Home VR & AR De 7 beste VR brillen

De 7 beste VR brillen

Een vergelijking van de nieuwste Virtual Reality brillen, standalone of tethered met kabel en PC

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
beste-vr-brillen 2023

De beste VR-brillen zijn comfortabel om te dragen, hebben scherpe visuals en hebben toegang tot een ruime keuze aan games. Wij hebben onderzoek gedaan naar VR-headsets van Valve, Meta, Pico, HTC, Sony en HP. Hierbij hebben we onder andere rekening gehouden met prestaties, gebruiksgemak en batterijleven.

Hou ook rekening met welke VR-games die je wilt spelen. Half-Life: Alyx laat zien waartoe VR in staat is, maar je hebt er een zeer krachtige PC voor nodig. Wil je in beweging blijven dan is Beat Saber op een standalone headset een echte aanrader.

 Onze selectie VR Brillen

Kort samengevat

De Meta Quest 2 (standalone) is de beste prijs-kwaliteit optie, terwijl Valve Index (met PC desktop) de meest intense gaming ervaring biedt. HTC Vive Pro 2 biedt de beste resolutie, Pico 4 biedt scherpe visuals voor een lage prijs.

PS VR2 biedt een uitstekende visuele ervaring met eye-tracking. Meta Quest Pro is duur maar biedt high-end functies, en de HP Reverb G2 biedt een verbeterde visuele ervaring met eye-tracking.

Elke headset is anders. Ze maken gebruik van andere technologieën. Sommig hebben een desktop nodig, anderen hebben zelf (minder) denkvermogen. Elk model heeft unieke voordelen en nadelen, waardoor de keuze afhangt van individuele voorkeuren en behoeften.

Meta Quest 2

Wat we goed vonden:

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Keuze tussen standalone en tethered
 • Uitstekende graphics

Wat we minder vonden:

 • Meta Quest 3 komt binnenkort uit
 • Kwaliteit van de strap

De Meta Quest 2 is, ondanks een recente prijsverhoging, de beste prijs-kwaliteit VR-headset op de markt. Door de combinatie van een scherpe resolutie (1832 x 1920 per oog) en een refresh rate tot 120 Hz beschikt hij over een uitstekende beeldkwaliteit. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Qualcomm Snapdragon XR2 System-on-Chip. Deze chip is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de Snapdragon 835 die in het oudere Quest model gebruikt wordt. Bovendien is de Meta Quest 2 uitgerust met 6GB RAM in plaats van de 4GB van het originele model.

De Meta Quest 2 transformeert van een standalone VR-headset naar een tethered headset met Oculus Link. Hierdoor krijg je toegang tot een ruime bibliotheek van uitstekende PC-games. Je hebt twee opslagopties bij deze headset: 256GB en 128GB. Het instapmodel had oorspronkelijk 64GB, maar dat is vervangen door de 128GB variant.

Hoewel de standalone-ervaring beperkt is door de minder krachtige componenten, heeft hij nog steeds ongeveer twee uur batterijduur tijdens het gamen. Het is ook het vermelden waard dat de Meta Quest 2 niet langer een Facebook-login vereist, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van de oorspronkelijke vereisten.

Resolutie: 3664 x 1920 | Refresh Rate: 120Hz | FOV: 100 degrees | Poorten: USB-C en 3.5mm

Beste tethered: Valve Index

VR-kit van Valve Index

Wat we goed vonden:

 • Meest immersieve VR-ervaring
 • Uitstekende controllers
 • Toegang tot een ruime game library

Wat we minder vonden:

Wil je de beste VR ervaring, dan kies je voor de Valve Index. Door de combinatie van een brede Field of View (130°), scherpe resolutie en hoge refresh rate van 120 Hz beschik je over de beste graphics op de markt. En dankzij de RGB LCD-schermen en subpixel indeling levert hij een helder en contrastrijk beeld. En je kan het onderste uit de kan halen door in experimentele modus de refresh rate naar 144 Hz te verhogen.

