Home Gaming setupGamestoel Koopgids: Gaming stoel

Koopgids: Gaming stoel

Wat maakt ze speciaal, en waar moet je op letten bij het vergelijken of kopen?

door Slim Abid
Koopgids voor gaming stoelen en waar op te letten bij het vergelijken

Als je een fanatieke gamer bent, dan weet je hoe belangrijk het is om comfortabel te zitten tijdens het gamen. Een goede gamingstoel kan je helpen om urenlang te gamen zonder last te krijgen van je rug, nek of schouders. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een gamingstoel?

In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende soorten gamestoelen dat je kan kopen. Van de typische bureaustoel tot console stoelen die lager bij de grond zitten. Daarbij krijg je ook een aantal factoren waar je moet op letten bij het vergelijken.

Verschillende soorten gaming stoelen

PC of bureau gaming stoelen

PC gaming chairs zijn ontworpen om achter een bureau te zitten, wat ze een goede keuze maakt als je de meeste van je games op je pc speelt of als gewone bureaustoel. Ze bestaan meestal uit een 5-sterren wielbasis met een zitplaats op een voetstuk erbovenop gemonteerd.

Ze draaien en laten je vrij bewegen aan je bureau. Verstelbare hoge armleuningen terwijl je je muis en toetsenbord gebruikt, en een aanpasbare rugleuning om je nek te ondersteunen. Ze hebben vaak wat weg van een racing stoel (om stoer te zijn) maar richten zich meer op een rechte zithouding.

Er zijn heel wat producenten van gaming stoelen. Zeker de afgelopen jaren, waar heel wat nieuwe onbekende merken van de grond kwamen. Om je hierdoor te gidsen hebben we een vergelijking gemaakt van de nieuwste en beste gaming stoelen van 2023.

Console Gaming Chairs

Console gaming stoelen zijn ontworpen voor console gamers. Een tv staat vaak lager dan een scherm. Het is dus ook logisch dat je wat lager gaat zitten. Hierbinnen ook twee soorten, een ‘Rocker’ met een harde schommelende onderkant, of een beanbag dat eerder plat op grond staat.

In tegenstelling tot PC gaming stoelen hebben Rocker gaming stoelen geen voetstuk stoelen of wielen. In plaats daarvan hebben ze L-vormige stoelen die rechtstreeks op de vloer zitten. De naam ‘rocker’ komt van het feit dat de rugleuning vaak heen en weer kan wiegen terwijl je beweegt.

Ze zijn niet echt ergonomisch en zijn niet bedoeld voor een bureau. Ze zijn zo populair omdat ze makkelijk in de woonkamer of gamingkamer passen. Licht en verplaatsbaar zijn. Maar vooral comfortabel en chill, perfect voor de Playstation, Xbox of Nintendo. Zo heb je ook al mooie Mario-gestijlde console stoelen.

Premium modellen hebben zelf extra technologie die ze nauwer integreert met je console, zoals surround sound-luidsprekers en USB-poorten voor opladen.

Race stoelen

Race stoelen zijn speciaal zijn ontworpen voor racegames. Ze zijn bevestigd aan een frame of ‘cockpit’ waarop je racegame-accessoires zoals een stuur, versnellingspook, pedalen en soms zelf je scherm kan monteren.

Er is een enorm prijsverschil. Sommige geavanceerde racing-rigs kunnen zeer duur uitvallen. Zeker met stuur, pedalen en versnelling kan de prijs oplopen tot een paar duizend euro’s. Uiteraard zijn er ook goedkopere modellen voor de gamende tiener die een betere race-ervaring wilt.

Het voordeel van deze stoelen is dat ze een realistische race-ervaring bieden (vooral in VR) en je in staat stellen om je vaardigheden te verbeteren door middel van simulatie. Een nadeel is dat ze vaak groot en omvangrijk zijn,  veel ruimte in beslag nemen en soms dus duur uitvallen.

Ben jij nog op zoek naar een geschikt model, bekijk dan zeker onze favoriete race stoelen voor PC en console gaming. Kies dan ook wel een racestuur en pedalen dat hierop past.

Waar op letten bij het vergelijken

Ergonomische zithouding

Ergonomie is waarschijnlijk het belangrijkste aspect om op te letten bij het kopen van een gamingstoel. Een ergonomische gamingstoel is ontworpen om de gebruiker optimaal te ondersteunen en te helpen bij het behouden van een goede houding. Dit kan rugpijn voorkomen en je reactiesnelheid verbeteren.

Een goede gamingstoel moet daarom in ieder geval de volgende ergonomische eigenschappen hebben:

  • Een hoog niveau van aanpasbaarheid. Je moet de hoogte van de stoel, de hoek van de rugleuning en de armleuningen kunnen aanpassen aan jouw lichaamsafmetingen.
  • Lendensteun. De beste gamingstoelen hebben verstelbare lendensteunen die je kunt aanpassen aan de kromming van je rug. Goedkopere stoelen hebben vaak een lendenkussen dat deze functie vervult, maar minder geavanceerd is.
  • Een hoge, gebogen rugleuning met veel ondersteuning voor de bovenrug en nek.
  • Kantelvergrendeling of spanningsmechanismen om de kanteling van de rugleuning vast te zetten en verschillende houdingen mogelijk te maken.

Er zijn nog meer geavanceerde ergonomische functies, zoals ademende mesh-materialen, responsieve beweging en 4D-armleuningen (die in alle dimensies verstelbaar zijn). Afhankelijk van je budget moet je misschien compromissen sluiten op deze functies.

