De 5 beste grafische kaarten voor gaming

De beste grafische kaarten kunnen de dag van vandaag games zoals Cyberpunk 2077, Assassin’s Creed Valhalla of Flight Simulator in een scherpe resolutie en hoge FPS draaien. Het is het belangrijkste onderdeel om rekening mee te houden wanneer je een gaming PC gaat bouwen.

Een goede grafische kaart zal bepalend zijn in hoe lang je games op de hoogste instellingen zal kunnen draaien. Ga je voor de absoluut beste grafische kaart dan heb je ook een future-proof gaming build en kan je binnen twee jaar nog steeds op hoge settings mee.

Beste prijs-kwaliteit: MSI GeForce RTX 3060 12G

Het prijskaartje van deze GPU is misschien nog wat zuur maar we krijgen er hoogwaardige kwaliteit voor en voor de echte gamer is het wellicht de moeite waard.

De videokaart piekt met zijn prestaties in een resolutie van 1080p (Full HD) en 1444p (2K) en zal in deze resoluties nog jarenlang hoge FPS in games kunnen leveren. Ook 4K is mogelijk met deze grafische kaart, alhoewel gebruikerservaringen rapporteren dat de gaming in 4K slechts “entry-level” is, voor de minder veeleisende games dus.

Verder vraagt de grafische kaart ook wel om wat ruimte, maar liefst 3 vrij sloten neemt die in beslag. Ook is een minimale voeding van 550 watt is nodig. Allemaal goed gemaakt door de overkloksnelheid van 1854MHz en 3584 CUDA cores in combinatie met 12GB GDDR6 werkgeheugen voor vloeiende gaming zonder haperingen op Full HD-resolutie.

Als merk is MSI één van ’s werelds toonaangevende fabrikant en leverancier van gaming-hardware en is overigens één van de meest vertrouwde namen in de branche.

Kloksnelheid: 1852MHz | Geheugen: 12GB GDDR6X | Poorten: HDMI 2.1, 3x DisplayPort 1.4a | Voedingsconnectoren: 2x 8-pins (6+2)

Beste topmodel: MSI GEFORCE RTX 3090 24G

In de wereld van de grafische kaarten kunnen we extreem ver gaan met kaarten van meer dan 6000 euro die zo’n 48GB aan werkgeheugen hebben. Met de MSI GeForce RTX 3090 Suprim X 24G zitten we ongeveer net onder de helft van die prijs en toch met een verbluffende 24GB GDDR6X aan werkgeheugen.

De kaart is niet beperkt tot enkel gamen want het bewerken van 8K videobeelden is een lachertje voor deze grafische kaart. Het is echter wel een hongerige kaart want je hebt minimaal een 750 watt voeding nodig, zelfs 850 watt wordt aangeraden. Hij is ook redelijk groot met z’n lengte van 336mm, oppassen dus voor voldoende ruimte in je computercase. Maar met een (over)kloksnelheid van 1875MHz en 10496 CUDA cores kunnen we wel vloeiend gamen in 4K, zelfs in 8K maar dan wel ‘slechts’ tot 60 FPS.

Net zoals ons vorige MSI-videokaart bevat ook deze kaart de tweede generatie “Ray Tracing technologie”, dewelke zorgt voor realistische lichteffecten tijdens het gamen. Voor de liefhebbers heeft de videokaart ook RGB met meerdere belichtingsopties. Een videokaart voor de echte die hard gamer dus en zoals MSI die zelf beschrijft: Een gamechanger.

Kloksnelheid: 1875MHz (OC/Boost) | Geheugen: 24GB GDDR6X | Poorten: 1x HDMI Versie 2.1, 3x DisplayPort Versie 1.4 | Voedingsconnectoren: 3x 8-pins (6+2)

Heel wat mensen ervaren bij gebruik van een VR bril lichte misselijkheid of zelfs wat duizeligheid. Het is een bewegingsziekte en de belangrijkste reden hiervan is het verschil tussen wat je ziet en wat je hersenen verwachten van de input van je vestibulaire (balans/evenwicht) systeem. Het is een beetje zoals wagenziek of zeeziek worden. Een lage FPS veroorzaakt een subtiele scheiding tussen de twee (wat je ziet en wat verwacht wordt).

Als games bijvoorbeeld langzaam werken gaat er meer tijd voorbij tussen het bewegen van je hoofd en het zien van die beweging in de bril. Bij voorkeur gebruiken we 90 FPS voor een VR-app. Een goede grafische kaart is dan wel aangewezen, zeker als je gevoelig bent voor bewegingsziekte. Sommige videokaarten zijn dan misschien wel krachtig genoeg, maar door te weinig werkgeheugen kunnen we wel eens wat stuttering ervaren.

