Home PC Onderdelen De 6 beste AIO koelers

De 6 beste AIO koelers

Vergelijk waterkoelers voor gaming PC's en desktops

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
beste AIO koelers

De beste AIO koelers zorgen ervoor dat je CPU boost clocks langer kan aanhouden. Dit vertaalt zich in hogere frame rates in games en betere prestaties tijdens het werken. Als je CPU-koeler de warmte van je CPU niet voldoende kan afvoeren, zal je processor minder goed presteren vanwege thermal throttling.

Als ventilatorgeluid een probleem voor je is, wil je een AIO die een goede balans weet te vinden tussen geluid en koeling. Dit kan je met de meeste koelers bereiken door in de instellingen een profiel op te zetten. Een andere tip is om te kiezen voor een AIO met drie ventilatoren. Hoe meer ventilatoren hoe minder snel deze moet draaien om dezelfde luchtstroom te bereiken van een kleinere AIO. Omdat deze ventilatoren op een radiator zitten gemonteerd is het belangrijk dat je op voorhand nagaat of de AIO compatibel is met de behuizing die je wilt kopen. Zeker mensen die een kleine behuizing kopen voor een compacte build zijn beperkt in hun keuze op vlak van AIO’s.

Als geld geen rol speelt en een stille werking en lage temperaturen belangrijk voor je zijn, kun je een aangepaste koellus overwegen. Maar persoonlijk raden wij deze af, zeker aan beginnende bouwers, omdat deze veel moeilijker zijn om te installeren. Bovendien kunnen ze toekomstige upgrades van je build moeilijk maken.

 Onze selectie waterkoelers voor gaming PC’s

Kort samengevat

De Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB is de beste keuze voor wie op zoek is naar uitstekende koeling, een stille werking en een lange garantieperiode.

Met een beperkt budget is de DeepCool LE500 een goede optie. De Corsair iCUE H170i Elite Capellix XT biedt de beste koelprestaties en is geschikt voor high-end CPU’s, maar is aan de dure kant.

De Alphacool Eisbaer Pro Aurora 360 is ideaal voor wie een aangepaste koellus wil en is compatibel met verschillende sockets. De Asus TUF Gaming LC 240 ARGB biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding, stille werking en een lange garantieperiode. De NZXT Kraken M22 is een mooie optie voor compacte builds met goede koelprestaties en handige software.

Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB

Wat we goed vonden:

 • Uitstekende koeling
 • Stil
 • 6 jaar garantie

Wat we minder vonden:

 • Niet geschikt voor kleinere cases

De Liquid Freezer II 360 ARGB is de duurste en beste AIO koeler die Arctic maakt. Deze CPU koeler is beschikbaar in twee versies: een die wordt geleverd met hun ARGB-controller, en zonder (deze is iets goedkoper). Wil je graag ARGB-ondersteuning, zorg dan dat je het model kiest dat de ARGB-controller bevat.

Het installeren van de Liquid Freezer II 360 is vrij eenvoudig dankzij de duidelijke handleiding. Naast de CPU-blok en de 360 mm radiator met drie voorgeïnstalleerde 120mm P-series ventilatoren zitten er ook nog meerdere beugels in de doos voor verschillende sockets en koelpasta. Op de CPU-blok zit er een kleine ventilator wat helpt om hitte rond de CPU en het moederbord weg te drijven. De waterpomp past zijn snelheden automatisch aan. Dit vermindert het stroomverbruik en leidt tot lagere geluidsniveaus wanneer je niet aan het gamen bent.

Volgens ons is een van de grootste pluspunten van deze Arctic AIO de dikte van de radiator. Omdat deze radiator zo dik is kan hij enerzijds zijn totaal koeloppervlak vergroten, anderzijds kan er een grotere hoeveelheid vloeistof door het systeem gepompt worden. Hierdoor liggen de koelingprestaties een stuk hoger in vergelijking met andere AIO’s van dezelfde lengte. Maar dit betekent ook dat je een behuizing nodig hebt met voldoende ruimte.

Geschikt voor: Intel LGA 1700, 1200, 115X, 2011-3, 2066, AMD AM5, AM4 en AM3 | Snelheid: 200-1800 RPM | Afmetingen: 398 x 120 x 38 mm

Beste goedkope optie: DeepCool LE500

DeepCool LE500

Wat we goed vonden:

 • Goedkoop
 • Zeer goede koeling
 • Eenvoudige installatie
 • 5 jaar garantie

Wat we minder vonden:

 • Luid onder heavy load

De LE-serie van Deepcool bevat verschillende groottes, maar de 240mm variant is een uitstekende keuze voor budget georiënteerde build. Deze goedkope 240mm vloeistofkoeler beschikt over twee 120mm RGB LED-koelventilatoren met koelprestaties die in lijn liggen met veel duurdere modellen.

