De 6 microfoons voor streamers & podcasts

We beginnen met een simpele vraag: “Waarom is er een nood aan een lijst van beste microfoons?”. Vroeger keken we allemaal naar de televisie, vandaag kijken we allemaal naar onze favoriete streamers en luisteren we naar onafhankelijke podcasts. Online streaming begon in 2010 maar is sinds 2013-14 volledig mainstream gegaan. Via bekende platformen zoals twitch.tv of youtube kan iedereen hun eigen content online zetten. Geen nood aan mediakanalen, alles kan van thuis uit gedaan worden.

Hoewel streaming vooral bij gamers begon is de populariteit buiten het gamen enkel gestegen. Tegenwoordig zijn er ongelooflijk veel goede youtube kanalen, online streamers en live gamers. Voor ieders is er wat, en dit wil ook zeggen dat jij zomaar kan beginnen streamen. Om een succesvol kanaal te hebben zijn er 2 dingen uiterst belangrijk. Goede content, en goede videos – waarvan geluid één van de belangrijkste kenmerken is. Een goede microfoon kan het verschil maken tussen een aangename video of één dat je meteen uitzet. Vandaar de nood aan een lijst van beste microfoons voor streamen of podcasts op te nemen.

Beste prijs / kwaliteit:  Blue – Yeti

De Yeti wordt op verschillende webshops als beste microfoon aangeprezen. Ook bij coolblue is deze microfoon hun ‘beste keuze’. Goede kwaliteit en een scherpe prijs, een goede microfoon voor mee te beginnen. Het grootste pluspunt van deze microfoon is de kwaliteit van de opnames en het multifunctionele gebruik.

Voor & nadelen:

+ Perfect geluid
+ Aanpasbaar ontwerp
– Registreert muis & keyboard

De Yeti wordt op verschillende webshops als beste microfoon aangeprezen. Ook bij coolblue is deze microfoon hun ‘beste keuze’. Goede kwaliteit en een scherpe prijs, een goede microfoon voor mee te beginnen. Het grootste pluspunt van deze microfoon is de kwaliteit van de opnames en het multifunctionele gebruik. Net zoals de Samson maakt die gebruik van meerdere patronen – en kan het geluid van alle kanten opgevangen worden. Enkel spijtig dat kleine geluidjes niet gedempt worden. Zo is het mogelijk dat je keyboard toetsen of kliks hoort tijdens de opname. Het ontwerp is zeer stevig en de microfoon kan een heel wat stoten aan.

Patroon: Cardioid / bidirectionaal / omnidirectionaal
Verbinding: USB
Freq: 20Hz – 20,000Hz

Natuurlijk zijn er beter microfoons, maar prijs / kwaliteit is dit één van de beste microfoons op de markt.

Beste streaming microfoon: Razer – Seiren

Wat we zo goed vonden aan deze versie is het formaat en de draagbaarheid. Beeld je een drankblikje in, dan weet je meteen hoeveel plaats deze microfoon in zal nemen. Klein maar krachtig, een gewoonte bij producten van Razer. De ingebouwde ‘shockabosorber’ zorgt ervoor dat de vibraties van het bureau niet opgenomen worden. Het ‘supercardioide’ opnamepatroon – ook omnidirectionaal – houdt achtergrondgeluiden goed tegen.

Seiren X

Voor en nadelen:

+ Draagbaar ontwerp
+ Ingebouwde shockabsorber
– Geen XLR-verbinding voor mengpaneel

Seiren Elite

Deze microfoon delen we op in twee versies. Je hebt de ‘Razer Seiren X’ en de ‘Razer Seiren Elite’, een versie met meer opties en mogelijkheden. Natuurlijk zijn deze niet nodig voor de alledaagse streamer, met de Razer Seiren X heb je al één van de beste gaming mic’s in handen.

Wat we zo goed vonden aan de ‘simpele’ versie is het formaat en de draagbaarheid. Beeld je een drankblikje in, dan weet je meteen hoeveel plaats deze microfoon in zal nemen. Klein maar krachtig, een gewoonte bij producten van Razer. De ingebouwde ‘shockabosorber’ zorgt ervoor dat de vibraties van het bureau niet opgenomen worden.

