Smartphones zijn niet meer weg te denken uit het leven. Ook echte gamers hebben deze toestellen inmiddels omarmd, maar welke modellen lenen zich nu eigenlijk het best voor complexe spelletjes? Wij kozen de Asus ROG Phone II als beste smartphone voor gaming en geraakten ook onder de indruk van enkele andere modellen.

Wie op zoektocht gaat naar de beste gaming-smartphones, komt al snel bij enkele weinig verrassende toppers terecht, maar… vindt ook namen terug als de Razer Phone 2, de OnePlus 8 Pro, de Honor 20 Pro, de Xiami Black Shark 3 en de Nubia RedMagic 5G. Die toestellen zouden allemaal een top 10 hebben gehaald, maar omdat we een kleinere selectie moeten maken, vind je hieronder de 5 toestellen die zich hebben kunnen aanklampen aan de absolute top.

Beste gaming smartphone 2020

ASUS ROG PHONE II

Samen met Razer en een paar andere rivalen domineert Asus nu al jarenlang het gamingveld. Terwijl de Razer Phone 2 in onze contreien haast niet te vinden is, heeft Asus zijn mobiele vlaggenschip echter veel beter weten te positioneren op onze markt. Het resultaat? De eerste plaats in onze top 5 beste gaming smartphones. Enerzijds geniet je van kwaliteit onderdelen, anderzijds brengen ze nieuwe specs op de markt waarmee ze voor staan op andere merken.

Deze Asus ROG phone valt op met zijn uitstekende batterij, dubbele USB-c aansluiting, krachtige Snapdragen processor en een zeer mooi amoled scherm. Je kan er 4k video mee afspelen aan 60 fps en in HDR. Hoewel dit ook kan op sommige andere toestellen is dit een totaal plaatje voor een acceptabele prijs.

Gamergericht design, Snapdragon 855 Plus, goede batterij, uitstekend scherm

APPLE IPHONE 11 PRO MAX

Hoewel de iPhone XR ook een goede gaming smartphone is gaan we hier voor het beste van het beste. Apple kost meestal wat meer, maar dit model is de ’top of the line’ als het om gaming smartphones gaat. Met deze iPhone 11 Pro max heb je een 6.5 inch Oled scherm met 2688×1242 resolutie. De drie camera’s filmen perfecte videos en de batterij houdt het lang uit. Let op, dit is het duurste model in onze lijst van beste gaming smartphones. Voor een goedekoper iPhone alternatief kijk je best naar de onderstaande iPhone XR.

Uitstekend scherm, 3 zeer goede camera’s, krachtige processor, draadloos oplaadbaar, stereosound

SAMSUNG GALAXY S20 ULTRA 5G

Samsung haalt met de Galaxy S20 Ultra 5G met twee toestellen onze top 5. Waarom je de S20 boven de Note 10 zou willen kiezen – of omgekeerd – hangt voornamelijk van je gebruik en budget af. Onze voorkeur gaat naar deze Galaxy S20 Ultra 5G door alle uitstekende specs.

4 camera’s zorgen voor perfecte 8k opnames. Je kan deze dan herbekijken op het enorme 6.9 inch amoled scherm. Ook het geluid zit goed met een dubbele speaker, ondersteund door Dolby Atmos. Ook de batterij is groter en laadt zeer snel op. De krachtige processor is de kers op de taart. Hoewel het toevoegen van SD kaarten ook een mooi pluspunt is.

Grootste scherm, beste resolutie, stereo sound, betere batterij, beste wifi & bluetooth

SAMSUNG GALAXY NOTE 10 PLUS

De Samsung Galaxy Note 10 Plus kent binnenkort haar opvolger, de Note 20. Toch haalt ook dit model nog met de vingers in de neus deze top 5 beste gaming smartphones van 2020. Er is immers geen ander toestel met stylus beschikbaar dat even performant is. Daarnaast heb je een zeer groot scherm (6.8 inch) met QHD-resolutie op een amoled scherm. Dit zorgt voor een ongelooflijk goede resolutie – 3040×1440. Ondersteund door een octacore Snapdragon 855 processor kan je zo goed als elke game draaien. Ook opslagruimte is er genoeg, even veel als een laptop. Meer nodig? Dan steek je een SD kaartje bij.