Het installeren van de DeepCool LE500 is toegankelijk en kunnen wij aanraden aan mensen die hun eerste build bouwen, mede dankzij de handige installatiegids. Naast de CPU-blok en de 240 mm radiator met twee voorgeïnstalleerde 120mm ventilatoren zit er ook nog een montagekit in voor zowel Intel als AMD sockets. De ventilatoren kunnen snelheden halen tussen 500-2250 RPM voor een maximale luchtstroom van bijna 86 CFM. Je hebt geen extra kabel nodig voor de RGB verlichting, beide ventilatoren sluiten gewoon aan op het moederbord via een 3-pins PWM-connector.

De PWM waterpomp past zijn snelheden automatisch aan. Dit vermindert het stroomverbruik en leidt tot lagere geluidsniveaus wanneer je niet aan het gamen bent. Als je doel is om de prijs van je build laag te houden, dan is de LE500 een goede keuze. Ondanks dat deze CPU-koeler minder kost dan de concurrentie, levert hij gelijkaardige koelprestaties.

Geschikt voor: Intel LGA 1700, 1200, 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011, 2066, AMD AM5, AM4, AM3 en AM2 | Snelheid: 500-2250 RPM | Afmetingen: 282 x 120 x 27 mm

Beste 420 mm AIO koeler: Corsair iCUE H170i Elite Capellix XT

Corsair iCUE H170i Elite LCD XT

Wat we goed vonden:

 • Uitstekende koelprestaties
 • Geschikt voor high-end CPU’s
 • Mooie RGB LED’s

Wat we minder vonden:

 • Aan de dure kant
 • Niet geschikt voor de meeste behuizingen

De Corsair iCUE H170i Elite Capellix XT is een goede optie voor wie de beste koelprestaties zoekt. Dit is een koeler met drie 140mm ventilatoren, voor een totale lengte van 45,7 centimeter. Hiervoor heb je dus een grote behuizing nodig. Als je voldoende ruimte hebt om deze koeler te plaatsen kun je rekenen op een uitstekende koeling waarmee je voldoende ruimte hebt om je CPU te overklokken. Hij houdt zelfs de beste CPU’s van het moment koel, zoals onder andere de Ryzen 9 7950X en Core i9 13900K.

Omdat er in totaal drie ventilatoren zijn kunnen deze bij normaal gebruik zeer langzaam draaien. Dit resulteert in een zeer laag geluidsniveau, wat we persoonlijk wel aangenaam vinden. Voor wie een kleinere behuizing heeft bestaan er ook nog de H150i en de H100i. Als je echter de beste koelprestaties nodig hebt dan is de H170i misschien wel iets voor jou. Je kan deze AIO kopen met of zonder een 2,1 inch IPS display. Wij raden het model aan zonder display omdat je hiervoor bij bijna 100 euro extra betaald. Dit budget kan je beter gebruiken voor een betere CPU of GPU.

Geschikt voor: Intel LGA 1700, 1200, 115X, 2066, AMD AM5 en AM4 | Snelheid: 500-1700 RPM | Afmetingen: 457 x 140 x 27 mm

Alphacool 11730 Eisbaer Aurora

Wat we goed vonden:

 • Uitstekende koeling
 • G1/4 compatibel
 • Eenvoudig om uit te breiden

Wat we minder vonden:

 • Luid

De Alphacool Eisbaer Pro Aurora 360 is voorzien van een krachtige pomp en een ingebouwd reservoir. Een groot pluspunt van deze AIO is dat je deze out of the box kan installeren in je build maar je hebt ook de optie om voor een aangepaste koellus te gaan. Een groot pluspunt volgens mij is dat je het reservoir kunt openen en bijvullen. Hierdoor kan je de koeler langer gebruiken in vergelijking met closed loop alternatieven.

Hij is compatibel met de meeste sockets van Intel en AMD. Bovendien is de CPU-blok groot genoeg om bijvoorbeeld een AMD Threadripper volledig te bedekken. Ideaal voor professionele gebruikers die een AMD Threadripper, Intel HEDT of zware gaming desktop willen bouwen. Er is RGB-verlichting voorzien, maar door het gebrek aan software kun je deze niet zo flexibel instellen in vergelijking met andere AIO’s van Cooler Master of NXZT.

