Home PC Onderdelen De 8 beste PC behuizingen

De 8 beste PC behuizingen

Vergelijk grote, middel, of kleine ITX torens en kies de juiste behuizing voor jouw gaming desktop

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
beste PC behuizing

De beste pc-behuizing is ruim, mooi en gemakkelijk om in te bouwen. Naast het uiterlijk moet een pc-behuizing voldoende ruimte bieden voor grote componenten zoals grafische kaarten en AIO koelers. Voor de meeste mensen biedt een mid tower een goede balans tussen ruimte, koeling en functionaliteit. Mini-ITX behuizingen winnen echter de afgelopen jaren aan populariteit door hun kleine voetafdruk. Maar als je een custom waterkoeling loop wilt maken of van plan bent om een zeer grote GPU te kopen, dan raden we je een full-tower behuizing aan.

Op het eerste zicht lijkt het alsof alle behuizingen min of meer hetzelfde zijn. Maar we spreken uit ervaring wanneer we zeggen dat een slechte behuizing je uitbreidingsmogelijkheden beperkt of het bouwen van je build frustrerend kan maken. Bepaal op voorhand welk moederbord, welke CPU-koeler en welke GPU je wilt plaatsen voor je je behuizing koopt. Als je nog nooit een PC hebt gebouwd en je zorgen maakt dat je iets zou kapot maken, dan kun je altijd een prebuild gaming desktop kopen en de stress van het zelf bouwen overslaan.

 Onze selectie gaming PC behuizing

Kort samengevat

De NZXT H710i is de beste keuze als je op zoek bent naar een behuizing met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en veel aanpassingsopties. De Phanteks Eclipse P360A is ideaal voor budget builds, met sterke thermische prestaties en smaakvolle RGB-verlichting.

De Corsair Obsidian 1000D is perfect voor degenen die een full size (all-in) gaming toren willen. De NZXT H510 Elite biedt een strak, minimalistisch ontwerp en goede kabelmanagementopties, maar kan beperkt zijn voor grotere onderdelen.

Wil je compact dan kies je voor ITX builds. Onze favoriet is de NZXT H210i handig en mooi, maar heeft beperkte uitbreidingsmogelijkheden. De Fractal Design Define 7 is perfect voor mensen die op zoek zijn naar een geluidsdempende behuizing.

Voor waterkoeling moet je wat extra opletten. Je behuizing moet hierop voorzien zijn. Onze favoriet is dan de Corsair iCue 5000T. Let op, alles met waterkoeling is duurder, dit zal invloed hebben op de totale kostprijs van je gaming build.

NZXT H710i

Wat we goed vonden:

  • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
  • Veel aanpassingsopties
  • Ruim en gemakkelijk om in te bouwen
  • Strak en modern ontwerp

Wat we minder vonden:

  • Geen vooraf geïnstalleerde fans

Als je op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan is de NZXT H710i een uitstekende keuze. Deze mid-tower behuizing biedt een scala aan aanpassingsopties en voldoende ruimte. Het ontwerp is strak en modern, met een glazen zijpaneel dat een duidelijk zicht biedt op je componenten.

Het bouwen in deze kast is een fluitje van een cent dankzij de ruime binnenkant en de uitstekende kabelmanagementopties. Het ontbreken van vooraf geïnstalleerde fans kan voor sommigen een nadeel zijn. Gelukkig is hij wel voorzien van een reeks moderne features zoals CAM diagnostics, een verticale GPU mount en USB-C in het frontpaneel.

Phanteks Eclipse G360A

Wat we goed vonden:

  • Sterke thermische prestaties
  • Smaakvolle RGB-verlichting
  • Geschikt voor beginnende bouwers

Wat we minder vonden:

  • Beperkte I/O

De Phanteks Eclipse P360A een uitstekende keuze voor mensen die van plan zijn om een budget build te bouwen. Deze mid-tower ATX-behuizing biedt ruimte voor een E-ATX moederbord en heeft een volledig mesh frontpaneel, waardoor je fans veel koele lucht kunnen aantrekken.

De P360A heeft ruimte voor een 360mm AIO radiator (of drie 120mm fans) aan de voorkant en een 280mm AIO radiator (of twee 140mm fans) aan de bovenkant. Dit biedt je veel flexibiliteit bij het kiezen van je koeling. De behuizing ondersteunt GPU’s tot 420mm, wat meer dan genoeg is voor de meeste grafische kaarten van vandaag.

De PSU zit achter een ingebouwde shroud die je kabels uit het zicht houdt. Dit kabel management systeem maakt het bouwen in de P360A niet alleen makkelijker, maar zorgt ook voor een propere build en een betere luchtstroom.

