Onze top 6 draadloze toetsenborden 2021

Een draadloze muis of een draadloos toetsenbord zijn al zeer lang bestaande. Toch bleef er altijd een groot verschil in kwaliteit en snelheid met de tegenpolen met draad. Een draadloos toetsenbord oogt mooier en heeft geen beperking in afstand, behalve de afstand van Bluetooth.

Ook voor gaming is een draadloos toetsenbord een goede zaak. Daar waar men nog twijfelt bij een gaming muis, door de snelheid van je klik en de latency van de bluetooth kan je ‘trager’ zijn. Enkele milliseconden die kunnen tellen tijdens het online gamen. Maar net zoals draadloze keyboards presteren de nieuwste draadloze gaming muizen even goed als hun broertjes met draad.

Met een draadloos keyboard en muis heb je meer vrijheid binnen je gaming setup. Natuurlijk oogt het ook mooier in het interieur als je geen kabels hebt die van de ene naar de andere kant gaan.

Het beste draadloos gaming toetsenbord is een zoektocht die voor iedereen anders afloopt. Gezien beste, in dit geval, een subjectieve claim is moet je meerdere bronnen afspeuren en uitmaken wat voor u het beste draadloos gaming toetsenbord is. Heb je geen nood aan een draadloos keyboard maar eerder een sterk presterende gaming toetsenbord, lees dan de lijst van gaming toetsenborden.

Beste draadloos gaming keyboard: Logitech – G613

De G613 is een kopie van de Logitech G513 maar dan als draadloos alternatief. Met 6 macro knoppen heb je meer dan genoeg extra mogelijkheden. Naast de uitstekende draadloze connectie maakt de G613 ook gebruik van AA batterijen die heel lang meegaan.

Het verbruik van het toetsenbord is dus beperkt, wat een groot pluspunt is. Het gaming toetsenbord maakt gebruik van mechanische toetsen, deze zijn iets luider maar zeer presterend. Er is geen RGB belichting, wat normaal is gezien we de batterij zo lang mogelijk willen gebruiken.

Voordelen:

+ 6 macro knoppen
+ Beste draadloze connectie
+ Goede batterij

Nadelen:

– polssteun is vast
– Geen backlight
– Luide knoppen

Draadloze gaming componenten zijn altijd al een twijfelgeval geweest door de vertraging (latency) op draadloos apparatuur. Het is ergens logisch dat een muis of keyboard met draad sneller zal reageren dan één zonder draad. Het is ook logisch dat elke milliseconde van belang is in het leven van een professioneel gamer. Dit kan ook gezegd worden van de recreatieve gamer, maar toch zal het niet van levensbelang zijn. Voor deze lijst van beste draadloze gaming keyboards gaan we ervan uit dat iedereen professioneel gamer is.

Logitech, naast Razer, is het merk bij uitstek dat deze beperkingen wil vermeiden. Met de Logitech Lightspeed technologie wordt er bijna geen verschil meer gemaakt tussen elementen met draad en zonder draad. De nieuwe bluetooth (of infrarood) connectie van Logitech is zodanig sterk dat het verschil amper te merken is. Tijdens de verschillende testen van deze technologie is er geen enkele downgrade tegenover de versie met draad. Dit is nieuw voor de markt van bluetooth technologie.

Ook het design van het keyboard is netjes in orde. Aan de knoppen te zien merk je meteen dat we spreken van een mechanisch toetsenbord. Je ziet namelijk dat de knoppen duidelijk boven het toetsenbord uitsteken. Dit toont ook aan dat er een spring-mechanisme is om de knoppen meteen terug op hun plaats te duwen. Let op, een mechanisch gaming toetsenbord maakt iets meer lawaai dan degene met silicone knoppen.

18 maanden batterij

Als laatste onderdeel is er het gebruik van standaard AA batterijen. Deze moeten slechts vervangen worden na 18 maanden volgens de Logitech website. Dit is ongelooflijk lang en voegt enkel toe aan de positieve elementen van dit mechanische gaming toetsenbord.

Anderzijds zijn er ook negatieve opmerkingen. Enerzijds is het gebruik van batterijen nooit aangeraden, maar met 18 maanden hoeven we zeker niet te klagen. Toch van belang is het ontbreken van verlichting. De Logitech G613 heeft geen backlight. Dit wil zeggen dat je de letters of je keyboard niet zal zien als het donker is. Kort bij het scherm is er altijd de belichting van het scherm zelf. Eens je kiest voor een draadloze versie zal je vaker verder van het scherm zitten en dus geen mogelijkheid hebben om je toetsen te lezen.