Geschikt voor: Intel LGA 2011, 2011-v3, 2066, 3647 en AMD AM4, TR4, sTRX4, SP3 en sWRX8 | Snelheid: 500-2000 RPM | Afmetingen: 400 x 124 x 30 mm

Asus TUF Gaming LC 240 RGB

Wat we goed vonden:

 • Goede prijs-kwaliteit
 • Stil onder heavy loads
 • 6 jaar garantie

Wat we minder vonden:

 • Prijs

De Asus TUF Gaming LC 240 ARGB springt eruit met zijn stoer en opvallend design. De dubbele 120

mm ventilatoren zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar bieden ook uitstekende koelprestaties en zorgen voor een stille werking, zelfs onder heavy loads. De luchtstroom die door de dubbele ventilatoren wordt gegenereerd, is uitstekend, wat resulteert in snelle warmteafvoer en efficiënte koeling.

De installatie van de Asus TUF Gaming LC 240 ARGB was verrassend eenvoudig. Het meegeleverde bevestigingssysteem is compatibel met de meeste moderne CPU-sockets, wat de installatie vergemakkelijkt. Bovendien bevat de handleiding gedetailleerde instructies die zelfs beginners kunnen volgen. De RGB verlichting kan je gemakkelijk instellen dankzij de gebruiksvriendelijke software.

Het viel ons op dat de bouwkwaliteit van de LC 240 ARGB uitstekend is. Hij voelt stevig en duurzaam aan, wij ook verwachten van Asus. Zowel de radiator als de slangen zijn van hoge kwaliteit, wat zorgt voor een lange levensduur. Daarom is het niet verrassend om te zien dat er maar liefst zes jaar garantie op gegeven wordt.

Geschikt voor: Intel LGA 1200, 1150, 1151, 1152, 1156, 1366, AMD AM4 en AM3 | Snelheid: 800-2000 RPM | Afmetingen: 272 x 121 x 27 mm

Beste 120 mm: NZXT Kraken M22

NZXT Kraken M22

Wat we goed vonden:

 • Mooi design
 • Goede koeling voor compacte builds
 • Handige software
 • 6 jaar garantie

Wat we minder vonden:

 • Duur

De NZXT Kraken is een interessante optie voor een compacte build. De enkele 120 mm NZXT Aer P120 ventilator is vakkundig ontworpen en zorgt voor een goede koeling. Hij is voorzien van NZXT’s kenmerkende ring-LED-verlichting, die zorgt voor een aantrekkelijk lichteffect. De ventilator zelf heeft geen RGB-opties.

Het installatieproces van de NZXT Kraken M22 is eenvoudig en duidelijk, met inbegrip van een handleiding die gemakkelijk te volgen is, zelfs voor beginners. De koeler is compatibel met een groot aantal CPU-sockets. Het koelblok aan de onderkant van de Kraken M22 bestaat uit koper en is al voorzien van koelpasta, deze hoef je dus zelf niet meer aan te brengen.

Dat vinden we tof om te zien want dat vergemakkelijkt het installatieproces voor beginnende bouwers. Hij wordt geleverd met verwisselbare montageplaten en ondersteunt de meeste huidige Intel en AMD sockets, behalve AMD’s krachtige Threadripper platform.

De NZXT CAM software biedt een gebruiksvriendelijke interface om een aantal zaken te regelen. Een minpuntje vinden wij dat je pompsnelheid niet kunt regelen. Een ander minpuntje is dat deze software gegevens van jouw computer naar hun servers stuurt.

Geschikt voor: Intel LGA 2011, 2066, 1366, 115x, AMD AM4, AM3 en AM2 | Snelheid: 500-2000 RPM | Afmetingen: 156 x 121 x 28 mm

goedkope AIO koelers

De verschillende modellen vergeleken

Er bestaan verschillende soorten koelers voor CPU. Daarnaast zijn er per type koeler enkele factoren waar je op moet letten, die je kan vergelijken bij een aankoop. Je kan hier meer over lezen in onze uitgebreide koeler koopgids. Hieronder vind je de bovenstaande modellen terug, vergeleken op deze elementen.

Kwaliteit

Kwaliteit is een fundamentele eigenschap om te overwegen bij het kiezen van een vloeistofkoeler. Een kwaliteitsproduct heeft een langere levensduur, betere prestaties en zorgt voor minder technische problemen.

 • De Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB en de Asus TUF Gaming LC 240 ARGB onderscheiden zich door hun uitstekende bouwkwaliteit en garanderen elk een garantie van 6 jaar.
 • De DeepCool LE500 en de Corsair iCUE H170i Elite Capellix XT bieden ook een goede kwaliteit tegen een lagere prijs, met een garantie van 5 jaar.
 • De Alphacool Eisbaer Pro Aurora 360 is een hoogwaardige vloeistofkoeler die de mogelijkheid biedt om de koelcyclus aan te passen.
 • De NZXT Kraken M22, hoewel duurder, biedt een goede kwaliteit met een garantie van 6 jaar.

