Home Gaming setupMuis De 4 beste ergonomische muizen

De 4 beste ergonomische muizen

Verbeter je houding en ervaar minder last met de juiste ergonomische muis, voor werk of gaming

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
Een vergelijking van ergonomische muizen voor je laptop of desktop die je kan gebruiken voor gaming

We beginnen met de vraag: wat is het verschil tussen een gamingmuis en een ergonomische gamingmuis? Een gewone muis heeft minder optische sensoren, minder knoppen en een minder stoer ontwerp dan een gamingmuis. Een gamingmuis heeft meer knoppen, een strakker ontwerp, LED-verlichting en verbeterde optische sensoren.

Het gamma van gamingmuizen is zeer uitgebreid en biedt vele verschillende ontwerpen. Extra knoppen kunnen handig zijn, maar mogen de beweeglijkheid niet belemmeren. Bij het beoordelen van de beste ergonomische gamingmuizen kijken we niet alleen naar hun gamingvermogen, maar ook naar het externe comfort en het ontwerp in het algemeen. Door deze extra factoren zal de lijst er anders uitzien.

Kort samengevat

De Logitech MX Master 3 is de beste keuze voor wie op zoek is naar een allround muis die zowel geschikt is voor werken als gamen. De muis is voorzien van veel extra functies en de MagSpeed scrollwiel maakt het mogelijk om snel en nauwkeurig door pagina’s te navigeren.

Voor wie specifiek op zoek is naar een verticale muis, is de Logitech MX Vertical de juiste keuze. Het handshake ontwerp voorkomt belasting van de pols en pezen, wat de muis geschikt maakt voor langdurig gebruik zonder fysieke klachten. Voor wie op zoek is naar een goedkoper alternatief voor de Logitech-modellen, biedt de Trust Verto een goede oplossing.

Ten slotte is de Logitech G502 X Plus Lightspeed de beste keuze voor wie op zoek is naar een ergonomische gaming muis. Het golvende ontwerp volgt de natuurlijke vorm van je hand, waardoor je lang kan gamen.

De beste ergonomische muizen

Logitech MX Master 3

Wat we goed vonden:

 • Kan ermee gamen
 • Ergonomisch ontwerp, maar blijft normale muis
 • Kwaliteit
 • Veel functies en extra’s

Wat we minder vonden:

 • Alles moet Logitech zijn
 • Iets groter voor mensen met kleine handen

De Logitech MX Master 3 is momenteel de beste ergonomische muis op de markt. Het ontwerp van de muis is zo gemaakt dat je hand er fijn op rust en de muis gemakkelijk te gebruiken is. Dit is een grote pro, want zo kan je urenlang werken of gamen zonder last te krijgen van je handen. Daarnaast is de muis ook uiterst geschikt voor gaming, dankzij de optische sensor, het aantal knoppen en de capaciteiten van de MX Master 3.

Een ander groot voordeel van de MX Master 3 is het MagSpeed scrollwiel. Dit scrollwiel is nu nog sneller en stiller dan eerder, waardoor je gemakkelijk door wel 1000 Excelregels per seconde kan gaan zonder teveel lawaai te produceren. Ook is de muis voorzien van de Darkfield sensor, waardoor je op elke ondergrond nauwkeurig navigeert, zelfs op glazen ondergronden.

Een klein nadeel van de MX Master 3 is dat de via Logitech Flow gekoppelde computers zich allemaal op hetzelfde netwerk moeten bevinden. Maar als je meerdere apparaten gebruikt is dit wel makkelijk, want zo kan je de muis op meerdere apparaten tegelijkertijd via Logitech Flow gebruiken.

Ergonomische gaming muis: Logitech G502 X Plus

Logitech G502 X

Wat we goed vonden:

 • Instelbare RGB-verlichting
 • Geschikt voor kleine en grote handen
 • Lightspeed-technologie
 • Optomechanische lightforce switches
 • Hero 25K-sensor

Wat we minder vonden:

 • Duurder
 • Enkel rechtshandig gebruik

De Logitech G502 X Plus Lightspeed is een gaming muis die zich onderscheidt door zijn ergonomische design. De G502 X Plus kan je ook terugvinden in onze complete selectie van de beste gaming muizen van 2023.