De Gigabyte Radeon RX 6700 XT GAMING 12G is één van de recentste uit de AMD Radeon reeks. Deze videokaart geeft ons, met zijn 12 GB VRAM en hoge kloksnelheid, precies wat we nodig hebben voor vloeiende bewegingen op hogere FPS.

Kloksnelheid: 2514MHz – 2622MHz (OC/Boost) | Geheugen: 12GB GDDR6 | Poorten: 2x HDMI Versie 2.1, 2x DisplayPort Versie 1.4 | Voedingsconnectoren: 1 x 6-pin + 1 x 8-pin

Als beste budget grafische kaart hielden we rekening met enerzijds de beschikbaarheid en de prijs omwille van de wereldwijde schaarste. Anderzijds met de prestaties, want deze kaart heeft een werkgeheugen van 6GB. De prijsligt hoger dan wat we hadden willen uitgeven voor een budget vriendelijke versie. Voor de prijs krijgen we wel nog 6GB GDDR6 werkgeheugen op een kloksnelheid van 1500MHz (boost kloksnelheid tot 1815MHz).

Deze NVIDIA GeForce videokaart van ASUS is dus zeker geen low-end maar eerder een mid-range grafische kaart die de casual gamer nog kan bekoren. De fabrikant claimt zelfs dat het om een high-end videokaart gaat. Dit was misschien wel zo een tijdje geleden, maar voordat wij daarmee akkoord gaan willen we kunnen gamen in 4K op de hoogste instellingen. De Digital Max Resolution is 7680 x 4320. De “digitale maximale resolutie” wil zeggen verspreid over meerdere beeldschermen.

Kloksnelheid: 1500MHz – 1815-1845MHZ (OC/Boost) | Geheugen: 6GB GDDR6 | Poorten: 1x DVI-D (waarvan 1x DVI dual-link-kanalen), 2x HDMI Versie 2.0b, 1x DisplayPort Versie 1.4 | Voedingsconnectoren: 1x 8-pins (6+2)

Beste goedkope: MSI GEFORCE GTX 1050 TI 4GT

Een goedkope grafische kaart vinden is tegenwoordig een heuse klus. Zeker als je nog er nog wat wilt uithalen om te gamen. We gaan er van uit dat we een oudere PC, met bijvoorbeeld nog geïntegreerde grafische kaart, nog wat nieuw leven willen inblazen met een upgrade van de videokaart. We zochten hiervoor naar minimaal 4 GB Ram geheugen en probeerden onder de 300 euro te blijven.

Deze Low-Profile GTX 1050 van MSI stelt je in staat om games zoals GTA V, Just Cause 3, CS:GO en dergelijke te spelen op je geüpgraded PC. We leveren uiteraard in op geheugencapaciteit, kloksnelheid en bandbreedte (128 bit). Het gaat wel om de Ti versie, kort voor “Titanium”. De Titanium reeks van NVIDIA betekend dat de grafische kaart een geüpgraded versie of een beter presterende versie is dan de tegenhanger zonder de Ti label.

Kloksnelheid: 1290 MHz (1392 Mhz oost) | Geheugen: 24GB GDDR6X | Poorten: 1x DVI-D (waarvan 1x DVIs met HDCP, 1x DVI dual-link-kanalen), 1x HDMI Versie 2.0, 1x DisplayPort Versie 1.4 | Voedingsconnectoren: nvt

Tot zover artikel ‘De 5 beste grafische kaarten voor gaming’.

Laat je games tot leven komen op een prachtige gaming monitor, aanbevelingen kun je bij PC Gaming Gear vinden. Meer hardware onderdelen nodig, dan kan je terecht op onze hardware pagina.

beste grafische kaart

Waar op letten bij het kopen van een grafische kaart?

Resolutie en verversingssnelheid

Bekijk steeds welke resolutie (uitgedrukt in pixels, bv. 3840 x 2160 = 4K) en verversingssnelheid (uitgedrukt Hz) de grafische kaart aankan. Bij de resolutie is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de werkelijke resolutie per beeldscherm en, zoals hierboven reeds beschreven, de Digital Maximum Resolution verspreid over meerdere beeldschermen.

Heeft een videokaart bijvoorbeeld en Digital Max Resolution van 7880 x 4320 dan kun je 2 beeldschermen op 4K (3840 x 2160) gebruiken of 3 beeldschermen op 2K (2560 x 1440) of 4 op Full HD (1920 x 1080). In sommige (oudere) games of bepaalde type games (denk aan browserspelletjes) kan het speelveld of het gezichtsveld zelfs iets groter zijn bij een hogere resoluties, waardoor je net iets meer kan zien.

