Home Gaming setupAccessoires De 9 beste racesturen

De 9 beste racesturen

We vergelijken een racestuur voor elk budget, voor PC en console gaming

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
Beste racing stuur

De beste racesturen zijn voorzien van functies zoals force feedback, realistische pedalen en knoppen. Ze zijn ontworpen om je volledig onder te dompelen in je race-ervaring. Met force feedback voelt het aan alsof je in een echte racebolide zit, wat het realisme verhoogt. Maar ook functies zoals Trueforce proberen het realisme te verhogen door de schokken van de carrosserie om te zetten in trillingen van het stuur.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende racesturen op de markt van onder andere Logitech, Thrustmaster en Hori. Daarbij hebben we voornamelijk rekening gehouden met het systeem, de bouwkwaliteit en de knoppen. Lees hieronder verder om het beste racestuur voor jou te vinden.

Kort samengevat

Met een goede prijs / kwaliteit en een uitstekende race-ervaring, is de Thrustmaster T300 RS GT onze favoriet. De bouwkwaliteit is meer dan voldoende en is het stuur compatibel met zowel PlayStation als PC. Als je op zoek bent naar een racestuur met Trueforce-technologie, kies dan voor de Logitech G923 Trueforce.

Voor een riem aangedreven systeem ervaring, kies de Thrustmaster T-GT II. Dit racestuur biedt een levensechte race-ervaring dankzij zijn krachtige koppel en nauwkeurige wielbasis. Zoek je eerder iets aan een lager budget dan valt onze keuze op de Thrustmaster T128.

Thrustmaster T300 RS GT.png

Wat we goed vonden:

 • Zeer responsief
 • Krachtige force feedback
 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Officieel compatibel met Driveclub

Wat we minder vonden:

 • Hete lucht

De Thrustmaster T300 RS GT is een uitstekende keuze voor zowel beginnende als ervaren simracers. Hij biedt een realistische race-ervaring dankzij zijn krachtige en soepele force feedback. De T300 RS GT is uitgerust met een borstelloze motor en een dubbelriemsysteem, wat zorgt voor een realistische race-ervaring.

De bouwkwaliteit van de T300 RS GT is uitstekend. Het stuur is gemaakt van metaal met een versterkte rubberen coating, wat zorgt voor een robuuste en duurzame constructie. De pedalen zijn volledig van metaal en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan je lichaamsvorm, wat bijdraagt aan het comfort tijdens het racen.

De T300 RS GT is officieel gelicenseerd door PlayStation en Gran Turismo, wat betekent dat hij compatibel is met PlayStation 5, PlayStation 4, PlayStation 3 en PC. Dit maakt hem veelzijdig en geschikt voor een breed scala aan racegames zoals Forza Horizon 5 en Project CARS 2.

Een klein minpuntje dat ons opviel is de krachtige force feedback. Om de gemotoriseerde weerstand af te koelen zit er een ventilator aan de bovenkant die de hete lucht wegblaast. Na een tijdje racen viel het ons op dat we een licht onaangename geur konden ruiken.

Logitech G923 Trueforce

Wat we goed vonden:

 • Trueforce zorgt voor immersie
 • Uitstekende pedalenset
 • Handige G Hub Software

Wat we minder vonden:

 • Trueforce compatibel met beperkt aantal games

De Logitech G923 is voorzien van Trueforce-technologie dat de trillingen repliceert die je zou voelen in het echt. Het doel hiervan is om extra immersie toe te voegen aan je simrace-ervaring en je een sterkere verbinding met de auto te laten voelen. Hou er rekening mee dat niet alle games compatibel zijn met Trueforce.

Het stuur is goed gebouwd en voelt solide aan. Het is ook behoorlijk groot, wat bijdraagt aan het realisme. De knoppen zijn goed geplaatst en gemakkelijk te bereiken tijdens het racen. De G923 is compatibel met zowel PlayStation als PC. Wat wij een pluspunt vinden aan het G923-pakket is de set van drie pedalen. Deze pedalen voelden zeer responsief aan en zijn vergelijkbaar met veel duurdere sets.