Beste draadloze verbinding: CORSAIR – K63

Met de Corsair K63 haal je effectief één van de beste draadloze gaming toetsenborden in huis. Enerzijds heb je een mechanisch toetsenbord dat er ongelooflijk uitziet, anderzijds spreken we over één van de beste draadloze verbindingen op de markt. Corsair zorgt namelijk voor zo goed als geen enkele vertraging bij gebruik van draadloze componenten. Corsair heeft ook een anti-ghosting technologie ingebouwd in de K63.

Voordelen:

+ backlight
+ Anti-ghosting
+ mechanisch toetsenbord

Nadelen:

– geen numeriek
– luide knoppen
– batterij

Corsair is een A-merk op het gebied van gaming accessoires, componenten en hardware. Het merk heeft een gameonderdeel dat voorziet in gaming keyboards, muizen, headsets en muismatten voor onder andere eSports-professionals. Ondertussen is het bedrijf is uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers op het gebied van high-end pc-componenten en -benodigdheden.

Met de Corsair K63 haal je effectief één van de beste draadloze gaming toetsenborden in huis. Enerzijds heb je een mechanisch toetsenbord dat er ongelooflijk uitziet, anderzijds spreken we over één van de beste draadloze verbindingen op de markt. Corsair zorgt namelijk voor zo goed als geen enkele vertraging bij gebruik van draadloze componenten.

Anti-Ghosting

Corsair heeft ook een anti-ghosting technologie ingebouwd in de K63. Anti-ghosting is een technologie dat meerdere aanslagen op hetzelfde moment geregistreerd worden. Daar waar je vroeger 2 knoppen kort na elkaar indrukte en één van de twee niet registreerde. Met het anti-ghosting kan je tot 15 knoppen gelijktijdig induwen.

Ook in het donker is dit mechanisch keyboard één van de duidelijkste op de markt. Een backlight zorgt voor een RGB belichting van het toetsenbord. Waar je ook bent, hoe donker ook, de knoppen blijven duidelijk zichtbaar. Een minpunt aan de Logitech G613 punten laat liggen.

Het grote nadeel aan de Corsair is het gebruik van batterijen, wat logisch is voor een draadloos keyboard. De Corsair heeft een batterij leven van slechts 15 uur tot 25 uur. Volgens Corsair zelf zou dit tot 75 uur moeten zijn maar de realiteit is anders. Gezien er steeds een mogelijkheid is om de te bedraden wordt dit wel aangeraden. Toch moet deze draadloze functie langer volhouden.

Corsair Lapboard

Met de Corsair Gaming K63 Wireless Gaming Lapboard maak je jouw K63 Wireless gaming ervaring compleet. Je klikt je K63 wireless op zijn plek en plaatst je draadloze gaming muis op de ingebouwde stoffen muismat en je gaat aan de slag. Gewoon, vanuit je luie stoel. Dankzij de ingebouwde polssteun speel je ook bij lange sessies comfortabel door. Het geheel ligt stevig op je schoot door de zachte memory foam kussens aan de onderkant.

Basis gaming keyboard:  GIGABYTE – K81

Het mechanische gaming toetsenbord van Gigabyte ziet er iets minder ‘fancy’ uit. Hun gedachte was om een simpel keyboard om te toveren in een mechanisch gaming toetsenbord van hoge kwaliteit. Het gebruik van mechanische knoppen, Anti-ghosting, instelbare macro’s, … Gigabyte heeft een beetje van alles aanwezig in hun toetsenbord, alsook de prijs valt zeer goed mee.

Voordelen:

+ betaalbaar
+ anti-ghosting
+ 2 type knoppen

Nadelen:

– design
– onbekend
– weinig features

Hoewel Gigabyte niet meteen het bekendste merk is voor gamers is het wel vrij bekend. Gigabyte produceert eerder componenten voor een desktop te bouwen, zoals een moederbord of koeling. Maar komt met de K81 toch met een sterk keyboard op de markt. Hier staat simpliciteit en kwaliteit centraal.

Het mechanische gaming toetsenbord van Gigabyte stelt visueel niet veel voor. Hun gedachte was om een simpel keyboard om te toveren in een mechanisch gaming toetsenbord van hoge kwaliteit. Het gebruik van mechanische knoppen, Anti-ghosting, instelbare macro’s, … Gigabyte heeft een beetje van alles aanwezig in hun toetsenbord, alsook de prijs valt zeer goed mee.

