Home Smartphone Koopgids: gaming smartphone

Koopgids: gaming smartphone

Waar op letten bij het kopen van een smartphone met gaming capaciteiten

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
smartphones voor gaming koopgids waar op letten bij het vergelijken en hoe kiezen

In de wereld van vandaag zijn smartphones niet langer alleen voor communicatie; ze zijn uitgegroeid tot krachtige apparaten die in staat zijn tot high-end gaming. Met de opkomst van mobiele games zoals PUBG, Fortnite en Call of Duty, is de vraag naar gaming-smartphones enorm toegenomen.

Wat maakt een smartphone tot een ‘gaming’ smartphone? En waar moet je op letten bij het kopen van een gaming-smartphone? In dit artikel geven we meer uitleg over hoe je smartphones voor gaming kan vergelijken. Onze eigen uitgebreide vergelijking van 2023 vind je hier.

Hoe is die anders dan een gewone smartphone?

Een gaming-smartphone is een smartphone die speciaal is ontworpen met functies en specificaties die de game-ervaring verbeteren. Dit omvat een krachtige processor, een hoogwaardig display, voldoende RAM en opslagruimte, en een batterij die lang meegaat.

Deze smartphones zijn ook vaak uitgerust met extra functies zoals geavanceerde koelsystemen, game-modi en zelfs speciale accessoires zoals gamecontrollers.

Processor of het denkvermogen

De processor, ook wel de CPU (Central Processing Unit) genoemd, is het hart van elke smartphone. Het is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de instructies van een computerprogramma. Voor gaming-smartphones is een krachtige processor essentieel om games soepel te laten draaien.

In 2023 zijn er een aantal processors die specifiek zijn ontworpen met gaming in gedachten:

  1. Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2: Deze processor is gebouwd op een 4nm fabricageproces en ondersteunt zelfs ray tracing voor mobiele games. Hij ondersteunt ook 5G-connectiviteit en de nieuwste Wi-Fi 7-verbindingen. Dankzij zijn AI-engine, die de mobiele snelheid en batterijduur optimaliseert, is hij ook uitstekend voor cloud gaming.
  2. Apple A16 Bionic: Deze processor, te vinden in de iPhone 14 Pro-serie, is tot 10% efficiënter dan de A15 Bionic-chip in termen van single-core en multi-core prestaties, volgens Geekbench 5-tests. Met de A16 Bionic krijg je een hogere batterij-efficiëntie dankzij een nieuwe 4-nanometer fabricage.
  3. MediaTek Dimensity 9000 Plus: Dit is een andere vlaggenschip gaming-processor gebouwd op een 4-nanometer proces technologie. Het ondersteunt de nieuwste 5G-modems en kan de meeste nieuwste games efficiënt draaien.
  4. Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1: Deze processor kwam met meer dan 10% kloksnelheidsverbeteringen en tot 30% efficiëntiewinsten na de rampzalige lancering van de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.
  5. Qualcomm Snapdragon 7 Plus Gen 2: Dit is een recent gelanceerde chipset die veel indrukwekkendere gaming-prestaties biedt tegen een lagere prijs dan de andere genoemde vlaggenschip-chipsets.

Bij het doen van onafhankelijk onderzoek naar processors, is het belangrijk om te kijken naar de architectuur van de processor (hoeveel cores het heeft en op welke snelheid ze draaien), het fabricageproces (hoe kleiner, hoe beter, omdat het meestal betekent dat het efficiënter is), en of het speciale functies heeft die gaming ten goede komen.

RAM of geheugen

RAM (Random Access Memory) is een vorm van computergeheugen die gegevens tijdelijk opslaat die door de processor worden gebruikt. Hoe meer RAM een smartphone heeft, hoe meer processen hij tegelijkertijd kan uitvoeren zonder te vertragen. Voor gaming-smartphones is het aanbevolen om minimaal 8GB RAM te hebben, hoewel 12GB of zelfs 16GB ideaal zou zijn voor de beste prestaties.

RAM werkt door gegevens op te slaan die snel toegankelijk moeten zijn voor de processor. Wanneer je een game speelt, worden alle gegevens van de game (zoals de game-engine, de graphics, en de status van de game) opgeslagen in de RAM, zodat de processor er snel toegang toe heeft. Als je niet genoeg RAM hebt, zal je smartphone langzamer worden

Display of scherm

Het display van een smartphone is een van de belangrijkste aspecten om te overwegen, vooral als je van plan bent om games te spelen. Er zijn verschillende factoren die de kwaliteit van een display bepalen, waaronder de resolutie, het type display, de verversingssnelheid en de aanraakbemonsteringssnelheid.

Resolutie

De resolutie van een display verwijst naar het aantal pixels dat op het scherm kan worden weergegeven. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper en gedetailleerder het beeld zal zijn. Voor gaming-smartphones is een hoge resolutie essentieel om de beste visuele ervaring te bieden.

Type Display

Er zijn verschillende soorten displays die worden gebruikt in smartphones, waaronder LCD, OLED en AMOLED. LCD-displays zijn goedkoper om te produceren, maar bieden niet hetzelfde niveau van kleurverzadiging en contrast als OLED en AMOLED-displays. OLED en AMOLED-displays hebben diepere zwarttinten en levendigere kleuren, wat resulteert in een meer meeslepende en visueel aantrekkelijke gaming-ervaring.

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid van een scherm verwijst naar het aantal keer dat het beeld op het scherm per seconde wordt bijgewerkt. Dit wordt gemeten in hertz (Hz). Een hogere verversingssnelheid betekent dat het beeld op het scherm vaker wordt bijgewerkt, wat resulteert in vloeiendere bewegingen en minder bewegingsonscherpte. Dit is vooral belangrijk bij het spelen van snelle games waarbij elke milliseconde telt.

