Home Gaming setupAccessoires De 10 beste game controllers voor PC

De 10 beste game controllers voor PC

Gamen op PC met een gamepad of controller, het kan, en dit zijn de beste op de huidige markt

door Slim Abid
Gepubliceerd Laatste update op:
beste game controller PC

De beste pc-controllers zijn comfortabel, precies en responsief. Voor shooters is er niks dat beter is dan de klassieke combinatie van FPS muis en toetsenbord. Maar voor andere games kan je ontspannen in je zetel gaan liggen met je controller. In tegenstelling tot consoles zoals de Xbox, de PS5 of de Nintendo Switch, heeft een PC verreweg de meeste connectiviteitsopties. Naast Bluetooth kan je een controller ook bedraad aansluiten of met een 2,4 GHz dongle voor lagere latency.

Wij hebben uren onderzoek gedaan naar verschillende controllers op de markt. Daarbij hebben we voornamelijk rekening gehouden met prestaties, comfort en batterijleven. Lees hieronder verder om de beste controller voor PC te vinden.

 Onze selectie gamepads en controllers voor de PC

Kort samengevat

De Xbox Wireless Controller heeft de beste prijs / kwaliteit verhouding en is een veelzijdige controller, compatibel is met meerdere platforms. De Xbox Elite Series 2 is iets beter. Het is een premium controller met aanpasbare joystickspanning en verwisselbare onderdelen, ideaal voor competitieve gamers.

De HyperX Clutch Gladiate is dan een meer betaalbare optie met goede kwaliteit knoppen en sticks, perfect voor gamers met een beperkt budget. De Thrustmaster eSwap X Pro is een bedraad alternatief.

De Scuf Instinct Pro is een controller met uitstekende aanpasbaarheid en een hoge bouwkwaliteit, maar zonder oplaadbare batterij. De Razer Wolverine Ultimate heeft prachtige Chroma RGB-verlichting en aanpasbare knoppen, maar geen draadloze ondersteuning. De 8Bitdo Pro 2 Gamepad is een toffe keuze voor retro gamers.

Speelde je vroeger Playstation en vind je deze controllers gewoon beter aanvoelen dan kan het nu ook voor PC. De Dualshock kon je reeds via Steam koppelen. De Sony Playstation 5 DualSense kan dit nu ook. Iets duurder, maar heeft wel haptische feedback en een comfortabel ontwerp, maar een kortere batterijduur.

De Nintendo Switch Pro Controller heeft een uitstekende batterijduur en is comfortabel voor langere speelsessies, perfect voor Nintendo Switch-gamers.

Xbox Wireless Controller

Wat we goed vonden:

 • Compatibel met meerdere platforms
 • Hybride D-pad voor betere controle
 • Extra grip op de bumpers
 • Share-knop

Wat we minder vonden:

 • Werkt op batterijen

De Xbox Wireless Controller beschikt over bedrade en Bluetooth-connectiviteit waardoor hij kan aangesloten op vrijwel elke console, smartphone of computer. Een van de belangrijkste kenmerken van deze controller is de hybride D-pad, die je helpt om je tegenstander niet uit het oog te verliezen. Dit is een grote verbetering ten opzichte van de traditionele D-pads en biedt een meer intuïtieve en responsieve gameplay-ervaring.

Daarnaast zijn de bumpers voorzien van een extra grip laag, wat betekent dat je vingers niet van de knoppen glijden tijdens intense gaming-sessies. Dit geeft je de volledige controle over je in-game acties en zorgt voor een meer meeslepende en bevredigende ervaring.

Een andere handige functie is de Share-knop, waarmee je screenshots en video’s van je gameplay kunt delen. Dit is een geweldige manier om je vrienden direct die headshot te laten zien waarmee je het potje hebt gewonnen. Wat wij een klein minpuntje vinden is dat de Xbox Wireless batterijen werkt, wat betekent dat je ze regelmatig moet vervangen of opladen.

