Home VR & AR Screen door effect in VR uitgelegd

Screen door effect in VR uitgelegd

Wat is het, en wanneer is het belangrijk?

door Slim Abid
het screen door effect in Virtual REality

Het screen door effect is het verschijnen van dunne, donkere lijnen of een rasterpatroon veroorzaakt door de openingen tussen de pixels op een display. Het effect is vergelijkbaar met het kijken door een vliegengordijn en komt vaak voor bij oudere displays met lage resolutie en VR-headsets.

Pixelopeningen en subpixel-indeling veroorzaken screen door effect

De openingen tussen de pixels op een display veroorzaken het screen door effect. De subpixel-indeling kan ook bijdragen aan het screen door effect. Bijvoorbeeld, Samsung’s PenTile-displays hebben subpixels van ongelijke grootte en verschillende indelingen, waardoor sommige mensen het screen door effect waarnemen. In VR- en AR-headsets wordt een normaal LCD-scherm vergroot, waardoor het screen door effect duidelijker wordt.

Screen door in VR brillen

Het screen door effect in VR/AR-headsets kan worden verminderd door te kiezen voor een headset met een hoge resolutie. VR-brillen zoals de HTC Vive Pro 2 en de Valve Index hebben een uitstekende beeldkwaliteit waardoor je dit effect minder snel waarneemt.

Maar je kan het effect ook verminderen door de pasvorm van je headset aan te passen. Als de lenzen niet op dezelfde lijn als je ogen staan, kan dit leiden tot afwijkingen en het screen door effect versterken.

Door je ogen op een ideale afstand en positie van de lens te zetten kun je ook het screen door effect verminderen. Een bijkomende tip, door je te focussen op de inhoud van de game in plaats van op het display zelf zal het effect minder waarneembaar worden.

Technologieën om SDE te verminderen

Fabrikanten ontwikkelen nieuwe displaytechnologieën die verschillende soorten subpixel-indelingen gebruiken om de zichtbaarheid van het screen door effect te verminderen. Sommige displays gebruiken bijvoorbeeld een RGB-streepsubpixelindeling in plaats van de PenTile-matrix die in veel huidige displays wordt gebruikt.

Daarnaast kunnen de dikte van de lenzen in VR-displays en de kwaliteit van de lenzen invloed hebben op de zichtbaarheid van het screen door effect. Dikkere lenzen kunnen de vergroting van het beeld verminderen, waardoor de openingen tussen pixels minder opvallend zijn. Hoogwaardige lenzen kunnen helpen het screen door effect te verminderen en de algehele beeldkwaliteit te verbeteren.

Verhoogde resolutie

Alternatief kunnen ze ook het screen door effect verminderen door de resolutie van het VR-display te verhogen. Een hogere resolutie betekent meer pixels per inch, waardoor de individuele pixels minder opvallend worden en de openingen tussen hen verminderen. VR-headsets met hogere resoluties en pixeldichtheden hebben minder zichtbare pixels, wat het screen door effect minder opvallend maakt.

Anti-aliasing

Anti-aliasing is een techniek die wordt gebruikt om gekartelde randen te verzachten en visuele artefacten zoals het screen door effect te verminderen. Deze techniek werkt door de kleuren van aangrenzende pixels te mengen om een natuurlijker beeld te creëren.

Sommige fabrikanten, zoals Samsung, hebben ook innovatieve oplossingen geïntroduceerd, zoals het gebruik van een raster dat het licht van elke pixel verspreidt en het beeld naar gebieden rond elke pixel kopieert. Dit maakt de ruimtes tussen pixels bijna onmogelijk te zien.

Screen door effect en de toekomst van VR

Hoewel het screen door effect een uitdaging blijft in de huidige generatie VR-headsets, zijn er veelbelovende ontwikkelingen op komst. Toekomstige VR-headsets zullen naar verwachting hogere resolutiepanelen hebben, waardoor het screen door effect aanzienlijk zal verminderen. Bovendien zullen verbeteringen in de technologie van de lenzen en de subpixel-indeling bijdragen aan een betere visuele ervaring.

Ook niet onbelangrijk; de perceptie van het screen door effect sterk kan variëren tussen verschillende mensen. Sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor dit effect dan anderen. Hou daar zeker rekening mee wanneer je een VR-bril wil aankopen. Probeer er zoveel mogelijk uit om te weten welk model jou het minste stoort.

You may also like