Home PC Onderdelen De 6 beste CPU koelers 2023

De 6 beste CPU koelers 2023

Een vergelijking van koelers voor je gaming processor onder temperatuur te houden

door Quinten
Gepubliceerd Laatste update op:
vergelijking van gaming CPU koelers op lucht of water

De beste CPU koelers houden je CPU koel en laten je toe om te overklokken of om boost clocks langer aan te houden. Dit vertaalt zich in betere prestaties en hogere frame rates tijdens het gamen.

Als je een PC gaat bouwen is het kiezen van een goede CPU koeler een belangrijke beslissing. Als je CPU-koeler de warmte die je processor genereert niet kan bijhouden, zal je processor minder goed presteren. Indien je CPU lange tijd aan hoge temperaturen moeten werken zal dat bovendien een negatieve impact hebben op zijn levensduur.

In dit artikel helpen we je verder om een keuze te maken tussen een luchtkoeler of een waterkoeling (AIO). De meeste luchtkoelers nemen doorgaans meer ruimte in en zijn minder efficiënt in het koelen van je CPU dan een AIO. Maar prijs-kwaliteit gezien blijven luchtkoelers tot op vandaag de beste optie. En voor mensen die voorkeur hebben voor een stille build bestaan er zelfs ventiltorloze luchtkoelers zoals de Noctua NH-P1.

Kort samengevat

De Noctua NH-D15 wordt beschouwd als de beste CPU luchtkoeler op basis van koeling prestaties, stevige bouwkwaliteit en stille werking. Hij is compatibel met bijna alle sockets. Een goedkopere optie is de Pure Rock 2; goede bouwkwaliteit en compact, maar niet geschikt voor high-end CPU’s.

De Dark Rock Pro 4 is dan weer wat beter maar duurder, en niet geschikt voor AMD Threadripper. De Corsair iCUE H170i Elite Capellix XT is een koeler met drie 140mm ventilatoren die uitstekende koelprestaties biedt en geschikt is voor high-end CPU’s.

Als je kiest voor een grote luchtkoeler, controleer dan op voorhand of er voldoende vrije ruimte is. Grote luchtkoelers zijn soms niet compatibel met hoge RAM-kits (vaak modellen met RGB) of soms zelfs VRM-heatsinks van het moederbord. In sommige compacte behuizingen kan het zijn dat er niet voldoende ruimte is tussen het moederbord en de raam van je behuizing.

Meer ventilatoren staat gelijk aan betere koeling, maar meer lawaai. Als ventilatorgeluid een probleem voor je is, wil je een koeler die een goede balans weet te vinden tussen geluid en koeling. Dit kan je met de meeste koelers bereiken door in de instellingen een profiel op te zetten. Een andere tip is om te kiezen voor een koeler met een grote ventilator. Hoe groter de ventilator hoe minder toeren deze moet draaien, in vergelijking met een kleine ventilator, om dezelfde luchtstroom te bereiken. En lager het aantal toeren hoe minder het lawaai zal zijn.

Of je nu voor een luchtkoeler kiest of voor waterkoeling, vergeet niet om een goede koelpasta te overwegen. De meeste koelers worden tegenwoordig geleverd met een koelpasta, soms wordt het zelfs al op voorhand aangebracht door de fabrikant. Wil je het uiterste uit je build halen overweeg dan om koelpasta apart bij te kopen.

Noctua NH-D15

Wat we goed vonden:

 • Uitstekende koeling
 • Stevige bouwkwaliteit
 • Stil
 • Ook beschikbaar in zwart (Chromax Black)
 • Compatibel met bijna alle sockets

Wat we minder vonden:

 • Groot

De Noctua NH-D15 is volgens ons onderzoek de beste luchtkoeler voor de meeste builds. Hij heeft een stevige bouwkwaliteit, performante ventilatoren en is gemakkelijk om te installeren op verschillende moederborden dankzij de duidelijke handleiding. Hij wordt geleverd met twee 140mm fans die langzamer draaien dan de meeste concurrenten. Dit helpt om het geluidsniveau laag te houden maar zorgt toch voor voldoende luchtstroom.