Betaalbaar & Mechanische knoppen

Gigabyte is uniek door de knoppen op te delen in twee categorieën. Enerzijds de rode toetsen die gemaakt zijn voor snelle feedback, knoppen dat we zachter induwen, knoppen dat moeilijker klikken. Anderzijds zijn er de blauwe knoppen die we harder induwen. Deze knoppen zijn zo gemaakt dat ze ongelooflijk snel terug beschikbaar worden. Denk maar aan een ‘enter’ dat we vaak harder induwen als einde van het commando.

Bovenaan het keyboard vinden we zoals altijd de F1 tot F12 weer. Deze knoppen hebben een hot-link met Windows functies. Op deze manier kan je makkelijk Windows commando’s (zoals volume regelen) makkelijk uitvoeren.

Beste met touchpad: LOGITECH – K830

De K830 wordt beschreven als een ideale ‘Living-room Keyboard’. Daarmee wil Logitech de bluetooth connectie en lichte gewicht extra in de verf zetten. Daarnaast heeft dit keyboard belichting en kan je, ook in het donker, het toetsenbord makkelijk benutten. Aan de rechterkant van het toetsenbord vinden we een touchpad. Hierdoor is er geen nood aan een extra draadloze muis. Met dit keyboard kan je perfect vanop afstand alle commando’s uitvoeren.

Voordelen:

+ Batterijduur
+ Touchpad
+ Belichting

Nadelen:

– zwaar
– touchpad
– enkel combo

Hoewel deze Logitech K830 draadloos toetsenbord niet speciaal voor gaming gemaakt is doet die het even goed als anderen onderin de lijst. De K830 wordt beschreven als een ideale ‘Living-room Keyboard’. Daarmee wil Logitech de bluetooth connectie en lichte gewicht extra in de verf zetten. Daarnaast heeft dit keyboard belichting en kan je, ook in het donker, het toetsenbord makkelijk benutten.

Aan de rechterkant van het toetsenbord vinden we een touchpad. Hierdoor is er geen nood aan een extra draadloze muis. Met dit keyboard kan je perfect vanop afstand alle commando’s uitvoeren. Het gebruik van een touchpad wordt natuurlijk niet aangeraden voor online gaming. En dit is meteen het eerste (verborgen) nadeel aan de K830 – de touchpad is verloren ruimte voor echte gamers.

Keyboard met Touchpad

Met de belichting kan je ook ’s nachts of ’s avonds in het donker te werk gaan. Geen nood aan extra verlichting. Door deze belichting is het ook makkelijk om de extra knoppen te vinden. Logitech K830 houdt het simpel met enkel volume opties als extra features. Daarnaast maakt dit keyboard amper geluid, tegenover een mechanisch keyboard is dit een groot verschil.

Opladen gebeurt via de USB. In gebruik houdt de interne batterij ongeveer 10 dagen vol. Natuurlijk is dit korter bij voortdurend gebruik.

COMPACT ERGONOMISCH KEYBOARD:  GOLDTOUCH – TRAVEL

Voordelen:

+ Mobiel
+ Plooibaar
+ Geluidloos

Voordelen:

– Fragiel
– Ergonomie
– (Te) licht voor gaming

Zeker niet het beste gaming keyboard dat er bestaat maar toch één die dient voor speciale scenarios. Ben jij een mobiel gamer die vaak op laptop gamed, maar toch nood heeft aan een extra keyboard, dan is de R-GO wel iets voor u. Stel u een situatie voor waar u laptop eerder dient als PC en monitor, maar je het keyboard en de muis niet echt kan gebruiken. We denken dan aan een situatie zoals in de klas gamen, met jouw keyboard en muis verstopt onder het bureau. Zo ziet niet iedereen hoe hard je de knoppen aan het mashen bent.

Los van de situatie, met de R-GO heb je een compact klavier dat werkt zodra je de verbinding maakt. Dit mobiele keyboard heeft geen speciale features, behalve dat het in twee geplooid kan worden om plaat te sparen. Daarnaast kan u het ook verbinden met Android of een TV. Zo dient het toetsenbord voor meer dan enkel gaming.

GOEDKOOP DRAADLOOS KEYBOARD: LOGITECH – K350

Voordelen:

– Fragiel
– Ergonomie
– (Te) licht voor gaming

Nadelen:

– Geen software
– Geen backlight
– Luide knoppen

Als we minder aandacht besteden aan design en eerder aan functies en ergonomie dan is de K350 plots een zeer mogelijke optie. Deze budget gaming toetsenbord heeft een goede basis van alle componenten. Hoewel het toetsenbord er niet ongelooflijk uitziet is deze ergonomisch volledig in orde. De lichte curve in het design zorgt ervoor dat de polsen ontspannen rusten op het bijgeleverde ondersteun.

