Home Gaming setupAudio Koopgids: oortjes of earbuds om te gamen

Koopgids: oortjes of earbuds om te gamen

Draadloos of bedraad, gaming oortjes zijn populair door hun klein onopvallend formaat

door Slim Abid
koopgids om gaming oortjes te vergelijken, waar op letten zoals draadloze verbinding, latency en geluidskwaliteit

Gaming oortjes zijn in principe niet meer dan kleine luidsprekers die via een kabel verbonden zijn met een audiobron, zoals een computer, console of smartphone. Ze worden ontworpen om geluid direct in de gehoorgang van de drager te brengen. Dit zorgt voor een meeslepende geluidservaring zonder dat de omgeving wordt gestoord.

De luidsprekers in gaming oortjes werken op dezelfde manier als die in grotere luidsprekers. Ze hebben een conus die aan een spreekspoel is bevestigd, die zich in een sterk magnetisch veld bevindt. Wanneer er een audiosignaal wordt afgespeeld, creëert de spoel een wisselend magnetisch veld dat de conus aandrijft en de lucht doet vibreren, waardoor geluid wordt geproduceerd.

Waar op letten bij het vergelijken

Frequentierespons

Gaming oortjes zijn in feite kleine luidsprekers met een kabel eraan bevestigd, waardoor ze over de oren of in de gehoorgang kunnen worden gedragen. Het is belangrijk om te weten dat de frequentierespons van een gaming headset de capaciteit vertegenwoordigt om de opgenomen frequenties allemaal gelijk te reproduceren. De meeste koptelefoons werken magneto-dynamisch, met een conus en een spreekspoel eraan vastgehecht. Sommige gaming headsets werken echter met elektreten of elektrostatische elektriciteit, waardoor er ook hoogspanningsomvormers nodig zijn.

Impedantie

Het bereik van gaming oortjes hoeft niet lager of hoger te liggen dan wat het menselijke gehoor kan percipiëren, dat wil zeggen van gemiddeld 20 tot 20.000 Hz. Het is echter belangrijk om te vermelden dat de impedantie een technische maatstaf is die iets vertelt over hoeveel kracht er nodig is om hoge audioniveaus te bereiken. Gaming headsets met een lage impedantie (minder dan 25 ohm) werken goed met apparaten die slechts licht worden versterkt, zoals muziekspelers, smartphones en tablets. Headsets met hoge impedantie (ongeveer 25 ohm en meer) hebben meer energie nodig om veel geluid voort te brengen en zijn dus geschikt voor meer soorten audioapparatuur.

Geluidsprofielen

Sommige gaming headsets zijn in staat om een profiel te schetsen van de oren van de gebruiker om hun geluid te kunnen optimaliseren, maar deze technologie zorgt er meteen ook voor dat hun aankoopprijs stijgt. Er zijn twee kampen wat geluidsvoorkeur betreft: het ene bataljon wil vooral veel bas en wordt gemakkelijk overtuigd door beloftes die de fabrikanten rond versterkte bastonen afleveren, terwijl andere sonische strijders vooral een evenwichtig geluidsprofiel zoeken. De meeste muzikanten en geluidstechnici vallen onder de tweede categorie, maar vooral in de dancewereld vind je nog heel wat voorstanders van het ‘meer bas is beter’-idee.

Noise Cancelling

Oortjes met ruisonderdrukking maken gebruik van een technologie die achtergrondgeluiden tegenhoudt en zorgt voor een helderder audiosignaal. Hiervoor gebruiken ze een kleine microfoon op het buitenste omhulsel om het omgevingsgeluid te monitoren, waarna het elektronische circuit binnen het apparaat de ongewenste tonen gaat compenseren. Deze oortjes hebben meestal een eigen batterij nodig, waardoor ze iets zwaarder zijn dan andere modellen. In het beste geval beschikken deze oortjes over zowel passieve geluidsisolatie als actieve ruisonderdrukking, voor de beste geluidservaring.

Pasvorm: in-ear vs over-ear

Er zijn twee soorten gaming oortjes: ‘earbuds’ die bovenop de oorschelp worden gedragen en ‘in-ear’ headsets die in de gehoorgang worden geduwd. Terwijl de eerste meestal niet zo goed vastzitten en gevoeliger zijn voor geluidslekkage, sluiten de laatste de gehoorschacht af. Het correct inbrengen van in-ear gaming headsets is belangrijk om een optimale geluidskwaliteit te bereiken. Ze leveren doorgaans een betere geluidskwaliteit dan de andere soorten gaming headsets.

Daarbij moet opgemerkt worden dat gaming oortjes niet altijd de beste keuze zijn voor muziekliefhebbers, vooral als het gaat om het reproduceren van klassieke of akoestische muziekgenres. Ze zijn ontworpen met gaming in gedachten en zijn afgestemd om de geluidseffecten van games te verbeteren, wat soms ten koste gaat van de algemene geluidskwaliteit.

Prijs / kwaliteit

Ook de bouwkwaliteit van gaming oortjes zelf ook erg belangrijk. Vooral de verbinding tussen de kabel en de plug waarmee de oortjes met een audioapparaat worden verbonden, is vaak aan de slappe kant. Gaming oortjes met versterkte kabels hebben op dit vlak meestal een stapje voor op hun concurrentie.

Ten slotte is de prijs van gaming oortjes ook van belang. Er zijn veel goedkope opties op de markt, maar deze hebben vaak een beperkte levensduur en kunnen snel kapot gaan. Aan de andere kant zijn er ook high-end gaming oortjes die veel functies bieden, maar een aanzienlijk prijskaartje hebben.

De alternatieven voor gaming oortjes zijn bedrade headsets of hun draadloze tegenpartners – lees hiervoor de lijst draadloze headsets. Liever met draad, ga dan voor de vergelijking van headsets.

You may also like