Thrustmaster T-GT II

Wat we goed vonden:

 • Uitstekende riem aangedreven systeem
 • Soepele force feedback
 • Hoogwaardige afwerking in leer
 • Speciaal gemaakt voor Gran Turismo Sport

Wat we minder vonden:

 • Stuur is aan de kleine kant
 • Luid

De Thrustmaster T-GT II biedt een ongeëvenaarde race-ervaring dankzij zijn riem aangedreven systeem. Riem aangedreven systemen bieden soepele force feedback door middel van een riem die een motor verbindt met het stuur. Toen deze systemen eerst op de markt kwamen werden ze door de meeste mensen gezien als minder kwalitatief dan hun direct aangedreven tegenhangers. Maar dit racestuur toont aan dat Thrustmaster stappen vooruit heeft gezet. Dankzij het krachtige koppel en de nauwkeurige wielbasis reageer je snel en scheur je door de bochten.

Het stuur is speciaal ontworpen voor Gran Turismo Sport, met extra functies die specifiek voor deze game zijn ontwikkeld. De bouwkwaliteit van de T-GT II is indrukwekkend, met een premium genaaide lederen afwerking die zacht en comfortabel aanvoelt. Het stuur wordt geleverd met alles wat je nodig hebt om te beginnen, inclusief de bevestigingsuitrusting en een board met drie pedalen.

Mensen met grote handen kunnen de indruk hebben dat het stuur wat aan de kleine kant is maar voor de meeste mensen zijn de afmetingen goed. Het enige minpuntje dat ons opviel was dat het riem aangedreven systeem nogal luidruchtig is.

Hori Racing Wheel APEX Gaming

Wat we goed vonden:

 • Betaalbaar
 • Goede bouwkwaliteit
 • Compatibel met PC en PS4

Wat we minder vonden:

 • Geen force feedback
 • Pedalenset is matig

De Hori Racing Wheel APEX is een goedkoop racestuur dat een goede keuze is voor beginnende gamers. Met een prijskaartje dat aanzienlijk lager is dan de meeste racesturen op de markt, biedt hij een betaalbare manier om de race-ervaring te verbeteren. Om de prijs laag te houden heeft Hori geen force feedback voorzien. Dit is een belangrijke functie die bijdraagt aan het realisme van de race-ervaring, en het ontbreken ervan is een gemis. Daarnaast is de pedaalset vrij basic en mist hij de kwaliteit van duurdere sets.

Het stuur is wel goed gebouwd en voelt solide aan, ondanks dat het voornamelijk uit plastic bestaat. Hij is ook behoorlijk groot maar de knoppen zijn goed geplaatst en gemakkelijk te bereiken tijdens het racen. De Hori heeft geen analoge sticks. De D-pad kan echter worden aangepast om een van de PS4-sticks te emuleren. Je kan hem aansluiten op je PlayStation 4 of je PC, waardoor je toegang hebt tot de meeste racegames.

Thrustmaster T128

Wat we goed vonden:

 • Betaalbaar
 • Met force feedback
 • Veel knoppen en schakelaars
 • Inclusief pedalen

Wat we minder vonden:

 • Pedalen kunnen glijden op een gladde ondergrond

Voor beginners die een budget racestuur met force feedback zoeken raden wij de Thrustmaster T128 aan. Hij heeft een eenvoudig maar functioneel ontwerp en is compatibel met zowel PS5, PS4 als PC. Het stuur is gemaakt uit plastic en is voorzien van 13 knoppen en een klassieke D-pad. Deze zijn goed geplaatst en makkelijk te bereiken tijdens het racen. Het heeft ook een paar handremspecifieke knoppen, wat een leuke touch is.