Compatibiliteit

Compatibiliteit is essentieel bij het kiezen van een vloeistofkoeler om ervoor te zorgen dat hij past bij uw CPU-socket en behuizing.

 • De Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB en de Corsair iCUE H170i Elite Capellix XT bieden de breedste compatibiliteit met de meeste Intel en AMD sockets.
 • De Asus TUF Gaming LC 240 ARGB en de NZXT Kraken M22 hebben beperktere compatibiliteit, maar ondersteunen nog steeds de meeste moderne sockets.
 • De Alphacool Eisbaer Pro Aurora 360 is vooral interessant voor high-end gebruikers met een AMD Threadripper of Intel HEDT.

Snelheid

De snelheid van de ventilatoren bepaalt de koelprestaties van de koeler. Een hogere snelheid leidt meestal tot betere koeling, maar kan ook meer lawaai veroorzaken.

 • De DeepCool LE500 biedt de hoogste ventilatorsnelheid, tussen 500-2250 RPM, wat kan resulteren in uitstekende koelprestaties maar ook in meer lawaai.
 • De Corsair iCUE H170i Elite Capellix XT en de Alphacool Eisbaer Pro Aurora 360 hebben elk een snelheid van 500-1700 RPM, wat een evenwichtige mix van koeling en stilte biedt.
 • De Asus TUF Gaming LC 240 ARGB en de NZXT Kraken M22 bieden een snelheid van 800-2000 RPM en 500-2000 RPM respectievelijk, wat zorgt voor goede koelprestaties.

Afmetingen / Maat

De grootte van de vloeistofkoeler is belangrijk om te controleren of hij in uw behuizing past. Grotere koelers hebben meestal betere koelprestaties, maar kunnen niet in kleinere behuizingen passen.

 • De Corsair iCUE H170i Elite Capellix XT is de grootste met 457 x 140 x 27 mm, wat zorgt voor uitstekende koelprestaties maar ook een grotere behuizing vereist.
 • De DeepCool LE500 en de Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB hebben vergelijkbare afmetingen, met respectievelijk 282 x 120 x 27 mm en 398 x 120 x 38 mm.
 • De Asus TUF Gaming LC 240 ARGB en de NZXT Kraken M22 zijn compacter met respectievelijk 272 x 121 x 27 mm en 156 x 121 x 28 mm, waardoor ze in de meeste standaardbehuizingen passen.
 • De Alphacool Eisbaer Pro Aurora 360, met een grootte van 400 x 124 x 30 mm, biedt een goede balans tussen grootte en prestaties.

Prijs

Prijs is een belangrijk aspect bij het kiezen van een vloeistofkoeler. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen kosten en prestaties.

 • De DeepCool LE500 en de Asus TUF Gaming LC 240 ARGB bieden goede prestaties tegen een lagere prijs, waardoor ze een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden.
 • De Corsair iCUE H170i Elite Capellix XT en de NZXT Kraken M22 zijn aan de duurdere kant, maar bieden uitstekende prestaties en functies.
 • De Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB en de Alphacool Eisbaer Pro Aurora 360 zijn duurder, maar bieden uitstekende bouwkwaliteit en prestaties.

Extra functies

Sommige vloeistofkoelers bieden extra functies zoals RGB-verlichting, softwarebeheer en aanpasbare koelprofielen.

 • De Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB en de Asus TUF Gaming LC 240 ARGB bieden ARGB-verlichting voor esthetische aanpassingen.
 • De Corsair iCUE H170i Elite Capellix XT wordt geleverd met de iCUE-software voor verlichting en prestatiebeheer.
 • De NZXT Kraken M22 biedt uitgebreide softwarebeheerfuncties, waaronder aanpasbare koelprofielen.
 • De Alphacool Eisbaer Pro Aurora 360 onderscheidt zich met een uitbreidbaar koelsysteem, waardoor het mogelijk is om andere componenten, zoals high-end grafische kaarten voor gaming, aan de koelcyclus toe te voegen.

Hoe we vergelijken

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende computer en PC merken. Kwaliteit is dalende, maar door het hoge aanbod gaat ook de prijs naar beneden. Op PCGamingGear willen we weten welke producten je kan vertrouwen, en waar je beter weg blijft.

Het begint allemaal met online en offline op zoek te gaan naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag. Eens we weten waar we op moeten letten en hoe we dit best beschrijven zoeken we naar producten en toestellen.

Voor dit artikel hebben we een selectie gemaakt van 12 verschillende AIO waterkoelers om te zien welke als beste uit de test komt. Deze toestellen worden vergeleken op basis van kwaliteit, koelprestaties, afmetingen, compatibiliteit en prijs. Aan het einde van onze vergelijkende test kwamen er 6 modellen in onze selectie terecht.

You may also like