Home Gaming setupAccessoires Koopgids: racing stuur voor PC

Koopgids: racing stuur voor PC

Waar op moet je letten om het juiste gaming stuur te vinden voor jouw race games.

door Slim Abid
koopgids om het juiste racing stuur uit te kiezen

Een racestuur wordt voornamelijk gekocht om verschillende pc-games eenvoudiger te kunnen spelen. Niet alleen hoef je niet meer met verschillende toetscombinaties op je toetsenbord in de weer, maar je kunt ook meer grip op de weg krijgen en zo de overwinning behalen. Zeker met de komst van Virtual Reality racing games zorgt zo’n racestuur voor een levensechte gaming ervaring.

Een goed ontworpen racing stuur is er namelijk op gericht om je altijd de beste ervaring te bieden en ervoor te zorgen dat je het gevoel hebt dat je echt op de racebaan zit. Heb je echt het beste racestuur nodig? Waarschijnlijk niet, ze zijn ook niet goedkoop. Koop een model dat past bij je budget en ervaring. Wil je meer dan upgrade je met een goede racestoel en een VR-bril.

Je kunt met een gaming-stuur namelijk veel kanten op. Aan de hand van de pedalen kun je gas geven, remmen en schakelen en heb je het stuur om elke bocht goed in te zetten en je tegenstander in te halen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten, met of zonder pedalen, en de eigenschappen waar je op moet letten bij het vergelijken.

Verschillende soorten racesturen

Enkel het race stuur

Om een racestuur te plaatsen, heb je ruimte nodig. Hoeveel ruimte je hebt, alsook het budget, zal invloed hebben op je keuze. De beste racesturen zijn echter die met pedalen. Ze bieden een betere ervaring en maken het racen nog echter. Een stuur zonder pedalen heeft meestal wat extra knoppen om de pedalen te vervangen. Maar goed, accelereren terwijl je draait wanneer je knop moeilijker beschikbaar is te doen, is gewoon niet optimaal.

Racing stuur met pedalen

In onze vergelijking van de beste racesturen vind je dus voornamelijk racesturen met pedalen. Dit komt omdat een rijervaring pas compleet is als je ook met je voeten moet gamen. Een racestuur met pedalen wordt meestal op een tafel of bureau geplaatst. Je kunt dit ook kopen met een racing stoel en statief, zodat je meteen een complete racestoel hebt, maar dan ben je weer wat verder weg van een eenvoudig racestuur met pedalen.

Racestoel met stuur en pedalen

Het beste is om een volledige setup te bouwen: een racing stoel, racestuur en pedalen, allemaal in een mooi frame. Dit vormt een perfecte setting om te gamen. Wacht. Nee. Het kan nog beter als je er een VR-bril aan koppelt om ook in 360 graden Virtual Reality te gamen. Er zijn ondertussen al verschillende games die dit toelaten. Project Cars is er zo één van waar wij de HTC Vive op hebben getest.

waar op letten race stuur PC

Waar op letten bij het vergelijken

Racestuur met pedalen

Voor de fanatieke gamer kunnen pedalen niet ontbreken bij het beste racestuur. Echter kunnen de pedalen bij veel sturen verschillen. Hierbij kun je al snel goede kwaliteit van het minder goede scheiden. De grote en dure merken leveren vaak metalen pedalen, waardoor het veel echter aanvoelt en wat ook een langere levensduur met zich meebrengt. De goedkopere varianten komen vaak in plastic. Dit geeft ook meer lawaai tijdens het gebruik, waardoor jouw racestuur voor de pc direct minder fijn werkt en de duurzaamheid ook veel minder is.

Grote draaihoek

Als je gaat racen wil je dat jouw stuur zoveel mogelijk gemak geeft wanneer jij de bochten doorgaat. Een van de dingen waar je op moet letten als jij een gaming stuur aanschaft, is de rotatie. Deze kan namelijk cruciaal zijn voor jouw ervaringen. In de meeste gevallen ligt de draaihoek van een racestuur tussen de 180 en 1080 graden. Het is afhankelijk van het model wat de range is. Je moet daarom vaak opletten welk stuur je aanschaft.