Toch moet gezegd worden dat het keyboard (zeker een mechanisch) af en toe te horen was. Het ‘supercardioide’ opnamepatroon – ook omnidirectionaal – houdt achtergrondgeluiden goed tegen.  Om de Razer Seiren X te installeren hoef je hem enkel met de USB te verbinden, geen software nodig. Hierdoor (en door compact te zijn) is deze ook makkelijk mee te nemen.

De Razer Seiren heeft mute- en gain-knop met LED-verlichting en een ‘eigen’ usb-kabel van 1,5 meter.

Patroon: Omnidirectionaal
Verbinding: USB
Freq: 20Hz – 20,000Hz

Razer – Seiren X 

Wat we zo goed vonden aan de ‘simpele’ versie is het formaat en de draagbaarheid. Beeld je een drankblikje in, dan weet je meteen hoeveel plaats deze microfoon in zal nemen. Klein maar krachtig, een gewoonte bij producten van Razer. De ingebouwde ‘shockabosorber’ zorgt ervoor dat de vibraties van het bureau niet opgenomen worden. Toch moet gezegd worden dat het keyboard (zeker een mechanisch) af en toe te horen was.

Het ‘supercardioide’ opnamepatroon – ook omnidirectionaal – houdt achtergrondgeluiden goed tegen. Om de Razer Seiren X te installeren hoef je hem enkel met de USB te verbinden, geen software nodig. Hierdoor (en door compact te zijn) is deze ook makkelijk mee te nemen.

De Razer Seiren heeft mute- en gain-knop met LED-verlichting en een ‘eigen’ usb-kabel van 1,5 meter.

Razer – Seiren Elite

De Seiren Elite is voor de ‘geavanceerde’ streamers. Heb je een succesvolle stream en je wil je video’s en opnames nog verbeteren dan ga je met deze microfoon een niveau hoger. Let goed op want ook in prijs is deze een trapje hoger.

Tegenover de Seiren X houdt deze microfoon het achtergrond geluid nog beter tegen. Ook het horen van kliks of toetsen is verleden tijd. De microfoon heeft ook een ingebouwd plofschild dat plotse luide geluiden dempt. Zo vermijdt je je hele publiek plots te overdonderen met een luide knal.

Sluit je je headset aan op de microfoon dan hoor je net hetzelfde als je luisteraars. Op deze manier kan je dit perfect afstemmen. Spijtig genoeg is er geen XLR-verbinding voor de microfoon aan te sluiten op het mengpaneel. Anders had deze Seiren wat hoger gestaan op de lijst van beste microfoons voor podcasts / streaming.

Beste vlogger microfoon: HyperX – QuadCast

De microfoon is iets groter en minder flexibel dan de Seiren X. De geluidskwaliteit is even goed. Toch heeft de QuadCast enkele pluspunten; gebruiksvriendelijke toetsen, ingebouwde popfilter (plofdemper) en een lange kabel zodat je hem makkelijk en overal kan plaatsen. Omdat de prijs van de Seiren X iets lager ligt komt deze hoger op de lijst van beste microfoons. Maar voor sommige gamers zal de voorkeur bij de HyperX liggen.

Voor & nadelen:

+ Gebruiksvriendelijk
+ Ingebouwde shockabsorber
– Enkel in rood

Hoewel de HyperX QuadCast iets duurder is dan de Seiren X is deze niet noodzakelijk beter. De microfoon is iets groter en minder flexibel. De geluidskwaliteit is even goed. Toch heeft de QuadCast enkele pluspunten; gebruiksvriendelijke toetsen, ingebouwde popfilter (plofdemper) en een lange kabel zodat je hem makkelijk en overal kan plaatsen.

Omdat de prijs van de Seiren X iets lager ligt komt deze hoger op de lijst van beste microfoons. Maar voor sommige gamers zal de voorkeur bij de HyperX liggen. Met beide doe je een goede aankoop, aan u de keuze dus.

Het spijtige aan deze microfoon is dat die enkel in het rood beschikbaar is, dan hebben wij toch liever een mooi uniform zwarte ontwerp.

