Home Gaming setupAudio De 8 beste draadloze gaming headsets

De 8 beste draadloze gaming headsets

Vergelijk de nieuwste draadloze headsets voor online gaming

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
beste draadloze gaming headset

De beste draadloze gaming headsets leveren een uitstekende audiokwaliteit, zijn comfortabel om te dragen en hebben een lang batterijleven. Op die manier moet je nooit tijdens het gamen onderbreken om op zoek te gaan naar een andere headset. Een headset zoals de SteelSeries Arctis Nova Pro is zelfs voorzien van hot swappable batterijen zodat je altijd verder kunt

Wij hebben onderzoek gedaan naar draadloze headsets van onder andere Logitech, SteelSeries, HyperX en Corsair. Daarbij hebben we vooral rekening gehouden met geluidskwaliteit, comfort en batterijleven. Lees hieronder verder om de beste draadloze gaming headset voor jouw budget te vinden.

Kort samengevat

De Corsair Virtuoso RGB Wireless XT is een goede keuze voor gamers die goede audio willen maar minder op de microkwaliteit letten. Genoeg voor Twitch of Discord, maar niet echt voor streaming. De Audio-Technica ATH-M50xSTS StreamSet de beste keuze is voor content creators (streamers) die nood hebben aan goede audio en een perfecte microfoon.

Onze favoriet op basis van prijs / kwaliteit is de Razer BlackShark V2 Pro. Een lange batterijduur van 24 uur en een goede geluidskwaliteit aan een aangename prijs. De Logitech G PRO X Wireless Lightspeed biedt ook een uitstekende geluidskwaliteit en bouwkwaliteit, maar de kwaliteit van de microfoon is minder goed.

Voor budget gamers kiezen we de Corsair HS55 Stereo. Heb je geen budgettaire beperking dan kan je ook opteren voor de SteelSeries Arctis Nova Pro. Deze premium gaming headset biedt een uitstekende geluidskwaliteit en is zeer comfortabel om te dragen, ook tijdens lange gaming sessies.

Razer Blackshark V2 Pro

Wat we goed vonden:

  • Realistische surround sound
  • Goede geluidskwaliteit
  • Comfortabel
  • Tof design

Wat we minder vonden:

  • Microfoon is niet verwijderbaar

Razer heeft onlangs de BlackShark V2 Pro uitgebracht, een draadloze update van de eerder gelanceerde BlackShark V2. Hij lijkt sterk op zijn voorganger, maar is iets zwaarder. Dit komt omdat de batterij redelijk wat gewicht toevoegt aan het totaalpakket. Ondanks het extra gewicht blijft de headset comfortabel, zelfs na urenlang gamen. Volgens Razer gaat de batterij tot 24 uur mee. Dit kunnen wij ook bevestigen aan de hand van onze tests.

Hoewel de headset voornamelijk gericht is op PC-gaming, is hij ook gericht op console gamers en compatibel met zowel Playstation, Xbox als Nintento Switch. Ondanks enkele kleine minpunten, zoals de lossere scharnieren en de microfoon die niet verwijderbaar is, heeft de Razer BlackShark V2 Pro veel te bieden. Een goede bouwkwaliteit, geweldig geluid en een uitstekende microfoon. Deze headset is vooral nuttig voor gamers die een goede gaming ervaring zoeken zonder een kabel die in de weg zit.

Logitech G PRO X Wireless Lightspeed

Wat we goed vonden:

  • Uitstekende audiokwaliteit
  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • USB-C
  • Surround sound

Wat we minder vonden:

  • Kwaliteit van de microfoon

De Logitech G PRO X Wireless Lightspeed is een gaming headset die zich onderscheidt door zijn goede geluidskwaliteit, comfort en draadloze connectiviteit met lage latency. Dankzij de goede implementatie van 7.1 surround kregen we in games een zeer realistisch gevoel vanwaar de vijanden kwamen.