Beste premium controller: Xbox Elite Series 2

Xbox Elite Series 2

Wat we goed vonden:

 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Aanpasbare joystickspanning
 • Verwisselbare onderdelen
 • Lang batterijleven (40 uur)

Wat we minder vonden:

 • Zeer duur

Voor wie op zoek is naar een premium controller is de Xbox Elite Series 2 een interessante opties. Hij is ontworpen voor competitieve gamers die op zoek zijn naar een edge in Esports games. Een van de meest opvallende kenmerken die bij ons de aandacht trok was de mogelijkheid om de spanning van de joysticks aan te passen. Dit betekent dat je de weerstand van de joysticks kunt veranderen om ze precies zo te laten voelen als je wilt. Dit kan een groot verschil maken in games waar precisie van cruciaal belang is.

Daarnaast heeft de Xbox Elite Series 2 verwisselbare onderdelen, waaronder verschillende soorten D-pads en thumbsticks. Dit betekent dat je de controller kunt aanpassen aan je persoonlijke speelstijl. Of je nu de voorkeur geeft aan een traditionele D-pad of een meer moderne variant. De controller heeft ook een ingebouwde oplaadbare batterij die tot 40 uur meegaat. Dit is volgens ons een grote verbetering ten opzichte van de Xbox Wireless Controler die AA-batterijen gebruikt.

Goedkope(re) game controller: HyperX Clutch Gladiate

HyperX Clutch Gladiate

Wat we goed vonden:

 • Goedkoop
 • Goede kwaliteit knoppen en sticks
 • Comfortabele, getextureerde grips
 • Achterknoppen zijn mooi tactiel

Wat we minder vonden:

 • Niet draadloos
 • Trigger locks zijn minder precies

Ondanks zijn lage prijs beschikt de HyperX Clutch Gladiate over een gelijkaardige bouwkwaliteit en functies als modellen die dubbel zo duur zijn. Hij heeft een aantal functies zoals programmeerbare achterknoppen en hair trigger vergrendelingen. De bouwkwaliteit is verrassend goed voor zijn prijs, met comfortabele getextureerde grips en bevredigend tactiele knoppen en sticks.

De controller is lichtgewicht en voelt solide aan in de handen, wat bijdraagt aan een comfortabele game-ervaring voor zowel lange als korte sessies. De knoppen zijn gemaakt van stevig plastic en hebben een subtiel veerkrachtig gevoel, wat zorgt voor gemakkelijke en snelle drukken. De sticks zijn een ander hoogtepunt met een licht gewichtig gevoel en een hol ontwerp.

De D-pad van de controller is aan de eenvoudige kant, zonder textuur, waardoor hij plat aanvoelt. Het grotere probleem zijn de trigger locks van de pad. Het viel ons op dat de trigger locks van andere controllers preciezer werkten.

Beste met draad: Thrustmaster eSwap X Pro

Thrustmaster eSwap X Pro

Wat we goed vonden:

 • Hoogwaardige bouwkwaliteit
 • Uitstekende aanpasbaarheid
 • Duidelijke feedback
 • Robuuste en betrouwbare modules

Wat we minder vonden:

 • Gebruikt verouderde Micro-USB-aansluiting

De Thrustmaster eSwap X Pro is ontworpen voor gamers die op zoek zijn naar een bedrade controller met een hoge mate van personalisatie en prestaties. Hij heeft een uniek modulair systeem waarmee je de D-pad en analoge sticks kunt verwijderen en vervangen. Dit betekent dat je de lay-out van de controller naar wens kunt aanpassen, wat een groot voordeel is voor spelers die hun controller willen aanpassen aan specifieke games of speelstijlen. De modules zijn magnetisch en klikken stevig op hun plaats, wat zorgt voor een solide en betrouwbare ervaring tijdens het spelen.

Een ander opvallend kenmerk van de eSwap X Pro is de bouwkwaliteit. Hoewel de controller voornamelijk van plastic is gemaakt, voelt hij stevig en duurzaam aan. De knoppen hebben een duidelijke feedback, wat bijdraagt aan de algehele kwaliteit van de game-ervaring. Door de bedrade verbinding heb je een lagere latency, wat handig is voor competitieve gaming. Persoonlijk vonden we het spijtig om te zien dat de controller een verouderde Micro-USB-aansluiting gebruikt. Maar het is het enige minpuntje dat we konden vinden.

