Onze top 6 beste smartphone controllers:
- Beste smartphone controller iphone & android: RAZER KISHI GAMING CONTROLLER
“Razer heeft twee smartphone controllers. De Kishi is iets goedkoper en heeft een versie voor Android en Iphone. Je kan ook knoppen programmeren, wat niet kan op de Junglecat. Daarom is de Kishi de beste smartphone controller.” - Runner-up telescopische smartphone controller: RAZER JUNGLECAT CHROMA
“Ook een uitstekende smartphone controller. Ligt iets beter in de hand. Maar door de prijs, en het ontbreken van de programmeerbare knoppen is de Kishi een iets betere optie. Ook is de Junglecat enkel voor Android smartphones. - Beste PC en smartphone: NVIDIA SHIELD
“Deze Nvidia heeft geen smartphone bevestiging en dient voor van op afstand te spelen. Zeker geen fans van het ontwerp maar het blijft een goede controller.”
- Beste Retro Nintendo controller: 8BITDO SN30
“Opnieuw een controller waarmee je op afstand kan spelen via een bluetooth verbinding. Deze is dan speciaal voor alle Nintendo fans op zoek naar wat nostalgie. De controller is stevig en van redelijk goede kwaliteit.”
- Xbox controller met smartphone verbinding: SCUF PRESTIGE
“De Xbox controllers zijn populair omdat ze goed aanvoelen, makkelijk spelen en omdat je de controller makkelijk kan customisen. Kleur, knoppen, triggers, … je kan al deze onderdelen vervangen.” - Goedkope smartphone controller: GLAP PLAY P/1
“Wil je een telescopische smartphone controller, en is de Razer te duur, dan kan je ook voor een goedkopere optie gaan. Iets minder kwaliteit maar daarom niet veel slechter. De Glap Play P/1 is een redelijk goede telescopische controller.”
We gaan op zoek naar de beste smartphone controller van 2020. Sommigen kennen het nog: de handhelds waarop je slechts één spelletje kon spelen, vaak dan nog in monochroom. Toen apparaten als de Gameboy de mogelijkheid boden om de games apart te kopen en op dezelfde handheld te spelen, was het succes begrijpelijkerwijs immens. De Gameboy Advanced, de Nintendo 3DS en de PlayStation PSP kwamen en gingen.
Hoogwaardige games zijn nooit zo gemakkelijk downloadbaar geweest, maar wie Call of Duty, Fortnight of gelijkaardige titels al eens op zijn of haar eigen Androidapparaat of iPhone heeft gespeeld, weet ook dat touchscreens zich niet altijd optimaal lenen tot veel spelplezier. Gelukkig zijn er heel wat controllers op de markt die je kunt gebruiken om veel meer controle te hebben over jouw spelervaring. Hier een selectie van de beste smartphone controllers die je online kan kopen.
Beste iphone & android: RAZER KISHI
- Zeer brede smartphones ook mogelijk
- iphone en android
- Veel knoppen + programeerbaar
- Razer kwaliteit
- Pass through charging
- Weinig nadelen
- Audiopoort niet beschikbaar
Razer maakt altijd kwaliteit materiaal. Smartphone gaming is ook in België en Nederland meer en meer aan het ontploffen. Voorlopig heeft Razer met de Kishi gaming controller de beste smartphone controller in de rekken. Vroeger was de Junglecat de beste koop, de nieuwere Kishi heeft enkele extra’s en is ook iets goedkoper. Ze veranderden de rechter joystick ook van hoogte wat de controller ook wat makkelijker spelen maakt. Je hebt ook de mogelijkheid om de knoppen te programmeren, een handige functie voor sommige games.
De Razer Kishi bestaat in twee versies; iphone en android. De verbinding gebeurt via je Type-C of iphone poort, dit is dus niet draadloos. Het gaat om een opklapbare smartphone controller, eerst dus opentrekken en de smartphone er in plaatsen. De spankracht is goed en houdt de smartphone goed vast, ook grotere smartphones passen hier in. Moet je je smartphone opladen dan kan je de kabel gewoon in de Razer Kishi steken. Deze zorgt voor stroom aan de smartphone via ‘pass through charging‘.
Let op – je blokkeert wel je audio-ingang. Je kan dus geen bedrade oortjes insteken, enkel via bluetooth een draadloze verbinding opzetten of gamen zonder geluid. Uiteraard kan je ook gewoon met geluidspelen. Past op zo goed als elke telefoon, inclusief Samsung Galaxy S8/S8+/S9/S9+/S10/S10+/Note 8/Note 9/Note 10/Note 10+, Google Pixel 2/2 XL/3/3XL/4/4XL, en nog heel wat andere Android smartphones.