Het golvende ontwerp volgt de natuurlijke vorm van je hand waardoor je een meer ontspannen houding aanneemt. Hierdoor kan je urenlang gamen zonder last te krijgen van vermoeide handen of polsen. Daarnaast is er ook specifieke ondersteuning voorzien voor je duim, wat de muis nog comfortabeler maakt.

Met de Lightspeed-technologie reageert de muis sneller dan ooit tevoren, ideaal voor gaming. In combinatie met de Hero 25K-sensor worden jouw bewegingen nog sneller en nauwkeuriger geregistreerd. Dit is vooral handig wanneer milliseconden het verschil kunnen maken tussen winnen en verliezen. De optomechanische lightforce switches zorgen ervoor dat elke klik feilloos wordt geregistreerd, wat vooral handig is bij MOBA- en MMO-games.

De Logitech G502 X Plus Lightspeed heeftdertien instelbare knoppen, wat hem geschikt maakt voor verschillende game-genres. Het kan wel even wennen zijn aan de plaatsing van deze knoppen, die gevoelig zijn in het begin. Gelukkig kan je de knoppen volledig naar wens instellen via de G Hub software. Ook de RGB-verlichting kan je naar eigen smaak aanpassen. De verlichting is onderverdeeld in acht zones, wat voor een spectaculair effect zorgt.

De Logitech G502 X Plus Lightspeed is wel een duurdere muis en enkel geschikt voor rechtshandig gebruik. Voor linkshandigen kijk je best naar de aangepaste modellen. De muis weegt 89 gram, wat voor sommige gebruikers misschien te licht kan aanvoelen. Maar over het algemeen is dit een zeer degelijke ergonomische muis die je een groot voordeel kan geven tijdens het gamen.

Beste verticale muis: Logitech MX Vertical

LOGITECH MX Verticale

Wat we goed vonden:

 • Ergonomisch handshake ontwerp voorkomt belasting van de pols en pezen
 • 2 programmeerbare duimknoppen en dpi-knop voor eenvoudige navigatie
 • Draadloos te gebruiken via ontvanger, bluetooth of usb-c kabel

Wat we minder vonden:

 • Niet goed voor gaming

De Logitech MX Vertical is een uitstekende keuze voor wie last heeft van RSI-klachten of simpelweg op zoek is naar een comfortabele muis. Het handshake ontwerp met een hoek van 57 graden voorkomt dat je je pols draait en zo je pezen en zenuwen beklemt. Hierdoor is deze muis geschikt voor langdurig gebruik zonder fysieke klachten.

Met de 2 programmeerbare duimknoppen en dpi-knop navigeer je eenvoudig door mappen en websites, terwijl je ook bepaalt hoe snel de cursor over je scherm beweegt. De MX Vertical is zowel draadloos te gebruiken via de meegeleverde ontvanger, als direct via bluetooth of via de meegeleverde usb-c kabel. Dit zorgt voor veel flexibiliteit en gemak bij het gebruik van de muis.

Een klein nadeel van de MX Vertical is dat deze alleen geschikt is voor rechtshandige gebruikers. Voor linkshandige mensen zijn er een reeks muizen met een aangepast ontwerp. Daarnaast is de side-ways scroll functie niet aanwezig op deze muis. Desondanks biedt deze muis een uitstekende accuduur, is het materiaal aangenaam en voelt het geheel zeer solide aan.

Prijs / kwaliteit vertical: Trust Verto

Trust Verto

Wat we goed vonden:

 • Ergonomisch handshake ontwerp voorkomt belasting van de pols en pezen
 • 2 programmeerbare duimknoppen en dpi-knop voor eenvoudige navigatie
 • Draadloos te gebruiken via ontvanger, bluetooth of usb-c kabel

Wat we minder vonden:

 • Niet goed voor gaming

De Trust Verto bedrade ergonomische muis biedt een goedkoper alternatief voor de duurdere Logitech-variant. De muis is speciaal ontworpen om RSI en andere klachten te voorkomen, dankzij de ergonomische vormgeving.