De T128 wordt geleverd met een set T2PM-pedalen. Deze pedalen hebben een goede weerstand en voelen soepel aan. We hebben ondervonden dat de pedalen niet zwaar genoeg zijn om te voorkomen dat ze glijden op een vlakke ondergrond. Om dit te voorkomen hebben we antislipvoetjes aan de onderkant moeten plakken. Maar je kan het ook voorkomen door ze tegen een muur te plaatsen als dat mogelijk is in je setup.

Thrustmaster Formula Wheel

Wat we goed vonden:

 • Uniek design
 • Veel knoppen en draaiknoppen
 • 4,3″ LCD-display

Wat we minder vonden:

 • LCD-display niet compatibel met alle games

Formule 1 is één van de populairste race games van het jaar. De populariteit van F1 zit weer in de lift, we zien dit ook bij het aantal aankopen van F1 racesturen voor PC en Playstation. Een Formule 1 racestuur kan dus niet onbreken in de lijst beste racesturen.

De Thrustmaster Formula Wheel Ferrari SF1000 Edition is een 1:1 schaal replica van het stuur uit de Ferrari SF1000 Formule 1-auto, en het is duidelijk dat er veel aandacht is besteed aan het detail en de afwerking van dit product. Het stuur is voorzien van een 4,3″ LCD-display dat verschillende gegevens kan weergeven, wat een leuke touch is. Helaas is dit display voorlopig nog niet compatibel met alle racegames zoals onder andere Assetto Corsa.

Het heeft ook meer knoppen dan je waarschijnlijk nodig hebt, wat betekent dat je veel opties hebt voor het toewijzen van functies in je favoriete racegames. De bouwkwaliteit van de SF1000 Edition is uitstekend. Het stuur voelt solide aan en de knoppen en draaiknoppen hebben een goede weerstand, wat betekent dat je ze niet per ongeluk zult indrukken of draaien. De rubberen handgrepen voelen ook goed aan en bieden een goede grip, zelfs zonder handschoenen.

Hori Mario Kart Racestuur

Wat we goed vonden:

 • Vrolijk, kleurrijk ontwerp
 • Groot aantal knoppen en schakelaars
 • Inclusief pedalen

Wat we minder vonden:

 • Geen force feedback

Voor Nintendo Switch gebruikers die graag Mario Karten is de Hori Racing Wheel Pro Deluxe een goede optie. Het is een officieel gelicentieerd product en het heeft een vrolijk, kleurrijk ontwerp dat perfect past bij de stijl van Mario Kart. Het stuur is vrij groot, heeft een goede grip, en beschikt over een groot aantal knoppen en schakelaars. Dat laatste is handig om zelf een aantal functies te mappen naargelang je speelstijl.

De Hori Mario Kart Racing Wheel Pro Deluxe wordt geleverd met een set pedalen, wat een leuke toevoeging is. De pedalen voelen solide aan en hebben een goede weerstand, wat betekent dat je ze niet per ongeluk zult indrukken. Hij is wel compatibel met PC en de Nintendo Switch. Maar het voornaamste nadeel is dat het stuur niet zo geavanceerd is als sommige andere racesturen op de markt. Het heeft bijvoorbeeld geen force feedback, wat een belangrijke functie is die veel realisme toevoegt.

Thrustmaster T248

Wat we goed vonden:

 • Zeer goede prijs-kwaliteit
 • Modern ontwerp met digitaal scherm
 • T3PM-pedalen

Wat we minder vonden:

 • Luid

Alhoewel er heel wat racesturen geschikt zijn voor Playstation is de Thrustmaster een goede instapoptie voor de PS4 of PS5. Je kan hem bovendien ook aansluiten op je PC. Door zijn modern ontwerp is hij geschikt voor verschillende racegames en rijstijlen. Wat ons vooral opviel is de integratie van een digitaal scherm. Dit scherm kan meer dan 20 verschillende telemetriegegevens weergeven, zoals je huidige snelheid, je RPM en rondetijden. Dit is een functie die je niet ziet op andere racesturen in deze prijsklasse.

