Home Gaming setupGaming PcLaptop Koopgids: Gaming laptops

Koopgids: Gaming laptops

Hoe kies je de juiste laptop voor jouw games en budget

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
koopgids waar op letten bij het kopen van een gaming laptop

Als gamer wil je natuurlijk de beste ervaring hebben tijdens het spelen van je favoriete games. En daar hoort natuurlijk ook een goede gaming laptop bij. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de perfecte gaming laptop?

In dit artikel zetten we de belangrijkste factoren op een rijtje, zoals RAM en processor, gaming graphics, energie duurzaamheid, scherm en display, opslagruimte, audio en batterijduur. We gaan ook in op de voor- en nadelen van gaming laptops en geven een overzicht van de grootste struikelblokken waar je op moet letten. Zo kan jij de beste keuze maken voor jouw ideale gaming laptop en volop genieten van al je games.

Wil je meteen ook wat modellen vergelijken, bekijk dan onze uitgebreide selectie van gaming laptops, voor elk budget een model. Omdat prijzen ver uit elkaar kunnen liggen hebben we ook een lijst goedkope gaming laptops opgesteld (max 1000 euro) of laptops tot 1500 euro als je iets meer kan en mag uitgeven.

RAM, het werkgeheugen

RAM staat voor Random Access Memory en wordt ook werkgeheugen of intern geheugen genoemd. Naast de CPU en de GPU is het RAM geheugen ook een belangrijke factor in de snelheid van de computer. In dit geheugen worden tijdelijke bestanden bewaard. Dit is een belangrijk verschil met opslagruimte, waarop bestanden voor een lange tijd worden bewaard.

Op het RAM geheugen kunnen snel bestanden opgeslagen worden, maar ook snel er terug afgehaald worden. RAM werkt dus als het korte termijn geheugen van de computer. Kleine taken die je uitvoert op je computer zoals een zin typen, een tabblad openen, of schieten in een game, worden allemaal tijdelijk op het RAM geheugen opgeslagen. Als je echter te veel dingen tegelijkertijd doet en dit niet allemaal kan opgeslagen worden op het RAM geheugen, zorgt dit voor erge vertragingen op je computer.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je aan het gamen bent, maar tegelijkertijd ook veel tabbladen hebt openstaan, muziek afspeelt op de achtergrond, en via Discord aan het bellen bent. Hoe meer RAM geheugen er beschikbaar is, hoe meer taken je tegelijkertijd kan uitvoeren. Tegenwoordig wordt 16GB aangeraden in een game laptop, maar voor vele games kom je met 8GB ook nog toe.

Processor, de kracht

De CPU of Central Processing Unit is het hart van de computer. Deze chip zal alle berekeningen doen die nodig zijn om taken uit te voeren. Bij CPUs zijn 2 factoren belangrijk: het aantal cores en de snelheid van de processor.

Het aantal cores geeft een indicatie van hoe goed de CPU geschikt is voor multitasking. Bij een processor met meer cores kan het rekenwerk beter verdeeld worden over verschillende cores die elk apart berekeningen kunnen uitvoeren. Voor het spelen van games zijn 4 cores meestal genoeg, maar 6 cores worden aangeraden.

Snelheid is minder voor de hand liggend. De snelheid bepaalt hoe snel de processor berekeningen kan uitvoeren en wordt uitgedrukt in gigahertz (GHz). De twee bekendste CPU producenten zijn AMD en Intel. Voor Intel processors is het aangeraden minstens een processor van de i5-reeks te nemen voor normaal (school)werk en gaming. Voor meer intensieve taken zoals videobewerking, zware programma’s, etc. kan een i7 processor beter geschikt zijn. I7 processors hebben typisch meer cores en een hogere snelheid. Voor AMD processors wordt voor normaal (school)werk en gaming een AMD Ryzen 5 processor aangeraden en voor zwaardere taken eerder een AMD Ryzen 7 processor die typisch ook meer cores en hogere snelheden hebben.

Grafische kaart en GPU

De GPU of graphical processing unit is samen met de CPU de belangrijkste factor voor gamingprestaties. De GPU levert de rekenkracht die nodig is om de grafische componenten in games te laden. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe veel kracht een GPU kan leveren.

Zeer belangrijk is het grafisch geheugen. Dit wordt uitgedrukt in gigabytes (GB). Als je games op een hoge resolutie en/of met hoge grafische instellingen wilt spelen, heb je veel grafisch geheugen nodig. Voor zware games zoals Cyberpunk 2077 en God of War zal dit minstens 6GB zijn als je op hogere grafische instellingen speelt. Voor lichtere, competitieve games zoals Rocket League, Fortnite, Valorant is 4GB meestal genoeg. Als je deze games op hogere grafische instellingen wil kiezen zit je veiliger met minstens 6GB aan grafisch geheugen.

Verder zal een snellere grafische kaart uiteraard betere prestaties leveren in games. Het is echter ook belangrijk te weten dat een snelle grafische kaart ook voor een slechtere batterijduur zal zorgen. Hier kan een APU of Accelerated Processing Unit interessant zijn. Bij een APU zitten de GPU en CPU op dezelfde chip. Dit zorgt voor iets mindere prestaties maar drastisch minder verbruik.

Scherm & Display

Op het laptopscherm worden de prestaties van de CPU en GPU visueel weergegeven. Hier zijn 3 belangrijke eigenschappen belangrijk voor een goede ervaring.

Resolutie

De resolutie bepaalt hoe scherp beelden worden weergegeven op het scherm. Tegenwoordig is een full HD resolutie standaard bij de meeste laptops. Dit wil zeggen dat het scherm een resolutie heeft van 1920 x 1080 pixels. Voor laptopschermen, typisch tussen de 13 en 17 inch is dit ideaal, alles wordt scherp weergegeven. Er bestaan ook laptops met hogere resoluties, bijvoorbeeld QHD of 4K.

