Home Gaming setupToetsenbord De 4 beste draadloze toetsenborden

De 4 beste draadloze toetsenborden

Vergelijk de beste gaming toetsenborden met een draadloze verbinding

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
vergelijk de beste draadloze gaming toetsenborden op prestaties, toetsen, formaat en gebruik

Een draadloze muis en toetsenbord zijn al lang beschikbaar, maar ze waren qua kwaliteit en snelheid altijd minder dan hun tegenhangers met kabels. Draadloze toetsenborden zijn wel mooier en hebben geen beperking in afstand, behalve de afstand van Bluetooth.

Ook voor gaming zijn draadloze toetsenborden goed, maar bij goedkope gaming muizen is er nog twijfel vanwege de snelheid van de klik en de Bluetooth latentie. Dit kan enkele milliseconden vertraging veroorzaken die van belang kunnen zijn tijdens het online gamen. De nieuwste draadloze gaming muizen presteren echter net zo goed als hun bedrade broertjes.

Draadloze toetsenborden en muizen geven meer vrijheid binnen de gaming setup en zien er ook mooier uit zonder kabels die overal heen lopen. Als je geen behoefte hebt aan een draadloos toetsenbord, maar eerder een sterk presterend gaming toetsenbord, bekijk dan onze lijst met gaming toetsenborden.

Kort samengevat

Als je op zoek bent naar een prijs / kwaliteit toetsenbord met gevoelige groene switches en RGB-verlichting, dan is de Razer BlackWidow V3 Pro een goede keuze. Heb je geen budgettaire beperking dan kies je voor de Logitech G915. Dit toetsenbord is wel erg duur.

Eerder compact mini gaming toetsenbord met aanpasbare gevoeligheid en registratietijd per toets en aanpasbare RGB-verlichting, dan is de SteelSeries Apex 9 Mini onze favoriet. Je kiest eerder voor de Corsair K70 Pro wanneer snelheid en reactie (FPS) een must is. De rode switches van dit mechanische toetsenbord zijn zeer snel.

De beste draadloze gaming keyboards

Razer BlackWidow V3 Pro

Wat we goed vonden:

 • Gevoelige groene switches voor snelle toetsaanslagen
 • Ergonomisch ontwerp voor comfortabel typen
 • RGB-verlichting voor aangenamer werken in het donker
 • Multimediaknoppen voor snel bedienen van video’s en geluid

Wat we minder vonden:

 • Niet geschikt voor Apple-toestellen
 • Prijs is hoger dan gemiddeld

Dit toetsenbord heeft gevoelige groene switches die elk van je toetsaanslagen registreren. Het toetsenbord is ergonomisch ontworpen, wat betekent dat je comfortabel kunt typen, zelfs als je lange uren werkt.

Een ander voordeel van de Razer BlackWidow V3 Pro is de RGB-verlichting. Deze verlichting maakt het werken in het donker veel aangenamer en je kunt de kleuren instellen zoals jij dat wilt. Je hebt wel de Razer Synapse software nodig om de verlichting in te stellen. Het nadeel is dat deze instellingen veel stroom verbruiken, waardoor je het toetsenbord sneller moet opladen als je de verlichting continu gebruikt.

De ingebouwde batterij gaat tot 8 dagen mee zonder RGB-verlichting. Het toetsenbord wordt opgeladen met een USB-C kabel. Tijdens het opladen kun je gelukkig ook werken of spelen. Je kunt het toetsenbord draadloos aansluiten via de meegeleverde USB-dongle of via bluetooth. Het toetsenbord heeft ook multimediaknoppen die erg handig zijn om snel video’s of geluid te bedienen. Je kunt alle knoppen op het toetsenbord zelf programmeren naar de functies die jij vaak gebruikt.

Houd er wel rekening mee dat de Razer BlackWidow V3 Pro niet is gemaakt voor Apple-toestellen en dat de prijs hoger is dan gemiddeld. De polsensteun die je erbij krijgt maakt het langdurig werken op dit toetsenbord echter wel aangenamer.