Dit maakt de muis ideaal voor mensen die uren achtereen achter de computer werken. Het ontwerp zorgt ervoor dat je een natuurlijke houding aanneemt, waardoor je handen en polsen minder belast worden. Enkele specs; deze muis heeft een DPI tussen 1000 en 1600. Dit is geen draadloos model, je hebt een kabellengte van 1,5 meter. Het werkt voor zo goed als iedereen, de muis is compatibel met Windows en macOS.

Met de 2 duimknoppen navigeer je eenvoudig door je programma’s en webpagina’s. Bovendien kun je de dpi van de muis naar jouw voorkeur instellen met de knop op de bovenkant van de muis. Deze opties maken de Trust Verto een handige tool voor dagelijks gebruik.

Let op: deze muis is alleen geschikt voor rechtshandige gebruikers. Houd hier rekening mee bij de aanschaf.

goede ergonomic mouse

Waar op letten

Bij het vergelijken van een gaming muis moet je op enkele dingen letten. DPI, ontwerp, gebruik, gewicht, … Voor een ergonomische muis zijn sommige dingen wat belangrijker, andere wat minder belangrijk. Een ergonomische muis dient ook niet echt om te gamen, eerder om langdurig te werken zonder last aan de arm, pols of elleboog.

Het ontwerp van objecten die je gebruikt in het dagelijkse leven is van uiterst belang. Het gebruiken van deze objecten heeft een invloed op je houding en kan zo zorgen voor stress en spanning. Hoge hakken brengen druk op de kuiten en zorgen voor een verkromming van de rug. Zoeken we iets dichter bij onze desktop dan is de afstand van het scherm, keyboard en muis van belang. Een steun voor de voeten kan ook al wonderen doen aan je houding. Maar niet enkel de afstand, ook de vorm van je computer muis is van belang.

Natuurlijk kan ook langdurig gamen kan een stress hebben op het lichaam. Een foute houding van de rug kan je hele leven beïnvloeden. Dit is ook zo voor je handen en vingers. Met een correcte houding kan het lichaam éénzelfde taak langer uitvoeren en het risico op chronische blessures verkleinen. Het toestel dat je gebruikt moet de lichaamshouding complementeren. Het mag geen weerstand bieden.

De voordelen van een ergonomische muis

Zoals vermeld zijn er factoren die meer doorwegen, afhankelijk van welke lijst opgesteld wordt. Voor ergonomische gaming muizen te vergelijken nemen we de volgende aspecten in overweging:

 • Vorm en contouren: Het design mag er goed uitzien maar het moet vooral goed aanvoelen. De belangrijkste factor in deze lijst is comfort.
 • Aanpasbaar DPI: We zijn nog steeds op zoek naar de beste gaming muis. Een aanpasbaar DPI, liefst makkelijk bereikbaar, is van belang.
 • Precisie: Extern is niet het enige dat belangrijk is in een ergonomische muis. Ook onder de capeau moet er wat sterks zijn.
 • Knoppen: Vaak komen we extra knoppen tegen op gaming muizen. Deze moeten goed geplaatst zijn en elegant klikken.
 • Aanpasbaarheid: Een muis dat voor zijn ergonomie gekocht wordt moet er altijd goed uitzien. Kleuren, instelbare knoppen en extra accessoires zijn een plus.

Je zal merken det er ook ergonomische gaming muizen in voorkomen met een tracking ball om te bewegen. Deze muizen zijn gemaakt voor mensen met carpaletunnelsyndroom of artritis. Door de muis niet voortdurend te bewegen kan de zenuw volledig rusten.

Hoe we vergelijken

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende computer en PC merken. Kwaliteit is dalende, maar door het hoge aanbod gaat ook de prijs naar beneden. Op PCGamingGear willen we weten welke producten je kan vertrouwen, en waar je beter weg blijft.

Het begint allemaal met online en offline op zoek te gaan naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag. Eens we weten waar we op moeten letten en hoe we dit best beschrijven zoeken we naar producten en toestellen.

Voor dit artikel hebben we een selectie gemaakt van 9 verschillende ergonomische computer muizen om te zien welke als beste uit de test komt. Deze toestellen worden vergeleken op basis van kwaliteit, ergonomisch ontwerp, gebruik, prestaties, merken en prijs. Aan het einde van onze vergelijkende test kwamen er 5 toestellen in onze selectie terecht.

You may also like