Het viel ons op dat de Valve Index wat zwaarder is dan andere VR-brillen, maar hij was wel comfortabel om te dragen. Dit komt door het doordachte ontwerp van de hoofdband en het gebruik van hoogwaardige materialen. De ingebouwde luidsprekers zweven vlak naast je oren, waardoor je geniet van uitstekend driedimensionaal surround-geluid zonder je volledig af te sluiten van externe geluiden.

Een andere opmerkelijke functie van de Index zijn de controllers. Deze hebben zowel standaard bewegingstracking als hand- en vingertracking. Hierdoor kun je op een verschillende manieren navigeren in de virtuele omgeving. Hoewel het nog niet veel gebruikt wordt in games, biedt de vingertracking-functie potentieel voor meer immersie in toekomstige games en applicaties.

De Index is een tethered VR-bril en maakt gebruik van twee basisstations om de kamer te mappen. Het opzetten van deze basisstations neemt meer tijd in beslag in vergelijking met headsets die voorzien zijn van inside-out-tracking. Maar eens alles is opgezet heb je wel toegang tot een uitgebreide bibliotheek aan VR-games via SteamVR en de meest immersieve VR-ervaring.

Resolutie: 2880 x 1600 | Refresh Rate: 120-144 Hz | FOV: 130 degrees | Poorten: DisplayPort, USB 3.0 en USB 2.0

Beste resolutie: HTC Vive Pro 2

HTC Vive Pro 2 Full Kit

Wat we goed vonden:

 • Haarscherpe resolutie
 • Zeer goede controllers
 • HTC Vive Wireless Adapter

Wat we minder vonden:

 • Duurder
 • Geen inside-out tracking
 • Kan warm en wat zwaar worden na langdurig gebruik

De HTC Vive Pro 2 biedt een verbluffende native resolutie van 2448 x 2448 pixels per oog. In combinatie met een verversingssnelheid van 120Hz en een gezichtsveld van 120 graden levert het één van de beste kijkervaringen op die we tot nu toe hebben gezien. Door de hoge resolutie is dit de beste VR-bril voor films.

Deze VR-bril maakt geen gebruik van inside-out tracking, dus de installatie kan een uitdaging zijn. Je moet de basisstations op de juiste plaatsen monteren in je kamer om nauwkeurige tracking te hebben tijdens je virtuele avonturen. Ik raad je aan om op voorhand na te gaan aan welke stopcontacten je de twee basisstations gaat monteren.

Het is een tethered headset, maar met de apart verkrijgbare HTC Vive draadloze adapter kun je hem draadloos maken. Dit vind ik persoonlijk een enorm voordeel omdat kabels vroeg of laat altijd in de weg komen te zetten. Het comfort van de VR-bril is goed, maar na verloop van tijd viel het ons op dat het wat warm wordt.

De software-setup wordt eenvoudig afgehandeld door HTC’s setup-app. Deze loopt logisch door de stappen voordat hij de eindconfiguratie overlaat aan Steam VR. Maar er is ook een eigen VR-softwarewinkel in de vorm van Viveport. Wij raden echter aan om een high-end machine te gebruiken om het meeste uit deze VR-bril te halen. Denk bijvoorbeeld aan een desktop met een Nvidia GeForce RTX 40-serie of Radeon RX 7000-serie GPU.

Resolutie: 4896 x 2448 | Refresh Rate: 120 Hz | FOV: 120 degrees | Poorten: DisplayPort en USB 3.0

Beste goedkope standalone: Pico 4

Pico 4

Wat we goed vonden:

 • Goedkoop
 • Scherpe visuals
 • Goede inside-out tracking

Wat we minder vonden:

 • Gewicht is niet gelijkmatig verdeeld
 • Draadloos streamen werkt niet altijd even goed

De Pico 4 VR-maakt gebruik van de Qualcomm Snapdragon XR2-processor, dezelfde als in de Meta Quest 2. Hij gebruikt een technologie die meerdere lenzen samenvoegt voor betere lichtmanipulatie en minder digitale vervormingscorrectie. Hierdoor heeft hij een resolutie van 4320 x 2160 (2160p per oog), wat resulteert in zeer scherpe visuals en minder screendoor-effect dan andere instap-VR-brillen.