Bij normale werking is de NH-D15 muisstil. Je gaat hem pas echt horen tijdens intensieve taken, zoals tijdens het gamen. Wil je het geluidsniveau nog verder verlagen dan kan je één van de twee fans weghalen. Maar dat raden we niet aan omdat dat ten koste gaat van performance.

Het is belangrijk om op te merken dat Noctua gekend staat voor het ondersteunen van nieuwe sockets die uitkomen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om je luchtkoeler over te zetten naar toekomstige builds. Een investering in een NH-D15 is een investering in een uitstekende cpu koeler vele jaren zal meegaan.

Omdat de NH-D15 aan de grote kant is, raden we je aan om goed op voorhand na te kijken of deze niet in de weg komt te zitten van de DIMM-slots op je moederbord. In dat geval kan het nodig zijn dat je voor RAM-geheugen kiest met een low profile.

Geschikt voor: Intel LGA 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 2011, 2011-3, 2066, AMD AM4, AM3, AM2, FM2 en FM1 | Snelheid: 300-1500 RPM | Afmetingen: 161 x 150 x 165 mm

Goedkopere optie: be quiet! Pure Rock 2</h2

be quiet! Pure Rock 2

Wat we goed vonden:

 • Goedkoop
 • Goede bouwkwaliteit
 • Compact formaat
 • Eenvoudige installatie
 • Stil

Wat we minder vonden:

 • Niet geschikt voor high-end CPU’s

Deze goedkope CPU koeler van be quiet! maakt gebruik van één 120mm Pure Wings 2 ventilator die snelheden kan halen tot 1500 RPM om lucht te verplaatsen. Deze ventilator heeft een lage geluidsklasse en blijft onder de 27 decibel, wat erg stil is. Zelf geeft be quiet! aan dat deze koeler geschikt is voor CPU’s met een TDP tot 150W. Hierdoor is hij geschikt voor de meeste CPU’s, we zouden hem alleen niet aanraden voor echte high-end GPU’s.

Hij ondersteunt diverse Intel en AMD sockets en heeft een garantie van 3 jaar. De doos bevat naast de koeler nog een achterplaat en meerdere montagebeugels voor verschillende scokets. De basis van de Pure Rock 2 beschikt over vier koperen heatpipes verbonden met een aluminium montageblok. De uniformiteit van het montageblok zorgt voor een goed contact met de CPU en een goede koeling.

De installatie van de Pure Rock 2 is vrij eenvoudig. Dankzij de montageschroeven kun je deze koeler veilig bevestigen aan je moederbord. De ventilator klikt aan de zijkant van de koelvinnen met behulp van speciale uitsparingen.

Geschikt voor: Intel LGA 1150, 1151, 1155, 1200, 2011, 2011-3, 2066, AMD AM4 en AM3 | Snelheid: 1500 RPM | Afmetingen: 159 x 120 x 89 mm

Stille CPU koeler: be quiet! Dark Rock Pro 4

be Quiet! Dark Rock Pro 4_

Wat we goed vonden:

 • Goede koelprestaties
 • Eenvoudige installatie
 • Zeer stil

Wat we minder vonden:

 • Geen support voor AMD Threadripper

Ben je op zoek naar een stille luchtkoeler dan kan je moeilijk beter dan met de Dark Rock Pro 4 van be quiet!. Dit merk doet zijn naam alle eer aan. Deze luchtkoeler wordt geleverd met Silent Wings Fan 3 ventilatoren (een 120mm en een 135mm). Beide ventilatoren produceren bijna geen geluid en doen toch uitstekend werk om de CPU koel te houden.