Bouwkwaliteit

Het tweede aspect om op te letten bij het kopen van een gamingstoel is de bouwkwaliteit. Hoe hoger de bouwkwaliteit, hoe langer je gamingstoel waarschijnlijk meegaat. Je wilt niet investeren in een stoel die na een paar weken kapot gaat of oncomfortabel wordt.

De bouwkwaliteit hangt nauw samen met de prijs, dus verwacht niet te veel als je op zoek bent naar iets aan de onderkant van het prijsbereik, maar probeer toch zo goed mogelijke bouwkwaliteit te krijgen.

Een goede indicator van bouwkwaliteit is het frame. Hoogwaardige frames zijn gemaakt van metaal, meestal duurzaam staal. Houten of plastic frames zijn minder duurzaam. De basis is ook een belangrijk aspect om te overwegen. Zoek naar brede aluminium bases. Smallere, nylon bases zijn minder duurzaam. Je wilt ook dat je wieltjes zo breed mogelijk zijn. Hoe breder de wieltjes, hoe duurzamer de bouw. 3 inch of meer is ideaal, 2 inch of minder is minder goed.

Het type vulling van de bekleding is ook belangrijk. Vormgeven of koudschuim vertegenwoordigt het topsegment, dus zoek hiernaar als je een gamingstoel van hoge kwaliteit wilt en kussens die niet na een paar maanden plat worden.

Bekleding en materialen

De meeste gamingstoelen zijn bekleed met PU-leer. Echt leer is erg duur en hoewel je het kunt krijgen, zal het waarschijnlijk je portemonnee pijn doen.

PU-leer is meestal goed genoeg voor de meeste mensen, dus ik zou aanraden om daarbij te blijven, omdat het waarschijnlijk de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt. Sommige stoelen zijn ook bekleed met synthetische weefsels of microvezels.

Bij het overwegen van bekleding is ademend vermogen een ander aspect om te overwegen. Sommige stoelen hebben ademende mesh-bekleding om te helpen bij warmteafvoer. Hoe meer ademend de bekleding, hoe comfortabeler en minder zweterig je zult zijn, dus als dit belangrijk voor je is, zoek dan naar een stoel met mesh-materiaal.

Armleuningen

Voor pc-gamers zijn armleuningen belangrijk. Je hebt goede ergonomische polssteun nodig om je onderarmen en polsen goed te ondersteunen, omdat dit je in staat stelt om snellere reactietijden te hebben en uiteindelijk je vaardigheid in het spel te verbeteren.

De meeste pc-gamingstoelen worden geleverd met armleuningen, maar veel console-gamingstoelen niet. Dat is prima, want als je op zoek bent naar een console-gamingstoel, zul je geen toetsenbord en muis gebruiken, dus armsteun is veel minder belangrijk.

De beste armleuningen zijn verstelbaar, zodat je ze aan je lichaam en lengte kunt aanpassen. Je wilt ze kunnen aanpassen zodat je schouders rusten terwijl je elleboog in een hoek van 90 graden is en je armen worden ondersteund.

Op zijn minst moeten armleuningen in hoogte verstelbaar zijn. Idealiter zijn ze ook in breedte verstelbaar, zodat je meer bewegingsruimte hebt wanneer je dat nodig hebt. Sommige armleuningen kunnen omhoog worden geklapt en uit de weg worden gehaald om het gemakkelijker te maken om in en uit te stappen.

Gewichtscapaciteit en aanbevolen hoogte

Veel kopers van gamingstoelen vergeten dit, maar het is absoluut cruciaal om je eerste aankoop goed te krijgen. Gamingstoelen kunnen zeer verschillende gewichtscapaciteiten en aanbevolen hoogtes hebben, en je moet ervoor zorgen dat je er een koopt die geschikt is voor je eigen gewicht en lengte.

Gamingstoelen met de grootste gewichtscapaciteit worden vaak op de markt gebracht als ‘grote en lange’ gamingstoelen. Exacte cijfers verschillen, maar de meest robuuste stoelen kunnen tot en over 500 lbs gewicht dragen.

Als je niet zeker bent, controleer dan de gewichtscapaciteit en aanbevolen hoogte bij de verkoper om er zeker van te zijn dat je binnen het juiste bereik valt.

Compatibiliteit met consoles

Voor console-gamingstoelen is compatibiliteit belangrijk. Veel console-gamingstoelen – vooral die van het merk X Rocker – integreren op verschillende coole manieren met je consoles.

Sommige stoelen hebben USB-poorten waarmee je je controllers vanuit je armleuningen kunt opladen. Sommige hebben surround sound ingebouwd in de hoofdsteun die geluiden van je console direct naast je oren afspeelt.

Sommige stoelen hebben zelfs bewegingscompatibiliteitsfuncties die ze laten schommelen, kantelen, draaien, schudden en trillen op basis van wat er in je game gebeurt. Cool, toch? Bedenk echter wel dat deze functies meestal tegen een meerprijs komen, dus je kunt ze misschien niet krijgen als je een beperkt budget hebt.

Afmetingen

Een ander aspect dat kopers vaak over het hoofd zien, zijn de afmetingen van hun gamingstoel. Je moet de afmetingen van tevoren controleren om er zeker van te zijn dat deze zowel in je beschikbare ruimte als bij je eigen lichaamsvorm past.

Sommige stoelen hebben bijvoorbeeld smallere zittingen, wat ze minder geschikt maakt voor mensen met grotere dijen of billen. De meeste verkopers zullen de afmetingen vermelden op de websitepagina waar de gamingstoel wordt verkocht, maar zo niet, vraag het dan gerust. Vergeet niet om eerst je beschikbare ruimte te meten om er zeker van te zijn dat deze past.

You may also like