Hoewel hij een zeer hoge resolutie heeft beschikt hij niet over de beste visuals. Dit komt door de lagere refresh rate (75 tot 90 Hz), kleinere Field of View (105 graden) en minder contrastrijk beeld. Maar los daarvan vinden wij dat de Pico 4 goed presteer. Je kan hem zowel bedraad als draadloos gebruiken, hoewel het streamen van grafisch intensievere games soms een uitdaging kan zijn voor de XR-2 processor. Juist zoals de Quest 2 kan je draadloos ongeveer 2 uur lang gamen voor je terug moet opladen.

Wat het ontwerp betreft, heeft de Pico 4 een gemakkelijke wielafstelling en neuspad om druk te verminderen en een stevige pasvorm te garanderen. Met een gewicht van 295g is hij aan de zware kant. En het grootste deel van het gewicht zit vooraan de headset, het viel ons op dat andere merken een betere gewichtsverdeling hebben.

Hij biedt opslag van 128GB en 256GB, hierdoor kan je voldoende games lokaal opslaan. Door de compatibiliteit met OpenXR en integratie met Steam, krijg je toegang tot een breed scala aan games. Helaas kun je bepaalde games zoals Beat Saber and Resident Evil 4 VR niet spelen op de Pico 4, wat voor sommige mensen een dealbreaker kan zijn. Daarnaast heeft de Pico 4 geen handtracking en hij heeft ook moeite met het draadloos streamen van grafisch intensievere games.

Resolutie: 4320 x 2160 | Refresh Rate: 75-90 Hz | FOV: 105 degrees | Poorten: USB-C

Beste voor PS5: Sony PlayStation VR2

Sony PlayStation VR2

Wat we goed vonden:

 • Goede visuals
 • Handige eye-tracking
 • Licht en comfortabel om te dragen

Wat we minder vonden:

 • Enkel voor Playstation

De PS VR2 is een aanzienlijke upgrade van Sony’s eerste VR-versie en biedt meer meeslepende en geavanceerde VR-ervaringen. De VR2’s dual 2000 x 2040 OLED-displays bieden een high-resolution visuele ervaring. Zijn verversingssnelheid varieert tussen 90Hz-120Hz, wat vergelijkbaar is met de betere VR-brillen op de markt. Dit wordt mogelijk gemaakt door de intelligente eye-tracking technologie. Deze maakt gebruik van foveated rendering waarbij de beeldkwaliteit in het perifere zicht sterk wordt verminderd waardoor de prestaties sterk worden verbeterd.

Het ontwerp van de PS VR2 is ook opmerkelijk. Hij gebruikt een stevige hoofdband die op je hoofd klemt, met de headset zwevend voor je. Deze ontwerpeigenschap bevordert het comfort op lange termijn en een gemakkelijke aanpassing. De VR2 is ook opmerkelijk comfortabel voor brildragers.

De PS VR2 wordt nu geleverd met twee VR-specifieke controllers, een belangrijke upgrade van de eerste generatie PS VR. Deze controllers zijn zeer nauwkeurig en responsief, wat de algehele game-ervaring verbetert. Echter, de PS VR2 is niet compatibel met PC en wordt niet herkend in SteamVR. Bovendien mist de PS VR2 achterwaartse compatibiliteit met originele PlayStation VR-games, wat de beschikbare bibliotheek van VR-ervaringen beperkt.