Beste full tower: Corsair Obsidian 1000D

Corsair Obsidian 1000D

Wat we goed vonden:

  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • Ruime uitbreidingsslots en drive bays
  • Goede luchtstroom en koeling
  • Gemakkelijk toegankelijke front panel connectors

Wat we minder vonden:

  • Zeer groot formaat kan een probleem zijn voor sommige setups
  • Aan de dure kant

Een full tower behuizing die geen compromissen sluit, de Corsair Obsidian 1000D is een beest in grootte en biedt een ongeëvenaarde ruimte voor al je componenten. Met zijn stevige bouwkwaliteit en indrukwekkende uitbreidingsslots en drive bays, is hij ideaal voor wie veel ruimte heeft om zijn toren neer te zetten.

De Obsidian 1000D is ontworpen met de serieuze PC-enthousiasteling in gedachten. Hij heeft een indrukwekkende hoeveelheid ruimte voor meerdere radiatoren en fans, wat betekent dat je een krachtig koelsysteem kunt opzetten. De front panel connectors zijn ook goed geplaatst en gemakkelijk toegankelijk, wat het bouwproces vergemakkelijkt.

De grootte van de Obsidian 1000D kan ook een nadeel zijn. Het is een van de grootste behuizingen op de markt, wat betekent dat je een flinke hoeveelheid ruimte nodig hebt om het een plaats te geven naast je bureau. Bovendien kan de prijs voor sommigen een struikelblok zijn, gezien het een van de duurdere opties is.

Beste mid tower: NZXT 510 Elite

NZXT H510 Elite

Wat we goed vonden:

  • Strak, minimalistisch ontwerp
  • Goede kabelmanagement opties
  • Ingebouwde RGB-verlichting en USB-C op het voorpaneel

Wat we minder vonden:

  • Beperkte ruimte voor grotere componenten
  • Kan krap zijn voor complexere builds

De NZXT H510 Elite is een mid-tower behuizing die bekend staat om zijn strakke, minimalistische ontwerp. Deze behuizing biedt een uitstekende balans tussen esthetiek en functionaliteit, met een helder glazen zijpaneel dat een volledig zicht biedt op je componenten.

De H510 Elite heeft een compact formaat, maar biedt toch voldoende ruimte voor een volledige ATX-moederbord en meerdere uitbreidingsslots. De behuizing heeft ook een ingebouwde kabelmanagement bar, waardoor het makkelijker is om je kabels netjes te houden en je build er strak uit te laten zien.

Deze behuizing heeft ook een aantal hoogwaardige functies, zoals een ingebouwde RGB-verlichting en een voorpaneel met USB-C. De behuizing heeft ook een aantal ingebouwde fans en biedt ruimte voor extra fans of radiatoren voor waterkoeling. Een klein minpuntje volgens ons is dat de behuizing beperkte ruimte heeft voor grotere GPU’s en kan wat krap kan zijn voor complexere builds met een custom watercooling loop.

Beste ITX behuizing: NZXT H210i

NZXT H210i

Wat we goed vonden:

  • Compact ontwerp
  • Beste kabelmanagement in zijn klasse
  • Inclusief RGB- en ventilatorcontroller

Wat we minder vonden:

  • Beperkte uitbreidingsmogelijkheden

Als je op zoek bent naar een compacte ITX-toren, dan is de NZXT H210i een uitstekende keuze. Deze behuizing is perfect voor compacte PC-builds, maar laat je niet misleiden door zijn formaat. Ondanks zijn kleinere afmetingen biedt de H210i ruimte voor twee 120mm ventilatoren of een 240mm radiator aan de voorkant, en extra 120mm ventilatoren kunnen aan de achterkant en bovenkant van de behuizing worden geplaatst om warme lucht naar buiten te krijgen.

De H210i ondersteunt grafische kaarten tot 325mm, wat betekent dat je zelfs een RTX 40-serie GPU in deze behuizing kunt plaatsen met een beetje extra ruimte. Er is ook een ingebouwde ondersteuning voor NZXT CAM-software, evenals een meegeleverde RGB- en ventilatorcontroller.

Een klein minpuntje dat in ons onderzoek naar boven is  gekomen is dat er slechts twee PCIe-slots beschikbaar zijn. Dus als de grafische kaart iets groter is dan twee slots, past deze niet. Ondanks dit minpuntje is het volgens mij op dit moment een van de beste ITX-behuizingen die je kunt kopen.

Stille PC behuizing: Fractal Design Define 7

Fractal Design Define 7

Wat we goed vonden:

  • Uitstekende geluiddemping
  • Goede thermische prestaties
  • Ruime interne ruimte

Wat we minder vonden:

  • Geen inbegrepen RGB-verlichting

De Fractal Design Define 7 is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een stille PC-behuizing. Deze behuizing is voorzien van geluiddempend materiaal op de voor-, boven- en zijpanelen voor een stille werking. De Define 7 ondersteunt E-ATX, ATX, Micro ATX, en Mini ITX moederborden met voldoende ruimte voor ventilatoren, radiatoren, en meer. Een klein minpuntje is dat de Define 7 geen RGB-verlichting heeft.

