Home Gaming setupAccessoires Koopgids: Solar powerbanks

Koopgids: Solar powerbanks

Opladen met zonlicht en zonnepanelen, het kan hoe kies je nu het juiste model

door Slim Abid
Koopgids voor solar powerbanks

Een solar powerbank is een externe batterij waarmee je jouw toestellen kan herladen. Ze zijn ontworpen om opgewekte energie op te slaan. Dit is vergelijkbaar met een traditionele powerbank. Deze herlaad je via het gewone stroomnetwerk. Een solar powerbank daarentegen kan ook opladen met zonlicht. Met andere woorden, je hebt de keuze uit verschillende energiebronnen, ook onderweg.

In dit artikel bespreken we deze relatief nieuwe accessoires. Powerbanks bestaan al even maar onderweg laden is altijd een probleem geweest. We bekijken of vergelijken hier geen solar powerbanks, onze vergelijking vind je in onze selectie van de beste solar powerbanks van 2023.

Wat is een solar powerbank

Hoe werkt een solar powerbank

Laden via zonnepanelen

Een solar powerbank is een veelzijdig apparaat dat op twee manieren kan worden opgeladen. De eerste methode is door het apparaat bloot te stellen aan zonlicht. Het zonnepaneel van de powerbank, dat is opgebouwd uit ingebouwde zonnecellen, vangt het zonlicht op en zet dit om in elektriciteit. Wanneer deze cellen aan voldoende zonlicht worden blootgesteld, wordt elektriciteit opgewekt. Deze opgewekte energie wordt vervolgens opgeslagen in een geïntegreerde batterij van de powerbank.

Laden met stroom

De tweede methode om de powerbank op te laden is via het stopcontact. Hierbij wordt de externe batterij verbonden met een mobiele oplader, waardoor het apparaat snel en efficiënt wordt opgeladen. Hoewel het opladen via zonne-energie handig is voor noodsituaties of activiteiten buitenshuis, is het opladen via een stopcontact meestal sneller.

Wanneer je eenmaal over een powerbank met een volle batterij beschikt, kun je jouw toestel op verschillende manieren opladen. Je kunt kiezen voor een traditionele kabel of voor draadloos opladen. Als je de voorkeur geeft aan draadloos opladen, is het raadzaam om de verschillende opties te bekijken om te zorgen dat je apparaat compatibel is.

solar powerbanks vergelijken op capaciteit en kwaliteit

Het is ook belangrijk om naar de capaciteit van de batterij van je powerbank te kijken. Deze capaciteit wordt aangegeven in milliampère per uur (mAh), wat een indicatie geeft van de hoeveelheid energie die de powerbank kan opslaan. Hoe hoger de mAh, hoe krachtiger de batterij en hoe langer je apparaten kunnen worden opgeladen zonder dat je de powerbank opnieuw hoeft op te laden.

Waar op letten bij het vergelijken

Paneelgrootte

De meeste solar powerbanks zijn uitgerust met een relatief klein zonnepaneel, meestal met een vermogen van ongeveer twee watt. Hierdoor laden apparaten eerder traag op. De batterij kan zichzelf gestaag herladen door blootstelling aan zonlicht, waardoor een paneel vooral nuttig is bij langdurige blootstelling aan zonlicht.

De compactheid van dit type paneel maakt het eenvoudig om de powerbank op te bergen of aan een rugzak te bevestigen. Voor wie meer vermogen nodig heeft, is een opvouwbare powerbank met een groter oppervlak een betere keuze. Deze zijn groter en zwaarder en dus minder geschikt voor lange trektochten.

Capaciteit batterij

De capaciteit van een batterij, uitgedrukt in milliampère-uur (mAh), geeft aan hoe lang de batterij een bepaalde stroom kan leveren. Hoe hoger de mAh, hoe krachtiger de batterij. Je keuze hangt dus ook af van het type toestel dat je wil opladen. Een e-reader of gaming smartphone hebben minder kracht nodig dan een laptop of handheld console.

Een solar powerbank met een capaciteit van 10.000 mAh zal bij een ontlading van 1 mA na tien uur leeg zijn. Voor apparaten zoals laptops die minstens 20 mAh nodig hebben, is een powerbank met een grotere capaciteit aan te raden.

Aantal en soorten poorten

De meeste apparaten kunnen worden opgeladen via een micro-USB of USB-C poort. Nieuwere smartphones, tablets en laptops hebben vaak een USB-C poort, dus het is verstandig om een powerbank met deze aansluiting te kiezen.

De Xtorm Rugged biedt zowel USB-C als USB-A poorten en wordt geleverd met een extra kabel voor flexibiliteit. Sommige powerbanks bieden ook draadloos opladen aan, wat betekent dat je geen kabel nodig hebt. Het is belangrijk om te controleren of je apparaat compatibel is met Qi draadloos opladen.

Powerbank opladen met solar zonnepaneel

Extra functies

Naast de snellaadfunctie, die handig is als je snel wilt opladen, hebben veel solar powerbanks extra functies zoals een karabijnhaak voor bevestiging aan een rugzak. Een ingebouwde zaklamp is ook nuttig tijdens het kamperen, en sommige powerbanks bieden de mogelijkheid om de helderheid aan te passen. Sommige externe batterijen hebben ook een geïntegreerd kompas, zodat je altijd de juiste richting op gaat.

Powerbank opladen met zon, hoe lang duurt het?

De tijd die nodig is om een powerbank op te laden met zonne-energie hangt af van verschillende factoren:

  1. Capaciteit: Een powerbank met een grotere capaciteit (uitgedrukt in milliampère-uur of mAh) heeft logischerwijs meer tijd nodig om volledig op te laden dan een powerbank met een kleinere capaciteit.
  2. Paneelgrootte: Powerbanks met grotere of efficiëntere zonnepanelen kunnen sneller energie opvangen en omzetten dan die met kleinere of minder efficiënte panelen.
  3. Zonlichtintensiteit: Direct zonlicht op een heldere dag zal een powerbank sneller opladen dan op een bewolkte dag. De hoek waaronder het zonlicht op het paneel valt, speelt ook een rol. Zonnepanelen werken het meest efficiënt als ze direct naar de zon zijn gericht.
  4. Temperatuur: Extreem hoge of lage temperaturen kunnen de efficiëntie van zonnecellen verminderen.
Hoe lang duurt het opladen met solar batterij powerbank

Als algemene schatting: een kleine powerbank (bijvoorbeeld 10.000 mAh) met een standaard zonnepaneel kan, afhankelijk van de bovenstaande factoren, tussen de 20 en 60 uur nodig hebben om volledig op te laden in direct zonlicht. Grotere powerbanks met grotere capaciteiten kunnen nog langer duren. Het is ook belangrijk op te merken dat de meeste solar powerbanks primair zijn ontworpen om op te laden via het elektriciteitsnet, met zonne-energie als secundaire of noodoptie.

You may also like