Onze top 5 beste racestuur van 2021

 • Beste racestuur 2021:            Thrustmaster  T300 RS GT
  “Scoort op alle aspecten meer dan goed en is daarbij ook een betaalbare optie. Zeer nauwkeurig, met Force Feedback en extra technologie voor de meest realistische rijervaring.”
 • Beste prijs / kwaliteit keuze:         Logitech G29
  “Ook voor Playstation 4 & 5, deze Logitech heeft een zeer goede prijs – kwaliteit verhouding – is speciaal met Sony ontworpen en blijft net onder € 250. De Force Feedback is zeer realistisch door de dubbele draaimotoren.”
 • Premium Racestuur:         Thrustmaster TS-XW
  “Ook een zware racing gamer? Dan maakt budget minder uit en kan je voor de allerbeste modellen gaan. Deze TS-XW is een replica van een echte racewagen. Zeer realistisch, veel knoppen en aanpassingen mogelijk. Dit racestuur kost wel € 650.”
 • Goede koop Racestuur:             Thrustmaster T150 RS
  “Dit is geen goedkoop racestuur maar wel een goede koop. Zeer betaalbaar en toch van heel goede kwaliteit. Met deze T150 RS heb je geen extra snufjes, gewoon een zeer strakke basis. We raden dit aan als instapmodel racestuur.”
 • Draadloos gaming racestuur:                   Hori Apex wireless racing wheel
  “Enkel voor PlayStation en PC, deze Hori Apex bestaat zowel bedraad als draadloos. Dit is geen premium toestel, ook niet meteen het beste racestuur. De Hori Apex is voornamelijk als instapmodel voor kinderen, of mensen dat vanuit de zetel willen racen. Daarnaast is het een goedkope optie waardoor het voor sommige mensen een goede optie wordt.”

Racen met het beste racing stuur maakt het gamen heel wat ‘echter’. Het spelen van racegames kan voor veel ontspanning zorgen. Je kunt het hierbij zowel tegen fictieve als echte spelers opnemen. Om de race te kunnen winnen moet je echter altijd de juiste accessoires tot jouw beschikking hebben die ervoor zorgen dat je jouw handelingen eenvoudiger uit kunt voeren. Eén van de benodigde accessoires is een goed racestuur. Om tot de juiste aankoop over te gaan volgt hieronder onze top 5 beste racestuur voor PC Gaming. We hielden ook rekening met budget en zorgen zo voor een optie dat binnen jouw prijsklasse valt.

Beste racestuur 2021:    THRUSTMASTER T300 RS GT

Als je een racestuur wilt hebben dat professioneel aanvoelt, is de Thrustmaster T300 RS er een die je wilt hebben. De draaihoek is volledig instelbaar met een range van 270 tot 1080 graden en hij heeft force feedback. Het stuur is stevig en makkelijk te draaien. Er zijn verschillende knoppen aanwezig die je controller volledig vervangen. De force feedback zorgt er bijvoorbeeld voor dat je altijd de kracht van de bewegingen kunt voelen en hierbij ook iedere crash realistisch aanvoelt.

De voetpedalen van dit racestuur zijn in hoogte en afstand verstelbaar. Voor ieder pedaal heb je zes verschillende standen, waardoor je deze helemaal aan jezelf en jouw rijstijl aan kunt passen. Zo kun je er ook voor zorgen dat je altijd de juiste pedalen intrapt tijdens de race en niet onnodig van de weg vliegt. Het rempedaal is hierbij tevens voorzien van een progressieve weerstand, waardoor je het gevoel hebt dat je echt hard moet remmen wanneer er bijna een ongeluk te gebeuren staat. Er is een beter racestuur als je echt budget hebt, maar deze verdient ook zeker een plaats in de lijst beste racesturen.