Game boost, Zeer goed amoled scherm, veel opslagrimte, snapdragon 855, goed geluid, goede batterij

LG G8X THINQ DUAL SCREEN

De LG G8X ThinQ Dual Screen is uniek omdat hij niet alleen een tweede scherm heeft, maar omdat dat scherm ook kan losgekoppeld worden, zodat je hem kunt gebruiken als ‘gewone’ smartphone. Hoewel het iets minder performant is moet het niet teveel onderdoen aan de andere modellen op deze lijst beste gaming smartphones. De dubbele camera is goed meegenomen, ook de opslagruimte en 6GB processor zorgen ervoor dat dit een goede gaming smartphone is. Daarnaast heb je het dubbele scherm. Dit is toch redelijk uniek en doet wat denken aan de Nintendo DS.

Dubbel scherm, opslag tot 1TB, usb-c, goede batterij & draadloos opladen

gamen op smartphone

Gaming smartphone vergelijken

Voordelen:

 • Toetsen, RGB, hairtriggers, geavanceerde koeling
 • 240 Hz touchsampling, 1 ms respons, 120 Hz refreshrate
 • DTS:X audio met dubbele stereospeakers vooraan
 • 6’6” amoled-scherm met 1080 x 2340 pixels resolutie, 4K video aan 60 fps en HDR
 • Snapdragon 855 Plus processor met 12 GB RAM
 • 2 usb-c-aansluitingen en veel mogelijke accessoires
 • Batterij van 6000 mAh

Nadelen:

 • Kan geen aparte geheugenkaarten gebruiken
 • Niet de beste kleurenkalibratie
 • Er zijn smartphones met een betere resolutie
 • ‘Slechts’ 2 (degelijke) camera’s

Zeker weten: op papier zijn de specificaties van de Asus ROG Phone 2 bij het allerbeste wat er bestaat in de smartphonewereld. Zowat elke parameter lijkt opgetrokken te zijn naar het absolute maximum dat we al bij smartphones hebben gezien, met onder andere een monsterbatterij van 6000 mAh – de grootste die we al ooit hebben gezien. Wie deze smartphone tot zijn maximum benut, zal die batterij overigens goed kunnen gebruiken, want zowat alles aan deze Asus ROG Phone 2 schreeuwt uit dat hij gericht is op gamers, waaronder de extreem lage latentietijd, de hairtriggers aan de randen van de smartphone en de 2 usb-c-aansluitingen; eentje om het toestel op te laden en eentje om een van de vele accessoires mee te verbinden. Het ontwerp in ieder geval niet voor iemand die niet graag opvalt, want erg futuristisch en met RGB ledverlichting. Je kunt zelfs kiezen tussen een écht bombastische interface – inclusief gamegeluidjes – en een minder opvallende gebruikservaring.

smartphone gaming met koeler

De processor en de aanwezige RAM zorgen ervoor dat de Asus ROG Phone 2 hypersnel is en je gemakkelijk door tal van vensters kunt scrollen zonder dat je ook maar een keer iets ziet stotteren, maar wie vooral graag foto’s neemt, kan beter vinden dan dit apparaat. Er is geen telelens en de foto’s zijn niet meer dan heel degelijk te noemen. Vooral wanneer er wat minder licht voor handen is, presteert de ROG Phone 2 iets minder goed dan veel andere modellen in deze prijscategorie.

Ondanks het knappe amoled-scherm is ook het contrast geen absolute top en ook wat de resolutie betreft blijft Asus wat achterop hinken. Tenslotte kan je geen apart geheugenkaartje toevoegen, al zal dat omwille van de reeds erg grote opslagruimte van 1 terabyte wellicht niet meteen nodig zijn. Om de ROG Phone 2 echt van de troon te stoten, zouden we echter al enorm moeten beginnen te muggenziften en laten we dat nu eens niet doen, want dit is simpelweg een fantastische smartphone.

Voordelen:

 • 6,5” oled-scherm met resolutie van 2.688 x 1.242 pixels
 • 3 camera’s (ook in donkere omgevingen) met smart HDR en 4K video aan 60 fps
 • Stereogeluid met Spatial Audio en Dolby Atmos
 • 3D Touch niet standaard ingesteld, maar wel optie
 • Draadloos oplaadbaar en langer batterijleven dan de Pro

Nadelen:

 • Geen speciale gamemodus
 • Geen hoge verversingssnelheid
 • Duurste smartphone uit de top 5
 • Groot
 • Geen 3,5 mm jack

Dat de iPhone 11 Pro Max überhaupt deze top 5 heeft gehaald, illustreert hoe Apple er de laatste jaren in is geslaagd om de opgelopen achterstand op ondere Samsung (grotendeels) goed te maken… al is daar een hoog kostenplaatje aan verbonden. Hoewel dit toestel geen echte gamingopties heeft, is het dankzij zijn specificaties wel degelijk een spelbeest voor wie aan de slag wilt binnen die niche. Dat de smartphone dankzij de matte afwerking (met lichte groene schijn) erg aangenaam in de hand ligt én er fantastisch uitziet, is het bewijs dat efficiëntie en gebruiksgemak wel degelijk hand in hand kunnen gaan.