Resolutie: 4000 x 2040 | Refresh Rate: 90-120 Hz | FOV: 110 degrees | Poorten: USB-C

Beste professionele: Meta Quest Pro

META QUEST PRO

Wat we goed vonden:

 • Scherpe visuals
 • Goede eye-tracking
 • Comfortabel om te dragen

Wat we minder vonden:

 • Duur
 • Kort batterijleven

Wij zijn fan van de Meta Quest 2 vanwege de krachtige VR-ervaring zonder kabels. Hij is relatief goedkoop, maar de hardware begint te verouderen. De Meta Quest Pro biedt hier een oplossing voor, maar is drie keer zo duur. Je krijgt wel een beter display, betere controllers en een betere processor. Bovendien heeft hij oog- en gezichtstracking.

De prestaties van de Meta Quest Pro zijn indrukwekkend. De nieuwe Snapdragon XR2 Plus chip en 12GB RAM kunnen zijn een aanzienlijke verbetering. Verder heeft hij Wi-Fi 6E ondersteuning, 256GB opslag en nieuwe miniLED LCD panelen. Deze verbeteringen zorgen voor levendiger en scherper beeld dan de Quest 2.

Deze VR-bril is perfect voor professionals die zwaar werk willen doen, of voor enthousiastelingen die met oog- en gezichtstracking willen spelen. In ons onderzoek merkten we dat de Meta Quest Pro enkele belangrijke ontwerpwijzigingen heeft ten opzichte van de Oculus Quest 2. De eerste upgrade is de band. Hij is uitgerust met extra vulling voor comfort en een wiel voor het aanpassen van de pasvorm.

Deze band huist ook de batterij van de Meta Quest Pro. Echter, de batterijduur van de Meta Quest Pro vind ik persoonlijk een teleurstelling. Hij gaat maar ongeveer anderhalf tot twee uur mee tussen oplaadbeurten. Dit is een duidelijk minpunt gezien de hogere prijs van de Quest Pro.

Resolutie: 3600 x 1920 | Refresh Rate: 72-90 Hz | FOV: 106 degrees | Poorten: USB-C

Beste koop: HP Reverb G2

HP Reverb G2

Wat we goed vonden:

 • Scherpe resolutie
 • SteamVR
 • Comfortabele VR bril en controllers

Wat we minder vonden:

 • Duurder dan Meta Quest
 • Tracking kon beter

De HP Reverb G2 is sterk verbeterd ten opzichte van de eerste Reverb die in 2019 op de markt is gekomen. De bewegingscontrollers voelen veel beter aan, en werken beter met SteamVR. Ook al weegt de Reverb G2 meer dan zijn voorganger voelt hij volgens ons lichter aan door de betere gewichtsverdeling.

Het opzetten van de Reverb G2 met het Windows Mixed Reality portal is eenvoudig, hoewel je een paar extra stappen moet nemen om toegang te krijgen tot content. Dankzij zijn hoge resolutie is het beeld van de Reverb G2 zeer scherp en aangenaam om naar te kijken. De inside-out tracking van de Reverb G2 is goed en zorgt ervoor dat je zonder veel moeite kunt beginnen gamen. Maar de tracking is niet zo consistent als bijvoorbeeld de Valve Index, aangezien deze externe en meer precieze sensoren gebruikt.

De HP Reverb G2 zit qua prijs tussen de Meta Quest 2 en de Valve Index. De Quest 2 kan je standalone gebruiken maar ook als een tethered bril met de optionele Link kabel. Hij is bovendien goedkoper dan de Reverb G2 en functioneert even goed. Alleen als je van plan bent om tethered VR te gebruiken en het scherpste beeld wilt voor de laagste prijs, is de Reverb G2 het overwegen waard.

Resolutie: 4320 x 2160 | Refresh Rate: 90 Hz | FOV: 114 degrees | Poorten: DisplayPort en USB-C

Beste resolutie VR brillen

VR Brillen volledig vergeleken

We hebben een hele koopgids geschreven met alle puntjes waar je op moet letten bij het vergelijken van Virtual Reality brillen. Tegenwoordig zijn er al enkele modellen maar de technologie is nog steeds jong. Met de nieuwste Apple Vision Pro VR is het onderwerp weer zeer populair. We hadden ook de Apple Vision graag vergeleken maar hiervoor is het nog wat vroeg.