Ook de binnenkant van dit racestuur voor de pc zit goed in elkaar. Het mechanisme bestaat uit twee riemen, welke de force feedback-effecten goed uit kunnen voeren. Het H.E.A.R.T.-systeem zorgt er tevens voor dat jouw stuurbewegingen precies worden gemeten, waardoor er geen trage reacties ontstaan en je hierdoor een bocht mist. Mocht er toch iets mee aan de hand zijn, dan kun je de firmware altijd zelf updaten via de pc, zodat je direct weer aan de slag kunt gaan.

Echte nadelen zijn er niet behalve dat het toch een redelijk aankoop blijft en je er niet mee op Xbox kan gamen. PlayStation fans hebben geluk. Dit is een racestuur voor PS5, PS4 en PC.

Prijs / kwaliteit racestuur:    LOGITECH G29

Beperk je jezelf tot een budget van € 250 dan raden we de Logitech G29 aan als beste racestuur. De G29 is een racestuur voor PS4 en PS5, de Logitech G923 is dan eerder voor de Xbox, maar beide modellen werken op PC. Onze voorkeur gaat uit naar de G29 omdat er iets meer knoppen aanwezig zijn.

Niet alleen prijs / kwaliteit, dit is ook het beste racestuur als we spreken over wegsimulatie. Dit stuur is uitgerust met twee verschillende motoren om de juiste rijervaring weer te geven. Beide motoren zijn verantwoordelijk voor de force feedback. Hierdoor voel je altijd de kracht van al jouw acties op de racebaan en word je helemaal meegenomen in het spel. Alle gewichtsveranderingen die er bij de auto plaatsvinden worden hier beter bij gesimuleerd. Je kunt hierdoor iedere bocht letterlijk in jouw handen voelen, wat een betere speelervaring kan geven.

Dit gaming racestuur kan ook de slijtage van de banden realistisch maken. Als jij een fout maakt en hierdoor onder- of overstuurt ga je direct aan het stuur merken dat je de grip op de weg verliest. Een crash kun je op deze manier nog proberen te voorkomen, maar vaak zul je aan de trillingen en de overige simulaties merken dat het al te laat is en je als racer een fout hebt gemaakt. Je hoeft hierbij alleen nooit bang te zijn dat jouw stuur snel zal slijten. De as is namelijk verstevigd met stalen kogellagers waardoor hij slijtvast is.

Premium racestuur:    THRUSTMASTER  TS-XW

Gaan we uit van een onbeperkt budget dan ziet de lijst beste racestuur 2021 er wat anders uit.  Met een onbeperkt budget kan je zelf voor een volledige racestoel met pedalen en stuur gaan. Kijken we enkel naar losstaande racesturen, en kiezen we puur op prestatie, dan is deze Thrustmaster het beste racestuur van het moment. Dit stuur is gemaakt voor gamers die voornamelijk racen – Formula 1, Rally games of andere race spelletjes.

Er bestaan meerdere versies van dit premium racestuur. Onze voorkeur gaat naar de Sparco P310 competition mod – een exacte replica van een stuur gebruikt in racewagens. Ben je een zware F1 fan dan kan je ook voor de Ferarri F1 racestuur gaan. Deze is iets goedkoper, iets zwaarder en heeft een iets kleinere draaihoek (360°-1080°). De Sparco P310 oogt minder F1 maar heeft wel licht betere prestaties. De draaihoek van de P310 is 270° – 1080°.

Behalve kwaliteit en ontwerp blinkt dit stuur ook uit in prestatie. Zeer nauwkeurig met de Hall-effect technologie die elke draaibeweging vaststelt. Door de Field Oriented Control zorgt voor de Force Feedback waardoor je een realistisch gevoel van rijden krijgt. Het stuur is uitgerust met drie pedalen en je hebt netstroom nodig om dit racestuur aan te sluiten. Dit stuur kost bijna even veel als een nieuwe Playstation 5. Daarom staat deze iets lager in de lijst van beste racesturen.