Technologie

Vervolgens is de paneeltechnologie zeer belangrijk. Veel voorkomende technologieën zijn LCD, IPS, OLED en Mini-LED. LCD-schermen zijn tegenwoordig vooral terug te vinden bij budget laptops. Deze schermen hebben vaak slechte kijkhoeken en geven kleuren vaak niet realistisch weer, maar zijn wel goedkoop te produceren.

IPS schermen zijn een grote vooruitgang op LCD schermen. Ze hebben veel betere kijkhoeken en kunnen kleuren zeer goed weergeven. OLED schermen zijn recent populairder geworden in laptops. Deze schermen staan bekend om hun levendige kleuren, met hoge contrasten en zijn dus ideaal voor het kijken van films of video’s. Mini-LED is een recente ontwikkeling die de voordelen van LED en OLED combineert, met hoge helderheid, uitstekende kleurnauwkeurigheid en diepe zwarttinten.

Refresh rate

De laatste belangrijke eigenschap is verversingssnelheid (refresh rate). Dit getal geeft weer hoeveel keer per seconde het scherm een nieuw beeld toont. Een hogere verversingssnelheid zorgt voor een meer vloeiend beeld, zeker bij snelle shooters of racing games, maar ook gewoon tijdens het scrollen in documenten of op websites.[

Een basiswaarde in 2023 is een Full HD scherm met 1920x1080p. Sinds kort is 4K een norm geworden bij de moderne schermen. 4K zorgt voor een superieure resolutie, nog beter dan 1920x1080p.

Opslagruimte

Een harde schijf is groot, en dit is vaak een probleem voor laptops. Tegenwoordig zijn we overgeschakeld op SSD harde schijven. Deze zijn duur maar ongelooflijk snel. Een SSD (Solid State Drive) werkt zoals een USB 3.0, de connective is zo goed als meteen, en tot vijf keer sneller dan de oude SATA of HDD (Hard Drive) schijven.

Hoewel de opslagruimte niet zo belangrijk is voor een laptop, gezien je altijd een externe kan plaatsen. Toch is het uiterst belangrijk hieraan te denken. Een volle opslagruimte zorgt voor een vertraagde werking van je gaming laptop. Daarnaast heb je met een kleine opslagruimte te weinig plaats voor de beste games te instaleren. PUBG op zich is al 40GB. Een probleem dat een externe harde schijf niet kan oplossen.

Audio

Audio is minder belangerijk wanneer we op zoek gaan naar een goede gaming laptop. Op zich moet elke mobiele gamer een goede gaming headset hebben. Op deze manier stoor je de mensen rondom u niet. Maar toch. Soms willen de mensen live meekijken, wil je een film afspelen, of je laptop gebruiken voor andere doeleinden dan gamen. Hier is het dan wel belangrijk dat je een goede, luide installatie hebt. Bass is iets dat zeker niet mag ontbreken.

Batterij

Laatste factor op de lijst voor een goede gaming laptop te vinden maar zeker niet de minste. We zetten hem achteraan omdat we weten dat de meeste gamers in de buurt van een stopcontact zullen spelen.

Er zijn heel veel verschillende factoren die de batterijduur beïnvloeden. Een eerste factor is de processor. Een snellere processor met meer cores zal betere prestaties leveren, maar zal ook zorgen voor een kortere batterijduur. Minder snelle processors met minder cores verbruiken typisch minder energie.

Verder is de GPU ook een grote verbruiker van batterijcapaciteit. Laptops met gaming GPUs verbruiken redelijk wat meer energie dan laptops zonder deze krachtige grafische kaarten. Een middenweg hier zijn de AMD Ryzen APUs waarbij de GPU en de CPU samen op één chip zitten. Deze chips zijn zeer energie-efficiënt en zullen dus zorgen voor een betere batterijduur. Een laatste zeer belangrijke factor is het scherm.

Het scherm verbruikt ook veel energie, en typisch zullen schermen met een hogere resolutie meer energie verbruiken dan schermen met een lagere resolutie. Ook de schermtechnologie is belangrijk. Over het algemeen verbruiken OLED schermen minder energie dan IPS of LCD panelen.

Koeling

Koeling is een laatste belangrijke factor. Wanneer de CPU en GPU hoge prestaties moeten leveren, warmen ze hard op. Speciale koelsystemen moeten ervoor zorgen dat ze niet oververhitten. Wanneer een CPU of GPU te warm wordt, zal hij beginnen ‘throttlen’. Dat wil zeggen dat hij trager begint te werken om terug af te koelen. Hierdoor zal je de frames per seconds zien terugvallen wanneer je aan het gamen bent met stotterende beelden als gevolg.

Om dit te voorkomen is een goede koeling zeer belangrijk. In laptops kan dit soms een probleem zijn, vooral in zeer dunne en lichte laptops, want voor koeling geldt algemeen: hoe groter het koelsysteem, hoe beter de koeling. Daarom worden de snelste CPUs en GPUs vaak enkel in grotere, dikkere laptops gestoken. In hun behuizingen is meer plaats voor uitgebreide koelsystemen. Wanneer je dus een snellere CPU wenst, is het zeker interessant om de grootte van de behuizing in acht te nemen.

Je kan ook kiezen voor een externe laptop koeler die zorgt voor extra luchtcirculatie onder de laptop. Er zijn ook enkele trukjes die je kan toepassen om oververhitting van je laptop tegen te gaan.

You may also like