Echte gamers weten het wel: volledige headsets die de oren goed omsluiten geven doorgaans betere resultaten dan oortjes. Ze zijn echter ook veel groter en dus minder handig om mee te nemen. Bovendien vereisen de meeste lan-meetings en -wedstrijden dat er kleine ‘in-ear headsets’ of ‘earbuds’ worden gedragen. Vaak gebeurt dat dan met een volledige hoofdtelefoon bovenop de oortjes om het achtergrondgeluid nog beter te kunnen uitsluiten, maar vanzelfsprekend is de kwaliteit van de kleinere headphones doorslaggevend.
TOP 5 Beste gaming oortjes 2021
Toegegeven: soms lijkt het alsof er een wildgroei is van gaming oortjes op de markt. Dat ze tijdens de Walkmanrage ook een soort modeaccessoire vormden, kan je nog altijd zien aan de vele beschikbare kleuren, maar hoe zit het eigenlijk met hun prestaties? Wij probeerden zelf enkele ‘gaming earbuds’ uit en gingen ook online op zoek naar de beste oortjes die in de Benelux beschikbaar zijn.
1. BOWERS & WILKINS C5 SERIE 2
Bowers & Wilkins is al jarenlang wereldtop op het gebied van hi-fi en dat toont zich duidelijk in deze C5 Serie 2. Van alle oortjes die we hier bespreken, levert dit apparaatje het beste geluid. De ‘Secure Loop’ – een lus die rond de oren past en gemakkelijk kan aangetrokken worden – zal wel niet voor iedereen even lekker aanvoelen. Het opbergdoosje is dan weer mooi, maar beschermt deze C5 Serie 2 naar ons gevoel niet volledig. Op technisch vlak is deze Bowers & Wilkins F5 één van de beste gaming oortjes die je kunt kopen.
Heldere bas, Goede isolatie, Mooi ontwerp, bedoeld voor iOS maar wekt op Android, Duur
2. BOSE QUIETCOMFORT 20
Ben je vooral geïnteresseerd in gaming oortjes die jouw omgevingsgeluid reduceren, zodat je zonder gestoord te worden kunt genieten van jouw muziekselectie… of zelfs van een dutje? Dan is de Bose QuietComfort 20 wellicht iets voor jou! Met deze gaming oortjes geniet je van noise cancelling in een mooi ontwerp. De kwaliteit van Bose is meteen merkbaar en de batterij heeft een zeer goede autonomie. Door de ‘Aware’ modus kan je deze ook op straat dragen zonder dat je afgesloten wordt van de omgeving. Toch kon deze gaming oortjes wat beter afgesteld worden, de bas is iets te sterk aanwezig. Maar sommigen vinden dit net aangenaam…
Zit goed & comfortabel, Aware-mode + noise cancelling, oplaadbaar met goede autonomie
3. RAZER HAMMERHEAD PRO V2
Er zijn maar weinig merken die meer worden geïdentificeerd met gaming dan Razer. Dat één van de gaming oordopjes van die fabrikant onze top 5 beste gaming oortjes 2021 heeft gehaald, is dus geen toeval. Nochtans was het moeilijk kiezen, want op verschillende vlakken is er binnen dezelfde prijscategorie beter te vinden bij de concurrentie. Goed ontworpen, goede kwaliteit geluid en ook een mooi design. Toch is het aluminium ontwerp iets te zwaar en hoor je de bas overal door. Opnieuw, dit kan je anders instellen als je dit anders zou willen. Noise cancelling is redelijk, we hebben al beter geïsoleerde oortjes in onze handen gehad.
Razer kwaliteit, makkelijk opbergen, goede geluidskwaliteit, bas te luid, isolatie kan beter
4. KOSS THE PLUG
Wie niet al te veel centjes heeft om te spenderen, moet doorgaans compromissen maken. In het geval van Koss The Plug is dat: genoegen nemen met fantastische bastonen en andere tonen die eerst zullen moeten gekalibreerd worden, in ruil voor een comfortabele pasvorm. De oortjes blijven goed vastzitten en je krijgt meerdere dopjes geleverd. Op deze manier weet je zeker dat je de juiste maat in je oor plaatst. De bas zit goed en het volume is meer dan luid. Er is wel geen microfoon aanwezig. Ook de kabel kan wat lastig zijn in gebruik. Gebruik je deze oortjes te lang dan zitten ze iets minder comfortabel dan de duurdere modellen. Voor kort gebruik zijn deze meer dan voldoende!
