Home Gaming setupMonitors Een goede refresh rate

Een goede refresh rate

Wat is refresh rate en waarom is het belangrijk om te gamen?

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
wat is de refresh rate van een gaming monitor en hoe hoog moet die zijn voor gaming

Gamen aan een hoge refresh rate kan je een voordeel geven snelle, competitieve games. Het volstaat echter niet om een 144Hz- of 240Hz-scherm te kopen. Je computer, en voornamelijk je GPU, moet in staat zijn om beelden snel genoeg te kunnen weergeven. In dit artikel ga ik je uitleggen wat refresh rate precies is en wat de voordelen zijn van een hoge refresh rate.

Wat is refresh rate?

De refresh rate, ook wel verversingssnelheid genoemd, is het aantal keer per seconde dat een beeldscherm het beeld ververst. Het wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Dus, een monitor met een refresh rate van 120 Hz ververst het beeld 120 keer per seconde. De tijd tussen de weergave van elk beeld noemt de response time of reactie tijd en wordt gemeten in milliseconden (ms).

Er zijn beeldschermen met verschillende refresh rates. Vroeger was de standaard 60 Hz maar er zijn heel wat gaming monitors met een refresh rate van 144 Hz, 240 Hz en zelfs 320 Hz. Hoe hoger de refresh rate, hoe smoother je gaming ervaring zal zijn.

Hoe kun je een hoge refresh rate halen?

Om hoge refresh rates te halen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe hoger de resolutie en hoe zwaarder de grafische vereisten van een game hoe moeilijker het is om een hoge refresh rate te halen.

Dat gezegd zijn er een paar manieren om een hogere refresh rate te halen:

  1. Zorg ervoor dat je GPU de laatste drivers heeft.
  2. Controleer in beeldscherminstellingen of je een hogere refresh rate kunt instellen.
  3. Sluit onnodige programma’s af tijdens het gamen.
  4. Overklok je GPU of monitor (niet voor beginners).
  5. Verlaag de resolutie van je scherm van 4K of Quad HD naar 1080p (Full HD).
  6. Verlaag de in-game instellingen van je game.
  7. Vervang oudere kabels, zoals VGA of DVI door HDMI (versie 2.0 of hoger) of DisplayPort (versie 1.2 of hoger).
  8. Vervang je monitor door een met een hogere refresh rate.
  9. Vervang je GPU of CPU door een krachtigere model.

Wat zijn de voordelen van een hoge refresh rate?

Betere motion resolution

Een hogere refresh rate zorgt voor betere motion resolution. Dat betekent dat bewegende beelden er vloeiender en scherper uitzien. Omdat beelden vloeiender zijn is de kans kleiner dat je misselijk wordt.

Minder ghosting en screen tearing

Ghosting en screen tearing zijn twee veelvoorkomende problemen bij beeldschermen met een lage refresh rate. Ghosting is wanneer je een soort van schim ziet, doordat het beeldscherm niet snel genoeg kan reageren op veranderingen in het beeld. Screen tearing treedt op wanneer het beeldscherm en de videokaart niet goed samenwerken, waardoor er een soort ‘scheur’ in het beeld ontstaat.

Lagere input lag

Input lag is de vertraging tussen het moment dat je een actie uitvoert op je toetsenbord of muis en het moment dat je die actie ziet op je beeldscherm. Een hoge refresh rate zorgt voor een lagere input lag. Dat is vooral belangrijk voor competitieve online gamers, die snel moeten kunnen reageren op wat er in het spel gebeurt.

You may also like