Goedkoop gaming alternatief

Door naar de prijs te kijken kunnen we zonder testen uitgaan van het gebruik van traditionele knoppen. Mechanische toetsenborden zijn vaak duurder. Logitech maakt gebruik van hun traditionele knoppen in verbinding met hun wireless technologie. Dit wil zeggen dat de snelheid van verbinding aanwezig is, maar de snelheid van de toetsen iets trager is. Mechanische knoppen of niet, ook de Logitech K350 is vrij luid bij het indrukken.

De K350 maakt ook gebruik van AA batterijen. Gezien er geen backlight is gaan deze toch relatief lang mee. Volgens Logitech zijn deze pas na 2 jaar te vervangen. Gezien onze website slechts één jaar bestaat kunnen we dit voorlopig niet bevestigen.

Tot zover de lijst beste draadloze toetsenborden 2021.

Geen nood aan draadloos dan kan je ook voor een bedraad gaming toetsenbord gaan. Werk je gaming setup af met een passende gaming muis.

Beste draadloze headset voor gaming

Gaming toetsenborden vergelijken

Draadloze verbinding

De verbinding van het draadloze toetsenbord is één van de belangrijkste factoren wanneer we spreken over gaming toetsenborden. Het is bij het gamen van uiterst belang dat je commando’s tijdig ingegeven worden en dat hier geen vertraging in bestaat. Zo is het duidelijk voor een gamer, een beetje lag op het internet zorgt al snel voor zeer slechte gaming prestaties. En hetzelfde is waar voor een gaming muis of een gaming keyboard.

Als je op zoek gaat naar de beste draadloze componenten dan is de verbinding de allereerste factor om te vergelijken. Zonder goede verbinding koop je best geen draadloze onderdelen.

Gebruik en games

Alles hangt verder ook af van het gebruik. Welke type games dat je speelt. Is het voornamelijk voor gamen of ook voor gebruik naast het gamen. Een voorbeeld zou zijn dat je aan je bureau games speelt maar nadien graag draadloos vanuit de zetel een film kan kijken. In dit scenario is het keyboard belangrijker dan het draadloos zijn. Voor dit type gamer zoek je best het beste keyboard dat ook draadloze functies heeft. Wil je echt draadloos gamen dan kijk je beter naar prestaties dan batterijduur.

Let ook op, ingebouwde batterijen kan je opladen maar verslijten ook sneller dan generieke AA batterijen die je in de winkel koopt. Ook dit kan invloed hebben op jouw perceptie van het beste draadloze gaming toetsenbord.

Draadloos Toetsenbord kopen
Waar moet ik op letten

Prijs

Draadloze gaming componenten zijn vaak heel wat duurder als gaming apparatuur met draad. Dit voor de simpele reden dat er een bluetooth functie beschikbaar is. Let goed op, niet alle desktop hebben ingebouwde bluetooth. Als je dit niet hebt moet je absoluut zorgen voor een bluetooth adapter via USB.

In het algemeen kost een draadloos gaming toetsenbord makkelijk om en rond de € 100. Zeker als we kijken binnen het gamma van gaming merken zoals Razer, Logitech, SteelSeries, Corsair, … dan zien we dat de prijzen gelijkaardig zijn. Als budget jouw belangrijkste factor is dan zijn er heel wat draadloze toetsenborden in het lagere gamma. Deze zijn gemaakt van minder kwalitatief materiaal, of gaan minder lang mee. Natuurlijk zijn er ook versies die kwalitatief sterk zijn maar extra features ontbreken. Aan u de keuze, kijk en vergelijk alvorens je beste draadloos gaming toetsenbord te kiezen.

Features

Eerst moeten we kijken naar het verschil tussen een toetsenbord en een gaming toetsenbord. Daar waar een normaal draadloos keyboard geen speciale functies bevat (mogelijk extra knoppen zoals volume en windows commando’s) heeft een gaming toetenbord game-specifieke knoppen.

Enerzijds zijn er simpele gaming toetsenborden die zich richten op snelheid en accurate connecties. Anderzijds zijn er geavanceerde draadloze toetsenborden die heel wat toegevoegde functies hebben. We bekijken de verschillen in de lijst van beste draadloze gaming toetsenborden.

Type keyboard

Traditionele toetsenborden werken volgens een siliconen doom dat bevestigd is op een stukje rubber. Door de veerkracht van het rubber wordt de knop ingedrukt en zal de toets automatisch terug naar zijn geheel geduwd worden. Hoewel deze traditioneel gebruikt worden gaan deze iets sneller kapot dan de nieuwe mechanisme toetsenborden. Het moet wel gezegd worden dat het vervangen van een traditionele knop zeer makkelijk is en je enkel vervangstukken nodig zal hebbe,.