De grote oorkussens omringen je oren volledig en het gewicht van de headset is gebalanceerd waardoor hij nergens klemt. Hierdoor kun je hem lang dragen zonder dat hij oncomfortabel aanvoelt. De bouwkwaliteit is stevig en de hoofdband rustte aangenaam op mijn hoofd. Hij kan tegen een stootje en is ook geschikt om mee te nemen in je rugzak. Dankzij het batterijleven van 20 uur beschik je ook over voldoende autonomie, opladen doe je via USB-C.

Helaas beschik je niet over Bluetooth waardoor je hem niet kan gebruiken om naar muziek te luisteren via je smartphone. In plaats daarvan beperkt Logitech de draadloze verbinding tot een 2,4GHz dongle. Op zich is dit een goede keuze, omdat het een groot bereik heeft. Bij mij thuis kon ik 10 meter verder naar de keuken stappen om een snack te gaan halen zonder dat ik verbinding met mijn teamleden verloor.

De microfoon is afneembaar, wat we een groot pluspunt vinden. Daarom is het spijtig om te zien dat de audiokwaliteit van de microfoon van mindere kwaliteit is. Dit is vooral een minpunt voor mensen die de headset ook gebruiken voor videocalls op hun werk. Via de Blue Vo!ce software is het ons gelukt om de audio-invoerkwaliteit lichtjes te verbeteren.

Beste gaming headset: Corsair HS55 Stereo

Corsair HS55 Wireless

Wat we goed vonden:

  • Goedkoop
  • Uitstekende microfoon
  • Lichtgewicht

Wat we minder vonden:

  • Matige bowkwaliteit

De audiokwaliteit van de HS55 Stereo is goed voor zijn prijsklasse. Hij heeft een redelijk vlakke frequentierespons, wat betekent dat hij de meeste delen van het spectrum met gelijkmatigheid vastlegt. De microfoon van de HS55 Stereo vinden wij een van zijn sterkste punten. De microfoon, die niet afneembaar is, kan je naar boven en beneden bewegen. Wanneer je hem omhoog klapt, wordt de microfoon automatisch gedempt.

De HS55 Stereo is comfortabel om te dragen. De oorschelpen geven iets meer druk boven het oor dan eronder. Maar al bij al vonden wij het aangenaam om deze lichte headset (248 gram) te dragen. We hebben deze headset getest op een warme zomer waardoor hij wat zweterig werd vanwege het kunstleer waarmee de oorschelpen bedekt zijn. Maar dat is een nadeel voor elke headset dat gebruik maakt van dit materiaal.

De HS55 Stereo vonden wij intuïtief om te gebruiken dankzij de eenvoudige bedieningselementen. Hij heeft een volumewiel op de linker oorschelp, en je kunt de microfoon dempen door hem omhoog te klappen. Alle andere instellingen moeten worden gecontroleerd in software, hetzij via je besturingssysteem of de Corsair iCUE-software.

Premium draadloze koptelefoon: SteelSeries Arctis Nova Pro

SteelSeries Arctis Nova Pro

Wat we goed vonden:

  • Uitstekende audiokwaliteit
  • Zeer comfortabel
  • Hot-swappable batterijen
  • Surround sound

Wat we minder vonden:

  • Duur

Wat ons vooral opviel aan de Arctis Nova Pro is zijn geluidskwaliteit. Hij levert een uitstekende bas en audiokwaliteit dankzij het draadloos basisstation dat ook dienst doet als DAC. De Spatial Audio-functie, die je moet inschakelen via de software, geeft je een zeer realistisch surround sound effect. En met de parametrische equalizer, kun je de geluidsinstellingen bovendien naar je eigen voorkeuren aanpassen.

Een unieke functie die we nog maar bij weinig headsets hebben gezien zijn de hot-swappable, lithium-ion batterijen. Deze laden op in minder dan een uur in de zijkant van de ESS Sabre Quad-DAC, of via een USB Type-C oplaadkabel die op de headset is aangesloten. Als je binnen de 8 seconden de batterij vervangt dan blijft de headset gewoon aan.

Het comfort van de Arctis Nova Pro is volgens ons een groot pluspunt. Hij is licht en zeer verstelbaar, waardoor hij comfortabel is om te dragen, zelfs tijdens lange gamesessies. En met active noise cancelling kun je achtergrondgeluiden tijdens het gamen of studeren tot een minimum beperken.

