Home Gaming setupAccessoires De 5 beste capture cards

De 5 beste capture cards

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
beste capture card voor online streaming

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste capture card van 2023. Ouders die zeiden dat gaming geen beroep is mogen nu terugkomen op hun woorden. Gaming is namelijk populairder dan ooit, en tegenwoordig kijken we vaak naar streamers en professionele gamers. Met een captur card kan je je scherm streamen en al je games makkelijk opnemen.

Een goede streaming kaart is de sleutel om jouw game met kwaliteit te streamen op Youtube of Twitch. Want voor een vlekkeloos verlopende stream met de nodige beeldkwaliteit heb je namelijk minstens een video resolutie nodig van 720-1080p. 4K is daarbij natuurlijk nog leuker, maar ook duurder en als je net begint misschien ook niet nodig.

Om de benodigde beeldkwaliteit zondere enige vertraging te streamen of op te nemen is een degelijke video streaming kaart nodig. Hier vind je een top 5 van de de beste capture cards van dit moment.

Kort samengevat

Ben je op zoek naar een game capture card die geschikt is voor PC, PS5 en Xbox, dan is de Elgato Game Capture HD60 X de beste keuze. Het is ook onze favoriet op basis van de goede prijs / kwaliteit verhouding.

Wil je console games streamen met 4K-kwaliteit op je kanaal, dan is de Elgato Game Capture 4K60 Pro MK.2 de beste keuze. Voor streamers die willen uitzenden in 1080p resolutie in 60 fps, is de Razer Ripsaw HD Game Capture Card ideaal.

Als je op zoek bent naar een game capture card die geschikt is voor Windows en Mac OS en die het mogelijk maakt om op te nemen in 4K kwaliteit met een maximale fps van 30, dan is de Elgato Cam Link 4K de beste keuze. Tot slot is de Hauppauge HD PVR 60 de beste keuze voor diegenen die een beeldkwaliteit willen en een ingebouwde livestreaming functie.

Je scherm en gaming beelden opnemen

Capture cards biedt daadwerkelijk diensten voor het vastleggen van videosignalen van externe apparaten via een HDMI-aansluiting. De beste capture cards kunnen live streamen en liefst ook meteen in 4K. Voorlopig zijn deze modellen nog iets te duur voor de hobby gamers of streamers. Alle kaarten in deze lijst beste capture cards kunnen minstens in 1080p full HD streamen. De beste capture card op basis van prestaties wordt best ingebouwd en rechtstreeks op het moederbord bevestigd. Uiteraard is dit anders voor PlayStation of Xbox.

Het helpt gebruikers om hun gameconsoles zoals PlayStation of Xbox enz. vast te leggen. Een capture card gedraagt zich als een input data receiver. Wanneer de gebruiker werkt op twee PC’s waar een wordt gebruikt om spelletjes te spelen en een andere om te streamen, dan is de capture card aangesloten op een stream PC.

GPU van gaming PC zal continu gegevens overbrengen naar deze capture card. Dit signaal wordt vastgelegd, opgenomen en gecodeerd volgens de behoefte, eindelijk kan het worden geüpload naar sites zoals Twitch. Weinig capture cards zijn ontworpen met een ingebouwde encoder zodat ze dezelfde functie uitvoeren als een CPU op het moment van streaming.

 Onze selectie

Elgato Game Capture HD60 X

Wat we goed vonden:

 • Geschikt voor PC, PS5 en Xbox.
 • Beeldkwaliteit tot 2160p.

Wat we minder vonden:

 • H.264 wordt helaas niet ondersteunt

Met de Elgato Game Capture HD60 X kun je je favoriete games streamen in een maximale resolutie van 4K. Deze game capture is speciaal geoptimaliseerd voor de PlayStation 5 en de Xbox Series X/S. Het werkt echter ook perfect op je game pc. Je hebt vrijwel geen vertraging wanneer je live aan het uitzenden bent. Dit komt door de aanwezigheid van een USB 3.0 aansluiting, die ontbreekt bij zijn voorganger. Je kunt live streamen op platforms zoals YouTube en Twitch.