Goede koop / budget racestuur:    THRUSTMASTER  T150 RS

Goede pedalen, een krachtige force feedback en altijd de volledige controle behouden over het stuur. Dat is waar de Thrustmaster T150 RS voor gemaakt is. Niet al teveel extra’s, gewoon betaalbaar en basisfuncties met goede kwaliteit. De T150 RS verdient een plaats in deze lijst beste racesturen omdat het de beste koop is voor de meeste mensen. Racesturen kunnen duur uitvallen, deze Thrustmaster is het goedkoopste racestuur van hoge kwaliteit. Nog goedkoper? Kijk dan even naar de Hori Apex.

Dit racestuur komt ook met pedalen en (optioneel) een versnellingspook. Je kan de metalen pedalen aanpassen om zo comfortabel mogelijk te zitten. Deze zijn stevig en kunnen tegen een redelijk goede stamp. Het stuur zelf zorgt ervoor dat alles vloeiend en stil verloopt. Dit komt doordat er een mix bestaat van tandwielen, riemen en poelies. Alle bewegingen in het stuur; de veranderingen op het wegdek, de aanrijdingen en het verliezen van grip worden goed geregistreerd. De Force Feedback zorgt ervoor dat je rijervaring ook echt aanvoelt.

Voor extra grip werd er gekozen voor rubberen stuurgrips. Dit is geen leer of namaak leer wat toch iets meer premium had geweest. Het rubber is meer dan voldoende maar moet je iets vaker kuisen. Ook kun je de range van de draaihoek geheel naar wens instellen tot 900 graden, waardoor je vrijwel alle games kunt spelen. Dit gaming racestuur is naast PC ook geschikt voor PS4 en PS5. Speel je op PC dan moet je eerst wat updates uitvoeren. Niet het beste racestuur maar zeker een model om te overwegen.

Draadloos racestuur:    HORI APEX

Heb je een kind rondlopen dat graag een racestuur had voor die ene game? De Hori is ideaal voor bepaalde situaties. Ben je een fervent racer dan lijkt dit ons geen goed racestuur. De Hori is een draadloos racestuur, perfect dus voor van uit de zetel te gamen. Het is ook zeer licht, wat doet vermoeden dat het ook bedoeld is voor jonge kinderen die net leren racen. De Hori is niet slecht en moet echt niet teveel onderdoen. Toch is het duidelijk dat het om een klasse lager gaat dan de bovenstaande Logitech of Thrustmaster racesturen.

De draaihoek is beperkt tot 270°, niet echt een stuur voor F1 mee te spelen. Aansluiten kan dus draadloos of via USB verbinding. Je kan van uit de zetel racen. De verbinding zal zeker geen 10 meter reiken maar zolang je in dezelfde kamer zit blijft de verbinding goed. Omdat dit stuur slechts 1 kg weegt (tegenover 5-8 kg voor anderen) is er geen bureau nodig. Je kan het stuur ook op de schoot zetten en zo racen.

Maakt draadloos niet uit en zoek je gewoon het goedkoopste racestuur dan kan je voor de bedrade Hori Apex gaan. Deze kost slechts € 90.

Tot zover onze top 5 beste racestuur voor PC gaming.

Sommige modellen kan je ook gebruiken voor Playstation of Xbox. In deze lijst voornamelijk racesturen met pedalen. Bekijk onze lijst beste racestoelen met stuur en pedalen als je een volledige racing setup wil bouwen. Maakt je build compleet (en stoor vooral niet teveel mensen) met een goede gaming headset.

Beste racing stuur

Beste racesturen vergelijken

Waarom een racestuur kopen?

Een racestuur wordt voornamelijk aangeschaft om verschillende pc games eenvoudiger te kunnen spelen. Niet alleen hoef je niet meer in de weer met de verschillende toetscombinaties van jouw toetsenbord, ook kun je meer grip op de weg behouden bij het behalen van de overwinning. Het beste racestuur voor PC Gaming is er namelijk op gericht om jou altijd de beste ervaring te geven en ervoor te zorgen dat je het gevoel hebt dat je echt op de racebaan te vinden bent. Heb je echt nood aan het beste racestuur? Waarschijnlijk niet. Koop een model dat bij je budget en ervaringen past.