De verversingssnelheid is hoeveel keer het beeld ververst wordt op je beeldscherm. Kijk dus ook na wat de verversingssnelheid van je beeldscherm zelf is. De verversingssnelheid is een beetje anders dan de Frames Per Second (FPS). Je computer en grafische kaart kunnen misschien wel op 144 FPS staan maar als je beeldscherm slechts 60Hz of 120Hz aankan, zie je niet werkelijk de 144 FPS maar slechts 60 of 120 dus.

In principe kan het menselijk oog een verversingssnelheid van meer dan 60Hz niet meer “zien”. Het “zien” gebeurt echter meer met onze hersenen, het oog geeft enkel de informatie door zoals het opgevangen licht. Hoe dit allemaal in detail te werk gaat is voor een andere soort website. Maar even in grote lijnen: Er gaat tijdens die informatieoverdracht van het oog naar ons hersenen wat informatie verloren of wordt het signaal een beetje vervormd. Ons hersenen “zien” (ervaren) dus wel degelijk een verschil.

De beelden bij een hogere FPS en verversingssnelheid zullen vloeiender overkomen, waardoor je een meer responsieve gameplay ervaart. Het kan dus wel een verschil maken tussen leven en dood (in games dus).

Zie hier een video waar het verschil tussen 60 FPS en 120 FPS duidelijk is: 60 FPS vs. 120 FPS Gaming (Slow Motion)

beste grafische kaart voor gaming

Werkgeheugen

Een grafische kaart is zowat een klein moederbord op zich. Met zijn eigen (grafische) processor, werkgeheugen en stroomtoevoer. Bij het werkgeheugen geldt de simpele regel, hoe meer hoe beter. Zeker voor high-end gaming en meerdere beeldschermen.

In de specificaties van videokaarten vinden we ook steeds de “bandbreedte” of geheugen interface terug, uitgedrukt in bits. Onze goedkoopste grafische kaart hierboven heeft bijvoorbeeld een interface van 128 bit. Bij ons topmodel is dit 384 bit, een bandbreedte die 3 keer zoveel groter is. Er kunnen dus 3 maal zoveel gegevens in een enkele overdracht van en naar het werkgeheugen van de videokaart verstuurd worden. Zeker iets om ook in de gaten te houden als je zoekt naar de beste prestaties.

Kloksnelheid en overklokken

Net zoals het RAM geheugen en de CPU van een PC kunnen ook grafische kaarten overklokt worden. Je grafische kaart werkt meestal op een vaste kloksnelheid dat is ingesteld door de fabrikant. Maar net zoals je de PK van een automotor nog wat kan opdrijven kun je ook de kloksnelheid van je videokaart verhogen voor betere prestaties.

MSI Afterburner is een goed voorbeeld van software/tool om de instellingen van je videokaart te bekijken en aanpassen. Het is gratis en werkt ook met grafische kaarten van andere merken. Soms zien we in de benaming van een grafische kaart de letters “OC” voorkomen. Het staat voor “Over Clocked” en betekent dat de fabrikant die reeds standaard op een hogere kloksnelheid laat werken.

Afmetingen

Bespaar jezelf extra kosten, terugzendingen en kopzorgen door de afmetingen van je gekozen videokaart op voorhand goed te controleren. Zeker als je een PC bouwt in de kleinere micro-ATX of ITX-behuizingen. Sommige grafische kaarten kunnen enorm groot zijn en ook meerdere sloten op je moederbord in beslag nemen.

Als je bijvoorbeeld nog andere uitbreidingskaarten in je PC hebt, kijk dus ook even of die niet in de weg zouden zitten voor je kolossale videokaart.

budget gaming grafische kaart

 Waarom zijn grafische kaarten zo duur?

Spijtig genoeg zijn de prijzen heden 2021 voor grafische kaarten redelijk wat gestegen. Tot wel 60% in vergelijking met 1 à 2 jaar geleden. Dit komt deels door de pandemie, waardoor vraag groter is geworden dan het aanbod. En deels door hogere belastingen, vooral in de Verenigde Staten, thuisbasis voor de grootste spelers van grafische kaarten Nvidia en AMD.

De laatste jaren zijn ook cryptomunten een boosdoener voor de prijzen. Grafische kaarten zijn namelijk zeer goed in snelle berekeningen maken, wat hun enorm aantrekkelijk maakt voor “miners”. Miners zijn mensen die hun hardware gebruiken om een netwerk van een crypto te ondersteunen met complexe berekeningen in ruil voor een compensatie in crypto. Ze bouwen systemen met meerdere grafische kaarten om zoveel mogelijk van de crypto te kunnen mijnen. Ook een oorzaak dus die de balans tussen vraag en aanbod sterk verstoord en de prijzen de hoogte indrukt.

Tot zover het artikel ‘Beste grafische kaart’ – Laatste update 21/10/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Hardware’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.