Hieronder gaan we wat dieper in op alle verschillende besproken VR brillen. En bieden we een volledig overzicht van alle specificaties.

VR Headset Ontwerp, Grootte en Comfort Gezichtsveld Resolutie Verversingssnelheid Type Verbinding Ruimtebehoeften & Tracking Controllers
Meta Quest 2 Licht, comfortabel, matige strap 100 graden 3664 x 1920 120 Hz Standalone/PC VR Bedraad/Draadloos Inside-out tracking Standaard bewegingstracking
Valve Index Zwaarder, comfortabel 130 graden 2880 x 1600 120-144 Hz PC VR Bedraad Externe sensoren Bewegingstracking, hand- en vingertracking
HTC Vive Pro 2 Kan warm en zwaar worden 120 graden 4896 x 2448 120 Hz PC VR Bedraad/Draadloos met adapter Externe sensoren Zeer goede controllers
Pico 4 Gemakkelijke wielafstelling, neuspad, ongelijkmatig gewicht 105 graden 4320 x 2160 75-90 Hz Standalone/PC VR Bedraad/Draadloos Inside-out tracking Geen handtracking
Sony PlayStation VR2 Licht, comfortabel voor brildragers 110 graden 4000 x 2040 90-120 Hz PlayStation VR Bedraad Externe sensoren Zeer nauwkeurige en responsieve controllers
Meta Quest Pro Extra vulling, aanpasbare pasvorm 106 graden 3600 x 1920 72-90 Hz Standalone/PC VR Bedraad/Draadloos Inside-out tracking Standaard bewegingstracking
HP Reverb G2 Lichter door betere gewichtsverdeling 114 graden 4320 x 2160 90 Hz PC VR Bedraad Inside-out tracking Zeer goede controllers

We gaan hier niet in op audio. De meeste VR-brillen hebben geen ingebouwde audio (met uitzondering van enkele modellen). Ze hebben wel een draadloze verbindingsmogelijkheid, of een 3.5 mm jack voor bedrade gaming oortjes of koptelefoons.

Ontwerp, Grootte en Comfort

Het ontwerp, de grootte en het comfort van een VR-bril  zijn cruciaal voor de gebruikerservaring. Een comfortabele VR-bril maakt langdurig gebruik mogelijk zonder ongemak.

 • De Meta Quest 2 is licht en comfortabel, maar de kwaliteit van de strap kan beter.
 • De Valve Index is zwaarder, maar het ontwerp van de hoofdband en het gebruik van hoogwaardige materialen maken het comfortabel om te dragen.
 • De HTC Vive Pro 2 kan warm en zwaar worden na langdurig gebruik.
 • De Pico 4 heeft een gemakkelijke wielafstelling en neuspad, maar het gewicht is niet gelijkmatig verdeeld.
 • De Sony PlayStation VR2 is licht en comfortabel, zelfs voor brildragers.
 • De Meta Quest Pro heeft extra vulling voor comfort en een wiel voor het aanpassen van de pasvorm.
 • De HP Reverb G2 voelt lichter aan door de betere gewichtsverdeling.

Prestaties

De prestaties van een VR-bril worden bepaald door het gezichtsveld, de resolutie en de verversingssnelheid. Een breder gezichtsveld, hogere resolutie en snellere verversingssnelheid zorgen voor een meer meeslepende en realistische ervaring.