Meerdere dopjes, goede bas, goed volume, mindere kabel, zwakke hoge noten, geen microfoon
5. SHURE SE215-K
Zowat elke zanger die al eens live heeft opgetreden, heeft al eens een Shure-microfoon in de handen gehad. Het bedrijf kent geluidstechnologie als de spreekwoordelijke broekzak. De Shure SE215-K staat voor de goedkoopste oortjes van dit merk, maar ook in die iets lagere (maar voor velen nog steeds hoge) prijscategorie levert Shure uitstekend werk af. Toch blijft dit een behoorlijke aankoop, maar je krijgt er heel wat kwaliteit voor in ruil. De kabel is versterkt met kevlar (vraag niet waarom) en de oortjes zitten zeer comfortabel. Ook het geluid is dus goed, maar dit is niet meer dan gewoonlijk voor Shure.
Uitstekend geluid, zeer stevig, zit comfortabel, duur, groter dan meeste oortjes
Gaming oortjes vergelijken
Voordelen:
- Heel luchtig en gedetailleerd geluidslandschap
- Professioneel dynamische respons
- Diepe, heldere bas
- Geen mechanische ruis
- Zeer goede isolatie
- Uitgebalanceerd ontwerp
- Bedoeld voor iOS, maar ook Android smartphones
Nadelen:
- Kabel lijkt wat fragiel te zijn
- Niet de beste bediening
- Er komt een klein beetje geluid naar buiten
- Weinig meegeleverde accessoires
- Vrij duur
Wie naar de technische specificaties van de Bowers & Wilkins C5 Serie 2 kijkt, merkt al snel iets op: er zit maar één dynamische driver in. Meestal betekent zoiets dat het geluid niet goed gesplitst wordt en onevenwichtig klinkt, maar dat is hier zeker niet het geval. Integendeel, zelfs: de heldere, warme bastonen ‘lekken’ niet naar de hogere noten en staan lekker duidelijk in de mix, de middelste tonen klinken heel natuurlijk, rijk, helder en warm, terwijl de opvallend soepele hoge noten nergens te scherp zijn. Bovendien gaat het hier om de enige uitgeteste oortjes die bij het lopen geen enkele ruis van het beenderstelsel opvangen, wat toch erg knap is.
Deze gaming earbuds zijn vooral bedoeld voor Appleproducten, maar we ontdekten al snel dat ook smartphones waar Apple op draait er gewoonlijk wel weg mee kunnen, al is een 3,5 mm minijackaansluiting onontbeerlijk. De ‘Secure Loop’ – een lus die rond de oren past en gemakkelijk kan aangetrokken worden – zal wel niet voor iedereen even lekker aanvoelen. Het opbergdoosje is dan weer mooi, maar beschermt deze C5 Serie 2 naar ons gevoel niet volledig. De draadjes dreigen bij opberging overigens wat in elkaar verstrengeld te geraken, wat natuurlijk erg lastig is als je onmiddellijk na het verwijderen wilt gebruiken, maar uiteindelijk is dat muggenziften, want deze Bowers & Wilkins F5 is simpelweg een van de beste gaming oortjes die je kunt kopen.
