In de wereld van gaming kan de juiste hardware een verschil maken tussen winnen en verliezen. In deze koopgids overlopen we de verschillende factoren waar je op moet letten bij het kiezen van een gaming headset. We gaan in op de verschillende soorten geluidssystemen en bekijken factoren zoals geluidskwaliteit, latentie, drivers, microfoonkwaliteit en draagcomfort.
Verschillende soorten geluid
Surround Sound gaming headset
Bij een surround headset zit er diepte in het geluid wat uit de oorschelpen komt. Hierdoor is het of je door het geluid omringd bent. Je hoort de geluiden ook uit verschillende richtingen komen. De instellingen van het geluid kun je vaak precies afstellen met de meegeleverde software voor dit systeem.
Het Dolby 7.1 Surround Sound systeem wordt bij de nieuwste gaming headsets gebruikt. Het geluid wordt uit 7 kanalen samengebracht. Dit geeft de realistische geluidservaring waarbij je iemand ook echt uit een bepaalde richting hoort komen. Nadeel van dit systeem is dat de software en USB aansluiting niet automatisch bij elke console of PC goed werkt. Bij aanschaf dus goed opletten of deze headset voor jouw PC geschikt is.
Stereo sound gaming headsets
Bij een stereo sound gaming headset is het geluid helder en vol, omdat het geluid in stereo over de oorschelpen wordt overgebracht. Het geluid wordt dan over 2 audiokanalen verdeeld. Je hebt niet die ervaring of je door het geluid omringt zoals bij een Surround Sound systeem. Maar het geluid is helder en daardoor hoor je genoeg om het spel goed te kunnen volgen.
Het voordeel is dat de 3.5 mm aansluiting van de headsets geschikt is voor bijna alle consoles en platforms. Als je de headset ook wilt gebruiken voor het luisteren van muziek en films kijken is een stereo gaming set veel geschikter.
Waar op letten bij het kopen
Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit van een gaming headset is van cruciaal belang. De headset moet een goed geluidsprofiel hebben dat game-audio nauwkeurig reproduceert. Een headset met surround sound kan geluiden zoals voetstappen en explosies nauwkeurig weergeven. Dit verbetert niet allez je game-ervaring aanzienlijk verbeteren maar kan je zelfs een competitief voordeel geven in Esports games waarin geluidssignalen belangrijk zijn.
Latency, lag of vertraging
Latentie, vaak aangeduid als lag, is de vertraging in de overdracht van gegevens tussen twee punten. In het geval van gaming betekent latentie de tijd die nodig is voor de input van een speler (zoals een knopindruk of muisbeweging) om te worden weergegeven in de game.
Bij snelle, actiegerichte games zoals first-person shooters kan een hoge latentie het verschil betekenen tussen winnen en verliezen. Spelers kunnen missen, worden geraakt, of op andere manieren falen in hun acties als gevolg van hoge latentie. Een game met lag (in video of audio) kan zeer frustrerend zijn.
Vooral ook bij online gaming. Hoge latentie kan leiden tot oneerlijke situaties, waarbij de acties van sommige spelers later in het spel verschijnen dan ze in werkelijkheid gebeuren. Dit kan frustrerend zijn en kan het concurrentievermogen van de game verminderen.
Daarom is het bij het kiezen van gaming hardware, zoals draadloze headsets, belangrijk om te overwegen hoe het apparaat de latentie kan beïnvloeden.
Draadloze headset of met draad
Tegenwoordig lijkt het wel alsof alles zonder draad moet. Er zijn voordelen, maar er zijn ook nadelen. De bedradde gaming headsets hebben het voordeel dat informatie niet draadloos verzonden moet worden. Maar je hebt dan wel die vervelende draad. Hieronder heb ik de belangrijkste verschillen uiteengezet.
Bedrade headsets:
- Geluidskwaliteit: Over het algemeen bieden bedrade headsets een betere geluidskwaliteit in vergelijking met hun draadloze tegenhangers, aangezien er minder kans is op interferentie.