Razer smartphone controller: RAZER JUNGLECAT CHROMA
- Android
- Smartphone klem
- Goede batterij
- Makkelijk mee te nemen
- Redelijk duur
- Geen programmeerbare knoppen
Dat Razer zich niet bij één toestel houdt is niet ongewoon. Een iets goedkopere smartphone controller is de Razer Junglecat chroma. Deze controller is makkelijk mee te nemen en doet wat denken aan de Nintendo Switch. Je kan de smartphone er makkelijk in plaatsen om zo van je smartphone een gameconsole te maken. De controller zelf een batterij dat je kan opladen via usb C. Wel heb je een app nodig om de juiste verbinding op te zetten. Deze smartphone controller werkt enkel met Android 7.1 (of nieuwer) toestellen. Natuurlijk moet je ook Bluetooth hebben om de verbinding te maken.
Pc en smartphone: NVIDIA SHIELD WIRELESS CONTROLLER
- Gemakkelijk van toestellen schakelen
- Aansluiting voor 3,5 mm jackplug
- Extra terug-, play- en homeknoppen
- Kan zoeken op spraak
- Batterijduur van 60 uur na oplading
- Micro-usb, geen usb-c
- Geen led-lampjes om batterijniveau aan te geven
- Geen mogelijkheid om de smartphone vast te hechten
Eerlijk: even dachten we om hier een goedkopere GameSir-controller te vermelden, maar omdat niet alle modelnummers even gemakkelijk te vinden zijn, besloten we toch om hier de draadloze controller van NVIDIA Shield te vermelden. Buiten het feit dat NVIDIA natuurlijk fantastische grafische kaarten produceert en de NVIDIA Shield zelf een geweldige manier is om Androidgames op een groot scherm te spelen, is ook deze draadloze controller erg veelzijdig. Hoewel de meeste joypads die compatibel zijn met smartphones meer leentjebuur te hebben gespeeld bij Microsoft en de X-box, ligt deze controller van Nivida Shield meer in de hand als de bediening van de PS4. Buiten de traditionele knoppen en triggers zijn er bovendien nog drie aparte knoppen die niet direct zichtbaar zijn: eentje om meteen naar het homescherm te gaan, eentje om het geselecteerde spel te beginnen en een ‘back’-toets. Wat nog veel belangrijker is: de bluetoothverbinding werkt erg goed.
Het ontwerp is leuk en je kunt zelfs een hoofdtelefoon toevoegen via de 3,5 mm-plug, maar helaas heeft NVIDIA Shield wireless controller geen usb-c aansluiting. Laat dat echter zeker niet aan jouw hart komen, want lekker spelen doet-ie wel. Deze controller bestaat al even en is voor vervanging toe. Ons vermoeden is dat deze volgend jaar niet meer in de lijst van beste smartphone controllers zal staan. We merken ook al dat het steeds minder beschikbaar is.
Retro controller: 8BITDO SN30 PRO
- Werkt met pc, Nintendo Switch, smartphones en Apple-apparaten
- Kabel & bluetooth gebruik
- Kan zelfs met gewone batterijen werken
- Gemakkelijk verwijderbare batterij
- Gemakkelijk bereikbare schouderpedaaltjes
- Vreemd ontwerp (voor sommigen)
Een klassiek design in Nintendokleuren met moderne functionaliteiten: dat is de 8BitDo SN30 Pro in een notendop. De controller is echter compatibel met zowat alle mogelijke (mobiele) apparaten en met de pc, terwijl hij eigenlijk een betere besturing geeft van de Nintendo Switch dan de gamepads van de Switch zelf. De 8BitDo SN30 Pro voegt hendels toe aan het geheel, waardoor hij opeens veel meer op een controller van de PlayStation begint te lijken. Twee van de knoppen achteraan zijn echter eerder pedaaltjes dan toetsen, wat vlotter speelt. Ook is de Pro+ beter geschikt om lang in de handen te houden.
Het belangrijkste verschil tussen de Pro en de Pro+ zit in het feit dat de Pro+ veelzijdiger is. Dat komt omdat je hem kunt aansluiten aan de pc om zo elke toets of trekker tot in de kleinste details aan te passen – super! Dat je de oplaadbare batterij kunt verwijderen en met alleen een kabel kunt spelen, is een extra pluspunt. Wie in nood zit, kan zelfs gewone batterijen gebruiken, al dankt het milieu jou als dat oplaadbare energiebronnen zijn.