Voordelen:
- Geluidsonderdrukking werkt uitstekend
- Zowel beschikbaar voor iOS als voor Android
- ‘Aware’-modus om toch bewust te zijn van de omgeving
- Zit goed om de oren
- Oplaadbare accu < 16 uur autonomie
Nadelen:
- Batterij is niet afneembaar
- Niet het allerbeste geluid
- Bas te sterk aanwezig in de mix
Wie – zoals deze recensent – een lichte slaper is en geregeld moet reizen, doet er volgens TripAdvisor goed aan om deze Bose QuietComfort 20 mee in te pakken. Deze oortjes hebben immers een batterij aan de kabel hangen die hen niet alleen van stroom voorziet, maar er ook voor zorgt dat omgevingsgeluiden worden geminimaliseerd. Tv’s, deuren die open en dicht gaan, het gekletter van keukenmateriaal: je hoort het allemaal niet meer wanneer je deze oortjes in hebt. Wel verdwijnen niet alle geluiden: zo hoor je stemmen nog op de achtergrond en hoor je de Lamborghini die veel te snel de hoek rondt en de straat komt ingereden wel degelijk op je afkomen. Om ervoor te zorgen dat je ook andere belangrijke geluiden niet mist, heeft Bose een aan- en uitknop toegevoegd op de – uitstekende – controledoos. Die laat je toe om de ‘noisecancelling’ gemakkelijk uit te schakelen, zonder dat je de oortjes daarbij hoeft uit te trekken. Handig!
De Bose QuietComfort 20 zit goed om de oren, maar de vastgehechte batterij maakt het wel wat moeilijker om dit setje goed aan te doen zonder dat de accu zichtbaar is. Wel is hij omhuld met zacht, beschermend rubber. Helaas is het geluid zeker niet top: wie deze oordopjes professioneel wilt gebruiken, kiest best een ander model. Dat gezegd zijnde, zullen de meeste luisteraars zeker voldoende kunnen genieten van de door hen geselecteerde songs, ook al zit de bas echt wel iets te dik in de mix. Wel nog een waarschuwing: dit setje is niet erg duurzaam, wees er dus voorzichtig mee als je niet voortijdig beroep wilt doen op de (overigens uitstekende) technische dienst van Bose. Overigens is er met de QuietComfort 30 eveneens een draadloze optie beschikbaar.
Voordelen:
- Kabel geraakt niet in de knoop
- Erg gemakkelijk op te bergen
- Goede geluidskwaliteit
- De 3,5 mm jackplug staat op een kleine hoek
- Werkt op alles (tablet, pc, …)
Nadelen:
- Alumnium oordopjes voelen goed aan, maar zijn wat zwaarder
- Bas zit iets te veel in de mix
- Niet goed geïsoleerd
- Niet alle controleopties zijn beschikbaar voor Android
Bijna stonden hier de Sennheiser Momentum In-Ear oortjes, maar omdat die niet op elke smartphone werken, kozen we finaal toch voor de Razer Hammerhead Pro V2. Die heeft een iets minder goed gebalanceerd geluid, met te duidelijk aanwezige bastonen, maar is wel compatibel met zowat elke mobiele telefoon op de markt, zolang die een 3,5 mm-ingang heeft. De plug zelf staat overigens op een hoek, waardoor ze gemakkelijker past en minder vatbaar lijkt om af te breken. De donderende bas is natuurlijk een trademark van Razer en draagt zeker bij tot een intense gamingervaring, maar lage noten die zo vooraan in de mix zitten lenen zich nu eenmaal niet tot alle muziekgenres. Zo kunnen we ons voorstellen dat house- en hiphopliefhebbers hier wel iets aan zullen hebben, maar rockers en metalheads hebben heel wat minder te genieten.
De Razer Hammerhead Pro V2 zit goed en heeft een platte kabel die haast niet in de war kan geraken, ook niet wanneer je hem opbergt in het handige meegeleverde zakje. Hij is wel niet zo goed geïsoleerd, waardoor er gemakkelijk omgevingsgeluid doorsijpelt als de muziek niet al te luid staat. Overigens klinkt inkomende spraak erg helder, maar is de in-line microfoon minder geschikt voor communicatie van jou kant uit, waardoor deze oortjes misschien niet de beste optie zijn voor gamers die vaak MMORPG’s spelen of vlot moeten kunnen communiceren met hun kompanen wanneer ze teams met hen vormen om een tactische shooter tot een goed einde te brengen.