Aanpasbaar ontwerp: Scuf Instinct Pro

Scuf Instinct Pro

Wat we goed vonden:

 • Uitstekende aanpasbaarheid
 • Hoge bouwkwaliteit
 • Profielwisselaar voor snelle aanpassingen
 • Comfortabele en responsieve knoppen

Wat we minder vonden:

 • Geen oplaadbare batterij
 • Hoge prijs

Juist zoals de Thrustmaster eSwap X Pro is de Scuf Instinct Pro een premium controller je verregaand kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren. Hij is speciaal ontworpen voor gamers die op zoek zijn naar een controller met een hoge mate van personalisatie.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Scuf Instinct Pro is de mogelijkheid om de D-pad en de thumbsticks te vervangen. Dit betekent dat je de lay-out van de controller kunt aanpassen, afhankelijke van welke game je wilt spelen. De controller heeft ook een ingebouwde profielwisselaar, waarmee je snel kunt schakelen tussen verschillende instellingen. Dit is handig voor spelers die verschillende configuraties gebruiken voor verschillende games.

Een van de grootste minpunten vinden wij het gebrek van een oplaadbare batterij. In plaats daarvan werkt hij op AA-batterijen. Dat geeft je de mogelijkheid om tijdens online gamen te wisselen naar nieuwe batterijen. Maar persoonlijk geven wij de voorkeur aan een interne batterij.

Mechanische game controller: Razer Wolverine Ultimate

Razer Wolverine Ultimate

Wat we goed vonden:

 • Prachtige Chroma RGB-verlichting
 • Klikbare ABXY-knoppen
 • Ingebouwde media-sneltoetsen
 • Aanpasbare knoppen

Wat we minder vonden:

 • Geen draadloze ondersteuning
 • Dure prijs

De Razer Wolverine Ultimate is een gamecontroller met een unieke feature. De A, B, X en Y knoppen klikken als muisknoppen. Dit detail maakt een wereld van verschil. Het is alsof je van een gewoon toetsenbord overstapt naar een mechanisch toetsenbord. De feel is compleet anders, maar wij zijn er wel voor te vinden.

Met zijn prachtige strip van Razer’s kenmerkende Chroma RGB-verlichting en talloze nuttige knoppen, is hij zowel stijlvol als functioneel. Hij heeft ook ingebouwde media-sneltoetsen die je kunt gebruiken zonder een headset. Verder is het ook mogelijk om knoppen te verwisselen en aan te passen. De controller wordt geleverd met zes verwisselbare knoppen, waarvan er drie hetzelfde zijn. Dit lijkt misschien vreemd, maar het biedt je de mogelijkheid om de controller aan te passen aan je speelstijl.

Een van de grootste nadelen is het ontbreken van draadloze ondersteuning. Dit betekent dat je altijd een kabel nodig hebt om de controller te gebruiken, wat een probleem kan zijn als je ver van je scherm zit. Bovendien hebben we persoonlijk ervaren dat het even duurde voor we konden wennen aan de stuge draad van de Razer Wolverine Ultimate.

Retro game controller: 8Bitdo Pro 2 Gamepad

8Bitdo Pro 2 Gamepad

Wat we goed vonden:

 • Retro-geïnspireerd ontwerp
 • Uitgebreide aanpassingsmogelijkheden
 • Toevoeging van “pro” back paddle-knoppen
 • Compatibel met meerdere platforms

Wat we minder vonden:

 • Kan de Switch niet wekken uit de slaapstand
 • Analoge sticks voelen een beetje stijf aan

De 8Bitdo Pro 2 Gamepad is een controller die opvalt door zijn retro-geïnspireerde ontwerp en moderne functionaliteit. Hij is ontworpen met een nostalgisch gevoel, maar bevat hedendaagse kenmerken zoals dubbele analoge sticks en vibratie.

Met de Ultimate Software van 8Bitdo kun je bijna elk aspect van de controller aanpassen om aan je speelstijl te voldoen. Dit omvat het aanpassen van de actieve en inactieve gebieden van beide analoge sticks, het bepalen hoe ver elke trigger moet worden ingedrukt, het aanpassen van de vibratieniveaus en zelfs het instellen van je eigen macro’s.

Een andere belangrijke verbetering is de toevoeging van twee “pro” back paddle-knoppen. Deze laaggeprofileerde knoppen zijn comfortabel geplaatst in de natuurlijke kromming van de grips en maken een hoorbare klik wanneer ze worden ingedrukt. Dit is een mooie touch voor diegenen die hun inputs willen optimaliseren.

