Game controllers waren vroeger vooral voor consoles zoals de Playstation, Nintendo of Xbox. Op Pc geniet je van een muis en keyboard, voor bepaalde games zijn ze veel sneller dan de controllers. Voor andere games zoals race games of simulators had je dan een aangepast stuur of joystick. Zo ken ik nog FlightSimulator 2000 met een vliegtuigcontroller.
Tegenwoordig zijn er heel wat controllers die ook op de PC werken. Handig voor een heel aantal games. Maar welke is nu compatibel met PC, en hoe zit het met kwaliteit en knoppen? In dit artikel kijken we naar alle elementen van de PC controller, en waar je op moet letten bij het kopen.
Wil je meteen overgaan naar het vergelijken en kiezen dan kan je een kijkje nemen in onze lijst van de beste controllers voor PC gaming. Zoek je een controller voor smartphones, klik dan hier.
Snel zoeken
Ontwerp en comfort
In onze ogen is comfort de belangrijkste factor bij het kiezen van de beste game controller. Comfort, ergonomie en materiaalkeuze zijn niet te onderschatten omdat ze invloed hebben op langdurig gamen. Een goedkope game controller is geen enkel probleem als je 5 minuten gaat gamen. Ben je van plan uren achter je scherm te zitten, dan is de kwaliteit en het comfort van je controller van uiterst belang.
De controller moet goed in de hand passen. Je merkt dat Xbox en Playstation (nu) een gelijkaardig ontwerp hebben, dat meestal de vorm van de hand volgt. Elk hand krijgt een houder, met daarboven enkele knoppen en een joystick. Groeven voor de vingers zijn niet nodig, alle vingers zijn anders en dit werkt eerder storend dan comfortabel. Je merkt deze groeven wel vaker bij goedkopere ontwerpen, wat kleine “wondjes” veroorzaakt na langdurig gebruik.
Bouwkwaliteit
De kwaliteit van het materiaal is ook belangrijk bij het gamen. Zo vermijd je langdurige problemen zoals carpaal tunnelsyndroom of simpelere problemen zoals blaren op de handen. Het ontwerp en de materiaalkeuze zijn meestal de oorzaak voor oncomfortabel gamen, vooral als het om de game controller gaat. Ga naar de winkel, voel hoe de game controllers in de hand liggen en maak dan pas je keuze. Een goede materiaalkeuze is ook belangrijk voor de grip tijdens het gamen.
Precisie joystick
De keuze tussen een gaming-muis en een game controller hangt af van het type spel dat je speelt. Voor sommige games is de beweging van een joystick natuurlijker en komt de beweging dus vloeiender over. Voor andere games moet je zo snel mogelijk klikken op een punt op je scherm. Dit is dus een zeer andere manier van gamen.
Een joystick heeft verschillende niveaus van beweging, terwijl een toetsenbord of muis vaak één klik-snelheid heeft. Dit heeft natuurlijk veel invloed op je gaming. Als je een racespelletje speelt, ben je beter af met een joystick. Zachte bochten nemen en verschillende niveaus van draaien zijn voordelig. Een toetsenbord is gewoon links of rechts, je kan een toets niet 50% indrukken. Een bocht nemen met een toetsenbord betekent 15 keer naar rechts duwen, terwijl je met een game controller de joystick zachtjes gebogen kan houden.
Gaminggenre
Het gebruik van een game controller hangt af van het type spel dat je speelt. Hieronder vind je meer informatie over onze voorkeuren voor verschillende game genres:
- FPS – Beter met muis en toetsenbord als het gaat om Shooters
- MMO/MOBA – Beter met muis en toetsenbord voor extra knoppen tijdens MMO
- Simulators – Beter met game controller omdat joysticks aangenamer zijn om te controlleren
- Racing games – Beter met game controller omdat joysticks tijdens racegames betere controle bieden
- Strategy & RPG – Beter met muis en toetsenbord door extra knoppen voor strategie games, maar ook RPG games
- VR spelletjes – Beste met de VR controllers, daarna met controller
Aantal knoppen
Het aantal knoppen, pijlen, joysticks en ’trekkers’ verschilt allemaal afhankelijk van de keuze van de game controller. Hoe meer knoppen, hoe meer programmeerbare opties. Een game controller is niet zoals een toetsenbord, je kan geen macro’s combineren. Als je meer knoppen nodig hebt, heb je een game controller nodig met meer knoppen. Meer is er niet aan.
Extra Functies
Sommige controllers worden geleverd met extra functies zoals programmeerbare knoppen, touchpads, bewegingssensoren en meer. Overweeg of deze functies belangrijk voor je zijn. Programmeerbare knoppen kunnen bijvoorbeeld handig zijn voor bepaalde spellen waar je veel verschillende acties moet uitvoeren, terwijl touchpads en bewegingssensoren kunnen bijdragen aan een meer meeslepende ervaring in bepaalde soorten spellen.
Draad vs draadloos (connectiviteit)
Voor console gaming is dit voor ons een logische keuze. Zit je voor de televisie, waar dan ook in de woonkamer of op de bank, dan is een draadloze game controller de evidente optie. Voor PC-gamers is dit echter iets anders. Een PC-gamer zit vaak dichter bij het scherm en een kabel is op zich niet zo storend.
Met de technologie van vandaag is er amper tot geen verschil meer tussen draadloos of met kabel. Het voordeel van een kabel is dat je nooit hoeft op te laden. Als je altijd net voor je scherm zit, is de beste game controller voor jou misschien één met een kabel. Deze zijn vaak ook wat goedkoper. Toch heeft draadloos veel voordelen in flexibiliteit en de mogelijkheid om verbinding te maken met andere apparaten.
Batterij
Het enige en belangrijkste verschil tussen draadloos en met kabel is de batterij. Met een kabel kan je eeuwig gamen, terwijl een draadloze controller moet worden opgeladen of de batterij moet worden vervangen. Op de lange termijn kan dit een game controller wel iets duurder maken. Toch zal je keuze niet afhangen van dit kleine prijsverschil.
Wat wel belangrijk is bij draadloze game controllers, is het gebruik van de batterij en eventuele automatische functies om de batterij te besparen. Als je verschillende uren per dag gamet, is het belangrijk om een game controller te kopen die kan laden tijdens het gamen. Geen dock of aansluiting op een vreemde plaats. Als de game controller deze functie heeft, moet het beschikken over een zeer sterke of vervangbare batterij.
Ergonomische houding
Een game controller of een muis met toetsenbord is een compleet andere gaming-setup. Met een muis en toetsenbord moet je recht voor je scherm zitten om ervoor te zorgen dat je in de juiste positie zit. Dit laat je toe snelle en nauwkeurige bewegingen uit te voeren. Zowel een muis als een toetsenbord hebben een platform nodig om op te steunen. Dit is niet het geval voor een game controller.
Als je met een game controller speelt, kan je zitten hoe je wil. Een game controller wordt door beide handen vastgehouden en er is dus geen nood aan een steunplatform. Kijken we naar het gemak van gamen, dan is een game controller ten zeerste aanbevolen. Kijken we naar een ergonomische houding, dan is een gaming toetsenbord met game muis eigenlijk beter.