Home Gaming setupGaming Pc Wat is NAND flashgeheugen?

Wat is NAND flashgeheugen?

De nieuwe NAND-technologie uitgelegd; SLC, MLC, TLC en 3D in harde schijven en opslagruimtes

door Slim Abid
wat is NAND flashgeheugen uitgelegd

NAND-flashgeheugen is een soort niet-vluchtig opslagtechnologie die geen stroom nodig heeft om data te behouden. Dit type geheugen wordt gebruikt in verschillende soorten digitale opslagapparaten, zoals Solid State Drives (SSD’s), USB-flashdrives, en SD-kaarten. Er zijn verschillende soorten NAND-flashgeheugen, waaronder Single-Level Cell (SLC), Multi-Level Cell (MLC), Triple-Level Cell (TLC), en 3D NAND. Laten we deze in detail bekijken.

Single-Level Cell (SLC)

SLC NAND slaat één bit aan data op per geheugencel. Dit betekent dat elke cel slechts twee staten kan hebben: 0 of 1. Omdat SLC NAND slechts één bit per cel opslaat, is het de snelste en meest duurzame vorm van NAND-flashgeheugen. Het is ook het meest betrouwbaar, omdat er minder kans is op fouten bij het lezen en schrijven van data. Omdat SLC NAND minder data per cel opslaat, is het ook het duurste type NAND-flashgeheugen.

Multi-Level Cell (MLC)

MLC NAND slaat twee bits aan data op per geheugencel. Dit betekent dat elke cel vier mogelijke staten kan hebben: 00, 01, 10 of 11. Omdat MLC NAND meer data per cel opslaat, is het goedkoper dan SLC NAND. Het is langzamer en minder duurzaam, omdat het lezen en schrijven van meer bits per cel meer tijd kost en meer slijtage aan de cellen veroorzaakt.

Triple-Level Cell (TLC)

TLC NAND slaat drie bits aan data op per geheugencel. Dit betekent dat elke cel acht mogelijke staten kan hebben. TLC NAND is nog goedkoper dan MLC NAND, omdat het nog meer data per cel opslaat. Het is ook nog langzamer en minder duurzaam dan MLC NAND, omdat het lezen en schrijven van nog meer bits per cel nog meer tijd kost en nog meer slijtage aan de cellen veroorzaakt.

3D NAND

3D NAND, ook wel V-NAND genoemd, is een type NAND-flashgeheugen waarbij de geheugencellen in verticale lagen worden gestapeld. Dit verhoogt de datadichtheid, waardoor er meer data kan worden opgeslagen in dezelfde hoeveelheid fysieke ruimte. 3D NAND kan ook hogere snelheden en een grotere duurzaamheid bieden dan traditionele 2D NAND, omdat de cellen minder dicht op elkaar zitten, waardoor er minder interferentie is.

Het type NAND-flashgeheugen dat in een SSD wordt gebruikt, zal invloed hebben op de prestaties, duurzaamheid en prijs van de drive. SLC NAND biedt de beste prestaties en duurzaamheid, maar is het duurst. MLC en TLC NAND zijn goedkoper, maar bieden minder prestaties en duurzaamheid. 3D NAND biedt een goede balans tussen prestaties, duurzaamheid en kosten, en wordt steeds vaker gebruikt in moderne SSD’s.

You may also like