Voordelen:
- Blijft goed vastzitten
- Meerdere dopjes meegeleverd
- Miniplug is bedekt met goud
- Bovengemiddelde bas
- Volume kan behoorlijk hoog (112 dB)
- Adequate geluidsisolatie
Nadelen:
- Kabel geraakt vlug verstrengeld
- De plastic tubes voelen wat oncomfortabel aan
- Heel goedkoop
- Zwakke hoge noten en modderige bas
- Geen microfoon
- Geen bijhorende draagtas
Wat het eerste opvalt aan deze Plug van Koss, is het ontwerp: de speakers hebben een soort vastgehechte tubes die doen denken aan het soort oordopjes die je ook tijdens concerten gebruikt. Ze passen zich aan volgens de vorm van jouw oren, maar moeten wel exact juist gestoken worden als je geen geluidskwaliteit wilt verliezen. Dat gebeurt niet altijd zo simpel, want het plastic materiaal van deze ‘in-ear headset’ voelt echt niet comfortabel aan.
Eenmaal je een goeie manier hebt gevonden om The Plug in de oren te steken, kan je genieten van enorm krachtige bastonen. Vooral heel wat dancefans zullen daar misschien genoegen mee nemen, maar helaas: de middelste tonen zijn iets minder rijk en in de hogere regionen mankeert er wat. Gelukkig is dit allemaal op te lossen met een equaliser, want eenmaal alles goed staat afgesteld, blijken deze oortjes een uitstekend geluid voort te brengen dat een stuk beter is dan we gewend zijn voor sets in deze prijscategorie. Geïsoleerd. Ook het geluid wordt goed geïsoleerd, al is het voor ons niet duidelijk of het frequentiebereik nu van 10 tot 15.000 of tot de meer typische 20.000 hertz loopt, aangezien verschillende bronnen hier anders over berichten. Helaas moet je voor een microfoon bij een van de andere Kossmodellen zijn, want die ontbreekt hier, waardoor gamers die vooral willen in-game willen kunnen communiceren beter naar een andere oplossing op zoek gaan.
Voordelen:
- Uitstekende geluidskwaliteit
- Gebouwd als een tank
- Gebalanceerd geluid
- Zit goed vast in de oren
- Kabel versterkt met kevlar
- Modulair: kabel en oortjes kunnen vervangen worden
- Voldoende accessoires
- Extra omvang wordt goed benut
Nadelen:
- Niet goedkoop
- Evenwichtig geluid zal voor sommigen te weinig bas betekenen
- Pasvorm vereist wat gewenning
- De hogere noten zijn niet echt opwindend
- Geen in-line controles
- Groter dan de meeste oortjes
- Andere kabel nodig voor microfoon
Stevig en duurzaam: twee woorden die automatisch bij ons opkwamen toen we deze SE215-K zagen. Zowel de oordopjes zelf als de kabel kunnen bovendien vervangen worden, wat dit model van een veel langere levensduur kan voorzien. Ook de met kevlar versterkte kabel en het feit dat je deze Shure zelfs een keertje per ongeluk in de wastrommel kunt gooien zonder dat ze daar beschadigd uitkomen dragen daartoe bij.
De meegeleverde kabel bevat geen microfoon of handige in-line controles, maar voor ongeveer de helft van de prijs koop je een alternatief waar beide wel aanwezig zijn en zit je in ongeveer dezelfde categorie als de Bowers & Wilkins C5 Serie 2. Voor de prijs van het standaard exemplaar krijg je alvast een erg evenwichtig, soepel geluid. Shure wordt er wel eens van beticht drivers te hebben die voor een vrij klinische sonische ervaring zorgen, maar daar is bij deze SE215-K absoluut niets van te merken. Integendeel, zelfs: alles klinkt vrij warm, al missen de hoogste noten wel wat impact. Overigens draag je deze oortjes eerder over de oren dan in de oorschelp, waardoor ze ook iets groter zijn dan gemiddeld. De kabel doe je rond de oren – een logisch ontwerp dat verrassend genoeg door maar weinig fabrikanten word t gehanteerd. Het is soms even zoeken naar de juiste pasvorm, maar eenmaal die gevonden, blijven deze oortjes erg comfortabel op hun plaats zitten. Een aanrader, dus!