Xbox smartphone controller: SCUF PRESTIGE
- Werkt zowel voor Android als voor X-Box, iOS en pc
- Programeerbare toetsen
- Goede grip
- Batterijduur van 30 uur na oplading
- Duur
- Geen smartphone klem
De grootste verschillen tussen de SCUF Prestige en de (ook uitstekende) controller van de X-Box? Wel, zowat alles aan de SCUF Prestige kan gewijzigd worden, te beginnen met de voorplaat. Die kan erg gemakkelijk verwijderd worden omdat hij zichzelf gewoon magnetisch vasthecht. Hoewel de voorganger van deze Prestige meer schoonheidsopties had, is het toch leuk om de look & feel van deze nieuwere joypad te kunnen afstellen naar eigen voorkeur. Eenmaal verwijderd, kan je zelfs de thumbsticks gemakkelijk loskoppelen en nieuwe plaatsen. Misschien heb je liever sticks van een andere lengte, bijvoorbeeld. Overigens zijn er vervangbare antiwrijvingsringen rond en dat voel je ook bij het spelen. Het is allemaal wat zachter dan wat je van andere controllers gewend bent.
Buiten het uiterlijk, kan je ook de functie van elke knop aanpassen. Er zijn ook vier pedaaltjes die je bedient door te knijpen – en dus niet meer te drukken, zoals dat vroeger het geval was. Elk pedaaltje kan aan een keuze uit 14 functies gekoppeld worden: A, B, X, Y, linker hendel, rechter hendel, elke richting van de D-pad, Menu, View, linker bumper en rechter bumper. Dat is natuurlijk erg handig, maar niet iedereen houdt van deze spelmanier.
Ook bluetoothconnecties maken verloopt erg vlot. Tenslotte is de SCUF Prestige een van de weinige draadloze joypads waarmee je op letterlijk alle platformen met bluetooth terecht kunt… dus ook op iPhones en iPads.
Telescopische smartphone controller: GLAP PLAY P/1
- Ergonomisch
- Knoppen gemakkelijk bereikbaar
- Opladen gebeurt met usb-c
- Bruikbaar met Android-toestellen en pc’s
- 10 uur autonomie niet zoveel als het lijkt
- Niet bruikbaar voor iOS
- Toetsen kunnen niet geprogrammeerd worden
Terwijl de meeste gamepads ‘ook kunnen gebruikt worden om te gamen op een smartphone of tablet’, is dat bij de Glap Play P/1 omgekeerd het geval. Deze controller richt zich meer op mobiele telefoons, maar kan ook gebruikt worden voor desktops of laptops. Hier kan je een smartphone van zowat eender welke grootte mee paren.
De Glap Play P/1 is intuïtief in gebruik en biedt zelfs plaats aan smartphones mét hoesjes, zolang die niet erg groot uitvallen. Eenmaal de toetsen automatisch zijn toegewezen, kan je beginnen met spelen en dat geeft een erg aangenaam gevoel. De rubberen hendels, de erg responsieve toetsen en de uitstekende ligging van de knoppen tonen dat de makers perfect weten wat gamers willen en nodig hebben. Zelfs het geluid zou volgens Glap moeten versterkt worden… alleen laat de software het soms afweten. Daardoor is deze gamepad niet voor alle games geschikt. Je vindt wel een overzicht van compatibele games op de website van Glap.
Hoewel dit onderaan de lijst van beste smartphone controller staat is dit nog steeds een zeer goede smartphone controller. Toch kan je veel gelijkaardige modellen vinden op Bol.com of andere marktplaatsen zoals Amazon. Deze zijn dan wel van Chinese makelij maar ook hier kan je afentoe kwalitatieve smartphone controllers terugvinden. In Azië staat smartphone gaming namelijk al heel wat verder.
Tot zover de lijst beste smartphone controllers 2021.
Natuurlijk heb je wel een goede smartphone nodig dat allerlei games kan runnen. Zoek je eigenlijk voornamelijk een controller voor de PC dan kan je ook terecht in het artikel ‘Beste game controller‘.
HOE SMARTPHONE CONTROLLER KIEZEN
HOE WERKEN SMARTPHONE-CONTROLLERS?
De meeste externe joypads werken met een draadloze verbinding. Gewoonlijk wordt er bluetooth gebruikt om connectie te maken met jouw smartphone, tablet, console, desktop of laptop, maar het gebeurt erg zelden dat een controller met elk platform compatibel is – waarover hieronder meer.