Een nadeel voor Nintendo fans is dat hij de Switch niet kan wekken uit de slaapstand, wat een klein ongemak kan zijn. Bovendien voelen de analoge sticks een beetje stijf aan, maar ze zijn zeer responsief en springen bijna onmiddellijk terug naar de standaardpositie.

Met USB Dongle: SteelSeries Stratus Duo

SteelSeries Stratus Duo

Wat we goed vonden:

 • Naadloze connectiviteit
 • Uitstekende bouwkwaliteit
 • Comfortabel
 • Ideaal voor mensen die ook gamen op hun smartphone

Wat we minder vonden:

 • Geen Bluetooth-ondersteuning voor PC
 • Laadt op via Micro-USB

De SteelSeries Stratus Duo is een gamecontroller die ontworpen voor gamers die op zoek zijn naar een controller die zowel met Android-smartphones als met Windows PC’s werkt. Hij beschikt namelijk over naadloze connectiviteit. Voor Android-smartphones kun je de gamepad eenvoudig verbinden via Bluetooth, terwijl Windows gebruik maakt van de meegeleverde 2.4GHz draadloze dongle. Hoewel Bluetooth niet werkt op PC, maakt de draadloze modus-schakelaar op de achterkant het gemakkelijk om tussen apparaten te schakelen zonder een Bluetooth-verbinding opnieuw te moeten instellen.

De Stratus Duo blinkt ook uit in bouwkwaliteit en comfort. De plastic behuizing is ongelooflijk duurzaam met nul flex en geen kraken bij het proberen de controller te vervormen. De all-black design is zowel opvallend als subtiel zonder er goedkoop uit te zien. De joysticks, knoppen, d-pad en schoudertriggers zijn allemaal geplaatst om overeen te komen met die van de PlayStation-controller.

Een van de grootste nadelen is het ontbreken van Bluetooth-ondersteuning voor computer. Dit betekent dat je altijd een dongle nodig hebt om de controller te gebruiken. Daarnaast laadt de controller op via Micro-USB, wat een beetje teleurstellend is gezien de meeste toestellen al zijn overgestapt naar USB-C.

PS controller voor PC: Sony Playstation 5 DualSense

Sony Playstation 5 DualSense

Wat we goed vonden:

 • Comfortabel en ergonomisch ontwerp
 • Innovatieve haptische feedback
 • Uitstekende aandacht voor detail
 • Bruikbaarheid van de vervangbare joystick

Wat we minder vonden:

 • Kortere batterijduur
 • Hoge prijs

De DualSense heeft een opvallend nieuw uiterlijk en een herontworpen vorm die comfortabeler is voor de handen. Hij heeft langere, robuustere handgrepen die beter in je handen passen omdat er gewoonweg meer controller is om vast te houden. Met een gewicht van 282 gram is hij aanzienlijk zwaarder dan de DualShock 4, maar het gewicht is goed uitgebalanceerd en leidt uiteindelijk tot een comfortabeler gevoel als je hem vasthoudt.

Wat betreft esthetiek voelt de DualSense aan als een dramatische verschuiving van de DualShock 4. Zijn gladde rondingen en tweekleurig kleurenschema – standaard wit met zwarte accenten – voelen aan als een paradigma-verschuiving na drie generaties van discrete, enkelkleurige Sony-gamepads. Er is een ongelooflijke aandacht voor detail, van de manier waarop de zijpanelen aan weerszijden van het touchpad iets opflakkeren, tot de getextureerde grip op het achterpaneel, die eigenlijk is gemaakt met behulp van kleine, bijna ononderscheidbare versies van de PlayStation gezichtsknopvormen.

Een van de meest indrukwekkende nieuwe functies van de DualSense is de haptische feedback. In games zoals Astro’s Playroom en Spider-Man: Miles Morales, kan je de spanning voelen groeien in de trigger als je hem indrukt, waardoor je op natuurlijke wijze kunt inschatten hoe geladen de lancering zal zijn. In een ander moment, loopt een groot wezen naar Astro toe, en je kunt voelen uit welke richting het komt en hoe dichtbij het komt op basis van hoe de controller trilt.