Premium toetsenbord: Logitech G915

Logitech G915

Wat we goed vonden:

 • Strak en dun design maakt polssteun overbodig
 • Mechanische toetsen zorgen voor comfort en snelle respons
 • Ingebouwde batterij laadt snel op en gaat tot 12 dagen mee
 • Lightspeed-technologie voor snelle en stabiele verbinding
 • 5 programmeerbare toetsen en mediatoetsen voor eenvoudige bediening

Wat we minder vonden:

 • Zeer duur

De Logitech G915 is beschikbaar in een fullsize en TKL-versie. Het strakke en dunne design maakt een polssteun overbodig. De mechanische toetsen zorgen voor comfort en snelle respons, terwijl de subtiele RGB-verlichting niet afleidt tijdens het gamen.

De ingebouwde batterij kan in slechts 3 uur worden opgeladen via USB-kabel en gaat tot 12 dagen mee bij gebruik van RGB-functies, of tot maar liefst 135 dagen zonder verlichting.

De Logitech G915 maakt gebruik van de Lightspeed-technologie, speciaal ontworpen voor gamers, voor een supersnelle en storingsvrije verbinding. Het draadloze systeem kan verbinding maken met meerdere apparaten via Lightspeed-verbinding of Bluetooth. Met een druk op de knop schakel je tussen verschillende apparaten.

Het gaming-toetsenbord bevat 5 programmeerbare toetsen en mediatoetsen voor eenvoudige bediening. Kies voor de volledige versie met numeriek blok, of de compacte TKL-versie voor meer ruimte op je bureau. Het prijskaartje is hoog, maar de Logitech G915 is een van de beste mechanische toetsenborden op de markt.

Beste mini toetsenbord: SteelSeries Apex 9 Mini Azerty

SteelSeries Apex 9 Mini

Wat we goed vonden:

 • Aanpasbare gevoeligheid en registratietijd per toets met OmniPoint switches
 • Compact formaat zonder numeriek toetsenblok
 • Aanpasbare RGB-verlichting via SteelSeries Engine
 • Stevige bouw en duurzaamheid
 • Tot vijf profielen opslaan in de SteelSeries Engine

Wat we minder vonden:

 • Geen numeriek toetsenblok aanwezig
 • RGB-verlichting alleen aanpasbaar via software

De SteelSeries Apex 9 Mini Azerty Gaming Toetsenbord is een compact mini gaming toetsenbord. Met de nieuwe OmniPoint switches kan je de gevoeligheid en registratietijd per toets aanpassen, zodat je altijd de juiste instellingen hebt voor elke situatie. Of je nu aan het gamen bent of aan het typen, dit toetsenbord levert de snelheid en responsiviteit die je nodig hebt om te winnen.

Een van de grootste voordelen van de Apex 9 Mini is de compacte vormfactor. Dit toetsenbord heeft geen numeriek toetsenblok, waardoor het veel minder ruimte inneemt op je bureau. De verlichting is alleen instelbaar via de SteelSeries Engine software, dus je hebt volledige controle over hoe het eruit ziet.

Een ander voordeel van de SteelSeries Apex 9 Mini is de duurzaamheid. Het toetsenbord is stevig gebouwd en kan tegen een stootje. De keycaps voelen prettig aan en de optische switches zijn snel en responsief.

Bovendien kan je tot vijf verschillende profielen opslaan in de SteelSeries Engine, zodat je snel kunt schakelen tussen verschillende instellingen. Het enige nadeel is dat dit toetsenbord geen numeriek toetsenblok heeft, dus als je vaak met cijfers werkt, kan dit vervelend zijn.

Snelle mechanische toetsen: Corsair K70 Pro

Corsair K70 RGB

Wat we goed vonden:

 • Aanpasbare gevoeligheid en registratietijd per toets met OmniPoint switches
 • Compact formaat zonder numeriek toetsenblok
 • Aanpasbare RGB-verlichting via SteelSeries Engine
 • Stevige bouw en duurzaamheid
 • Tot vijf profielen opslaan in de SteelSeries Engine

Wat we minder vonden:

 • Geen numeriek toetsenblok aanwezig
 • RGB-verlichting alleen aanpasbaar via software

De Cherry MX Red switches hebben de beste reactiesnelheid voor gaming. Dit draadloze Corsair gaming-toetsenbord heeft een compact design, maar is toch duurzaam dankzij het aluminium frame. Het toetsenbord voelt kwalitatief aan, het gewicht zorgt voor extra stevigheid.

De RGB verlichting zorg voor kleur in  je gaming setup. De Corsair iCUE software maakt het mogelijk om de verlichting en instellingen naar eigen wens aan te passen.

