Home Gaming setupAudio Koopgids: Microfoon voor stream en podcasts

Koopgids: Microfoon voor stream en podcasts

Hier moet je op letten bij het vergelijken van micro's voor streaming of podcasten

door Slim Abid
waar op letten bij het kiezen van de juiste streaming microfoon voor PC koopgids

Het is belangrijk voor gamers, streamers en podcasters om te begrijpen dat elke microfoon gemaakt is voor een bepaald publiek. Geen enkele microfoon heeft alle nodige kenmerken om de beste te zijn. Beste voor streamers is niet beste voor podcasts of interviews. Daarnaast zijn er dan ook XLR en USB microfoons, en kies je tussen condensator of dynamisch. In dit artikel geven we wat informatie over al deze woorden, en leggen we je uit wanneer je voor welk type micro kiest.

Type microfoon

Condensator versus Dynamisch

Microfoons zijn onder te verdelen in condensator– en dynamische microfoons. Het verschil zit in de manier waarop de microfoon is opgebouwd en hoe deze geluid omzet in een elektrisch signaal. Over het algemeen zijn condensatormicrofoons gevoeliger dan dynamische microfoons, wat resulteert in een uitstekende geluidskwaliteit.

Dynamische microfoons zijn robuuster en vereisen meestal minder installatie. Ze zijn minder gevoelig, wat betekent dat ze minder kritisch zijn ten aanzien van de geluidskwaliteit en beter geschikt zijn voor luidere omgevingen.

Opnamepatroon & geluidskwaliteit

Geluidskwaliteit is niet het enige dat belangrijk is, maar wel het belangrijkste. Gezien het nut is om audio-opnames te maken is het wel cruciaal dat dit goed zit. De microfoon is dan opnieuw op te delen in type geluidsopnames, wat hierboven uitgelegd is.

Opnamepatroon is een belangrijk aspect om in gedachten te houden bij het kopen van een microfoon. Het opnamepatroon is het gebied waarin de microfoon het geluid opvangt. Er zijn verschillende opnamepatronen beschikbaar voor verschillende toepassingen.

1. Cardioïde opnamepatroon:

dit is het meest gebruikte opnamepatroon en registreert geluid van de voorkant van de microfoon. Het is ideaal voor podcasts, voice-overs, en muziekopnames.

2. Bidirectioneel opnamepatroon:

Dit opnamepatroon registreert geluid van zowel de voorkant als de achterkant van de microfoon. Dit type patroon is ideaal voor interviews met twee personen.

3. Omnidirectioneel opnamepatroon:

Dit patroon registreert geluid van alle kanten van de microfoon. Het is ideaal voor opnames met meerdere personen en voor het opnemen van achtergrondgeluiden.

4. Hypercardioïde opnamepatroon:

Dit patroon registreert geluid van voren en een beetje van de zijkanten van de microfoon. Het is ideaal voor opnames van een enkele spreker met minimale achtergrondgeluiden.

5. Super-cardioïde opnamepatroon:

Dit patroon lijkt op het hypercardioïde patroon, maar heeft een strakker focusgebied. Het is ideaal voor het opnemen van spraak en zang.

Er zijn ook microfoons met meerdere opnamepatronen beschikbaar. Deze microfoons hebben schakelaars die het patroon kunnen wijzigen, waardoor ze flexibeler zijn voor verschillende toepassingen.

Locatie, verbinding & flexibiliteit

De beste microfoon voor podcasts is niet dezelfde als voor het streamen. Game streamers hebben nood aan een vaste microfoon, dat aangesloten wordt op hun PC in wat vaak een gesloten kamer is. Podcasts worden wel vaker opgenomen in een café of zelfs buiten, wat zorgt voor achtergrond geluid dat je microfoon uit moet sluiten. Ga je op Twitch of YouTube voice-overs doen, of ga je interviews afnemen buitenshuis.

Daarnaast moet je dus ook aan verbindingsopties denken. De twee meest voorkomende verbindingsmethoden voor streamingmicrofoons zijn XLR en USB, en deze hebben aanzienlijke verschillen.

  • XLR-microfoons vereisen een mixer of audio-interface, maar bieden meer controle over het geluid.
  • USB-microfoons kunnen rechtstreeks op je pc worden aangesloten, wat handig is, maar mogelijk minder controle biedt over de geluidskwaliteit.

Extra functies

Koptelefoonaansluiting

Een ingebouwde hoofdtelefoonaansluiting kan handig zijn omdat je dan direct kunt horen wat je opneemt. Een mute-knop is handig om snel te kunnen dempen tijdens het opnemen of streamen. PID-regeling stelt je in staat om de gevoeligheid van de microfoon aan te passen en is nuttig als je opneemt in een rumoerige omgeving.

Popfilter of plopkap

Sommige microfoons hebben ook een ingebouwde popfilter of plopkap om harde klanken zoals ‘p’ en ’t’ te verminderen, terwijl anderen ingebouwde shockmounts hebben om trillingen te verminderen. Het gebruik van een popfilter op je microfoon zorgt voor een helderder geluid van je stem.

Prijs / kwaliteit

Een microfoon kan zeer snel oplopen en ontzettend duur worden. Maar meestal heb je geen nood aan de duurste microfoon en zoek je eerder iets dat past binnen jouw prijs / kwaliteit. Dit is geen lijst van studio microfoons of muziek / zang opnames. We spreken eerder over USB microfoons voor streamers en het opnemen van podcasts.

You may also like