Patroon: Omnidirectionaal
Verbinding: USB
Freq: 50Hz – 20,000Hz

Hangende microfoon arm: Blue – YetiCaster

Om goed te kunnen gamen heb je plaats nodig. Niet elk bureau heeft plaats, en dus kan zelfs een microfoon teveel zijn. Een microfoon dat in de weg staat bots je vaak tegen, en botsingen maken geluid. Om dit allemaal te vermijden worden microfoons vaak opgehangen via een statief. Perfect op de hoogte van de mond en makkelijk te bewegen zonder dat dit geluid maakt.

De microfoonarm wordt meegeleverd in het pakket, simpelweg vast te hechten aan het bureau. Yeti maakt daarbij gebruik van de tri-capsule technologie om opnames en streams van studiokwaliteit te produceren.

Voor& nadelen:

+ Makkelijk te bewegen
+ Schok dempende microfoon-arm
– Prijs

Om goed te kunnen gamen heb je plaats nodig. Niet elk bureau heeft hopen plaats, en dus kan zelfs een microfoon teveel zijn. Een microfoon dat in de weg staat bots je vaak tegen, en botsingen maken geluid. Om dit allemaal te vermijden worden microfoons vaak opgehangen via een statief. Zo komt de micro van bovenaf ipv onderin. Perfect op de hoogte van de mond en makkelijk te bewegen zonder dat dit geluid maakt. De microfoonarm wordt meegeleverd in het pakket, simpelweg vast te hechten aan het bureau.

Yeti maakt gebruik van de tri-capsule technologie om opnames en streams van studiokwaliteit te produceren. Met vier verschillende patrooninstellingen en eenvoudige bedieningselementen voor het volume van de hoofdtelefoon, patroonkeuze, direct dempen en microfoonversterking.

Patroon: Bidirectional, Cardioid, Omnidirectional
Verbinding: USB
Freq: 20Hz – 20,000Hz

Goedkope streaming microfoon: Trust – Emita

Voor& nadelen:

+ Goed geluid
+ Prijs
– Enkel Cardioid patroon

De Trust Emita Studio USB Micro is een goedkoper alternatief dan de bovenstaande beste microfoons. Goed genoeg voor opnames van stemgeluid of muziek, geschikt voor streamers en opname van podcasts. Dankzij het opnamepatroon wordt enkel helder geluid opgenomen zonder achtergrondlawaai.

Dankzij het gerichte opnamepatroon wordt enkel geluid van voor de micro opgenomen. Geluid, geruis of achtergrondlawaai wordt hierdoor uitstekend gedempt. De plopkap en popfiler met dubbel scherm voorkomt onaangename geluiden – zo houden we de luisteraars blij. De microfoon wordt stevig op de metalen staander geplaatst, deze heeft ingebouwde schokdempers.

Daarnaast wordt de Trust Emita geleverd in een aluminimum flightcase voor veilige opberging en transport. De verwijderbare USB kabel is 1,8m.

Patroon: Cardioid
Verbinding: USB
Freq: 20Hz – 20,000Hz

Handig: Beschikbaar met en zonder arm

Professionele microfoon:  Rode – NT1-A

Voor & Nadelen

+ Perfect geluid
+ XLR verbinding voor mengpaneel
– Prijs

De Rode NT1-a is een zeer gekende en erkende microfoon door het warme en heldere geluid dat het opneemt. Zelfs voor professionele doeleinden wordt deze microfoon aangeschreven als één van de beste. Het grote dynamische bereik en hoge maximale SPL zorgt voor een goede opname kwaliteit. Net omdat de prijs goed meevalt voor een product van deze kwaliteit komt deze op de lijst van beste microfoons voor streaming te staan.

De NT1-a heeft een ruissignaal van minder dan 5dBA – wat ideaal is voor het opnemen van zang, voice-overs en interviews met meerdere personen. Dit kan binnen of buiten, gezien de microfoon al het geruis kan dempen. Ook instrumenten kunnen hiermee opgenomen worden.

Koop je de Rode NT1-a dan heb je meteen een volledige opname-setup. met daarin de Rode SM6 shockmount inclusief popscherm, een opberghoes en 6 meter microfoonkabel. Let op: deze micro vereist een 48V fantoomvoeding.

