Voordelen:
- WTFast, RGB-licht en multi-gigport
- Wifi 6
- Snel en stabiel, ook op grote afstand
- Twee usb 3.0-aansluitingen
- Link Aggregation en Dual-WAN
- Tri-band
- AiMesh, DFS, Adaptive QoS met Game Boost en andere opties
- Uitgebreide ‘parental control’ en AiProtection Pro
Nadelen:
- Duur
- Start vrij traag op
- Slechts 5 ethernetaansluitingen
De Asus ROG Rapture GT-AX1100 was een van de allereerste routers die 802.11 ax (ook gekend als ‘wifi 6’) gebruikte en blijft ook ongeveer een jaar nadat hij voor het eerst op het strijdtoneel verscheen de te kloppen gamingrouter. Zijn specificaties zijn dan ook overweldigend, met buiten DFS ook OFDMA (‘Orthogonal Frequency Division Multiple Access’), een processor van 1,8 GHz (al is 2,2 GHz geen uitzondering meer), 1 GM RAM, 256 MB extra flashgeheugen en een theoretisch maximum van 4,8 Gbps op elk van zijn twee 5 GHz-frequentiebanden, plus 1,2 Gbps op zijn 2,4 GHz-kanaal.
In 2019 was deze router al ‘futureproof’ en dat is niet veranderd. Voor een toprouter is de ROG Rapture GT AX-1100 redelijk gebruiksvriendelijk en dat merk je al tijdens de installatie, die grotendeels automatisch verloopt en je de keuze geeft om een app of een webbrowser te gebruiken. Je kunt dan al hopen parameters aanpassen, maar in tegenstelling tot de Nighthawk kan deze Asus niet fungeren als VPN (‘Virtual Private Network’). Wie heel anoniem wil zijn, kiest dus beter voor de concurrentie. Eenmaal alles geïnstalleerd is, oogt de interface wel erg vol, wat toch een beetje overdonderend kan zijn voor noobs.
Heel wat gamers houden van RGB en die optie zit vervat in het logo. Je kunt de kleur van het licht zelf instellen (Static, Breathing, Rainbow, Comet, Flash, Glowing Yoyo, Color Cycle, Starry-Night, Strobing en Wave), of laten afhangen van waar je mee bezig bent op dat moment: Game Boost, Traffic Meter, Log-in Fail en Attack Blow. Zo wordt deze gimmick meteen ook echt handig. Dat is trouwens ook de Adaptive QoS, die je toelaat om prioriteit te geven aan een bepaalde taak, waaronder Game Boost.
Een van de zwakkere punten? Er zijn slechts 4 LAN-ports en dat lijkt ons voor gamers wat aan de lage kant binnen deze prijscategorie, maar Asus heeft dat minpuntje wel gebalanceerd met een 2,5G ‘Gaming’-port. Dat is een multi-gig LAN-port (2,5G Base T Ethernet). Die standaard wordt voorlopig nog niet zo goed ondersteund, maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen. Het wordt echter nog beter, want dit is een tri-bandapparaat. Er zijn 2 frequenties van 5 GHz en eentje van 2,4 GHz beschikbaar en elk kan ook een apart gastnetwerk hebben, waardoor je eigenlijk met 6 verschillende banen kunt spelen.
Deze gaming router was recent nog in onze vergelijking van de beste gaming routers maar viel afgelopen jaar van zijn podiumplaats.
Dat dit toestel sterk gericht is op gaming, ontdek je in het Gaming Center. Daarin vind je enkele populaire games (compleet met elke geassocieerde ping), Game Boost, Game Profile (met presets voor jouw ports) en WTFast terug. Dat is normaliter een betalende gamestreamingdienst, maar zit ingebakken in deze Asus, wat je jaarlijks zo’n 100 euro zal besparen. Dat je er ook DFS bij krijgt, waardoor je toegang krijgt tot vrij exclusieve 5 GHz kanalen, is een extra bonus. Ouders zullen dan weer blij zijn dat de oudercontrole veel meer opties levert dan bij de meeste andere routers het geval is. Zo kunnen ze meerdere blokken per dag opzij zetten in plaats van voor een enkele tijdsperiode te moeten kiezen. Tja, dan kunnen we deze Asus toch enkel aanraden?