Ze produceren bijna geen hoorbaar geluid en blijven onder de 25 decibel in onze tests. Deze ventilatoren hebben een innovatief ontwerp met bladen die ontworpen zijn om de luchtstroom te maximaliseren. De koeler, ventilatoren, buizen en warmtewisselaarplaat zijn allemaal zwart wat zorgt voor een onopvallend maar stoer design.

Hij kan tot 250W aan warmte wegvoeren, wat zeer veel is. Dit wordt mogelijk door zeven massieve 6mm koperen heat pipes. Enige minpuntje is dat je deze niet kan gebruiken op een AMD Threadripper.

Geschikt voor: Intel LGA 1200, 1151, 2066 en AMD AM4 | Snelheid: 1500 RPM | Afmetingen: 163 x 136 x 146 mm

Low profile / compacte koeler: Noctua NH-L9i

Noctua NH-L9i

Wat we goed vonden:

 • Compact
 • Goede koelprestaties
 • Eenvoudige installatie
 • Fluisterstil

Wat we minder vonden:

 • Niet geschikt voor high-end CPU’s

Mini PC builds zijn de laatste jaren sterk in populariteit toegenomen. Maar wanneer je kiest voor een mATX- of ITX behuizing beschikt je over te weinig verticale ruimte om een traditionele luchtkoeler te plaatsen. In die gevallen moet je goed nadenken over wat voor CPU-koeler je kunt plaatsen. De meeste mensen kiezen in dit geval voor een watergekoelde AIO, maar daarvan kan de prijs redelijk hoog oplopen.

Noctua’s NH-L9i koeler is een zeer compacte luchtkoeler die je in een small form-factor PC kunt gebruiken. Ondanks zijn compacte vorm heeft hij een redelijk grote radiator en een kwaliteitsvolle Noctua ventilator. Deze combinatie is voldoende om een grote verscheidenheid aan Intel-chips te koelen, met uitzondering van high-end CPU’s. Met een aparte adapter kan hij zelfs AMD-chips op een AM4-socket ondersteunen.

Bij normaal gebruik blijft hij onder de 24 decibel wat zeer stil is. En met een meegeleverde adapter kun je de ventilator in een geluidsarme modus laten draaien. Hiermee zakt de ventilatorsnelheid om het geluid onder de 15 decibel te brengen, wat nauwelijks hoorbaar is.

Geschikt voor: Intel LGA 1200, 1151 en AMD A4 | Snelheid: 1500 RPM | Afmetingen: 95 x 95 x 37 mm

Corsair iCUE H170i

Wat we goed vonden:

 • Uitstekende koelprestaties
 • Geschikt voor high-end CPU’s
 • Mooie RGB LED’s

Wat we minder vonden:

 • Aan de dure kant
 • Enorm groot

De Corsair iCUE H170i Elite Capellix XT is een goede optie voor wie de beste koelprestaties zoekt. Dit is een koeler met drie 140mm ventilatoren, voor een totale lengte van 45,7 centimeter. Hiervoor heb je dus een grote behuizing nodig. Als je voldoende ruimte hebt om deze koeler te plaatsen kun je rekenen op een uitstekende koeling waarmee je voldoende ruimte hebt om je CPU te overklokken. Hij houdt zelfs de beste CPU’s van het moment koel, zoals onder andere de Ryzen 9 7950X en Core i9 13900K.

Omdat er in totaal drie ventilatoren zijn kunnen deze bij normaal gebruik zeer langzaam draaien. Dit resulteert in een zeer laag geluidsniveau, wat we persoonlijk wel aangenaam vinden. Voor wie een kleinere behuizing heeft bestaan er ook nog de H150i en de H100i. Als je echter de beste koelprestaties nodig hebt dan is de H170i misschien wel iets voor jou. Meer AIO koeler opties vind je in onze uitgebreide vergelijking van 2023.

