Home PC Onderdelen Een SSD harde schijf voor gaming

Een SSD harde schijf voor gaming

Een snelle vorm van opslagruimte in concurrentie met HDD

door Slim Abid
wat is ssd opslag voor gaming

Een SSD (Solid State Drive) is een relatief recente vorm van geheugenopslag. In tegenstelling tot een HDD (Hard Disk Drive), werkt een SSD met geheugenchips in plaats van bewegende onderdelen. Hierdoor is een SSD sneller, stiller en energiezuiniger dan een HDD. Omdat SSD’s niet mechanisch naar gegevens hoeven te zoeken, zorgen ze er onder andere voor dat een computer bijna onmiddellijk kan opstarten.

Hoe werkt een SSD

Een SSD schijf gebruikt NAND-flashgeheugen om data op te slaan. Dit type geheugen werkt anders dan het geheugen van een HDD. NAND-flashgeheugen heeft namelijk geen bewegende onderdelen. In plaats daarvan wordt data opgeslagen in cellen. Hierdoor is een SSD beter bestand tegen schokken en stoten, en zijn er geen vertragingen door mechanische bewegingen.

Waar gebruikt men SSD schijven

De dag van vandaag worden SSD’s gebruikt in laptops, desktopcomputers en servers. Ze zorgen voor snellere opstarttijden, kortere laadtijden en betere prestaties in vergelijking met traditionele HDD’s. Ook worden SSD’s ingezet als cache voor grotere HDD’s, waardoor de algehele systeemprestaties verbeteren.

Desktop gaming

In het verleden kampte games altijd met het probleem van lange laadtijden. Dat komt omdat AAA-games voortdurend bestanden zoals textures, maps en personages moeten laden en schrijven. Daarom gebruiken alle moderne gaming computers en consoles zoals de PS5 en de Xbox Series X gebruik van een SSD in plaats van een HDD.

Laptops

SSD’s hebben weinig stroom nodig, waardoor de batterij van laptops langer meegaat. SSD’s zijn ook schokbestendig, wat de kans op gegevensverlies vermindert in geval je een laptop laat vallen.

Bedrijven

Bedrijven die met grote hoeveelheden gegevens werken vertrouwen vaak op SSD’s. Omdat voor heel wat toepassingen de toegangstijd en de snelheid van bestandsoverdracht van cruciaal belang zijn. Servers zijn voorzien van SSD’s met snellere lees- en schrijftijden om hun client-pc’s goed te kunnen bedienen.

Soorten SSD’s

Er zijn twee verschillende soorten SSD’s, SATA en NVMe. SATA SSD’s zijn het meest voorkomend en werken met een SATA-aansluiting. NVMe SSD’s zijn de snelste variant en gebruiken een PCIe-aansluiting voor hogere snelheden. Soms wordt er ook eMMc gebruikt.

SATA SSD

Serial Advanced Technology Attachment (SATA) is een oudere SSD-interface die speciaal is ontworpen voor opslag, met snelheden tot 6 Gbps. SATA wordt langzaam uitgefaseerd ten gunste van NVMe, dat aanzienlijk sneller is. Maar oudere computers met een HDD hebben baat van een upgrade naar een SATA-gebaseerde SSD. Het voornaamste voordeel van een SATA SSD is dat het dezelfde 2,5 inch vormfactor heeft als heel wat HDD’s. Dit maakt het vervangen van de HDD zeer eenvoudig.

NVMe SSD

PCI Express (PCIe) wordt normaal gesproken gebruikt om grafische kaarten, netwerkkaarten of andere krachtige hardware aan te sluiten. Deze interface biedt u een hoge bandbreedte en een lage latentie.

Hierdoor is het een uitstekende optie wanneer er een supersnelle communicatie nodig is tussen een SSD en de CPU of het RAM-geheugen. SSD’s die gebruik maken van het PCIe-verbindingstype zijn gebaseerd op de NVMe-standaard (Nonvolatile Memory Express), die snelheden tot 32 Gbps kan halen.

Verschil met een HDD?

Het grootste verschil tussen een SSD en HDD is de manier waarop ze data opslaan en lezen. Een SSD gebruikt NAND-flashgeheugen waardoor het sneller is dan een HDD dat draaiende schijven gebruikt om gegevens op te zoeken. Omdat een SSD geen bewegende onderdelen heeft is het stiller, energiezuiniger en beter bestand tegen schokken. Bovendien heb je minder kans om je je gegevens te verliezen omdat een SSD een langere levensduur heeft dan een HDD.

Langere levensduur

De levensduur van een SSD hangt af van het gebruik en het type geheugenchips. Over het algemeen gaat een SSD langer mee dan een HDD. Het aantal schrijf- en wisbewerkingen dat een SSD kan uitvoeren, wordt uitgedrukt in TBW (Terabytes Written). De meeste SSD’s hebben een TBW van honderden terabytes, wat voldoende is voor vijf tot tien jaar intensief gebruik.

SSD’s kun je vandaag terugvinden in desktops, laptops en servers. Ze zijn een immense upgrade ten opzichte van de klassieke HDD’s. Er bestaan SATA SSD’s die dezelfde vormfactor hebben als een HDD. Maar NVMe SSD’s zijn sneller omdat ze direct zijn aangesloten op het moederbord via een PCIe poort.

De belangrijkste voordelen van een SSD:

  1. Snelheid: SSD’s bieden snellere lees- en schrijfsnelheden, waardoor je computer sneller opstart, programma’s sneller laden en bestanden sneller overgedragen worden.
  2. Energiezuinig: SSD’s verbruiken minder stroom dan HDD’s, waardoor je laptop langer meegaat op één batterijlading.
  3. Bestand tegen schokken: Omdat SSD’s geen bewegende delen hebben, is je laptop beter bestand tegen schokken en stoten. Een niet te  onderschatten voordeel, een HDD gaat zo snel kapot.
  4. Geluidsniveau: SSD’s zijn veel stiller dan HDD’s, omdat er geen bewegende delen zijn die geluid kunnen maken.
  5. Levensduur: SSD’s hebben een langere levensduur dan HDD’s omdat er geen bewegende onderdelen kunnen kapotgaan.

You may also like