Home Gaming setupGaming PcLaptop Koopgids: Gaming laptops

Koopgids: Gaming laptops

Hoe kies je de juiste laptop voor jouw games en budget

door Ibraslimovic
Gepubliceerd Laatste update op:
koopgids voor onderweg gamen op een game laptop

Als gamer wil je natuurlijk de beste ervaring hebben tijdens het spelen van je favoriete games. En daar hoort natuurlijk ook een goede gaming laptop bij. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de perfecte gaming laptop?

In dit artikel zetten we de belangrijkste factoren op een rijtje, zoals RAM en processor, gaming graphics, energie duurzaamheid, scherm en display, opslagruimte, audio en batterijduur. We gaan ook in op de voor- en nadelen van mobiele gaming laptops en geven een overzicht van de grootste struikelblokken waar je op moet letten. Zo kan jij de beste keuze maken voor jouw ideale gaming laptop en volop genieten van al je games.

Wil je meteen ook wat modellen vergelijken, bekijk dan onze uitgebreide selectie van gaming laptops, voor elk budget een model.

Waar op letten bij gaming laptops

RAM & Processor

Je RAM geheugen zorgt voor het korte termijnsgeheugen van je gaming laptop. Een hoog RAM (Random-access memory) zorgt ervoor dat je laptop veel informatie tegelijkertijd kan onthouden. Een voorbeeld: Je GTA V kan een gebeurtenis van 5 minuten geleden onthouden, zo zie je nog altijd het lichaam van de persoon die je toen overreden had. Heb je geen goed RAM…. Dan kan je GTA toch niet spelen.

De processor daarnaast zorgt voor de berekensnelheid van je gaming laptop. Dit is het hart van je computer. Zonder een goede processor zijn de rest van de onderdelen zo goed als waardeloos. De bekendste merken voor processoren zijn NVIDIA en Intel. Deze zijn gekend voor hun prestatie en duurzaamheid. Daarnaast worden processors ook vooral gebruikt voor het mijnen van Crypto eenheden…. Maar dat is voor een andere keer.

Gaming Graphics

The grafische processor is zowat het belangrijkste in een gaming laptop. Dit onderdeel zal bepalen op welke framerate jouw laptop je games kan draaien. Frame rate kan belangrijk zijn bij First Person Shooters (FPS) omdat je de vijand een tikje sneller zal zien. Heb je een slechte framerate dan kan je lag ondervinden.

+ Een grafische kaart is enkele extra euro’s waard

– Je hebt ook andere componenten nodig naast je grafische kaart voor optimale graphics

Energie duurzaamheid

Omdat we spreken van gaming laptops hebben we te maken met een batterij, en dus batterijduur. Een goede laptop zorgt voor enkele uren gamen. Maar zware games zorgen voor veel process vermogen, en dit zorgt voor hitte.

Duurzame gaming laptops en processoren zorgen voor een goede verdeling van hitte, genoeg verluchting en een innovatieve plaatsing van de hardware onderdelen. Energie duurzaamheid en koeling is dus absoluut cruciaal.

Scherm & Display

Nog een zeer belangerijke factor is de kwaliteit van het scherm. Enerzijds bepaald door je grafische kaart, anderzijds door de hardware voor je ogen. In de tijd van retro gaming ging het meer over de gameplay en patronen zoeken. Tegenwoordig zijn we geëvolueerd naar HD graphics. Een spel verliest al snel waarde als het beeld niet perfect is. Dit zorgt ervoor dat alle nieuwe games ongelooflijke graphics hebben, maar dus ook dat we een scherm moeten hebben dat dit allemaal perfect kan weergeven. Een basiswaarde in 2020 is een Full HD scherm met 1920x1080p resolutie. Op deze manier heb je een gaming laptop dat elk spel aankan.

Sinds kort is 4K een norm geworden bij de moderne schermen. 4K zorgt voor een superieure resolutie, nog beter dan 1920x1080p. Toch vinden we het iets te vroeg om jullie deze schermen aan te raden. Deze nieuwe technologie is nog niet geoptimaliseerd en nog geen standaard geworden. Voorlopig zijn deze schermen nog te duur voor de allendaagse gamer.

Opslagruimte

Een harde schijf is groot, en dit is vaak een probleem voor laptops. Tegenwoordig zijn we overgeschakeld op SSD harde schijven. Deze zijn duur maar ongelooflijk snel. Een SSD (Solid State Drive) werkt zoals een USB 3.0, de connective is zo goed als meteen, en tot vijf keer sneller dan de oude SATA of HDD (Hard Drive) schijven.

Hoewel de opslagruimte niet zo belangrijk is voor een laptop, gezien je altijd een externe kan plaatsen. Toch is het uiterst belangrijk hieraan te denken. Een volle opslagruimte zorgt voor een vertraagde werking van je gaming laptop. Daarnaast heb je met een kleine opslagruimte te weinig plaats voor de beste games te instaleren. PUBG op zich is al 40GB. Een probleem dat een externe harde schijf niet kan oplossen.

Audio

Audio is minder belangerijk wanneer we op zoek gaan naar een goede gaming laptop. Op zich moet elke mobiele gamer een goede gaming headset hebben. Op deze manier stoor je de mensen rondom u niet. Maar toch. Soms willen de mensen live meekijken, wil je een film afspelen, of je laptop gebruiken voor andere doeleinden dan gamen. Hier is het dan wel belangrijk dat je een goede, luide installatie hebt. Bass is iets dat zeker niet mag ontbreken.

Batterij

Laatste factor op de lijst voor een goede gaming laptop te vinden maar zeker niet de minste. We zetten hem achteraan omdat we weten dat de meeste gamers in de buurt van een stopcontact zullen spelen. Zelfs voor de beste gaming laptop is batterijduur een probleem. Je zal nergens een goede laptop vinden die meer dan 5 uur League of Legends kan draaien.

Let op, hoe sterker de laptop, hoe minder lang de batterij zal meegaan. Dit is ergens logisch gezien hun componenten beter presteren en dus meer energie nodig hebben. Een goede gaming laptop is het zoeken naar de balans die goed is voor u.

Statisch VS Mobiel

Gaming laptops komen van heel ver en zijn ondertussen ongelooflijk krachtig geworden. Toch zijn er nog kleine limitaties voor mobiele gamers. Hieronder een kleine oplijsting van de grootste struikelblokken:

  • Hitte & Opwarmingsproblemen: Professionele gaming laptops zijn even performant als Desktops maar warmen veel meer op door hun beknopte ontwerp.
  • Batterijduur: Gamen vereist de beste specs voor een gaming laptop. Door alle componenten voortdurend te gebruiken gaat de batterij snel leeg.
  • Gewicht: Veel grote componenten en een groot scherm zorgen al snel voor enkele extra kilos. Op een bepaald punt wordt een mobiele gaming laptop te zwaar en niet voordelig.
  • Prijs: Gaming laptops zijn ongelooflijk duur. We eisen veel door mobiel te willen gamen, en de hardware bestaat. Een Gaming laptop is een luxe product.

You may also like