Patroon: Cardioid
Verbinding: USB
Freq: 20Hz – 20,000Hz

Tot zover de lijst beste microfoons voor streamers en vloggers 2021.
Ook een goede webcam maakt deel uit van een streamer setup. Meer hierover in onze lijst webcams voor streamers.

beste microfoon streaming of podcast

Waar op letten bij het kopen van een streamer / vlogger webcam

Het is belangrijk voor gamers, streamers en podcasters om te begrijpen dat elke microfoon gemaakt is voor een bepaald publiek. Geen enkele microfoon heeft alle nodige kenmerken om de beste te zijn. Beste voor streamers is niet beste voor podcasts of interviews.

Daarnaast moet men ook begrijpen dat sommige microfoons toch een gooi doen naar de beste voor iedereen te zijn. En net hierdoor ontbreken ze enkele belangrijke elementen. De eerste vraag dat je moet stellen is ‘waarvoor (en hoe vaak) wil ik mijn microfoon gebruiken?’.

Type microfoon

Het ontwerp van de microfoon is bepalend voor het gebruik. Sommige micro’s zijn gemaakt om geluid van één richting op te vangen. Ideaal voor muziek, voice-overs of solo online streaming. Andere zijn ontworpen om geluid van overal op te vangen. Geschikt voor interviews en podcasts.

  • Cardioid – Registreert het geluid van één richting, net voor de microfoon. Geschikt voor muziek en voice-overs – 1 persoon
  • Bidirectionaal – Registreert het geluid van twee richtingen, voor en achter de microfoon. Geschikt voor interviews met twee personen.
  • Omnidirectionaal – Registreert het geluid van alle richtingen. Geschikt voor geluidsopnames of interviews / podcasts met meerdere personen.

Locatie & flexibiliteit

De beste microfoon voor podcasts is niet dezelfde als voor het streamen. Game streamers hebben nood aan een vaste microfoon, dat aangesloten wordt op hun PC in wat vaak een gesloten kamer is. Podcasts worden wel vaker opgenomen in een café of zelfs buiten, wat zorgt voor achtergrond geluid dat je microfoon uit moet sluiten. Ga je op twitch of youtube voice-overs doen, of ga je interviews afnemen buitenshuis.

Opname- / geluidskwaliteit

Geluidskwaliteit is niet het enigste dat belangrijk is, maar wel het belangrijkste. Gezien het nut is om audio-opnames te maken is het wel cruciaal dat dit goed zit. De microfoon is dan opnieuw op te delen in type geluidsopnames, wat hierboven uitgelegd is.

Ontwerp

Hoewel de microfoon vaak niet zichtbaar is voor je volgers is het toch belangrijk dat deze niet te groot is, makkelijk te bewegen en herpositioneren. Ook de gekozen materialen hebben invloed op de geluidsopnames. Een te lichte microfoon kan bewegen wanneer je tegen je bureau stoot. Beweeg je voortdurend je voeten en vibreert je bureau, dan kan dit te horen zijn. Om al deze mogelijkheden te vermijden zijn er shock absorberende elementen waar je rekening mee moet houden.

Prijs / kwaliteit

Een microfoon kan zeer snel oplopen en ontzettend duur worden. Maar meestal heb je geen nood aan de duurste microfoon en zoek je eerder iets dat past binnen jouw prijs / kwaliteit. Dit is geen lijst van studio microfoons of muziek / zang opnames. We spreken eerder over microfoons voor gaming, streaming en podcasts. Zulke audio opnames hebben nood aan kwaliteit, maar zijn minder goed dan de premium microfoons.

USB Microfoon

Een USB microfoon is simpelweg een microfoon dat USB als verbinding gebruikt. Dit kan ook anders via optische audio verbindingen, een XRL verbinding of een simpele 3.5mm jack. USB verbindingen zijn echter vooral voor opnames te maken via de PC of laptop (ook tablet of smartphone). Heb je een micro nodig voor simpele opnames, zoals streaming of podcast, dan is een USB verbinding meer dan genoeg. Door de steeds vernieuwende technologie is de kwaliteit van geluid meer dan goed genoeg.

Ben je op zoek naar een microfoon om aan te sluiten op een mengtafel dan heb je nood aan een extra aansluiting. USB is hiervoor niet geschikt! USB microfoons zijn ontworpen om zonder tussenkomst van een losse audio-interface te werken. Deze worden dus rechtstreeks op de PC, laptop, tablet of smartphone aangesloten.

Tot zover het artikel ‘Beste microfoon 2021’ – Laatste update 30/09/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Accessoires’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.