Hoe gaming oortjes kiezen
Hoe werken gaming oortjes?
Op zich zijn hoofdtelefoons en oortjes niets meer dan kleine luidsprekers met een kabel aan, zodat je ze over de oren of in de gehoorgang kunt dragen. Grote speakers moeten vanzelfsprekend meer lucht kunnen verplaatsen zodat je meters verder het geluid dat ze voortbrengen kunt horen, terwijl de speakers van een hoofdtelefoon of oortjes enkel het volume lucht in het gehoorkanaal moeten laten bewegen. Net als hun grotere broers, zitten de luidsprekers van oortjes in een soort doos met daarin openingen om de lucht vrij te laten circuleren en deftig geluid te kunnen produceren. Headsets met gaatjes achteraan leveren meestal een betere geluidskwaliteit af, maar ‘lekken’ geluid naar buiten toe, waardoor velen toch gesloten omhulsels prefereren.
De meeste koptelefoons werken magneto-dynamisch, met een conus en een daaraan vastgehechte spreekspoel. Die zit in een sterk magnetisch veld. Eenmaal er een muzieksignaal op de spoel wordt aangesloten, ontstaat er een wisselend magnetisch veld dat de conus aandrijft. Sommige sets werken echter met elektreten of elektrostatische elektriciteit, waardoor er ook hoogspanningsomvormers nodig zijn.
De alternatieven voor gaming oortjes zijn bedrade headsets of hun draadloze tegenpartners – lees hiervoor de lijst beste draadloze headsets. Liever met draad, ga dan voor de top 10 headsets.
Gaming oortjes kopen,
waarop moet ik letten
Zoals reeds aangestipt, is er een enorm aantal oortjes op de markt. Weten welke je het beste koopt, heeft dan ook veel te maken met de specificaties kennen. Op het eerste gezicht lijken de factoren waarop je moet letten behoorlijk simpel: het geluid moet goed zijn, er moet eventueel een microfoon ingebouwd zijn en waarschijnlijk wil je een setje dat je zelf mooi vindt. Toch is het niet zo simpel als dat. Hier enkele punten waar je best naar kijkt.
FREQUENTIERESPONS VAN DE OORTJES
De frequentierespons van een hoofdtelefoon staat voor de capaciteit om de opgenomen frequenties allemaal gelijk te reproduceren. Bastonen en hogere tonen zouden dus op hetzelfde strijdtoneel moeten spelen, met even hoge maxima. Dit wordt weergegeven in hertz, waarbij het eerste cijfer natuurlijk naar de bas en het tweede naar de hoogste noten verwijst. Goed om daarbij te weten is dat het menselijke gehoor tonen van gemiddeld 20 tot 20.000 Hz kan percipiëren.
Tenzij je net bent gebeten door een radioactieve vleermuis of eigenlijk een buitenaards wezen met een uitzonderlijk goed ontwikkeld gehoorkanaal bent, hoeft het bereik van jouw oortjes dus niet lager of hoger te liggen. Onder 20 Hz kunnen we tonen meestal niet meer horen, maar vaak nog wel voelen, terwijl noten van hoger dan 20.000 Hz vaak niet eens meer hoorbaar zijn. Soms staat er bij de vermelde frequentierespons overigens ook een plus- of min-afwijking vermeld, zoals ±2 dB. Hoe lager die is, hoe beter.
Impedantie is een heel technische maatstaf die ons iets vertelt over hoeveel kracht er nodig is om hoge audioniveaus te bereiken. Hoofdtelefoons met een lage impedantie (minder dan 25 ohm) werken goed met apparaten die slechts licht worden versterkt, zoals muziekspelers, smartphones en tablets. Ze kunnen echter overstuurd geraken wanneer ze worden gekoppeld met krachtigere versterkers, zoals je in draaitafels vindt. Headphones met hoge impedantie (ongeveer 25 ohm en meer) hebben meer energie nodig om veel geluid voort te brengen en zijn dus geschikt voor meer soorten audioapparatuur. Dj’s gebruiken meestal hoofdtelefoons met een impedantie van 25 tot 70 ohm. Dat is een goede maatstaf, want als je daar ver boven gaat, zorg je er best voor dat je al over wat meer productkennis beschikt.
