhit raakt. Het is dus belangrijk om je laptop uit direct zonlicht te houden, vooral op warme dagen. Zit je regelmatig in een warme kamer probeer je dan in een andere kamer of de kelder te zetten waar het koeler is.

9. Vervang de thermal paste van je CPU

Thermal paste helpt om de warmte van je CPU naar de koeler te geleiden. Als deze pasta oud of slecht wordt, kan je CPU te warm worden. Het vervangen van de thermal paste kan daarom helpen om je laptop koeler te houden.

Met een software zoals HWMonitor kun je de temperatuur van je CPU controleren. Merk je op dat je CPU langdurig boven de 90°C komt dan kan dit de levensduur van je laptop verminderen.

You may also like