Met de Cherry MX Red switches biedt dit toetsenbord een snelle reactietijd, zonder voelbare bump of duidelijke klik. Dit maakt het een perfecte keuze voor gamers die snel willen reageren op de actie op het scherm. De rode switches zijn stiller dan de bruine switches en zijn wat lichter om in te drukken, waardoor je minder snel vermoeide vingers krijgt.

Met de Tournament Mode is het mogelijk om de verlichting, profielen en aangepaste macro’s uit te schakelen. Dit maakt het toetsenbord ideaal voor toernooien of LAN parties. Opladen gebeurt via een USB-C aansluiting. Je kan opladen tijdens het gamen.

goede draadloze toetsenborden

Waar op letten

Toetsenborden hebben enkele belangrijke aspecten waar je op moet letten bij het vergelijken. De voor de hand liggende zijn het type toetsen, mechanisch of niet, draadloos gebruik, het ontwerp, het merk en de afmetingen. Een klein toetsenbord is handig voor onderweg maar heeft bijvoorbeeld geen aparte cijfer-toetsen.

Voor draadloze toetsenborden, specifiek voor gaming, zijn er nog enkele extra factoren om op te letten.

Draadloze verbinding

De verbinding van het draadloze toetsenbord is één van de belangrijkste factoren wanneer we spreken over gaming toetsenborden. Het is bij het gamen van uiterst belang dat je commando’s tijdig ingegeven worden en dat hier geen vertraging in bestaat. Zo is het duidelijk voor een gamer, een beetje lag op het internet zorgt al snel voor zeer slechte gaming prestaties. En hetzelfde is waar voor een gaming muis of een gaming keyboard.

Als je op zoek gaat naar de beste draadloze componenten dan is de verbinding de allereerste factor om te vergelijken. Zonder goede verbinding koop je best geen draadloze onderdelen.

Gebruik en games

Alles hangt verder ook af van het gebruik. Welke type games dat je speelt. Is het voornamelijk voor gamen of ook voor gebruik naast het gamen. Een voorbeeld zou zijn dat je aan je bureau games speelt maar nadien graag draadloos vanuit de zetel een film kan kijken. In dit scenario is het keyboard belangrijker dan het draadloos zijn. Voor dit type gamer zoek je best het beste keyboard dat ook draadloze functies heeft. Wil je echt draadloos gamen dan kijk je beter naar prestaties dan batterijduur.

Batterij

Let ook op, ingebouwde batterijen kan je opladen maar verslijten ook sneller dan generieke AA batterijen die je in de winkel koopt. Ook dit kan invloed hebben op jouw perceptie van het beste draadloze gaming toetsenbord.

Prijs

Draadloze gaming componenten zijn vaak heel wat duurder als gaming apparatuur met draad. Dit voor de simpele reden dat er een bluetooth functie beschikbaar is. Let goed op, niet alle desktop hebben ingebouwde bluetooth. Als je dit niet hebt moet je absoluut zorgen voor een bluetooth adapter via USB.

In het algemeen kost een draadloos gaming toetsenbord makkelijk om en rond de € 100 tot 300. Zeker als we kijken binnen het gamma van gaming merken zoals Razer, Logitech, SteelSeries, Corsair, … dan zien we dat de prijzen gelijkaardig zijn.

Als budget jouw belangrijkste factor is dan zijn er heel wat draadloze toetsenborden in het lagere gamma. Deze zijn gemaakt van minder kwalitatief materiaal, of gaan minder lang mee. Natuurlijk zijn er ook versies die kwalitatief sterk zijn maar extra features ontbreken. Aan u de keuze, kijk en vergelijk alvorens je beste draadloos gaming toetsenbord te kiezen.

Hoe we vergelijken

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende computer en PC merken. Kwaliteit is dalende, maar door het hoge aanbod gaat ook de prijs naar beneden. Op PCGamingGear willen we weten welke producten je kan vertrouwen, en waar je beter weg blijft.

Het begint allemaal met online en offline op zoek te gaan naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag. Eens we weten waar we op moeten letten en hoe we dit best beschrijven zoeken we naar producten en toestellen.

Voor dit artikel hebben we een selectie gemaakt van 10 verschillende draadloze gaming toetsenborden om te zien welke als beste uit de test komt. Deze toestellen worden vergeleken op basis van kwaliteit, vorm, merk, prestaties, type toetsen, extra opties en prijs. Aan het einde van onze vergelijkende test kwamen er 5 toetsenborden in onze selectie terecht.

You may also like