Een handige functie van de Arctis Nova Pro is de multi-systeem connect-functie. Hiermee kun je tegelijkertijd verbinding maken met twee verschillende apparaten via 2,4GHz draadloos en Bluetooth. Dit betekent dat je eenvoudig van een podcast op je smartphone kunt overschakelen naar het spelen van games op je pc.

Beste batterij: HyperX Cloud Alpha Wireless

HyperX Cloud Alpha Wireless

Wat we goed vonden:

  • Waanzinnig batterijleven
  • Comfortabel
  • Goede geluidskwaliteit
  • Afneembare microfoon

Wat we minder vonden:

  • Audiokwaliteit van de microfoon

We zijn sterk onder de indruk bij het testen van de enorme 1500 mAh batterij. Met deze batterij kun je hem volgens HyperX 300 uur lang draadloos gebruiken. In sommige tests bleek dat hij zelfs tot 327 uur kan gebruikt worden, maar wel onder optimale omstandigheden. Zelf zal je dit best-case scenario waarschijnlijk niet ervaren. En hoe lang je hem kunt gebruiken heeft vooral te maken met hoe hoog je het volume zet.

De HyperX Cloud Alpha Wireless wordt aangesloten via een USB-dongle. Dit is de enige verbindingsoptie van de headset, je kan hem dus met andere woorden niet verbinden met je smartphone. Je kan hem wel gebruiken voor een PC, Playstation of Nintendo Switch games, maar alleen als deze laatste in zijn dock staat.

Ik ben iemand die snel last heeft van een headset die te strak op mijn hoofd zit. Maar ondanks de zware batterij is de deze headset comfortabel om te dragen dankzij de goede gewichtsverdeling. De hoofdband is dik en heeft zachte vulling aan de onderkant. Dit in combinatie met de oorschelpen die goed rond mijn oren zaten, zorgde voor een zeer comfortabel gevoel.

De microfoon is afneembaar, wat wij persoonlijk zeer handig vinden. Het grootste nadeel van de microfoon is dat de kwaliteit matig is. Hij is goed genoeg om te gebruiken voor videocalls via Zoom of Google Meet of om te coördineren met je teamleden via Discord. Maar hij is niet geschikt voor mensen die een headset zoeken die ze ook kunnen gebruiken om podcasts op te nemen of om te stream via Twitch.

Beste voor streaming: Audio-Technica ATH-M50xSTS StreamSet

Audio-Technica ATH-M50xSTS StreamSet

Wat we goed vonden:

  • Geschikt voor content creators
  • Uitstekende microfoon
  • Eenvoudig design
  • Goede geluidskwaliteit

Wat we minder vonden:

  • Volume kun je niet bedienen via de headset zelf

Voor content creators is niet alleen de juiste camera belangrijk, ook een goede microfoon is belangrijk. De meeste gaming headsets gebruiken een 3,5 mm jack voor zowel het audio- als het microfoonsignaal. Audio Technica heeft voor de StreamSet ATH-M50xSTS een volwaardige XLR-aansluiting voorzien voor een uitstekend audiokwaliteit.

De StreamSet-microfoon is vergelijkbaar met een volwaardige streaming microfoon. Ik heb hem getest om te streamen en het is mij bijgebleven hoe eenvoudig het is om deze te gebruiken in vergelijking met een volwaardige microfoonopstelling. Voor beginnende streamers is dit een uitstekende optie voor ze investeren in een volledige bekabelde streamingopstelling met aparte microfoon.

Corsair Virtuoso RGB Wireless XT

Wat we goed vonden:

  • Ruime connectiviteitsopties
  • Goede geluidskwaliteit
  • Comfortabel

Wat we minder vonden:

  • Kort batterijleven

Een draadloze verbinding via een 2,4 Ghz dongle is betrouwbaar, heeft minder latency en verbruikt minder batterij. Maar Bluetooth-connectiviteit heeft ook zijn voordelen. De Corsair Virtuoso RGB Wireless XT kan beide tegelijk gebruiken. Hierdoor kun je eenvoudig overschakelen van het beluisteren van muziek op je smartphone naar een game op je computer.