Een mechanisch gaming toetsenbord maakt gebruik van een soort schakelaar. Bij het indrukken van de knop zorgt het automatische mechanisme dat de knop sneller uitduwt, en dus sneller terug beschikbaar is. Mechanische gaming toetsenborden hebben verschillende voordelen.

Je hoeft bijvoorbeeld de toets niet helemaal in te drukken. Eens deze voorbij een bepaald punt is zal het automatische mechanisme verder zorgen voor de aanslag te registreren. Eens deze geregistreerd is zal het mechanisme de knop zo snel mogelijk terug naar zijn originele houding duwen.

Zo heb je met een mechanisch gaming toetsenbord een iets snellere gaming ervaring. En zoals echte gamers weten kan het detail in milliseconden liggen.

Naast sneller typen of commando’s geven is een mechanisch toetsenbord ook gemaakt van stevige materialen met een goede duurzaamheid. Zo verzeker je jezelf van kwaliteit en langdurigheid. Een mechanisch keyboard van € 100 kan dus voordeliger zijn dan een normaal keyboard van € 60 dat minder lang mee gaat.

Ergonomie

De houding van de gamer is één van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden, hoewel hier amper belang aan gehecht wordt. De positie op het bureau en de afstand van het lichaam zijn cruciaal voor de positionering van je keyboard. Ben je op zoek naar het beste draadloze gaming toetsenbord op de markt dan zijn dit zeker factoren om rekening mee te houden.

Gaming toetsenborden hebben soms extra knoppen voor toegevoegde functies. Deze knoppen zijn voorzien met software om te programmeren en bepaalde acties uit te voeren tijdens een specifieke game of commando’s dat opgeslagen zijn in uw gaming profiel.

Naast de traditionele toegevoegde knoppen beginnen bijna alle nieuwe keyboard ook Windows functies over te nemen. Zo heb je een knop voor het geluid, een knop voor de rekenmachine, knoppen voor het internet of om e-mails te openen. Al deze factoren hebben invloed op ergonomisch gebruik en de houding van de bestuurder. Belangrijke factoren om rekening mee te houden wanneer je de voor u beste draadloze keyboard koopt.

 

Beste gaming stoel houding

Touchpad

Omdat men spreekt over draadloze componenten kan het soms zijn dat er een geïntegreerde touchpad in het toetsenbord zit. Wees duidelijk, voor online gaming zullen we nooit een touchpad aanraden. Toch is het mogelijk om zulk gaming keyboard met een gaming muis te combineren. Voor deze reden is het niet noodzakelijk uitgesloten om een keyboard met touchpad te gebruiken. Dit kan elders ook zeer handig zijn. Wil je vanop afstand, bijvoorbeeld vanuit het bed, een film afspelen dan heb je genoeg aan uw keyboard in bed.

Verbinding

Om de beste draadloze keyboards uit te kiezen is het belangrijk om te vermelden dat de verbinding niet altijd afhangt van het keyboards zelf. Sommige toetsenborden worden geleverd met een eigen adapter. Deze zorgt ervoor dat de connectie optimaal is. Andere toetsenborden worden zonder bluetooth adapter geleverd, hier gaat men ervan uit dat jouw toestel een ingebouwde of externe verbinding heeft. Game je op desktop dan ga je best eerst na of je een bluetooth connectie hebt.

Let op, dit is niet genoeg. PCGG kocht onlangs de goedkoopste bluetooth verbinder en deze zorgde voor lag. Een slechte bluetooth kan de capaciteiten van jouw toestel naar beneden halen. Zeer belangrijk dus wanneer je op zoek gaat naar het beste keyboard voor online gaming, want online kan je je geen lag veroorloven.

Een verbinding via Infrarood is ook één van de mogelijkheden. Toch is een kleine Bluetooth USB een iets vaker gebruikte manier  van werken.

Een goed draadloos gaming toetsenbord kost al snel om en rond de 100 euro. Toch zijn er genoeg goedkopere alternatieven beschikbaar, het gaat er voornamelijk om wat je nodig hebt.

In deze lijst gaan we op zoek naar de beste draadloze gaming toetsenbord. Door het feit dat deze draadloos is en voor gaming moet de verbinding optimaal zijn.

Gaming wil ook vaak zeggen dat er nood is aan mechanische toetsen. Zowel de verbinding als de mechanische toetsen zijn dure onderdelen en komen we al snel uit bij het premium gamma.

Tot zover het artikel ‘Beste draadloos toetsenbord 2021’ – Laatste update 30/09/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Accessoires’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.