Home Gaming setupToetsenbord Koopgids: gaming toetsenbord

Koopgids: gaming toetsenbord

Een gaming keyboard met Belgische azerty, en waar je nog op moet letten

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
koopgids voor gaming toetsenborden, waar je op moet letten bij het vergelijken zoals toetsen, macro's, type membraan, gewicht en dimensies, en prijs of budget

Het verschil tussen een gewoon toetsenbord en een gaming toetsenbord zit in de details. Een gaming toetsenbord werkt immers net zoals een gewoon toetsenbord. Het biedt echter meer functies om beter aan de noden van gamers te voldoen.

Een goed gaming toetsenbord maakt gebruik van de anti-ghosting of key rollover techniek. Dit zorgt ervoor dat je meerdere toetsen tegelijkertijd kan indrukken zonder dat er een toetsaanslag verloren gaat.

Daarnaast bieden de meeste gaming toetsenborden macrotoetsen. Deze toetsen kan je zelf instellen om bepaalde acties uit te voeren. Zo kan je in een MMORPG, zoals Final Fantasy XIV, bepaalde toetscombinaties samenvoegen in één macrotoets.

Extra functies zorgen ervoor dat een gaming toetsenbord doorgaans duurder is. De beste gaming toetsenborden zijn bovendien mechanische toetsenborden dankzij de snelle toetsaanslag. Snelheid kan het verschil maken tussen winnen of verliezen in esport games zoals Valorant of Fortnite. Maar ook dit drijft de kostprijs op.

Waar op letten bij het kopen van een gaming toetsenbord?

Formaat

Toetsenborden komen in veel verschillende maten en vormen. Afhankelijk van het soort games die je speelt, kan de grootte van je toetsenbord een grote impact hebben.

Het standaardformaat is full-size (100%). Dit type klavier bevat ook een numeriek toetsenblok of een numpad. Dit is ideaal voor gamers die houden van onder andere real-time strategy spellen. Je kan de verschillende toetsencombinaties makkelijk verbinden aan de cijfers zodat je tijd kan winnen in je reactiesnelheid.

Is het numerieke toetsenbord overbodig voor jou, dan is een TenKeyLess (80%) of TKL iets voor jou. Het bevat nog steeds de hoogstnoodzakelijk toetsen, maar is kleiner van formaat. Hierdoor heb je meer ruimte op je bureau voor grote muisbewegingen. Bovendien moet je minder ver bewegen van je toetsenbord naar je muis. Dit is niet alleen goed voor je snelheid, maar ook op ergonomisch vlak zal dit beter zijn.

Is dit nog steeds te groot voor jou, dan zijn er ook compacte toetsenborden van 75% of kleiner. Bij deze toetsenborden wordt het gebruik voor andere zaken dan gaming al wat moeilijker. Het kleine formaat zorgt er ook voor dat alle toetsen dichter bij elkaar liggen. Dat is perfect voor fans van first-person shooter spellen.

Toetsen

Traditionele toetsenborden werken volgens een siliconen doom dat bevestigd is op een stukje rubber. Door de veerkracht van het rubber wordt de knop ingedrukt en zal de toets automatisch terug naar zijn geheel geduwd worden. Hoewel deze traditioneel gebruikt worden gaan deze iets sneller kapot dan de nieuwe mechanisme toetsenborden. Het moet wel gezegd worden dat het vervangen van een traditionele knop zeer makkelijk is en je enkel vervangstukken nodig zal hebben.

Er zijn twee soorten toetsenborden: mechanische en membraan toetsenborden.

Mechanisch toetsenbord

De beste gaming toetsenborden op de markt hebben mechanische toetsen. Deze toetsen moeten niet volledig worden ingedrukt en ze zijn dus sneller. Het typt bovendien ook comfortabeler, want je vingers zullen minder snel moe worden.

Bovendien krijg je op het moment dat je toets wordt geregistreerd een duidelijke feedback. Zo weet je zeker dat je de toets voldoende hebt ingedrukt. Daarnaast gaan mechanische toetsen ook langer mee en zijn ze individueel makkelijker te vervangen.

Traditioneel toetsenbord

Membraan toetsenborden zijn dan weer goedkoper en stiller. Hierdoor zijn ze de standaard geworden. Je kan deze toetsenborden dus niet enkel gebruiken om te gamen, maar ook om op te werken.