Een van de grootste pluspunten bij de iPhone 11 Pro Max is de beeldkwaliteit, die op hetzelfde niveau staat als de Galaxy Note 10 Plus van Samsung en de Google Pixel 4 XL. Wat de beelden die je met de camera maakt betreft, is de keuze gelijkwaardig: wil je beelden die er wat fraaier uitzien dan in het echt, kies je voor de Samsung Note 10 Plus; wil je levensechte kleuren, dan koop je deze Apple 11 Pro Max; en wil je iets tussenin, dan is er de Google Pixel 4 XL. Die laatste presteert op de meeste andere domeinen echter minder goed dan dit Appletoestel, dat onder andere beter weet om te gaan met donkere omgevingen – al zal je soms de nachtmodus (die automatisch wordt ingeschakeld bij weinig licht) willen uitschakelen om beter jouw ding te kunnen doen.

Ook nog even beide duimen omhoog voor de drie camera’s achteraan (waaronder eentje met een telelens en eentje met een ultra-breedlens) en de selfiecamera vooraan. Die laatste is niet de allerbeste die we getest hebben, maar je wéét gewoon dat coole extraatjes als slowmotion selfies het bij heel wat mensen gewoonweg heel erg goed zullen doen.

Voordelen:

 • 6’9” amoled-display met 3200 x 1440p WQHDresolutie en HDR10+
 • 2 speakers en Dolby Atmos
 • Vier camera’s (108 MP, zoomlens, breedhoeklens, ToF, 8K-opnames aan 24 fps)
 • Grote 5000 mAh batterij die zeer snel oplaadt
 • Gamingopties met Gaming Mode & Game Launcher
 • Toekomstgericht met wifi 6 en bluetooth 5.1
 • Krachtige processor, keuze geheugen en ondersteuning voor SD-kaarten

Nadelen:

 • Geen 3,5 mm jack
 • Niet de mooiste Samsung
 • 120 Hz enkel beschikbaar in laagst mogelijke resolutie
 • Batterij gaat aan 120 Hz minder lang mee

Inderdaad: hoewel de Samsung Galaxy S20 Ultra 5G nog betere specificaties heeft dan de Note 10 Plus, staan beide toestellen in deze top 5. Dat heeft veel te maken met de S-Pen van de Note 10 Plus, maar verder zijn heel wat bedenkingen die voor dat toestel gelden ook van toepassing voor deze Galaxy S20 Ultra 5G, alleen… zijn de specificaties simpelweg nog beter. Zo krijg je met dit toestel – zoals de naam al zegt – de snellere wifi 6 standaard in handen, terwijl bluetooth 5.1 en de veel hogere 8K-resolutie ook duidelijk upgrades vormen die we echter ook in de op stapel staande Note 20 Ultra mogen verwachten.

Buiten bovenstaande puntjes, is het grootste voordeel dat de S20 Ultra tegenover de Note 10 Plus heeft, zonder enige twijfel het groepje van vier camera’s achteraan, waaronder eentje met een indrukwekkende resolutie van 108 MP. Het effect van die extra pixels is vooral te zien bij nachtopnamen, die er gewoon beter uitzien dan wat we van eender welke andere smartphone al hebben gezien. Ook de optische zoom is geweldig, al moet je de beloofde 100x digitale zoom wel met een korreltje zout nemen, want als je werkelijk zo ver inzoomt, merk je al snel dat er onaanvaardbaar veel kwaliteitsverlies wordt geleden. Verder zullen gamers de verversingssnelheid van 120 GHz zeker kunnen appreciëren. Dat zorgt voor nog soepelere bewegingen en vlottere actie op het scherm, maar helaas is die refreshrate wel enkel beschikbaar als je de S20 Ultra 5G in de laagst mogelijke (hd-)resolutie. Jammer, maar we gaan ook niet te veel klagen, want dit is gewoon een geweldige smartphone!