De Define 7 kan worden uitgerust met zeven 3,5-inch schijven en twee SSD’s. Het is ook een van de weinige behuizingen op de markt die nog een 5,25-inch drive bay slot heeft. De behuizing heeft ruimte om in totaal negen ventilatoren te monteren en wordt geleverd met twee Dynamic X2 GP-14 140mm voorgeïnstalleerd aan de voorkant en een enkele 140mm uitlaatventilator aan de achterkant. Daarom is hij volgens ons ideaal voor mensen die op zoek zijn om in stilte te kunnen werken en gamen.

Design PC behuizing: Fractal Design North

Fractal Design North

Wat we goed vonden:

  • Strak, minimalistisch ontwerp
  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • Goede luchtstroom en koeling
  • Eenvoudig te bouwen

Wat we minder vonden:

  • Beperkte uitbreidingsslots

De Fractal Design North valt op door zijn strakke, minimalistische ontwerp. Hij is zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Hij heeft een compact formaat, maar biedt nog steeds voldoende ruimte voor de meeste PC-componenten.

De bouwkwaliteit van de North is uitstekend, met een stevige constructie die gemaakt is om lang mee te gaan. Het heeft ook een goede luchtstroom en koeling, dankzij de slim geplaatste ventilatieopeningen en de mogelijkheid om extra fans te installeren.

Een van de grootste voordelen van de North is de eenvoud van het bouwen. De interne lay-out is logisch en gemakkelijk te navigeren, wat het installatieproces aanzienlijk vergemakkelijkt. Het ontbreken van extra uitbreidingsslots kan voor sommigen een nadeel zijn, vooral als je van plan bent om veel extra componenten toe te voegen.

Behuizing voor waterkoeling: Corsair iCue 5000T

Corsair iCue 5000T

Wat we goed vonden:

  • Uitstekende koelingsmogelijkheden, ideaal voor waterkoeling.
  • Veel ruimte voor componenten en uitbreiding.
  • Hoge compatibiliteit met verschillende moederborden.
  • Uitstekende bouwkwaliteit en esthetiek.

Wat we minder vonden:

  • Vrij duur in vergelijking met andere behuizingen.

Deze behuizing van Corsair is geschikt voor mensen die van plan zijn om een build te bouwen met waterkoeling. De Corsair iCue 5000T is een full tower behuizing, wat betekent dat hij veel ruimte biedt voor componenten en koeling. Hij ondersteunt E-ATX, ATX, microATX, en Mini-ITX moederborden. De behuizing heeft ook veel uitbreidingssleuven en drive bays, waardoor je veel ruimte hebt voor opslag en extra componenten.

Een van de belangrijkste kenmerken van de Corsair iCue 5000T zijn de koelingsmogelijkheden. De behuizing heeft ruimte voor meerdere grote radiatoren (360mm en hoger), evenals voor grote grafische kaarten. Dit maakt hem ideaal voor high-end gaming rigs of werkstations.

De bouwkwaliteit van de Corsair iCue 5000T is uitstekend. De behuizing is stevig en goed gebouwd, en hij heeft een strak en modern ontwerp dat er geweldig uitziet in elke setup. De behuizing heeft ook een aantal handige functies, zoals een gemakkelijk toegankelijke frontpaneelconnectoren en een gemakkelijke bouwervaring.

Hou er rekening mee dat deze behuizing vrij duur is. Hierdoor is hij niet geschikt voor budgetbewuste bouwers. We vinden het ook spijtig dat er ondanks zijn afmetingen geen ondersteuning is voor dual-systemen.

Beste design PC behuizing

Gaming PC behuizingen vergeleken

Er zijn er veel. De juiste PC behuizing is een persoonlijke keuze, de beste voor jou is niet de beste voor mij, en omgekeerd. Misschien zoek je klein – ITX maat, of eerder een grote volwaardige toren waar al je high-end onderdelen in kunnen. Ook koeling is belangrijk. Allemaal dingen die we overlopen in onze koopgids voor PC behuizing. Hieronder gaan we dieper in op deze factoren, en vergelijken we de bovenstaande geselecteerde modellen.

Grootte en vormfactor

De grootte en vormfactor van een behuizing bepalen hoeveel en welke soorten componenten je in je systeem kunt plaatsen, en hoe gemakkelijk het is om ermee te werken. Kleinere behuizingen zijn meestal beperkter in hun uitbreidingsmogelijkheden, maar kunnen in strakkere ruimtes passen en zijn vaak draagbaarder. Grotere behuizingen bieden daarentegen meer ruimte voor componenten en koeling, maar nemen ook meer ruimte in beslag en zijn moeilijker te verplaatsen.