De Bluetooth-verbinding kan gemakkelijk grote afstanden bereiken van 18 meter. Het bereik van de 2,4 GHz was ver genoeg om bij mij thuis van mijn computer naar de keuken te gaan om een drankje te gaan halen. Bovendien kun je naast draadloos ook bedraad aansluiten via USB-A of een 3,5 mm headphone jack.

De audiokwaliteit is uitstekend en via de equalizer kun je deze verder afstemmen naar jou noden. Zaken die bij ons in de smaak vielen waren de stevige bouwkwaliteit en de afneembare microfoon. Dankzij de stevige bouwkwaliteit en de bluetooth is deze headset ook uitermate geschikt om in je rugzak te steken en om op de trein naar muziek te luisteren. Een klein minpuntje voor wie vaak onderweg is, het batterijleven is maar 15 uur. Dat ligt een stuk lager in vergelijking met headsets uit dezelfde prijsklasse.

Beste geluidskwaliteit: Beyerdynamic DT 900 Pro X

Beyerdynamic DT 900 Pro X

Wat we goed vonden:

  • Ongeëvenaarde audiokwaliteit
  • Stevige bouwkwaliteit
  • Enorm comfortabel

Wat we minder vonden:

  • Prijs

De Beyerdynamic DT 900 Pro X is een opmerkelijke gaming headset die zich onderscheidt door zijn uitstekende geluidskwaliteit en een ongeëvenaarde audio-ervaring die zowel gamers als muziekliefhebbers zal aanspreken. Ondanks dat het een open headset is waren wij verrast hoe krachtig het geluid is. De grote STELLAR.45 driver die hier wordt gebruikt is perfect afgestemd voor een vlak profiel dat je kan gebruiken zowel voor games als muziek.

De oorkussens van de DT 900 Pro X zijn groot en passen perfect rond de oren. De kussens in velours zorgen voor een zachte feel. De hoofdband is gevuld met traagschuim waardoor het even kan duren voor hij is afgesteld op de vorm van je hoofd. En omdat het gewicht van deze headset goed verdeeld is hij enorm comfortabel om te dragen. Ik heb hem een volledige dag gedragen en op geen enkel moment had ik het gevoel dat ik er nood aan had om hem af te zetten.

Wij kunnen deze headset aanraden aan zowel audiofielen als mensen die bezig zijn met content creation. Of je nu streamt via Twitch of video’s upload naar YouTube, met deze headset weet je zeker dat je accurate audio aan het maken bent voor je volgers.

Beste high-end gaming headsets

Draadloze gaming headsets uitgebreid vergeleken

Zoals we in onze koopgids voor gaming headsets aanhalen zijn er enkele factoren waar je op moet letten bij het vergelijken van headsets. Dit is zo voor alle koptelefonen, niet enkel voor gaming. Voor gaming headsets is latency wel erg belangrijk. Is je headset te traag dan kan je bepaalde geluiden te laat horen, tijdens het gamen toch niet onbelangrijk.

Elk model is anders en heeft voor- en nadelen. Afhankelijk van jouw benodigdheden en budget kies je dan een model die het best bij jou past. Hieronder gaan we nog even dieper in op deze verschillen.

Geluidskwaliteit

Geluidskwaliteit is een van de meest belangrijke kenmerken van een headset. Het is belangrijk voor het leveren van een meeslepende ervaring, of je nu games speelt, muziek luistert of een film kijkt. Alle headsets in deze vergelijking bieden goede tot uitstekende geluidskwaliteit.

  • De SteelSeries Arctis Nova Pro en de Beyerdynamic DT 900 Pro X blinken uit met een excellente audiokwaliteit en krachtige bas.
  • De Audio-Technica ATH-M50xSTS StreamSet en Corsair Virtuoso RGB Wireless XT goede allround geluidsprestaties leveren.
  • De Razer BlackShark V2 Pro en de Logitech G PRO X Wireless Lightspeed bieden realistische surround sound.