Je kunt namelijk met een gaming stuur veel kanten op. Zo kun je aan de hand van de pedalen gas geven, remmen en schakelen en heb je het stuur om iedere bocht goed in te zetten en jouw tegenstander in te halen. Door aan het stuur te hangen kun je soms zelfs voorkomen dat je een aanrijding maakt. Alles bij elkaar biedt het daarom veel verschillende mogelijkheden voor het spelen van jouw racespellen als je een racestuur voor de pc aanschaft, waarbij je meer kunt dan alleen maar het behalen van de overwinning. Iedere beweging die je maakt zal namelijk bijdragen aan de ultieme spelbelevenis.

Verschillende soorten racesturen

Enkel stuur

Voor een racestuur te plaatsen heb je ruimte nodig. Hoeveel ruimte je beschikbaar hebt, alsook budget, zal een invloed hebben op jouw keuze. De beste racesturen zijn echter voornamelijk die met pedalen. Ze bieden ook een betere ervaring en maken het racen nog echter. Een stuur zonder pedalen heeft meestal wat extra knoppen om de pedalen te vervangen. Maar goed, accelereren terwijl je draait wanneer je knop moeilijker beschikbaar is te doen, gewoon niet optimaal.

Racing stuur met pedalen

In onze lijst beste racesturen vind je dus voornamelijk racesturen met pedalen. Dit omdat een rijervaring pas compleet is als je ook met je voeten moet gamen. Een racestuur met pedalen wordt meestal op een tafel of bureau geplaatst. Je kan dit ook met een racing stoel en statief kopen zodat je meteen een volle racing stoel hebt, maar dan ben je weer wat verder van een simpel racestuur met pedalen.

Racestoel met stuur en pedalen

Het enige echte juiste is om een volledige setup te bouwen. Racing stoel, racestuur en pedalen, allemaal in een mooi geraamte. Dit vormt een perfecte setting voor jou om te gamen. Wacht. Nee. Het kan nog beter als je er een VR bril aan koppelt om ook in 360° Virtual Reality te gamen. Er zijn ondertussen al verschillende games die dit toelaten. Project Cars is er zo één van waar wij de HTC Vive op getest hebben.

Goed racestuur kopen
Waar op letten?

Racestuur met pedalen

Voor de fanatieke gamer kunnen pedalen niet ontbreken bij het beste racestuur. Echter kunnen de pedalen bij veel sturen verschillen. Hierbij kun je al snel goede kwaliteit van het minder goede scheiden. De grote en dure merken leveren vaak metalen pedalen, waardoor het veel echter aanvoelt en wat ook een langere levensduur met zich meebrengt.

De goedkopere varianten komen vaak in plastic. Dit geeft ook meer lawaai tijdens het gebruik, waardoor jouw racestuur voor de pc direct minder fijn werkt en de duurzaamheid ook veel minder is.

Grote draaihoek

Als je gaat racen wil je dat jouw stuur zoveel mogelijk gemak geeft wanneer jij de bochten doorgaat. Een van de dingen waar je op moet letten als jij een gaming stuur aanschaft, is de rotatie. Deze kan namelijk cruciaal zijn voor jouw ervaringen. In de meeste gevallen ligt de draaihoek van een racestuur tussen de 180 en 1080 graden. Het is afhankelijk van het model wat de range is. Je moet daarom vaak opletten welk stuur je aanschaft.

Bij de goedkopere sturen heb je vaak maar een beperkte rotatie tot jouw beschikking, waardoor het niet lijkt alsof je echt in een auto zit. De duurdere varianten hebben weer een rotatie die in veel opzichten lijkt op de rotatie van een echte auto. Afhankelijk van de ervaring die jij wilt hebben koop je dus het beste racestuur voor het gamen.