VERSCHILLENDE GELUIDSPROFIELEN
Sommige hoofdtelefoons zijn in staat om een profiel te schetsen van jouw oren om hun geluid te kunnen optimaliseren, maar die technologie zorgt er meteen ook voor dat hun aankoopprijs de hoogte inschiet. Sowieso zijn er twee kampen wat geluidsvoorkeur betreft: het ene bataljon wil vooral veel bas en wordt gemakkelijk overtuigd door beloftes die de fabrikanten rond versterkte bastonen afleveren, terwijl andere sonische strijders vooral een evenwichtig geluidsprofiel zoeken. De meeste muzikanten en geluidstechnici horen in het tweede legertje thuis, maar vooral in de dancewereld vind je nog heel wat proponenten van het ‘meer bas is beter’-idee.
Geluidsisolatie verwijst naar het blokkeren van externe geluiden, zodat de audio van jouw koptelefoons vrij kan reizen en je op een storingvrije luistersessie kunt rekenen. Dit gebeurt passief door het gehoorkanaal goed te verzegelen.
OORTJES MET RUISONDERDRUKKING
Hoofdtelefoons met ruisonderdrukking maken gebruik van technologie die het geluid dat buiten het eigen apparaat wordt geproduceerd tegengaat om zo voor een helderder audiosignaal te zorgen. Daarvoor gebruiken ze een kleine microfoon op het buitenste omhulsel die het achtergrondgeluid samplet, waarop het elektronische circuit binnen het apparaat de ongewenste tonen gaat compenseren. Ze hebben gewoonlijk wel een eigen batterij nodig en zijn daardoor wat zwaarder. In het beste geval beschikken jouw oortjes zowel passieve geluidsisolatie als actieve ruisonderdrukking.
Natuurlijk is ook de bouwkwaliteit zelf erg belangrijk. Vooral de verbinding tussen de kabel en de plug waarmee je de oortjes met een audioapparaat verbindt, is vaak aan de slappe kant. Oortjes waarvan geadverteerd wordt dat ze over versterkte kabels beschikken, hebben op dit vlak meestal een aardig stapje voor op hun concurrentie. Overigens is het ook altijd een goed idee om na te kijken of jouw set waterbestendig is.
Er zijn twee soorten oortjes: ‘earbuds’ die je bovenop de oorschelp draagt en ‘in-ear’ hoofdtelefoons die je in het gehoorkanaal duwt. Terwijl die eerste meestal niet zo vast zitten en vatbaarder zijn voor geluidslekkage, ‘zegelen’ de tweede de gehoorschacht dicht. Ervoor zorgen dat je ze correct in jouw oren hebt gestopt, is erg belangrijk om een optimaal geluid te bekomen. Ze leveren doorgaans een betere geluidskwaliteit dan de andere soort koptelefoons.
GAMING OORTJES MET INGEBOUWDE MICROFOON
Het is waar: maar al te vaak wordt er veel meer aandacht besteed aan het geluid die de oortjes zelf voortbrengen dan aan de kwaliteit van de microfoon. Als je van plan bent om jouw headset ook te gebruiken om te communiceren – en zeker als je geregeld een MMORPG in wilt duiken of in teamverband online games onveilig wilt maken – is het dus altijd een goed idee om je er op voorhand van te vergewissen dat de ingebouwde microfoon goed fungeert. Vergeet daarbij ook niet dat heel wat oortjes niet eens een microfoon hebben. Wij wensen je alvast een gelukkig audiojacht toe!
Tot zover onze lijst van beste gaming oortjes 2021 – deze lijst is laatst geüpdated op 15/03/2021