Home Reviews Review: TP-LINK ARCHER AX11000

Review: TP-LINK ARCHER AX11000

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
TP-LINK ARCHER AX11000 router review gaming

Voordelen:

 • Uitzonderlijke prestaties en groot bereik
 • 8 ethernetaansluitingen
 • Uitstekende interface
 • Wifi 6 & Tri-band
 • Geweldig Game Center en snelle verbinding met gameproviders
 • Usb 3.0, usb-c en bluetooth
 • Goedkoper dan andere toprouters in dezelfde categorie

Nadelen:

 • Erg groot en zwaar
 • Parent-controle laat per toestel maar 1 uitgesloten tijdsblok toe
 • Niet overdreven veel RAM en alleen passieve koeling
 • Niet de snelste uit zijn categorie

De TP-Link Archer AX11000 is – vergeleken met de competitie – gigantisch groot (hij weegt ongeveer 1,3 kg, wat zwaar is voor een dergelijk apparaat), maar dat extra volume vind je ook meteen terug in de prestaties. Hij is snel, heeft niet al te veel last met muren en plafonds en bereikt gemakkelijk een paar verdiepingen. In pure snelheid moet hij vergelijkbare routers als de Netgear RAX200 wel aan zich voorbij laten gaan, maar slechts enkele concurrenten komen in de buurt van zijn 8 LAN-aansluitingen. Over topsnelheden van 2 keer 4.804 Mbps (op 5 GHz) en 1.148 Mbps (op 2,4 GHz) kan je natuurlijk ook niet echt klagen. Omdat dit toestel over tri-band beschikt, vermijd je bovendien bottlenecks door een frequentieband voor te behouden aan gaming, terwijl je – bijvoorbeeld – Netflix en jouw laptop elk op een andere frequentieband kunt plaatsen. O, en waren bepaalde kanalen van 5 GHz niet voornamelijk voorbehouden aan regeringen? In ieder geval niet met de DFS (‘Dynamic Frequency Selection’) van deze AX11000!

Ook enorm handig: de nieuwe gaminginterface. Via het Game Center kan je toegang krijgen tot de Game Accelerator die de verbinding met een game versnelt door haar prioriteit te geven op de andere connecties die er al zijn gemaakt. Vergeet wel niet vooraf te checken of jouw game ondersteund wordt. Overigens is het een goed idee om ook de Game Protector te activeren. Die werkt met de uitstekende antivirussoftware van TrendMicro. Verder laat de trendy app je ook toe om zowat alle mogelijke instellingen te configureren, problemen met games te diagnosticeren, aangesloten apparaten te zien, snelheden te testen en meer. Er zijn routers die meer werkgeheugen onder de kap hebben dan de 1 RAM die de AX11000 levert, maar dat houdt dit monster dus niet tegen om topprestaties af te leveren.

Voor ouders is er de ‘parental control’ waarmee je profielen kunt toewijzen en tijdlimieten kunt instellen voor het gebruik van specifieke apparaten. Een minpuntje daarbij is dat je dagelijks slechts 1 tijdsperiode per toestel kunt blokkeren. Zeker van grote waarde in onze top ‘beste gaming routers van 2023’.

You may also like