Echter, de levensduur van de interne oplaadbare batterij blijft een zwak punt in Sony’s controllers waar de DualSense geen oplossing voor heeft gevonden. In persoonlijke tests bleek dat een volledige lading ongeveer 12 uur meegaat, wat een stuk minder is in vergelijking met de meeste andere draadloze controllers in deze lijst.

Nintendo Controller: Nintendo Switch Pro Controller

Nintendo Switch Pro Controller

Wat we goed vonden:

 • Uitstekende batterijduur (40 uur)
 • Comfortabel voor langere speelsessies
 • NFC-functionaliteit voor Amiibo
 • Verbeterde precisie in vergelijking met Joy-Cons

Wat we minder vonden:

 • Duurder dan andere standaardcontrollers

De Nintendo Switch Pro Controller heeft een traditioneel ontwerp met asymmetrische analoge stick-positionering, vergelijkbaar met de Xbox-controller. Hij heeft vier gezichtsknoppen en vier schouderknoppen op de traditionele plaatsen. De Joy-Con’s home, share, plus en min knoppen zijn ook aanwezig, hoewel de share en home knoppen niet verhoogd zijn en daardoor misschien niet meteen opvallen.

De Pro Controller voelt solide aan en maakt geen ongemakkelijke holle plastic geluiden als je erop tikt. De knoppen zijn groter dan die van de Joy-Con en produceren geen ongemakkelijke luide klikken. De handvatten van de controller zijn licht getextureerd, wat extra grip biedt tijdens het spelen. De Pro Controller heeft een ingebouwde oplaadbare batterij die ongeveer 40 uur meegaat tussen oplaadbeurten. De controller heeft ook NFC-functionaliteit, zodat je je Amiibo verzamelfiguren kunt aansluiten.

In termen van prestaties, na het oppakken van een Nintendo Switch Pro controller, hebben de Joy-Cons nauwelijks de dock verlaten. Voor games waar enige precisie vereist is, zoals het nemen van een bocht in Mario Kart of het navigeren door een lastig platformgedeelte in Super Mario Odyssey, laat de Pro de Joy-Cons achter zich.

Beste high-end controllers

Een uitgebreide vergelijking van game controllers

Er zijn enorm veel gamepads of gaming controllers op de markt. Ze worden snel gemaakt en zijn relatief simpel in termen van technologie. Veel onafhankelijke verkopers maken een eigen versie, maar er is vaak weinig geweten over het product. Er zijn hoedanook heel wat factoren waar je op kan letten (en vergelijken) bij het aankopen van een gaming controller. Hieronder gaan we nog iets dieper vergelijken zodat jij een duidelijk beeld hebt van de verschillen in bovenstaande toestellen.

Compatibiliteit

Sommige controllers zijn universeel en kunnen op meerdere platforms worden gebruikt, terwijl andere specifiek voor één platform zijn gemaakt. Deze functie is belangrijk omdat deze bepaalt waar je je controller voor kunt gebruiken.

 • Xbox Wireless Controller, Xbox Elite Series 2, en SteelSeries Stratus Duo hebben een uitstekende platformcompatibiliteit.
 • De 8Bitdo Pro 2 Gamepad is uniek omdat het compatibel is met meerdere platforms en heeft ook een retro-geïnspireerd ontwerp.
 • De Sony Playstation 5 DualSense blinkt uit op het PlayStation-platform.

Batterijduur

Tegenwoordig gaan we voor draadloze game controller. Een draad is lastig en ouderwets. Toch hadden ze één groot voordeel, je moest ze nooit opladen. Batterijduur is daarom een belangrijke feature geworden bij het uitkiezen van een gamepad. Je wil niet plots zonder batterij zitten, dan kan je niet gamen, of erger; je moet met een ingestoken kabel gamen.

 • Xbox Elite Series 2 wordt geprezen om zijn lange batterijduur.
 • Sony Playstation 5 DualSense en de Xbox Wireless Controller worden bekritiseerd om hun kortere batterijlevensduur.
 • De Scuf Instinct Pro wordt ook bekritiseerd om het ontbreken van een oplaadbare batterij.