Dit zonder dat je anderen of jezelf gek maakt met het typgeluid. Het grootste nadeel aan membraan toetsenborden voor gamers is dat je de toets volledig moet indrukken. Hierdoor kan je enkele milliseconden verliezen. Het membraan is bovendien niet vervangbaar, waardoor je sneller een volledig nieuw toetsenbord moet kopen.

RGB

Een belangrijk element bij gaming toetsenborden is de aanwezigheid van RGB-verlichting. Naast esthetische redenen, kan deze verlichting ook een praktisch voordeel bieden bij het gamen. Het begrip ‘RGB’ is  dan ook niet meer weg te denken bij gaming toetsenborden.

De meeste gaming toetsenborden laten toe dat je de verlichting personaliseert. Soms gaat dit zo ver dat je de kleur van elke toets individueel kan programmeren. Vaak gaat dit echter gepaard met een hoger prijskaartje. Het biedt de mogelijkheid om de belangrijkste toetsen een bepaalde kleur te geven. Zo vind je in alle omstandigheden de juiste toetsen terug, perfect voor beginners.

Tot slot bieden grote merken als Razer en Corsair specifieke lichtcombinaties aan de hand van statische of dynamische profielen. Deze dynamische profielen zijn verbonden met het spel dat je speelt. Zo kan je in Overwatch op de hoogte worden gebracht wanneer je ultimate ability beschikbaar is. Houd er wel rekening mee dat niet elk spel deze dynamische profielen ondersteunt.

Ontwerp en ergonomische houding

De houding van de gamer is één van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden, hoewel hier amper belang aan gehecht wordt. De positie op het bureau en de afstand van het lichaam zijn cruciaal voor de positionering van je keyboard. Ben je op zoek naar het beste draadloze gaming toetsenbord op de markt dan zijn dit zeker factoren om rekening mee te houden.

Gaming toetsenborden hebben soms extra knoppen voor toegevoegde functies. Deze knoppen zijn voorzien met software om te programmeren en bepaalde acties uit te voeren tijdens een specifieke game of commando’s dat opgeslagen zijn in uw gaming profiel.

Naast de traditionele toegevoegde knoppen beginnen bijna alle nieuwe keyboard ook Windows functies over te nemen. Zo heb je een knop voor het geluid, een knop voor de rekenmachine, knoppen voor het internet of om e-mails te openen. Al deze factoren hebben invloed op ergonomisch gebruik en de houding van de bestuurder. Belangrijke factoren om rekening mee te houden wanneer je de voor u beste draadloze keyboard koopt.

Touchpad

Omdat men spreekt over draadloze componenten kan het soms zijn dat er een geïntegreerde touchpad in het toetsenbord zit. Wees duidelijk, voor online gaming zullen we nooit een touchpad aanraden. Toch is het mogelijk om zulk gaming keyboard met een gaming muis te combineren.

Voor deze reden is het niet noodzakelijk uitgesloten om een keyboard met touchpad te gebruiken. Dit kan elders ook zeer handig zijn. Wil je vanop afstand, bijvoorbeeld vanuit het bed, een film afspelen dan heb je genoeg aan uw keyboard in bed.

Verbinding

Om de beste draadloze keyboards uit te kiezen is het belangrijk om te vermelden dat de verbinding niet altijd afhangt van het keyboards zelf. Sommige toetsenborden worden geleverd met een eigen adapter. Deze zorgt ervoor dat de connectie optimaal is. Andere toetsenborden worden zonder bluetooth adapter geleverd, hier gaat men ervan uit dat jouw toestel een ingebouwde of externe verbinding heeft. Game je op desktop dan ga je best eerst na of je een bluetooth connectie hebt.

Let op, dit is niet genoeg. PCGG kocht onlangs de goedkoopste bluetooth verbinder en deze zorgde voor lag. Een slechte bluetooth kan de capaciteiten van jouw toestel naar beneden halen. Zeer belangrijk dus wanneer je op zoek gaat naar het beste keyboard voor online gaming, want online kan je je geen lag veroorloven.

Een verbinding via Infrarood is ook één van de mogelijkheden. Toch is een kleine Bluetooth USB een iets vaker gebruikte manier  van werken.

You may also like