Voordelen:

 • Game Booster werkt goed
 • 6,8” amoled scherm met QHD-resolutie van 3040 x 1440 pixels en HDR10
 • Octacore Snapdragon 855 processor met 2,73 Ghz en 12 GB RAM
 • Keuze tussen 256 of 512 GB opslagruimte
 • Ondersteuning voor SD-kaarten
 • 3 goede camera’s met groot dynamisch bereik achteraan, waaronder ToF-camera
 • Echte stereo met dubbele speakers
 • 4300 mAh-batterij laadt snel op, zowel met kabel als draadloos

Nadelen:

 • Samsung-apps kunnen niet weg
 • Geen 3,5 mm jack voor hoofdtelefoon
 • Beschermhoes noodzakelijk
 • Verversingssnelheid ‘slechts’ 60 Hz

Op het moment dat we dit artikel schrijven, is de release van de gloednieuwe Samsung Note 20 Ultra nog maar anderhalve maand van ons verwijderd, maar toch haalt de Note 10 Plus moeiteloos onze top 5. De Note 20 Ultra lijkt dit model binnenkort uit de lucht te schieten met zijn 5G, 120 Hz verversingssnelheid, 8K-display en belachelijk krachtige hoofdcamera van 108 MP, maar voorlopig blijft deze Note 10 Plus een van de te kloppen smartphones en dat heeft onder andere te maken met het fantastische, erg grote scherm, dat 93% van de totale voorste oppervlakte inneemt. Goed, als je dikke vingers hebt, is het ietsje moeilijker om deze smartphone bij de randen vast te grijpen zonder dat je het scherm raakt, maar een beschermingshoesje biedt soelaas. Samsung maakt in ieder geval goed gebruik van zijn beeldscherm, met onder andere de hoogste resolutie van alle toestellen in dit artikel en leuke foto-opties, waaronder een vrij effectieve nachtmodus en de mogelijkheid om de achtergrond van een beeld wat te laten vervagen. Die laatste eigenschap is nog voor verbetering vatbaar, maar verder maakt deze smartphone erg mooie foto’s, ook als je de camera met zoom- of breedbeeldlens gebruikt. De ToF-camera zorgt ervoor dat de Note 10 Plus bovendien erg goed diepte kan zien, waardoor deze smartphone de achtergrond van een foto kan vervagen, bij het scannen de contouren van een voorwerp (of bijvoorbeeld een QR-code) beter kan zien, enzovoort.

Een van de belangrijkste verkooppunten is de S-Pen. Hoewel slechts weinig gebruikers daar effectief de gebaren mee zullen maken waarmee je de smartphone zonder die aan te raken kunt bedienen, is hij een fantastisch hulpmiddelen bij het tekenen, het toevoegen van nota’s of aantekeningen en het bewerken van bestaande foto’s. Neergeschreven tekst kan overigens vrij vlot worden omgezet naar drukletters – een erg handig extraatje dat we al vaak hebben gebruikt op onze eigen Note 10 Plus. Ook de mogelijkheid om te kiezen tussen een pincode, gezichtsherkenning of vingerafdrukken bij het ontgrendelen van het toestel, is zeer welkom.

De 4300 mAh-batterij levert voldoende energie om een dagje door te beuken, maar is ook niet uitzonderlijk sterk. Wél uitzonderlijk: de zeer snelle oplaadtijd, die een enorm voordeel biedt tegenover de concurrentie. Tenslotte zullen gamers ook de specifieke game-opties appreciëren, ook al vraagt Samsung om alle games onder een eigen app onder te brengen. Dat is eigenlijk wel handig, net als andere gamemogelijkheden die dit toestel biedt. Jammer genoeg gebeurt dat nog aan een ‘refreshrate’ van 60 Ghz, wat voor verwoede gamers zeker wat hoger zou mogen zijn. Minpuntjes zijn verder het ontbreken van een 3,5 mm jack (al bewijzen de meegeleverde usbs-c-oortjes dat zoiets geen ramp hoeft te zijn) en het feit dat Samsung zijn eigen apps naast Android-apps aanbiedt die (min of meer of zelfs exact) hetzelfde doel hebben.