In 2023 hebben veel high-end smartphones een verversingssnelheid van 120Hz of zelfs 144Hz. Dit betekent dat het scherm tot 144 keer per seconde wordt bijgewerkt, wat resulteert in uitzonderlijk vloeiende gameplay.

Touch Sampling Rate

De Touch Sampling Rate of aanraakbemonsteringssnelheid van een scherm verwijst naar het aantal keer dat het scherm per seconde de aanrakingen van de gebruiker registreert. Dit wordt ook gemeten in hertz (Hz). Een hogere aanraakbemonsteringssnelheid betekent dat het scherm sneller reageert op je aanrakingen, wat kan resulteren in een responsievere game-ervaring.

Bijvoorbeeld, als een telefoon een aanraakbemonsteringssnelheid van 140Hz heeft, betekent dit dat het scherm tot 140 keer per seconde de aanrakingen van de gebruiker kan registreren. Dit kan vooral nuttig zijn bij games waarbij snelle reacties cruciaal zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat de verversingssnelheid en de aanraakbemonsteringssnelheid twee verschillende dingen zijn, maar beide zijn belangrijk voor een optimale game-ervaring. Een telefoon kan bijvoorbeeld een hoge verversingssnelheid hebben, maar als de aanraakbemonsteringssnelheid laag is, kan de gameplay nog steeds traag aanvoelen. Daarom is het belangrijk om beide specificaties te controleren bij het kiezen van een gaming-smartphone.

Formaat en gebruiksvriendelijkheid

Het formaat en de ergonomie van een smartphone zijn cruciaal voor een comfortabele game-ervaring. Een smartphone die te groot of te klein is, kan ongemakkelijk zijn tijdens langdurige gaming-sessies. Het is belangrijk om een smartphone te kiezen die goed in je hand past en gemakkelijk te bedienen is met één hand of beide handen, afhankelijk van je voorkeur. Daarnaast is het gewicht van de smartphone ook een factor om rekening mee te houden. Een te zware smartphone kan na een tijdje oncomfortabel worden om vast te houden.

Tegenwoordig zijn ook handheld-consoles interessant, maar door de recente vooruitgangen in smartphones met gaming-capaciteiten zijn ook zij een waardevolle concurrent geworden. Het voordeel van een smartphone voor gaming is dat het ook gewoon een smartphone is en je dus geen twee toestellen nodig hebt.

Het voordeel van een handheldconsole is dat het enkel daarvoor dient en geen geheugen opgebruikt op je smartphone. Je bent dan ook niet verplicht een zeer dure smartphone te kopen.

Audio

Goede audio is essentieel voor een meeslepende game-ervaring. Veel gaming-smartphones hebben stereoluidsprekers en ondersteunen high-end audio-technologieën zoals Dolby Atmos. Het is belangrijk om te controleren of de smartphone een goede luidsprekerkwaliteit heeft en of hij een hoofdtelefoonaansluiting heeft.

Check ook of het draadloze audio ondersteunt als je van plan bent om een draadloze hoofdtelefoon of gaming oortjes te gebruiken. Haptische feedback, die trillingen gebruikt om game-acties te simuleren, kan ook bijdragen aan de algehele audio-ervaring.

Opslagruimte / Geheugen

Games, vooral high-end mobiele games, kunnen veel opslagruimte in beslag nemen. Daarom is het belangrijk om een smartphone te kiezen met voldoende interne opslagruimte. Voor gaming-smartphones is het aanbevolen om minimaal 128GB interne opslagruimte te hebben. Hoewel 256GB of zelfs 512GB ideaal zou zijn als je van plan bent om veel games te installeren.

Het is ook belangrijk om te controleren of de smartphone een microSD-kaartslot heeft voor uitbreidbare opslag, hoewel dit niet zo gebruikelijk is bij high-end smartphones.

Verbindingsopties

Een goede internetverbinding is essentieel voor online gaming. Het is belangrijk om een smartphone te kiezen die 4G of 5G ondersteunt voor de snelste mobiele data-verbindingen. Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren of de smartphone een sterke wifi-verbinding ondersteunt, vooral als je van plan bent om thuis of op andere plaatsen met wifi te gamen. Bluetooth-connectiviteit is ook belangrijk voor het aansluiten van externe gamecontrollers of draadloze hoofdtelefoons.

Warmte & Oververhitting

Intensief gamen kan je smartphone behoorlijk opwarmen. Dit kan niet alleen oncomfortabel zijn om vast te houden, maar kan ook de prestaties van de smartphone en de levensduur van de batterij negatief beïnvloeden. Sommige gaming-smartphones hebben ingebouwde koelsystemen, zoals warmtepijpen of ventilatoren, om oververhitting te voorkomen en de prestaties te behouden.

Het is belangrijk om te controleren of de smartphone die je kiest deze functies heeft, vooral als je van plan bent om intensieve games te spelen.

Controller Support

Sommige games zijn gemakkelijker te spelen met een goede externe smartphone controller. Het is dus handig als je smartphone deze kan ondersteunen. Meer hierover in onze koopgids voor smartphone controllers.

Het kiezen van de juiste gaming-smartphone kan een uitdaging zijn, gezien de vele opties die beschikbaar zijn. Maar met de juiste kennis en begrip van wat een gaming-smartphone onderscheidt, kun je een keuze maken.

Bij het testen van smartphones voor gaming, letten we op al deze factoren om je de meest nauwkeurige informatie te geven. Want als het op gaming aankomt, is elk detail belangrijk.

You may also like