Bij de goedkopere sturen heb je vaak maar een beperkte rotatie tot jouw beschikking, waardoor het niet lijkt alsof je echt in een auto zit. De duurdere varianten hebben weer een rotatie die in veel opzichten lijkt op de rotatie van een echte auto. Afhankelijk van de ervaring die jij wilt hebben koop je dus het beste racestuur voor het gamen.

Afmeting van het stuur

Soms kan het fijn zijn om een klein stuur in handen te hebben. Alleen hangt een klein racestuur vaak samen met een lagere kwaliteit. Als je veel gamet en daarbij ook altijd op weg wilt zijn naar de overwinning is het geschikte gaming stuur het formaat van een stuur in een echte auto. Hierdoor heb je meer perfectie en wordt er ook vaak gedacht aan het design van het stuur zelf. Denk hierbij aan een goede grip en het gebruik van pedalen om het gas geven, schakelen en remmen nog meer kwaliteit te geven.

Als jij ervan uitgaat dat je veel gaat gamen is het daarom beter om iets meer geld uit te geven aan een stuur van goede kwaliteit. Deze komen vaak in de vorm van racewagens. De sturen zijn iets kleiner, maar kosten ook veel meer. De afmetingen, het design, de features en de kwaliteit maken het echter wel een goede investering. Je hebt niet meer het idee dat je in jouw eigen auto zit, maar eerder dat je in een Formule 1 wagen terecht bent gekomen en net als een van de coureurs op een echte racebaan aan de slag gaat. Je vergeet hierdoor vaak de wereld om je heen.

Force feedback

De realistische weergave van het racen wordt gegeven aan de hand van de force feedback van een racestuur. Je voelt aan de hand van het stuur welke veranderingen er optreden op het wegdek en merkt daarbij ook als je te hard remt of te veel gas geeft. De kracht die je op het stuur gaat voelen laat het lijken alsof je echt in de aanrijding beland bent.

Als jij deze ervaring wilt hebben moet je een gaming stuur aanschaffen die op basis van force feedback werkt. Voeg hier de vibraties aan toe die het stuur jou geeft bij een botsing of weerstand en je hebt direct geen idee meer dat je op jouw slaapkamer bezig bent.

Versnellingen / koppeling Een realistische game-ervaring kan niet gerealiseerd worden wanneer je alleen aan een stuur kunt hangen in de bochten en een gaspedaal in kunt trappen. Een koppeling geeft jou net dat beetje extra wat je nodig hebt, doordat je nu zelf kunt schakelen door deze koppeling in te drukken. Het game stuur wordt hierdoor wel complexer.

Je zult enige kennis van zaken moeten hebben voordat je over gaat naar deze variant. Echter maakt het voor de fanatieke gamers wel een groot verschil als je ermee om kunt gaan. Je kunt er namelijk jouw speelplezier mee vergroten, zonder dat je hier dus grote aanpassingen voor hoeft te doen.

Platformcompatibiliteit

Niet elk stuur is compatibel met elk gamingplatform. Sommige sturen werken uitsluitend op bepaalde platforms zoals PlayStation en PC, terwijl andere compatibel zijn met Xbox. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat het stuur dat je kiest compatibel is met je console. De meeste fabrikanten maken twee versies van een racestuur, een voor Playstation en een voor Xbox. Alle racesturen in onze lijst zijn compatibel met PC.

Materiaalkwaliteit

De duurzaamheid en het gevoel van het stuur kunnen worden bepaald door de materialen die worden gebruikt in de constructie. Geef de voorkeur aan sturen gemaakt van hoogwaardige materialen zoals metaal en leer. Sommige sturen bevatten Alcantara, een materiaal dat zacht en comfortabel is om vast te houden.

Extra functies

Sommige sturen worden geleverd met extra functies zoals LED-displays, extra knoppen en instelbare instellingen. Deze kunnen je game-ervaring verbeteren, maar kunnen ook een hogere prijs met zich meebrengen. Overweeg welke functies voor jou belangrijk zijn en of ze de extra kosten waard zijn.

You may also like