Voordelen:

 • Het tweede 4K-scherm is multifunctioneel, perfect om mee te gamen
 • Extra opslag tot 1 TB mogelijk met microSD
 • Goede cameraprestaties en selfiecamera van 32 MP
 • Goede batterijduur en draadloos oplaadbaar
 • Jack voor hoofdtelefoon
 • Usb-c & waterbestendig

Nadelen:

 • Dik scharnier middenin wanneer je kijkt op twee schermen
 • Het tweede scherm is niet waterbestendig
 • Batterijduur valt van ongeveer 18 naar 9 uur met beide schermen actief
 • Resolutie van 2340 x 1080 pixels, camera’s, opslag en RAM niet meer dan degelijk

Hoewel de LG G8X ThinQ Dual Screen goeie specificaties heeft, moet deze smartphone op de meeste gebieden net onderdoen voor de andere toppers in deze lijst. Met 2 achterste camera’s (eentje van 12 MP en een breedhoeklens van 13 MP), 128 GB geheugen en 6 GB RAM is dit zeker een premium smartphone, maar is hij op elk punt niet meer dan ‘degelijk’ als je hem vergelijkt met zijn (meestal wel iets duurdere) concurrenten.

LG smartphone dubbel scherm

Wat de LG G8X echt onderscheidt van de competitie, is het feit dat hij 2 schermen heeft. Het ziet er allemaal niet zo trendy en knap uit als wat we al hebben gezien van – onder andere – de Galaxy Fold, maar hij heeft wel een groot voordeel tegenover gelijkaardige smartphones: het tweede scherm is afneembaar. Je kunt hem dus perfect zonder gebruiken. Klik je het tweede scherm toch vast, dan is dit toestel aan de dikke en zware kant, maar kan je ook genieten van een hele hoop leuke extra’s. Zo heb je voldoende plaats om twee verschillende tabs tegelijkertijd open te doen, elk in hetzelfde formaat als je bij een andere smartphone met een scherm gewend bent; Heel wat meegeleverde apps zijn trouwens al ingesteld op dat tweede paneel; zo laat gmail je toe om het hoofdscherm te gebruiken als toetsenbord en het tweede om je mails in te bekijken of schrijven, terwijl het hoofdpaneel bij heel wat games als joypad kan fungeren.

Overigens is het nog multifunctioneler dan je al zou denken, want je kunt het toestel op de zijkant laten staan door het tweede scherm als ‘kickstand’ te gebruiken, de LG G8X laten staan om als camera te gebruiken, enzovoort. Een goede smartphone met een unieke eigenschap die velen aantrekkelijk zullen vinden.

Gaming smartphones vergelijken

Wat is een gaming smartphone

Smartphones zijn eigenlijk een soort miniradio’s die voortdurend signalen opvangen. De netwerken waar mobiele telefoons op uitzenden en ontvangen zijn onderverdeeld in verschillende cellen, elk met antennes die ervoor zorgen dat de nodige signalen de lucht in worden gestuurd. Door de ene ‘location update’ na de andere uit te voeren, kan een signaal behouden blijven en wordt de connectie niet verloren, tenzij de dichtstbijzijnde zendmast zich te ver uit de buurt bevindt.

Om hun rekenkundige berekeningen te kunnen uitvoeren, steunen smartphones net als computers op processors met computerchips. Die laten hen toe om het internet en allerlei apps te gebruiken, beelden te delen en veel meer. Fotograferen en filmen verloopt op bijna exact dezelfde manier als het geval is bij digitale foto- en filmcamera’s. Al die functies zijn toegankelijk via het besturingssysteem van de smartphone – het equivalent van Windows, Linux of macOS op een computer. De bekendste zijn Android – dat ‘open source’ is – en iOS van Apple. Daarbovenop plaatsen heel wat fabrikanten een soort ‘skin’ die de gebruikservaring (al dan niet) lichtjes veranderen.

smartphone controller voor gaming

Gaming smartphone kopen,
waarop moet ik letten

Wie een smartphone wilt kopen die optimaal geschikt is voor gaming, schenkt best meer aandacht aan een aantal zaken die de standaard mobiele gebruiker misschien minder zal kunnen schelen, zoals de verversingssnelheid. Toch gelden onze aanbevelingen ook voor zowat eender wie die op zoek is naar een nieuw toestel.