Vertraging of latency

De latentie (vertraging) is een zeer belangrijke factor, vooral bij draadloze headsets, en nog meer voor gaming. Je tegenstander te laat horen kan het verschil zijn tussen winnen of verliezen.

  • De Razer BlackShark V2 Pro maakt gebruik van Razer’s Hyperspeed Wireless technologie en heeft een zeer lage latentie, wat het ideaal maakt voor gaming.
  • Met de Lightspeed technologie van Logitech is de latentie van de Logitech G PRO X Wireless Lightspeed ook extreem laag.
  • De Corsair Virtuoso RGB Wireless XT heeft een iets hogere latentie dan de Razer en Logitech headsets.
  • De SteelSeries Arctis Nova Pro heeft een gemiddelde latentie. Het is nog steeds goed voor de meeste games, maar kan een probleem zijn bij games waar milliseconden het verschil kunnen maken.
  • HyperX Cloud Alpha Wireless heeft een vergelijkbare latentie als de SteelSeries, wat betekent dat het ook voldoende is voor de meeste games, maar mogelijk niet optimaal voor zeer snelle games.
  • De Audio-Technica ATH-M50xSTS StreamSet heeft vrijwel geen merkbare latentie, wat een voordeel is van bedrade headsets in het algemeen. Dit is ook waar voor de Beyerdynamic DT 900 Pro X.

Microfoon

Een goede microfoon is cruciaal voor communicatie tijdens het gamen, alsook voor videoconferenties en content creatie. Hier varieert de kwaliteit nogal tussen de geteste headsets.

  • De Corsair HS55 Stereo en de Audio-Technica ATH-M50xSTS StreamSet scoren zeer hoog.
  • De Logitech G PRO X Wireless Lightspeed en de HyperX Cloud Alpha Wireless leveren matige prestaties maar hebben een afneembare microfoon.

Bouwkwaliteit en comfort

Bouwkwaliteit is belangrijk voor de duurzaamheid van de headset. Alle geteste headsets hebben een goede tot uitstekende bouwkwaliteit. De Logitech G PRO X Wireless Lightspeed, de SteelSeries Arctis Nova Pro en de Beyerdynamic DT 900 Pro X springen eruit met hun robuuste en duurzame bouw.

Comfort is een belangrijke factor, vooral als je van plan bent om je headset voor langere periodes te dragen. Hier hebben de SteelSeries Arctis Nova Pro en de Beyerdynamic DT 900 Pro X de bovenhand met hun verstelbaarheid en lichtgewicht ontwerp. De Razer BlackShark V2 Pro en de HyperX Cloud Alpha Wireless zijn ook comfortabel ondanks hun iets zwaardere gewicht.

Batterijduur

Batterijduur is cruciaal voor draadloze headsets. De HyperX Cloud Alpha Wireless steekt met kop en schouders boven de rest uit met een ongelofelijke batterijduur van tot 300 uur. We hebben dit niet kunnen testen en moeten ons hiervoor op online data baseren. De Razer BlackShark V2 Pro en de Logitech G PRO X Wireless Lightspeed volgen met respectievelijk 24 en 20 uur. De Corsair Virtuoso RGB Wireless XT daarentegen blijft achter met een batterijduur van slechts 15 uur.

Hoe we vergelijken

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende computer en PC merken. Kwaliteit is dalende, maar door het hoge aanbod gaat ook de prijs naar beneden. Op PCGamingGear willen we weten welke producten je kan vertrouwen, en waar je beter weg blijft.

Het begint allemaal met online en offline op zoek te gaan naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag. Eens we weten waar we op moeten letten en hoe we dit best beschrijven zoeken we naar producten en toestellen.

Voor dit artikel hebben we een selectie gemaakt van 16 verschillende draadloze gaming headsets om te zien welke als beste uit de test komt. Deze toestellen worden vergeleken op basis van bouw- en audiokwaliteit, latency, microfoon, batterij en prijs. Aan het einde van onze vergelijkende test kwamen er 9 draadloze gaming headsets in onze selectie terecht.

You may also like