 • De Meta Quest 2 heeft een gezichtsveld van 100 graden, een resolutie van 3664 x 1920 en een verversingssnelheid van 120Hz.
 • De Valve Index heeft een gezichtsveld van 130 graden, een resolutie van 2880 x 1600 en een verversingssnelheid van 120-144 Hz.
 • De HTC Vive Pro 2 heeft een gezichtsveld van 120 graden, een resolutie van 4896 x 2448 en een verversingssnelheid van 120 Hz.
 • De Pico 4 heeft een gezichtsveld van 105 graden, een resolutie van 4320 x 2160 en een verversingssnelheid van 75-90 Hz.
 • De Sony PlayStation VR2 heeft een gezichtsveld van 110 graden, een resolutie van 4000 x 2040 en een verversingssnelheid van 90-120 Hz.
 • De Meta Quest Pro heeft een gezichtsveld van 106 graden, een resolutie van 3600 x 1920 en een verversingssnelheid van 72-90 Hz.
 • De HP Reverb G2 heeft een gezichtsveld van 114 graden, een resolutie van 4320 x 2160 en een verversingssnelheid van 90 Hz.

Type Vr bril: Standalone of Tethered

Sommige VR-brillen werken standalone, terwijl andere een PC nodig hebben. Standalone brillen zijn draagbaarder en gemakkelijker in te stellen, terwijl PC VR-brillen krachtiger zijn en toegang hebben tot een grotere bibliotheek aan games. Op je PC heb je Steam (of andere platformen) die heel wat VR spelletjes aanbieden.

De Meta Quest 2, Pico 4, en Meta Quest Pro zijn standalone headsets, maar kunnen ook als tethered (verbonden) headsets worden gebruikt. De Valve Index, HTC Vive Pro 2, en HP Reverb G2 zijn PC VR-brillen . De Sony PlayStation VR2 is specifiek ontworpen voor de PlayStation 5.

Verbinding (Bedraad of Draadloos)

De verbinding van een VR-headset kan bedraad of draadloos zijn. Draadloze headsets bieden meer bewegingsvrijheid, terwijl bedrade brillen vaak een stabielere verbinding en betere prestaties bieden.

De Meta Quest 2, Pico 4, en Meta Quest Pro kunnen zowel bedraad als draadloos worden gebruikt. De Valve Index, HTC Vive Pro 2, en HP Reverb G2 zijn bedrade brillen, maar de HTC Vive Pro 2 kan draadloos worden gemaakt met de apart verkrijgbare HTC Vive draadloze adapter. De Sony PlayStation VR2 is een bedrade bril.

Ruimtebehoeften & Tracking

De ruimtebehoeften en tracking van een VR-bril bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt om het te gebruiken en hoe nauwkeurig het je bewegingen kan volgen.

De Meta Quest 2, Pico 4, en Meta Quest Pro gebruiken inside-out tracking, wat betekent dat ze geen externe sensoren nodig hebben. De Valve Index, HTC Vive Pro 2, en HP Reverb G2 gebruiken externe sensoren voor tracking, wat nauwkeuriger kan zijn maar ook meer setup vereist. De Sony PlayStation VR2 heeft ook externe sensoren nodig.

Controllers

De Meta Quest 2 en Meta Quest Pro hebben standaard bewegingstracking. De Valve Index heeft zowel standaard bewegingstracking als hand- en vingertracking. De HTC Vive Pro 2 en HP Reverb G2 hebben zeer goede controllers. De Pico 4 heeft geen handtracking. De Sony PlayStation VR2 wordt geleverd met twee VR-specifieke controllers die zeer nauwkeurig en responsief zijn.

Hoe we vergelijken

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende computer en PC merken. Kwaliteit is dalende, maar door het hoge aanbod gaat ook de prijs naar beneden. Op PCGamingGear willen we weten welke producten je kan vertrouwen, en waar je beter weg blijft.

Het begint allemaal met online en offline op zoek te gaan naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag. Eens we weten waar we op moeten letten en hoe we dit best beschrijven zoeken we naar producten en toestellen.

Voor dit artikel hebben we een selectie gemaakt van 9 verschillende VR brillen (standalone, mobiel en met PC) om te zien welke als beste uit de test komt. Deze toestellen worden vergeleken op basis van kwaliteit, prestaties, gebruik en prijs. Aan het einde van onze vergelijkende test kwamen er 7 toestellen in onze selectie terecht.

You may also like