De Elgato Game Capture HD60 X biedt ook de mogelijkheid om direct vanaf de capture card te streamen met de ingebouwde live-streamingfunctie. Met deze feature kun je zonder tussenkomst van een pc of laptop, direct streamen naar Twitch of YouTube. Dit is vooral handig voor gamers die graag willen streamen zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties van hun computer.

Pro capture card:  Elgato Game Capture 4K60 Pro MK.2

Elgato Gaming Game Capture

Wat we goed vonden:

 • Niet alleen geschikt voor de PC maar ook voor de Xbox One en PS4.
 • 4K beeldkwaliteit met een maximaal FPS van 60.

Wat we minder vonden:

 • Dit product moet worden aangesloten op je moederbord.

Wil je jouw livestreams en video’s van games naar een hoger niveau tillen? Dan is de Elgato Game Capture 4K60 Pro MK.2 een uitstekende keuze voor jou. Door de 4K60 Pro MK.2 aan te sluiten op de PCIe x4 slot van je moederbord, kan deze snel en efficiënt beelden op hoge snelheid naar je harde schijf schrijven. Dit resulteert in een soepele en haarscherpe weergave van jouw beeldmateriaal met een maximale resolutie van 4K bij 60 frames per seconde.

Maar dat is nog niet alles. Met deze capture card kun je ook jouw console games streamen met 4K-kwaliteit op je kanaal. Dit kan eenvoudig worden gedaan door je PS4 of Xbox One aan te sluiten op de HDMI-poort van de 4K60 Pro MK.2. Hierdoor kun je jouw publiek laten genieten van jouw console games in de hoogste kwaliteit.

Gaming capture card: Razer Ripsaw HD

Razer Ripsaw HD

Wat we goed vonden:

 • USB aansluiting zorgt voor stroom waardoor een AC-adapter niet nodig is.
 • Uitstekende beeldkwaliteit.

Wat we minder vonden:

 • Maximaal 60 fps.

We gaan door met de Razer Ripsaw HD Game Capture Card. Hiermee kun je jouw gameplay in Full HD opnemen. Deze compacte externe opnamekaart is ideaal voor streamers die willen uitzenden in 1080p resolutie.

De opnames hebben een hoge kwaliteit met 60 frames per seconde, waardoor je soepel gameplay kunt streamen op platforms zoals YouTube, Twitch en Mixer. Je hebt ook de mogelijkheid om jouw stream aan te passen met de meegeleverde Razer Synapse-software.

Dankzij de 4K doorvoer kun je jouw fans vermaken met de nieuwste games in de hoogste kwaliteit. De Ripsaw HD Game Capture Card heeft een ingebouwde audio mixer die het geluid synchroniseert met de gameplay, waardoor er geen vertraging is tussen het beeld en het geluid. Hierdoor ben je als pc streamer klaar voor de volgende stap met jouw kanaal.

4K capture card: Elgato Cam Link 4K

Elgato Cam Link 4K

Wat we goed vonden:

 • Mogelijkheid tot 4K beeldkwaliteit.
 • Compatibel met Windows en Mac OS.

Wat we minder vonden:

 • Werkt alleen op PC’s.
 • Consoles is niet mogelijk.

Het laatste product dat we met je willen gaan bespreken is de Elgato Cam Link 4K. We gaan maar direct beginnen met het eerste pluspunt en dat is dat een aparte webcam niet nodig is. Je kunt gewoon gebruik maken van je huidige camera. Neem de meest toffe video’s op tijdens het spelen van je favoriete game en de Elgato Cam Link zorgt er vervolgens voor dat kijkers een uitstekend beeld zullen hebben.

Er kan worden opgenomen in 4K kwaliteit met een maximale fps van 30. Liever beelden schieten met 60 fps? Dan heb je nog steeds prachtige beelden met 1080p.

