Six degrees of freedom (6DOF) verwijst naar het aantal manieren waarop een object kan bewegen in een driedimensionale ruimte. Het bestaat uit zes totale vrijheidsgraden. Deze omvatten roterende bewegingen rond de x, y en z assen (ook bekend als pitch, yaw en roll) en translatiebewegingen langs die assen (wat je kunt zien als vooruit of achteruit, links of rechts, en omhoog of omlaag bewegen). Voorbeelden van objecten met 6DOF zijn vliegtuigen en game console controllers. In de robotica kunnen robots meer dan zes vrijheidsgraden hebben, waarbij elke module bijdraagt aan het geheel.
Wat is het verschil tussen 3DOF en 6DOF?
VR-headsets en invoerapparaten (zoals handcontrollers) zijn over het algemeen 3DOF of 6DOF, waardoor menselijke bewegingen kunnen worden omgezet in bewegingen binnen de VR-omgeving. 3DOF-headsets volgen de roterende beweging, maar niet de translatiebeweging.
Aan de andere kant volgen 6DOF-headsets zowel de translatiebeweging als de roterende beweging, wat belangrijk is voor VR-ervaringen met translatiebewegingen. De keuze tussen 3DOF en 6DOF-headsets hangt af van je toepassing en zakelijke behoeften. 3DOF-headsets zijn over het algemeen goedkoper.
3DOF VR-brillen
3DOF VR-headsets omvatten modellen zoals Google Cardboard, Oculus Go, Merge VR, Samsung Gear VR en Google Daydream. Deze headsets volgen de rotatiebeweging, maar niet de translatiebeweging. Ze zijn goed voor het bekijken van 360-graden video’s, het bekijken van interieurs, of het oefenen van toespraken. Ze vertrouwen voornamelijk op ingebouwde sensoren (accelerometers, gyroscopen en magnetometers) om beweging te meten.
6DOF VR-brillen
6DOF VR-headsets, waaronder Valve Index, Meta Quest 2, Pico 4, HTC Vive Pro 2 en HP Reverb G2, volgen zowel de translatiebeweging als de roterende beweging. Dit type tracking geeft je veel meer vrijheid om locaties te verkennen, details te inspecteren en immersieve games te spelen.
Vroege 6DOF-headsets gebruikten positionele tracking sensoren, terwijl moderne VR-headsets inside-out tracking kunnen gebruiken, waarbij ze kenmerken in je omgeving observeren en deze informatie samenvoegen met IMU-data om een precieze positie van het apparaat in je omgeving te bepalen.