Het stuur zelf is gemaakt van metaal en leder, wat bijdraagt aan een premium look en feel. Het voelt solide aan en de knoppen en schakelaars zijn goed geplaatst en gemakkelijk te bereiken tijdens het racen. De T248 wordt geleverd met een set T3PM-pedalen. Deze pedalen maken gebruik van magnetische technologie, wat betekent dat ze minder prestatieverlies zouden moeten hebben over de tijd. Dit hebben we nog niet kunnen testen maar ze voelen in ieder geval soepel aan en hebben een goede weerstand.

Logitech G290 Driving Force

Wat we goed vonden:

 • Krachtige force feedback
 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Compatibel met meerdere platforms

Wat we minder vonden:

 • Zware rem
 • Luid

De lijst beste racestuur komt tot een einde met een iets goedkoper alternatief ten opzichte van de Thrustmaster T300 RS GT is de Logitech G290 Driving Force. Dit racestuur beschikt over een sterke force feedback en is bedekt met metaal en echt leer, wat zorgt voor een comfortabele race-ervaring. De bouwkwaliteit van de G290 is robuust en de duurzame constructie zal ervoor zorgen dat je er jarenlang plezier aan kunt beleven. De pedalen zijn ook van metaal en bieden een realistisch gevoel. Vooral het rempedaal, dat een progressieve weerstand heeft, voelt volgens ons zeer realistisch aan.

De G29 is compatibel met Xbox en PC, waardoor je een breed scala aan racegames kunt spelen op het platform van jouw keuze. Een nadeel dat bij ons opviel is dat de rem wat stroef aanvoelt. We hebben er even aan moeten wennen voor we recordtijden konden neerzetten met dit racestuur. Bovendien kan hij behoorlijk luidruchtig zijn, wat storend kan zijn voor anderen in de kamer.

vergelijking van nieuwste race sturen met pedalen

Een uitgebreide racestuur vergelijking

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten alvorens je een racestuur koopt. Er zijn verschillende soorten sturen, met of zonder pedalen, of de compatibiliteit met een racestoel. We overlopen al deze puntjes in onze uitgebreide koopgids. Hier gaan we dieper in op de bovenstaande modellen en hun vergelijking.

Compatibiliteit

Compatibiliteit is een cruciale factor bij het kiezen van een racestuur. Het bepaalt met welke platforms en consoles het stuur compatibel is.

 • De Thrustmaster T300 RS GT is officieel gelicenseerd door PlayStation en Gran Turismo, wat betekent dat hij compatibel is met PS5, PS4, PS3 en PC.
 • De Logitech G923 en G290 Driving Force, aan de andere kant, zijn beide compatibel met PlayStation en PC.
 • De Thrustmaster T-GT II en T248 zijn ontworpen voor zowel PS4 als PS5, maar zijn ook compatibel met PC.
 • De Hori Racing Wheel APEX werkt op zowel PC als PS4, en de Thrustmaster T128 werkt zowel op PS5, PS4 en PC.
 • Het Hori Mario Kart Racing Wheel Pro Deluxe is compatibel met zowel de Nintendo Switch als PC.
 • De Thrustmaster Formula Wheel Ferrari SF1000 Edition ontworpen voor zowel PS5, PS4 en PC.

Stuur, pedalen en versnellingen

Racesturen kunnen alleen komen of met pedalen en/of versnellingspoken. Deze elementen verhogen de immersie en maken de race-ervaring realistischer.

 • Alle sturen in deze lijst, behalve de Thrustmaster Formula Wheel Ferrari SF1000 Edition, worden geleverd met een set pedalen.
 • De Thrustmaster T300 RS GT, T-GT II, en T248, de Logitech G923 en G290, en de Hori Racing Wheel APEX en Mario Kart Racing Wheel Pro Deluxe worden geleverd met een set van drie pedalen.
 • De Thrustmaster T128 en de Hori Mario Kart Racing Wheel Pro Deluxe worden geleverd met een set van twee pedalen.

Force Feedback

Force feedback geeft weerstand tegen de bewegingen van de speler, wat bijdraagt aan de realistische race-ervaring.