Geschikt voor: Intel LGA 1700, 1200, 115X, 2066, AMD AM5 en AM4 | Snelheid: 500-1700 RPM | Afmetingen: 457 x 140 x 27 mm

Beste passieve luchtkoeler: Noctua NH-P1

Noctua NH-P1

Wat we goed vonden:

 • Maakt geen lawaai
 • Compatibel met bijna alle CPU’s
 • Geschikt voor gaming

Wat we minder vonden:

 • Aan de grote kant
 • Heeft een grote behuizing met voldoende ventilatoren nodig

De Noctua NH-P1 is een passieve luchtkoeler die geen ventilator nodig heeft om je CPU koel te houden. Ideaal voor mensen die gesteld zijn op een stille omgeving. Hij heeft een raster van horizontale uitsparingen wat helpt om de luchtstroom op natuurlijke wijze door de koeler te laten stromen. Op die manier kan hij de warmte afvoeren die door de heat pipes naar boven komt.

Hij is zelfs in staat om high-end CPU’s te koelen, op voorwaarde dat de behuizing over voldoende ventilatoren beschikt. Maar hij heeft wel een aantal nadelen. Ten eerste zal je met deze koeler niet het maximale uit je CPU kunnen halen. Bovendien maakt hij, door zijn afmetingen, het onmogelijk om de meeste grote triple-fan grafische kaarten te installeren.

Omdat je goed moet nadenken hoe je deze koeler gaat combineren met de andere onderdelen in je build, raden wij hem persoonlijk af voor mensen die aan hun eerste build beginnen. Voor mensen die al eerder een PC hebben gebouwd en stilte enorm op prijs stellen kan deze koeler een uitstekende keuze zijn.

Geschikt voor: Intel LGA 1200, 115x, 2011, 2066, AMD AM4, AM3 en AM2 | Snelheid: nvt | Afmetingen: 158 x 154 x 152 mm

luchtkoeler voor gaming processor CPU

De CPU koelers voor gaming vergeleken

Het kiezen van een goede CPU koeler kan een hele taak zijn, zeker als het je eerste keer is dat je een PC bouwt. Er zijn enkele dingen waar je op moet letten. Eerst beslis je het type koeler, nadien kijke je wat past in je behuizing en compatibel is met de andere onderdelen. Uitgebreide uitleg vind je in onze CPU koopgids. Hieronder zie je deze elementen toegepast en vergeleken op de uitgekozen producten.

Type CPU-koeler

Het type CPU-koeler dat je kiest, is afhankelijk van je specifieke behoeften en voorkeuren. Er zijn luchtkoelers, vloeistofkoelers en passieve koelers. Luchtkoelers zijn de meest voorkomende en betaalbare optie, terwijl vloeistofkoelers betere koelprestaties kunnen bieden, maar duurder en complexer zijn. Passieve koelers zijn volledig stil, maar hebben een goede behuizingsventilatie nodig.

 • Luchtkoelers: Noctua NH-D15, be quiet! Pure Rock 2, be quiet! Dark Rock Pro 4, Noctua NH-L9i en Noctua NH-P1
 • Waterkoelers: Corsair iCUE H170i Elite Capellix X
 • Passieve koelers: Noctua NH-P1 is een passieve koeler

Afmetingen

De grootte van de CPU-koeler is belangrijk omdat deze moet passen in je computerbehuizing en niet in de weg mag zitten van andere componenten, zoals RAM of grafische kaarten voor gaming.

 • Noctua NH-D15: 161 x 150 x 165 mm
 • be quiet! Pure Rock 2: 159 x 120 x 89 mm
 • be quiet! Dark Rock Pro 4: 163 x 136 x 146 mm
 • Noctua NH-L9i: 95 x 95 x 37 mm
 • Corsair iCUE H170i Elite Capellix X: 457 x 140 x 27 mm
 • Noctua NH-P1: 158 x 154 x 152 mm

Snelheid (RPM)

De snelheid van de ventilator, gemeten in omwentelingen per minuut (RPM), bepaalt hoeveel lucht de koeler kan verplaatsen. Een hogere RPM kan betere koelprestaties bieden, maar kan ook meer geluid produceren.

