Home Reviews Review: ASUS RT-AC86U

Review: ASUS RT-AC86U

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
gaming router ASUS RT-AC86U review

Voordelen:

 • Heel gebruiksvriendelijke software
 • Goed bereik op zowel 2,4 als 5 GHz
 • Makkelijk instelbaar
 • Goede smartphone app
 • MU-MIMO-technologie, AiMesh en oudercontrole
 • Gespecialiseerde gamingopties

Nadelen:

 • Geen uitzonderlijke usb-prestaties en korte afstandsbereik
 • Geen wifi 6
 • Slechts 2 antennes en dual-band
 • Gamingfuncties bieden weinig meerwaarde
 • Minder goed doorheen muren en plafonds
 • Installatie via browser

De Asus RT-AC86U is misschien wel de minst blitse router die onze top 5 heeft gehaald, maar dat betekent niet dat hij minder bijval zal oogsten bij gamers. Hoewel je al een wificonnectie moet hebben om hem voor het eerst via een browser in te stellen (en om de app te bedienen), is deze Asus erg gebruiksvriendelijk. Wie wat meer technisch onderlegd is, kan zich dan weer tegoed doen aan de vele aanpassingsmogelijkheden. Zo kan je onder andere de parameters voor draadloos gebruik of gebruik met kabel en WAN veranderen, terwijl je met de ingebouwde Quality of Service-software andere systeemprioriteiten kan  toewijzen. Er zijn ook vensters om te checken hoeveel bandbreedte je aan het opeten bent en om de internetsnelheid na te kijken – erg handig, allemaal. Daarbuiten kan je zelfs drempelwaarden aanpassen, ‘IGMP snooping’ aanzetten en nog veel meer. Geen twijfel aan: dit is een van de meest aanpasbare routers die we ooit gezien hebben!

Wat deze Asus RT-AC86U nog interessanter maakt, is dat hij zowel kan fungeren als traditionele router en als toegangspunt, draadloze repeater of – samen met andere Asusproducten – onderdeel van een groter meshnetwerk. Ook erg goed, maar niet zo uitgebreid als we van onder andere Blue Cave of Norton Core gewend zijn: de door kunstmatige intelligentie geleide bescherming tegen indringers.

De Asus RT-AC86U is niet de allersnelste router die er bestaat, maar biedt wel lage latentietijden. Ook krijg je toegang tot de WTFast spelversneller, die telkens de efficiëntste en veiligste internetroute tussen de gebruikte systemen zoekt om zo de bandbreedte te maximaliseren en de latentietijd zo klein mogelijk te houden. WTFast werkt met honderden games, waaronder Fortnight (op pc), Overwatch (op de PS4) en Grand Theft Auto V (op de Xbox One).

Het meest indrukwekkende is echter hoe uitzonderlijk goed deze router presteert op lange afstanden. Hoewel muren en plafonds het signaal aanzienlijk vertragen, is dat beslist een van de grote verkoopargumenten voor wie overweegt om zich een exemplaar aan te schaffen. Chapeau, dus, alleen jammer dat hij omwille van het ontbreken van wifi 6 niet echt op de toekomst gericht is, dat hij niet kan opgehangen worden en dat er geen derde GHz-kanaal is om eventuele digitale verkeersontstoppingen vlot op te lossen.

Deze gaming router was recent nog in onze vergelijking van de beste gaming routers maar viel afgelopen jaar van zijn podiumplaats.

You may also like