De Thrustmaster T300 RS GT, Logitech G923 en G290, Thrustmaster T-GT II, T248, en T128, en de Thrustmaster Formula Wheel Ferrari SF1000 Edition hebben allemaal force feedback.

De Hori Racing Wheel APEX en Mario Kart Racing Wheel Pro Deluxe, aan de andere kant, hebben geen force feedback.

Materiaal en Kwaliteit

De bouwmaterialen en de kwaliteit van de constructie zijn belangrijke aspecten om de duurzaamheid van het stuur te beoordelen. Het gaat hier om het gebruikte plastic en metaal, en de afwerking van het racestuur.

De Thrustmaster T300 RS GT, T-GT II, en T248, de Logitech G923 en G290, en de Thrustmaster Formula Wheel Ferrari SF1000 Edition zijn allemaal gemaakt van hoogwaardige materialen zoals metaal en leer.

De Thrustmaster T128, de Hori Racing Wheel APEX, en de Hori Mario Kart Racing Wheel Pro Deluxe, aan de andere kant, zijn grotendeels gemaakt van plastic. Deze zijn dan ook meteen een pak goedkoper.

Draaicirkel / Draaihoek

De draaicirkel of draaihoek van een stuur refereert naar hoe ver je het stuur kan draaien, meestal aangegeven in graden. Dit kan bijdragen aan de nauwkeurigheid van de besturing en de realisme van het racen.

 1. Thrustmaster T300 RS GT: Biedt een draaicirkel van 1080 graden, wat betekent dat je het stuur drie volledige rondes kan draaien.
 2. Logitech G923: Beschikt over een draaihoek van 900 graden, wat overeenkomt met twee en een half rondes.
 3. Logitech G290 Driving Force: Net als de G923, biedt de G290 ook een draaicirkel van 900 graden.
 4. Thrustmaster T-GT II: Heeft een draaihoek van 1080 graden.
 5. Thrustmaster T248: Beschikt over een draaicirkel van 1080 graden.
 6. Hori Racing Wheel APEX: Biedt een aanpasbare draaihoek van 270 tot 1080 graden, wat een aanzienlijke flexibiliteit geeft afhankelijk van je persoonlijke voorkeur of de specifieke game die je speelt.
 7. Thrustmaster T128: Dit stuur heeft een draaihoek van 1080 graden.
 8. Hori Mario Kart Racing Wheel Pro Deluxe: Heeft een draaicirkel van 270 graden, wat minder is dan de andere sturen op deze lijst.
 9. Thrustmaster Formula Wheel Ferrari SF1000 Edition: Biedt een draaihoek van 1080 graden, net als de meeste andere Thrustmaster modellen.

In het algemeen hebben de meeste van deze sturen een draaicirkel van 1080 graden, wat betekent dat ze een hoge mate van nauwkeurigheid kunnen bieden. Echter, de Hori Racing Wheel APEX biedt de grootste flexibiliteit met zijn aanpasbare draaihoek, terwijl de Hori Mario Kart Racing Wheel Pro Deluxe de laagste draaihoek heeft van 270 graden.

Hoe we vergelijken

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende computer en PC merken. Kwaliteit is dalende, maar door het hoge aanbod gaat ook de prijs naar beneden. Op PCGamingGear willen we weten welke producten je kan vertrouwen, en waar je beter weg blijft.

Het begint allemaal met online en offline op zoek te gaan naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag. Eens we weten waar we op moeten letten en hoe we dit best beschrijven zoeken we naar producten en toestellen.

Voor dit artikel hebben we een selectie gemaakt van 17 verschillende racesturen (voor PC en console) om te zien welke als beste uit de test komt. Deze toestellen worden vergeleken op basis van kwaliteit, prestaties, technologie, compatibiliteit met pedalen en versnellingen, extra functies en prijs. Aan het einde van onze vergelijkende test kwamen er 9 sturen voor  gaming in onze selectie terecht.

You may also like