Aanpasbaarheid

Dit verwijst naar de mogelijkheid om de instellingen van de controller te wijzigen om te voldoen aan de persoonlijke voorkeuren van de speler. Dit kan het opnieuw toewijzen van knoppen omvatten of zelfs het fysiek verwisselen van onderdelen. Deze functie is belangrijk voor spelers die hun ervaring willen personaliseren.

Xbox Elite Series 2, Thrustmaster eSwap X Pro, Scuf Instinct Pro, en 8Bitdo Pro 2 Gamepad blinken uit in aanpasbaarheid met verwisselbare onderdelen en/of aanpasbare knoppen.

Prijs

Niet iedereen heeft hetzelfde budget. Een controller voor de PC is niet zo duur, ergens tussen 50 en 100 euro. Maar goed, je kan enkel kopen wat je kan betalen dus misschien ben je hier in beperkt.

 • Xbox Elite Series 2, Scuf Instinct Pro, en Razer Wolverine Ultimate worden vaak gezien als duurdere opties.
 • De HyperX Clutch Gladiate wordt daarentegen beschouwd als een budgetvriendelijke keuze.

Bouwkwaliteit

Kies maar, je koopt een goedkope controller voor 20 euro die na 5 maand kapot is, of je koopt er één van 60 euro die 2 jaar meegaat. Prijs betaal je niet enkel bij het aankopen, maar ook op termijn in kwaliteit. Ga voor duurzame materialen die langer meegaan dan een ééndagsvlieg. Xbox Elite Series 2, Thrustmaster eSwap X Pro, Scuf Instinct Pro, en SteelSeries Stratus Duo, en Playstation DS hebben allemaal een uitstekende bouwkwaliteit.

Connectiviteit

Dit verwijst naar hoe de controller verbinding maakt met het systeem. Sommige controllers gebruiken een draad, terwijl andere draadloos zijn. Deze functie is belangrijk voor spelers die flexibiliteit in hun speelopstelling willen.

 • HyperX Clutch Gladiate en Razer Wolverine Ultimate missen draadloze connectiviteit.
 • SteelSeries Stratus Duo mist Bluetooth-ondersteuning voor de PC.
 • De overblijvende controllers zijn draadloos.

Ergonomie/Comfort

Sony Playstation 5 DualSense, Scuf Instinct Pro, en SteelSeries Stratus Duo worden gewaardeerd om hun comfortabele en ergonomische ontwerp. Ook Xbox is goed, maar iets te groot voor mensen met kleinere handen.

Extra Functies

Dit zijn extra functies die uniek kunnen zijn voor een specifiek model, zoals RGB-verlichting, ingebouwde media-sneltoetsen, enz. Deze functie is belangrijk voor spelers die extra functies willen om hun ervaring te verbeteren.

 • Razer Wolverine Ultimate heeft unieke Chroma RGB-verlichting en ingebouwde media-sneltoetsen.
 • Xbox Wireless Controller heeft een handige Share-knop.
 • De 8Bitdo Pro 2 Gamepad heeft unieke “pro” back paddle-knoppen.

Andere modellen zoals de Nintendo Switch Pro Controller en de Google Stadia Controller presteren gemiddeld op de meeste van deze functies, maar hebben ook hun unieke sterke punten. De Nintendo Switch Pro Controller bijvoorbeeld, wordt geroemd om zijn comfort en batterijduur, terwijl de Google Stadia Controller wordt geprezen voor zijn naadloze integratie met Stadia streamingdienst.

Hoe we vergelijken

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende computer en PC merken. Kwaliteit is dalende, maar door het hoge aanbod gaat ook de prijs naar beneden. Op PCGamingGear willen we weten welke producten je kan vertrouwen, en waar je beter weg blijft.

Het begint allemaal met online en offline op zoek te gaan naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag. Eens we weten waar we op moeten letten en hoe we dit best beschrijven zoeken we naar producten en toestellen.

Voor dit artikel hebben we een selectie gemaakt van 15 verschillende game controllers (compatibel met PC) om te zien welke als beste uit de test komt. Deze toestellen worden vergeleken op basis van bouwkwaliteit, compatibiliteit, verbinding, functies en knoppen, gebruik en prijs. Aan het einde van onze vergelijkende test kwamen er 10 toestellen in onze selectie terecht.

You may also like