Soms kan het fijn zijn om een klein stuur in handen te hebben. Alleen hangt een klein racestuur vaak samen met een lagere kwaliteit. Als je veel gamet en daarbij ook altijd op weg wilt zijn naar de overwinning is het geschikte gaming stuur het formaat van een stuur in een echte auto. Hierdoor heb je meer perfectie en wordt er ook vaak gedacht aan het design van het stuur zelf. Denk hierbij aan een goede grip en het gebruik van pedalen om het gas geven, schakelen en remmen nog meer kwaliteit te geven.

Als jij ervan uitgaat dat je veel gaat gamen is het daarom beter om iets meer geld uit te geven aan een stuur van goede kwaliteit. Deze komen vaak in de vorm van racewagens. De sturen zijn iets kleiner, maar kosten ook veel meer. De afmetingen, het design, de features en de kwaliteit maken het echter wel een goede investering. Je hebt niet meer het idee dat je in jouw eigen auto zit, maar eerder dat je in een Formule 1 wagen terecht bent gekomen en net als een van de coureurs op een echte racebaan aan de slag gaat. Je vergeet hierdoor vaak de wereld om je heen.

Force feedback

De realistische weergave van het racen wordt gegeven aan de hand van de force feedback van een racestuur. Je voelt aan de hand van het stuur welke veranderingen er optreden op het wegdek en merkt daarbij ook als je te hard remt of te veel gas geeft. De kracht die je op het stuur gaat voelen laat het lijken alsof je echt in de aanrijding beland bent.

Als jij deze ervaring wilt hebben moet je een gaming stuur aanschaffen die op basis van force feedback werkt. Voeg hier de vibraties aan toe die het stuur jou geeft bij een botsing of weerstand en je hebt direct geen idee meer dat je op jouw slaapkamer bezig bent.

Versnellingen / koppeling

Een realistische game-ervaring kan niet gerealiseerd worden wanneer je alleen aan een stuur kunt hangen in de bochten en een gaspedaal in kunt trappen. Een koppeling geeft jou net dat beetje extra wat je nodig hebt, doordat je nu zelf kunt schakelen door deze koppeling in te drukken. Het game stuur wordt hierdoor wel complexer.

Je zult enige kennis van zaken moeten hebben voordat je over gaat naar deze variant. Echter maakt het voor de fanatieke gamers wel een groot verschil als je ermee om kunt gaan. Je kunt er namelijk jouw speelplezier mee vergroten, zonder dat je hier dus grote aanpassingen voor hoeft te doen.

Beste racestuur PC

Conclusie van het beste racestuur voor PC Gaming

Wat het beste racestuur voor PC Gaming is hangt volledig af van jouw voorkeuren. De een zal namelijk eerder voor een van de eenvoudige oplossingen gaan, waarbij het speelplezier vergroot wordt, terwijl de ander eerder geneigd is om zoveel mogelijk van de realiteit mee te kunnen krijgen. Hoewel deze voorkeur voor iedereen persoonlijk is, kan het merk en bijvoorbeeld de draaihoek van het racestuur veel verschil maken als je op zoek gaat naar de ultieme spelbeleving.

Daarbij komen ook de grote hoeveelheid specificaties om de hoek kijken. Ieder gaming stuur is anders, waardoor er ook altijd goed opgelet moet worden bij de aankoop. Het is de bedoeling dat je er zelf genot uithaalt, maar ook dat je er jaren mee vooruit kunt. Als je jezelf wilt blijven ontwikkelen is het daarom vaak beter om een stuur te kopen die op veel gebieden in te stellen is, zodat je meer mogelijkheden hebt en aan de hand van de games kunt gaan groeien.

Tot zover het artikel ‘Beste Racestuur voor PC gaming 2021’ – Laatste update 30/09/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Accessoires’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.