Home Gaming setupAccessoires Koopgids: Smartphone controller

Koopgids: Smartphone controller

Waar moet je op letten en hoe kies je een compatibele controller voor je smartphone

door Slim Abid
controllers voor smartphone gaming koopgids, waar op letten bij het vergelijken

Sommige games zijn gemakkelijker te spelen met een externe controller. Het is dus handig als je smartphone deze kan ondersteunen. Er zijn verschillende soorten smartphone controllers te koop, van volledige gamepads tot kleinere, meer draagbare opties. Er zijn verschillende aspecten waar je best op let voor je overgaat tot de aankoop van een externe controller.

Alle controllers die hier worden vermeld, werken met Android-smartphones, dus zowel met smartphones als met tablets die Android draaien. Omdat Apple met een volledig ander besturingssysteem werkt (iOS), zijn maar een paar joypads compatibel met iPhones, iPads en Macs.

Desktops en laptops die Windows draaien, kunnen dan weer veel vaker gepaard worden met een externe controller, terwijl dat voor consoles weer anders ligt. Check dus altijd op voorhand met welke apparaten de joypad van jouw keuze comptabel is en of de juiste versie van het besturingssysteem geïnstalleerd is.

Hoe werkt een controller, en hoe verbinden

De meeste externe joypads werken met een draadloze verbinding. Gewoonlijk wordt er bluetooth gebruikt om connectie te maken met jouw gaming smartphone, tablet, console, desktop of laptop, maar het gebeurt erg zelden dat een controller met elk platform compatibel is – waarover hieronder meer.

Kabel of draadloos

Sommige gamepads kan of moet je met een kabel verbinden. Het voordeel daarvan is dat je nooit een slechte verbinding gaat hebben en dat er (haast) geen latentietijd zal zijn – handig wanneer het personage in jouw game erg snel moet reageren op de toetsen die je als een gek aan het bewerken bent.

Hier zijn enkele dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een controller voor je smartphone.

Verbinding

De belangrijkste overweging bij het kiezen van een smartphone controller is de manier waarop je het gaat verbinden met je smartphone. Met bluetooth kun je verbinding maken met zowel een Android smartphone als een iPhone maar dan zal je wel wat last ervaren van latency. Dit is minder handig als je fast paced games wilt spelen zoals PUBG.

Heel wat smartphone controllers zijn daarom voorzien van een USB-C of Lighting-poort. Door direct verbinding te maken heb je een lagere latency en bovendien de mogelijkheid om je smartphone op te laden aan de hand van de batterij van de controller. Let op dat de meeste smartphone controllers in twee verschillende versies bestaan, één voor Android en één voor iPhone.

Batterijduur

Als je kiest voor een draadloze controller, let dan op de batterijduur. Vaak is er een oplaadbare lithiumbatterij voorzien die je oplaadt via een micro-usb- of een usb-c-kabel. Soms werkt een joypad echter enkel op gewone AA-batterijen of is dat een extra optie die je voorgeschoteld krijgt voor in het geval er geen mogelijkheid was om de hoofdbatterij op te laden… of voor in het geval je dat bent vergeten tijdens de tien opeenvolgende uren die je zonet zonder water of snacks in een spannende virtuele omgeving hebt doorgebracht.

Ontwerp, comfort en ergonomie

Het is belangrijk dat de controller comfortabel in de hand ligt, vooral tijdens langere gamesessies. Let op de lay-out van de knoppen en de algehele vorm van de controller.

Bridge-design of montagebeugel

Op de meeste smartphone controllers kun je je smartphone monteren. Sommige controllers gebruiken een montagebeugel terwijl andere gebruik maken van een bridge-design dat open schuift. Maar er zijn ook smartphone controllers die geen van beide hebben. In dat geval moet je zelf een aparte standaard voorzien.

Het is natuurlijk van groot belang dat de smartphone stevig geklemd wordt, zodat hij niet op de grond kan vallen en beschadigd geraken tijdens het gebruik, maar de verbinding mag de buitenkant ook niet schaden. Rubberen steuntjes helpen bijvoorbeeld immens. Het gaat hier wel om de beste smartphone controller, onze voorkeur gaat dus naar een model met een klem, zodat je ook mobiel kan gamen.

Grip, knoppen en joysticks

Het ontwerp van controllers dient een dubbele functie: aan de ene kant is er natuurlijk het uiterlijk, maar aan de andere kant is het ook enorm belangrijk hoe de joypad in de handen ligt. Verwoede gamers of mensen zoals ondergetekende journalist die soms eens liever wat slaap missen dan een Level in het geheugen te moeten opslaan alvorens de console uit te zetten, kiezen best voor een gamepad die hun armen en handen niet al te zeer zal vermoeien.

Ook is het natuurlijk belangrijk dat alle toetsen, hendels en pedaaltjes gemakkelijk te bereiken zijn. In het beste geval reageren de toetsen ook op de druk die je uitoefent en is de weerstand die ze zelf geven aanpasbaar. Zo kan je ze iets minder gevoelig maken wanneer je bijvoorbeeld een tactisch doolhofspelletje aan het spelen bent dan wanneer je zombies moet neermaaien in een 1st-person shooter.

Extra functies

Sommige controllers hebben extra functies zoals programmeerbare knoppen, ingebouwde telefoonhouders of haptische feedback.

Hoeveel kost een smartphone controller

De prijs van dit soort controllers varieert van een achttiental euro tot zo’n honderdvijftig euro. Als je maar sporadisch een smartphonegame speelt, is het wellicht niet nodig om een van de top joypads aan te schaffen, maar hou er wel rekening mee dat de echt goedkope controllers meestal niet zo kwalitatief hoogstaand zijn, minder comfortabel aanvoelen en vaak ook nauwelijks op ondersteuning van de fabrikant kunnen rekenen.

 

You may also like