Home PC Onderdelen Koopgids: Internse SSD harde schijf

Koopgids: Internse SSD harde schijf

Waar op letten bij het kopen van interne SSD voor gaming

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
Koopgids waar op letten bij interne SSD

Een Solid State Drive (SSD) is een belangrijk onderdeel van je computer of laptop. Vooral voor gaming, waar je voordeel haalt uit games die snel gelezen worden. Tegenwoordig zijn TrippleA (de beste games) heel zwaar, je hebt er een gaming computer of laptop voor nodig. Ben je nog aan het bouwen dan helpen wij je verder bij het zoeken van de juiste SSD voor jouw setup.

Onze uitgebreide vergelijking van de nieuwste SSD’s kon je reeds lezen. Hier gaan we dieper in op de technologie, en waar je op moet letten bij het kiezen van een gaming SSD. NVMe, PCIe, SATA, NAND-technologie, …. Of het nu voor je laptop, desktop, PS5 of streamdeck gaat, deze informatie is relevant.

Prestaties en tech

Opslagcapaciteit

Afhankelijk van je behoeften wil je misschien SSD’s overwegen met verschillende opslagcapaciteiten. Voor de meeste gamers is 1TB voldoende, maar als je een grote game library hebt of met grote bestanden werkt, heb je misschien 2TB of meer nodig. Het is belangrijk om na te denken hoeveel ruimte je nodig hebt voor je besturingssysteem, programma’s, games en andere bestanden. De beste manier om dit te doen is om te kijken naar de hoeveelheid ruimte je inneemt op je huidige PC.

Prestaties; schrijf- en leessnelheid

De snelheid van een SSD kan de prestaties van je computer aanzienlijk beïnvloeden. Zoek naar een SSD met hoge lees-/schrijfsnelheden. De snelheid van een SSD wordt gemeten in megabytes per seconde (MB/s) voor zowel lezen als schrijven. Hogere snelheden betekenen dat bestanden sneller worden geladen, wat vooral belangrijk is voor taken zoals het opstarten van het systeem, het laden van games en het overzetten van bestanden.

Er zijn verschillende factoren die de prestaties van een SSD beïnvloeden, waaronder de gebruikte technologie , de grootte van de schijf, de controller die de schijf bestuurt, en de flash-geheugentechnologie die wordt gebruikt.

NAND Types

NAND verwijst naar het type flashgeheugen dat wordt gebruikt in een SSD. Er zijn verschillende types, waaronder SLC (Single-Level Cell), MLC (Multi-Level Cell), TLC (Triple-Level Cell) en 3D NAND. SLC is het snelste en meest duurzame, maar ook het duurste. MLC en TLC zijn langzamer en minder duurzaam, maar ook goedkoper. 3D NAND biedt superieure datadichtheid en prestaties in vergelijking met 2D NAND.

Formaat en gebruik

Form Factor en compatibiliteit

De vormfactor of grootte van een SSD kan van belang zijn, afhankelijk van het type systeem waarin u het wilt installeren. Voor bijvoorbeeld laptops kan een kleinere SSD noodzakelijk zijn vanwege de beperkte ruimte, terwijl in desktopsystemen een grotere SSD beter zou kunnen passen.

SSD’s komen in verschillende maten en vormen, dus je moet er een kiezen die in je systeem past. De meest voorkomende form factors zijn 2,5-inch, M.2, en PCIe. De 2,5-inch SSD’s zijn vergelijkbaar in grootte met traditionele harde schijven en bedoeld om te gebruiken als upgraden voor een oudere build. M.2 SSD’s daarentgen zijn kleiner en worden plat op je moederbord geïnstalleerd.

Compatibiliteit nagaan van SSD SATA of NVMe PCIe

Over het algemeen bieden kleinere SSD’s (zoals de M.2 en 2230 formaten) minder opslagruimte dan hun grotere tegenhangers. De opslagruimte hangt ook af van de specifieke technologie die gebruikt wordt in de SSD. De meest voorkomende interfaces zijn SATA (Serial ATA) en NVMe (Non-Volatile Memory Express). SATA SSD’s zijn ouder en langzamer, terwijl NVMe SSD’s nieuwer en sneller zijn.

Het formaat kan ook invloed hebben op de warmteafvoer van de SSD. Kleinere SSD’s kunnen sneller opwarmen, wat de prestaties kan beïnvloeden. Veel moderne M.2 SSD’s worden geleverd met ingebouwde koellichamen of zijn compatibel met aftermarket koeloplossingen om dit probleem te helpen beheersen.

Duurzaam gebruik

SSD’s hebben een levensduur die wordt gemeten in TBW (Terabytes Written). Dit verwijst naar de hoeveelheid data die naar de SSD kan worden geschreven voordat deze mogelijk begint te falen. Hoe hoger de TBW, hoe langer de SSD meegaat.

Prijs / kwaliteit afwegen

Merk

Er zijn veel merken SSD’s, waaronder Samsung, Crucial, Intel, Western Digital, Kingston, Team Group, Seagate en SanDisk. Sommige merken staan bekend om hun betrouwbaarheid, terwijl andere bekend staan om hun prestaties.

Prijs

En die merken spelen hier ook op in bij de aankoopprijs. SSD’s zijn in de loop der jaren betaalbaarder geworden, maar ze zijn nog steeds duurder dan traditionele harde schijven. Bij het kiezen van een SSD ben je altijd beperkt door je budget. We houden hier ook rekening mee in onze vergelijking van de beste interne SSD’s. Zo hebben we een model voor elk type gamer uitgekozen.

You may also like