- Latentie: Bedrade headsets hebben vrijwel geen last van latency (vertraging), wat essentieel is bij games waarin elke seconde telt.
- Batterijduur: Met bedrade headsets hoef je je geen zorgen te maken over het opladen van de batterij, aangezien ze direct worden gevoed door het apparaat waaraan ze zijn aangesloten.
- Compatibiliteit: Ze zijn meestal compatibel met een breed scala aan apparaten, van PC’s en consoles tot mobiele apparaten.
Draadloze headsets:
- Vrijheid van beweging: De grootste troef van draadloze headsets is de vrijheid van beweging. Je kunt bewegen zonder dat er een draad in de weg zit.
- Gemak: Ze zijn gemakkelijk in gebruik en vereisen geen gedoe met draden.
- Latentie: Hoewel de nieuwste draadloze technologieën zoals Bluetooth 5.0 en RF (Radio Frequency) de latentie aanzienlijk hebben verminderd, kunnen ze nog steeds iets hogere latentie hebben dan bedrade headsets. Dit kan vooral merkbaar zijn bij het spelen van snelle, competitieve games.
- Batterijduur: Ze hebben een batterij nodig om te werken, wat betekent dat je ze regelmatig moet opladen. De levensduur van de batterij varieert per model, maar kan een overweging zijn voor lange speelsessies.
- Compatibiliteit: Sommige draadloze headsets werken mogelijk niet met alle apparaten, vooral oudere apparaten die geen moderne draadloze technologieën ondersteunen.
Omdat ze zo verschillend zijn hebben we een vergelijking voor beide gemaakt. Zo vind je onze lijst beste draadloze gaming headsets hier, en de bedrade gaming headsets hier. Het komt neer op je persoonlijke voorkeuren en gaming behoeften. Als geluidskwaliteit en zero-latency jouw topprioriteiten zijn, dan is een bedrade headset wellicht de beste keuze. Als je waarde hecht aan gemak en bewegingsvrijheid, dan zou een draadloze headset meer geschikt kunnen zijn.
Driver
Sommige high-end gaming headsets gebruiken planaire magnetische drivers, die een uitgebreidere basrespons kunnen produceren en een breder passief geluidsbeeld kunnen creëren in vergelijking met dynamische driver-hoofdtelefoons. Dit kan resulteren in een rijker en gedetailleerder geluid, wat kan bijdragen aan een meer meeslepende game-ervaring.
Microfoon
Als je van plan bent om multiplayer-games te spelen, is de kwaliteit van de microfoon belangrijk. Het moet je stem duidelijk en begrijpelijk maken. Goede ruisonderdrukking is ook een pluspunt, omdat het betekent dat je stem niet wordt overstemd, zelfs niet in lawaaierige omgevingen.
Voor streamers ga je nog een stapje verder. Hier is opnamekwaliteit van groot belang en dus moet je goed letten op de prestaties van de microfoon. Deze mag je stem ook niet teveel vervormen, al kan je hier meer denk aan een aparte microfoon. Denk je aan podcast dan zeker.
Draagcomfort
Het draagcomfort van een draadloze gaming headset hangt af van enkele elementen. Enerzijds is er de hoofdband, die moet goed op het hoofd liggen en het meeste gewicht dragen. Daarbij moeten de oortjes ook passen – op of rond het oor – en de hoofdband goed ondersteunen. Door het gewicht te spreiden voelt de headset namelijk minder zwaar aan. Mensen hebben niet altijd hetzelfde hoofd dus deze banden moeten aangepast kunnen worden.
Daarnaast heb je comfort na lang dragen en ook warmte dat mee kan spelen. Lederen headsets in de zomer zijn niet heel aangenaam, maar ze zijn zeer makkelijk af te kuisen. Een stoffen oortje zal het vocht meer opnemen, wat ook niet echt ideaal is op lange termijn. Tegenwoordig zie je ook veel streamers die hun ‘dent’ tonen. Langdurig gamen kan wel degelijk een putteke maken in je hoofd! Opgelet dus.