De beelden kunnen worden opgeslagen op een geheugenkaart, maar wanneer deze vol zit kan er gebruik worden gemaakt van je harde schijf. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat de kijkers de meest actievolle momenten zullen missen.

Goedkope capture card: Hauppauge HD PVR 60

Hauppauge HD PVR

Wat we goed vonden:

 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Live stream is mogelijk

Wat we minder vonden:

 • Werkt niet goed met oude consoles.

Met de Hauppauge HD PVR 60 kun je moeiteloos al jouw gameplay beelden opnemen, editen en delen met al je volgers. Deze capture card is ontworpen om beelden van hoge kwaliteit vast te leggen met een vloeiende framerate van 60 frames per seconde, zodat jouw gameplay er net zo soepel uitziet als wanneer je het speelt.

De Hauppauge HD PVR 60 beschikt over een HDMI-passthrough, waardoor je jouw console kunt aansluiten op de capture card via HDMI en vervolgens met een tweede HDMI de Hauppauge op je tv aansluit.

Hierdoor kun je jouw gameplay blijven spelen op de tv zonder vertraging, terwijl de capture card de beelden via USB 2.0 naar je pc stuurt. Verder heeft de Hauppauge HD PVR 60 ook een ingebouwde livestreaming functie.

Beste draadloze headset voor gaming

Waar op moet ik letten

Bij het kopen van een capture card voor gaming is het belangrijk om op verschillende zaken te letten. Hier vind je een overzicht, in onze koopgids gaan we hier dieper op in.

Zo moet je rekening houden met het type en de aansluiting van de capture card op jouw computerplatform, bijvoorbeeld externe of interne kaarten en de ondersteuning voor consoles. Ook is het van belang om de prestaties van je computer in acht te nemen, zoals de kracht van je processor en videokaart, om vertragingen tijdens het streamen te voorkomen.

Daarnaast heeft de kwaliteit van de capture card invloed op de opnamekwaliteit, waarbij de duurdere kaarten vaak betere prestaties leveren. Het is ook goed om te letten op de meegeleverde software en de compatibiliteit met jouw computer.

Door rekening te houden met deze aspecten kun je de beste capture card voor jouw gaming behoeften vinden.

Streamen zonder een capture card

Wat zou er gebeuren als je zonder streaming card gaat streamen? Want natuurlijk kan dat: op zeer eenvoudige wijze kun je een stream draaien met een live opname op een van de social media kanalen. Doe je dit, dan heb je dikke kans dat je niet op HD kwaliteit kunt uitzenden.

Met een streaming kaart is dit probleem verholpen. Zaken als een goede webcam of microfoon kunnen aangesloten worden. De streaming van deze zaken verloopt moeiteloos in combinatie met de de beelden van je game.

De streaming card kan extern worden aangesloten, deze werkt meestal via een HDMI kabel. Deze capture card is ook voor het gebruik met alleen consoles. Je hebt ook streaming card die je bij je pc kunt inplaatsen en dan een PCIe slot gebruikt van het moederbord. Daarnaast zijn er HDMI aansluitingen om camera’s en dergelijke te verbinden.

Hoe we vergelijken

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende computer en PC merken. Kwaliteit is dalende, maar door het hoge aanbod gaat ook de prijs naar beneden. Op PCGamingGear willen we weten welke producten je kan vertrouwen, en waar je beter weg blijft.

Het begint allemaal met online en offline op zoek te gaan naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag. Eens we weten waar we op moeten letten en hoe we dit best beschrijven zoeken we naar producten en toestellen.

Voor dit artikel hebben we een selectie gemaakt van 8 verschillende capture cards voor PC gaming om te zien welke als beste uit de test komt. Deze toestellen worden vergeleken op basis van kwaliteit, prestaties, verbinding, gebruik en prijs. Aan het einde van onze vergelijkende test kwamen er 5 toestellen in onze selectie terecht.

You may also like