Wellicht dé belangrijkste keuze om te maken, draait rond het besturingssysteem. Mobiele apparaten die op Windows draaien, zijn nooit erg populair geweest, maar blijven bestaan. De twee grootste spelers zijn Android en iOS. Die laatste interface vind je op apparaten van Apple en is volgens sommigen mooier dan Android, maar biedt vaak minder compatibiliteit dan Android. Android is een ‘opensource’-systeem, wat betekent dat iedereen er in principe gebruik van mag maken. Het is veelzijdiger dan iOS, maar heel wat merken leggen er hun eigen ‘skin’ bovenop, zodat je soms een andere ‘look’ krijgt. Belangrijk is om altijd te checken of de nieuwste versie van Android wordt gebruikt (momenteel is dat Android 10) en of er voldoende updates worden aangeboden.

Resolutie van gaming smartphone

Voor een hoge resolutie gaan, is niet alleen belangrijk om een beter beeld te kunnen krijgen, maar ook voor de prestaties. Heel wat games zijn nu al bedoeld om weergegeven te worden aan een hoge resolutie en wanneer die de snelheid van de smartphone vertraagt of teveel batterijleven wegzuigt, kan dat best wel frustrerend werken. 4K is langzaam standaard aan het worden bij smartphones, terwijl de eerste 8K-schermen eveneens al beschikbaar zijn en in absolute cijfers veel minder op de portemonnee wegen dan 8K-televisies. De pixels zitten wel dicht op elkaar, maar je bekijkt smartphones ook van veel dichterbij dan de afstand waarop je naar tv kijkt. Meer over resolutie vind je in onder andere in ons artikel over 4K-tv’s. Buiten resolutie is ook het kleurenbereik belangrijk: is er HDR-ondersteuning, dan ben je er tenminste zeker van dat er voldoende tinten kunnen weergegeven worden.

Smartphone met sterke processor

Het mag duidelijk zijn: je kunt de beste software van de wereld hebben, je zult er weinig mee kunnen doen als jouw processor die niet ondersteunt. Een snelle processor is die moeilijke rekenkundige bewerkingen vliegensvlug kan uitvoeren, is dus essentieel. Kies dus voor een processor met voldoende rekensnelheid. 1,8 GHz is zeker niet te veel. Extra kernen zorgen voor meer synergie: 4 ‘cores’ komt al vaak voor en een octacore biedt natuurlijk nog meer power. Al die kernen zijn echter nutteloos zonder voldoende werkgeheugen, vergeet dus ook niet naar het aantal RAM te kijken. Met 8 RAM van de nieuwere generatie kom je al een heel eind, maar om te gamen is 12 RAM of 16 RAM een veiligere en meer toekomstgerichte optie.

Games zijn zo geavanceerd geworden dat de beelden waaruit ze bestaan best zo vaak mogelijk per seconde worden opgevraagd om vloeiende bewegingen zonder gestotter te kunnen zien. Dat is waar de ‘refreshrate’ of ‘verversingssnelheid’ voor staat. Een refreshrate van 60 GHz is echt wel een minimum, maar met 120 ben je beter voorbereid op de aankomende complexe mobiele games.

Welke games voor smartphones

Sommige smartphones bieden een gamemodus aan. Die zorgt er doorgaans voor dat andere functies minder prioriteit krijgen, zodat ze ook niet zoveel interfereren met de snelheid van het spel. Merken als Samsung hebben ook een Game Launcher en bieden je de optie om alle gedownloade spelletjes onder een app te brengen, zodat je ze van daaruit kunt starten. Dat is handig, al moet je daar gewoonlijk dan wel de app van hun eigen bedrijf voor kiezen.

Bepaalde gespecialiseerde smartphones – zoals die van Razer of Asus – zijn gebouwd om vlotter mee te gamen. Zo hebben ze ‘hairtriggers’, zodat je meer opties hebt dan enkel het touchscreen gebruiken. Een toestel als de Note 10 – of binnenkort de Note 20 – van Samsung beschikt dan weer over een pen die je voor bepaalde games kunt gebruiken en zo voor een meerwaarde zorgt. Denk tenslotte zeker aan het geluid: veel gameontwikkelaars zetten stevig in op stereogeluid voor smartphones en surroundgeluid voor tv’s en monitors. Als jouw mobiel apparaat je toelaat om de soundtracks, dialogen en speciale effecten te horen zoals de bedenkers dat zelf hebben gewild, biedt dat echt wel een veel rijkere ervaring waarbij je extra wordt ondergedompeld in het spel.

Tot zover onze lijst van beste gaming smartphone 2020 – deze lijst is laatst geüpdated op 27/07/2020

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.