Sommige gamepads kan of moet je met een kabel verbinden. Het voordeel daarvan is dat je nooit een slechte verbinding gaat hebben en dat er (haast) geen latentietijd zal zijn – handig wanneer het personage in jouw game erg snel moet reageren op de toetsen die je als een gek aan het bewerken bent.
Verder is er vaak een oplaadbare lithiumbatterij voorzien die je oplaadt via een micro-usb- of een usb-c-kabel. Soms werkt een joypad echter enkel op gewone AA-batterijen of is dat een extra optie die je voorgeschoteld krijgt voor in het geval er geen mogelijkheid was om de hoofdbatterij op te laden… of voor in het geval je dat bent vergeten tijdens de tien opeenvolgende uren die je zonet zonder water of snacks in een spannende virtuele omgeving hebt doorgebracht.
SMARTPHONE CONTROLLERS KOPEN,
WAAROP MOET IK LETTEN
Er zijn verschillende aspecten waar je best op let voor je overgaat tot de aankoop van een externe controller. Laten we eens een aantal punten opsommen:
Alle controllers die hier worden vermeld, werken met Android-smartphones, dus zowel met smartphones als met tablets die Android draaien. Omdat Apple met een volledig ander besturingssysteem werkt (iOS), zijn maar een paar joypads compatibel met iPhones, iPads en Macs. Desktops en laptops die Windows draaien, kunnen dan weer veel vaker gepaard worden met een externe controller, terwijl dat voor consoles weer anders ligt. Check dus altijd op voorhand met welke apparaten de joypad van jouw keuze comptabel is en of de juiste versie van het besturingssysteem geïnstalleerd is.
Smartphone gaming controller
Bijna geen enkele controller werkt met élke game. De aanwezigheid van bluetooth en de mogelijkheid om toetsen opnieuw toe te wijzen zorgt er gewoonlijk wel voor dat het aantal compatibele games erg hoog ligt, maar als je favoriete spelletjes hebt of al een verzameling games hebt aangekocht die je graag met een externe controller zou willen ervaren, is het dus een goed idee om op voorhand uit te zoeken of ze speelbaar zijn met die joypad.
SMARTPHONE-CONTROLLER MET KLEM
De meeste controllers hebben geen beugel of klem waarmee je jouw smartphone kunt vastmaken. Hebben ze die wel, check dan eerst of het mechanisme de afmetingen van de mobiele telefoon aankan. In sommige gevallen hoef je die niet eens uit het hoesje te nemen. Het is natuurlijk van groot belang dat de smartphone stevig geklemd wordt, zodat hij niet op de grond kan vallen en beschadigd geraken tijdens het gebruik, maar de verbinding mag de buitenkant ook niet schaden. Rubberen steuntjes helpen bijvoorbeeld immens. Het gaat hier wel om de beste smartphone controller, onze voorkeur gaat dus naar een model met een klem, zodat je ook mobiel kan gamen.
Het ontwerp van controllers dient een dubbele functie: aan de ene kant is er natuurlijk het uiterlijk, maar aan de andere kant is het ook enorm belangrijk hoe de joypad in de handen ligt. Verwoede gamers of mensen zoals ondergetekende journalist die soms eens liever wat slaap missen dan een Level in het geheugen te moeten opslaan alvorens de console uit te zetten, kiezen best voor een gamepad die hun armen en handen niet al te zeer zal vermoeien. Ook is het natuurlijk belangrijk dat alle toetsen, hendels en pedaaltjes gemakkelijk te bereiken zijn. In het beste geval reageren de toetsen ook op de druk die je uitoefent en is de weerstand die ze zelf geven aanpasbaar. Zo kan je ze iets minder gevoelig maken wanneer je bijvoorbeeld een tactisch doolhofspelletje aan het spelen bent dan wanneer je zombies moet neermaaien in een 1st-person shooter.
HOEVEEL KOST EEN SMARTPHONE CONTROLLER
De prijs van dit soort externe controllers varieert van een achttiental euro tot zo’n honderdvijftig euro. Als je maar sporadisch een smartphonegame speelt, is het wellicht niet nodig om een van de top joypads aan te schaffen, maar hou er wel rekening mee dat de echt goedkope controllers meestal niet zo kwalitatief hoogstaand zijn, minder comfortabel aanvoelen en vaak ook nauwelijks op ondersteuning van de fabrikant kunnen rekenen.
Tot zover het artikel ‘Beste smartphone controllers’ – Laatste update 06/08/2021