  • De NZXT H710i is een mid-tower behuizing, die een goede balans biedt tussen grootte en uitbreidingsmogelijkheden. Met een strak en modern ontwerp biedt het voldoende ruimte voor de meeste PC-componenten.
  • De Phanteks Eclipse P360A is ook een mid-tower ATX-behuizing, met ruimte voor een E-ATX moederbord. Dit biedt wat meer flexibiliteit bij het kiezen van je componenten.
  • De Corsair Obsidian 1000D is een full tower behuizing en is daarmee een van de grootste opties. Dit zorgt voor veel ruimte voor componenten en koeling, maar neemt ook veel ruimte in beslag en is moeilijk te verplaatsen.
  • De NZXT H510 Elite is een compacte mid-tower behuizing, die geschikt is voor de meeste PC-componenten. Het heeft echter minder ruimte voor grotere componenten dan sommige andere opties.
  • De NZXT H210i is een ITX-toren, de kleinste optie. Ondanks zijn kleinere afmetingen biedt de H210i nog steeds voldoende ruimte voor componenten en koeling, maar is beperkter in uitbreidingsmogelijkheden.
  • De Fractal Design Define 7 en de Fractal Design North zijn beide mid-tower behuizingen met voldoende ruimte voor componenten en koeling.
  • De Corsair iCue 5000T is een full tower behuizing, vergelijkbaar met de Corsair Obsidian 1000D in grootte. Hij biedt veel ruimte voor componenten en koeling, maar is vrij duur in vergelijking met andere behuizingen.

Koelopties

Het vermogen van een behuizing om de hitte af te voeren die door je componenten wordt gegenereerd, is cruciaal voor de prestaties en levensduur van je systeem. Behuizingen met meer ruimte en betere luchtstroom kunnen over het algemeen beter koelen, en veel behuizingen bieden nu ook ondersteuning voor waterkoeling.

  • De NZXT H710i heeft geen vooraf geïnstalleerde fans, maar biedt wel de mogelijkheid om je eigen fans of waterkoelingssystemen te installeren.
  • De Phanteks Eclipse P360A heeft ruimte voor een 360mm AIO-radiator (of drie 120mm fans) aan de voorkant en een 280mm AIO-radiator (of twee 140mm fans) aan de bovenkant. Dit biedt veel flexibiliteit bij het kiezen van je koeling.
  • De Corsair Obsidian 1000D is een zeer grote behuizing met ruimte voor veel fans en meerdere radiatoren, waardoor het ideaal is voor systemen die een zeer goede koeling nodig hebben. Deze case heeft zelfs ruimte voor twee systemen, elk met hun eigen koeling.
  • De NZXT H510 Elite komt met twee vooraf geïnstalleerde RGB fans aan de voorkant en heeft ruimte voor een 280mm radiator aan de voorkant en een 120mm radiator aan de achterkant. Dit biedt je voldoende mogelijkheden om een krachtig koelsysteem op te zetten.
  • De NZXT H210i, ondanks dat het een ITX behuizing is, biedt nog steeds ruimte voor een behoorlijke hoeveelheid koeling. Je kunt een 240mm radiator aan de voorkant en een 120mm radiator aan de achterkant plaatsen.
  • De Fractal Design Define 7 heeft flexibele ventilatie- en koelmogelijkheden, met ondersteuning voor maximaal 9 fans en verschillende radiatoren van verschillende groottes op verschillende plaatsen in de behuizing.
  • De Fractal Design North biedt ruimte voor drie 120mm of twee 140mm fans aan de voorkant, twee 120/140mm fans aan de bovenkant, en een 120mm fan aan de achterkant.
  • De Corsair iCue 5000T biedt ruimte voor tot wel 10 120mm fans of 4 140mm fans en meerdere radiatoren, wat geweldig is voor systemen die veel koeling nodig hebben. Het wordt ook geleverd met een Corsair Commander Pro controller voor het beheren van je fans en verlichting.

Hoe we vergelijken

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende computer en PC merken. Kwaliteit is dalende, maar door het hoge aanbod gaat ook de prijs naar beneden. Op PCGamingGear willen we weten welke producten je kan vertrouwen, en waar je beter weg blijft.

Het begint allemaal met online en offline op zoek te gaan naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag. Eens we weten waar we op moeten letten en hoe we dit best beschrijven zoeken we naar producten en toestellen.

Voor dit artikel hebben we een selectie gemaakt van 24 verschillende gaming PC behuizingen (alle maten) om te zien welke als beste uit de test komt. Deze behuizingen worden vergeleken op basis van kwaliteit, koelprestaties, afmetingen, gebruik, uitbreidingen of connecties en prijs. Aan het einde van onze vergelijkende test kwamen er 8 modellen in onze selectie terecht.

You may also like