Home Gaming setupMuis Koopgids: Muismatten voor online gamers

Koopgids: Muismatten voor online gamers

Waar op letten bij het vergelijken en kopen van een gaming muismat

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
koopgids gaming muismat kopen waar op letten

Een gaming muis testen vereist verschillende testen. Een gaming muismat testen is daarentegen zeer simpel. Het gebruik, comfort en design is het enige waar we deze muismatten kunnen vergelijken. Daarnaast zijn er muismatten dat beter passen voor bepaalde gamers, setups en game types. Korte bewegingen, lange bewegingen, DPI gehalte, stof vs synthetisch en de grootte. Meer valt er niet over te zeggen.

De evolutie van gaming muismatten

Gaming muismatten bestaan al een tijdje maar de keuzes waren vrij beperkt. De Gaming-generatie wordt nu volwassen en een gaming setup hoort thuis in ieder huishouden.

Na het kopen van een PC, Toetsenbord, gaming muis en een headset of sound-setup, is het tijd voor een gaming muismat. De ondergrond van je gaming muis is belangerijk. Niet enkel voor precisie maar vooral voor je eigen comfort.

Onze raad is om even naar de winkel te gaan en daar wat muismatten uit te testen. Anderzijds kan je ze ook online kopen en in het ergste geval retourneren. In onze vergelijking van de beste muismaten heb je meer informatie over onze favorieten.

Verschillende soorten gaming muismatten

De keuze voor een gaming muismat kan belangrijk zijn voor je gameplay. Het oppervlak van de muismat kan immers invloed hebben op de snelheid, precisie en het comfort van je gaming muis. Bij het kiezen van een gaming muismat kan je kiezen tussen harde en zachte muismatten.

Harde muismat

Harde muismatten hebben vaak een glad en stevig oppervlak, wat zorgt voor snelle en precieze bewegingen van de muis. Hierdoor zijn harde muismatten populair bij gamers die games spelen met snelle bewegingen, zoals first-person shooters en MOBA’s.

Ook zijn harde muismatten vaak makkelijker schoon te maken en gaan ze langer mee dan zachte muismatten. Het nadeel van harde muismatten is echter dat ze minder comfortabel kunnen aanvoelen voor je pols en hand. Ze zijn uiteraard minder flexibel dan zachte muismatten, wat soms onhandig kan zijn. Als ze vallen is er ook kans op schade.

Zachte muismat

Zachte muismatten hebben daarentegen een zacht en flexibel oppervlak, wat zorgt voor een comfortabele ervaring voor je pols en hand.

Het oppervlak van zachte muismatten is vaak wat stroever dan dat van harde muismatten, wat voor sommige gamers beter aanvoelt bij het spelen van games die wat meer precisie vereisen. Zachte muismatten zijn echter wel gevoeliger voor slijtage en kunnen sneller vies worden dan harde muismatten.

Ook kan het oppervlak van zachte muismatten wat meer weerstand bieden, waardoor de bewegingen van je muis iets langzamer kunnen aanvoelen dan bij harde muismatten.

Bij het kiezen van een muismat is het dus belangrijk om te bepalen wat voor type gamer je bent en welk type muismat het beste bij jou past. Ben je een gamer die vooral snelle games speelt en houdt van snelle en precieze bewegingen, dan is een harde muismat wellicht de beste keuze. Speel je echter liever games die wat meer precisie vereisen en houdt je van een wat zachter en comfortabeler oppervlak, dan is een zachte muismat wellicht de betere keuze.

Naast het materiaal van de muismat kan ook de grootte van de muismat van belang zijn. Gamers die rond de 400 DPI gamen hebben bijvoorbeeld veel ruimte nodig voor hun grote bewegingen, terwijl gamers die op hogere DPI spelen wellicht genoeg hebben aan een kleinere muismat. Ook het ontwerp en de kleuren van de muismat kunnen van belang zijn voor sommige gamers.

Waar moet je op letten bij het vergelijken

Bij het kopen van een muismat zijn er enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden, zoals afmetingen, materiaal en RGB-verlichting.

Afmeting

Qua afmetingen zijn er diverse formaten beschikbaar, afhankelijk van je beschikbare ruimte en wensen. Het S-formaat (20 x 20 cm) is geschikt voor thuiswerk, terwijl het M-formaat (40 x 30 cm) beter past bij gamers of grotere muizen. L- tot XXL-formaten bieden ruimte voor zowel muis als toetsenbord of laptop.

Materialen

Het materiaal van de muismat is belangrijk voor duurzaamheid en compatibiliteit met je muis. Optische muizen werken bijvoorbeeld niet goed op glanzende oppervlakken, terwijl lasermuizen bijna overal op werken. De textuur beïnvloedt de glijsnelheid en beheersing van je muisbewegingen; harde muismatten zijn gladder en geschikt voor snelle gaming-bewegingen, terwijl zachte muismatten comfortabeler zijn voor werkdoeleinden.

RGB verlichting

Tenslotte kan RGB-verlichting een esthetische waarde toevoegen, vooral voor gamers. Synchroniseer de verlichting met je andere apparatuur en creëer een uniforme uitstraling. Bovendien zorgt de verlichting voor voldoende zicht bij avondgebruik.

Extra’s

Extra functies zoals een polssteun kunnen voor sommige gebruikers van belang zijn. Een polssteun kan helpen bij het verminderen van spanning en het voorkomen van RSI-klachten bij langdurig gebruik.

Daarnaast zijn er muismatten met ingebouwde draadloze oplaadmogelijkheden voor compatibele muizen. Dit kan handig zijn als je een draadloze muis hebt en nooit zonder batterij wilt komen te zitten.

Als je veel reist of je muismat vaak meeneemt, kan een oprolbare muismat een uitkomst zijn. Deze muismatten zijn flexibel en gemakkelijk op te bergen, zonder dat ze hun vorm verliezen.

Het testen van snelheid, precisie en design van gaming muismatten

Na het gamen met de muismat testen we de snelheid en de precisie van de muis. Omdat er benchmarks bestaan van de gaming muis kunnen we deze vergelijken met dezelfde muis op een ander oppervlak.

Los van de gemeten waardes beoordelen we deze muismatten ook met het oog op design. Met het risico op subjectiviteit.

 

You may also like