 • Noctua NH-D15: 300-1500 RPM
 • be quiet! Pure Rock 2: 1500 RPM
 • be quiet! Dark Rock Pro 4: 1500 RPM
 • Noctua NH-L9i: 1500 RPM
 • Corsair iCUE H170i Elite Capellix X: 500-1700 RPM
 • Noctua NH-P1: nvt (passieve koeler)

Prestaties

De prestaties van een CPU-koeler worden bepaald door hoe goed hij de CPU kan koelen. Alle koelers in deze lijst bieden uitstekende koelprestaties, maar sommige zijn beter geschikt voor high-end CPU’s dan andere.

 • High end: Noctua NH-D15, be quiet! Dark Rock Pro 4, Corsair iCUE H170i Elite Capellix X en Noctua NH-P1 zijn allemaal geschikt voor high-end CPU’s.
 • Simpele games: be quiet! Pure Rock 2 en Noctua NH-L9i zijn niet aanbevolen voor high-end CPU’s.

Compatibiliteit

De compatibiliteit van een CPU-koeler verwijst naar de CPU-sockets:

 • Noctua NH-D15: Intel LGA 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 2011, 2011-3, 2066, AMD AM4, AM3, AM2, FM2 en FM1
 • be quiet! Pure Rock 2: Intel LGA 1150, 1151, 1155, 1200, 2011, 2011-3, 2066, AMD AM4 en AM3
 • be quiet! Dark Rock Pro 4: Intel LGA 1200, 1151, 2066 en AMD AM4
 • Noctua NH-L9i: Intel LGA 1200, 1151 en AMD A4
 • Corsair iCUE H170i Elite Capellix X: Intel LGA 1700, 1200, 115X, 2066, AMD AM5 en AM4
 • Noctua NH-P1: Intel LGA 1200, 115x, 2011, 2066, AMD AM4, AM3 en AM2

Een handig overzicht

Alle informatie van het onderzoek en testen samengevat in één tabel.

CPU-koeler Type Afmetingen Snelheid (RPM) Compatibiliteit
Noctua NH-D15 Luchtkoeler 161 x 150 x 165 mm 300-1500 RPM Intel LGA 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 2011, 2011-3, 2066, AMD AM4, AM3, AM2, FM2, FM1
be quiet! Pure Rock 2 Luchtkoeler 159 x 120 x 89 mm 1500 RPM Intel LGA 1150, 1151, 1155, 1200, 2011, 2011-3, 2066, AMD AM4, AM3
be quiet! Dark Rock Pro 4 Luchtkoeler 163 x 136 x 146 mm 1500 RPM Intel LGA 1200, 1151, 2066, AMD AM4
Noctua NH-L9i Luchtkoeler 95 x 95 x 37 mm 1500 RPM Intel LGA 1200, 1151, AMD A4
Corsair iCUE H170i Elite Capellix X Vloeistofkoeler 457 x 140 x 27 mm 500-1700 RPM Intel LGA 1700, 1200, 115X, 2066, AMD AM5, AM4
Noctua NH-P1 Passieve koeler 158 x 154 x 152 mm nvt Intel LGA 1200, 115x, 2011, 2066, AMD AM4, AM3, AM2

Hoe we vergelijken

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende computer en PC merken. Kwaliteit is dalende, maar door het hoge aanbod gaat ook de prijs naar beneden. Op PCGamingGear willen we weten welke producten je kan vertrouwen, en waar je beter weg blijft.

Het begint allemaal met online en offline op zoek te gaan naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag. Eens we weten waar we op moeten letten en hoe we dit best beschrijven zoeken we naar producten en toestellen.

Voor dit artikel hebben we een selectie gemaakt van 18 verschillende CPU koelers om te zien welke als beste uit de test komt. Deze toestellen worden vergeleken op basis van kwaliteit, koelprestaties, afmetingen, type of soort en prijs. Aan het einde van onze vergelijkende test kwamen er 6 toestellen in onze selectie terecht.

You may also like