Home Gaming setupAccessoires De 5 beste game controllers voor PC

De 5 beste game controllers voor PC

door Ibraslimovic
Gepubliceerd Laatste update op:
beste game controller PC

Hoewel de meeste gamers met muis en toetsenbord spelen, zijn er ook games die beter werken met een gamepad. Daarom zijn we op zoek gegaan naar de beste game controller van 2023. Op basis van bestaande tests en reviews hebben we de voordelen van een premium game controller ten opzichte van goedkopere versies bekeken.

Game controllers bestaan al een tijdje. In de tijd van consoles versus pc’s ging het altijd over game controllers versus muis en toetsenbord. Er was ook onderling strijd over welke console de beste game controller had. Maar deze tijd is nu grotendeels voorbij.

Door het gebruik van Bluetooth is het mogelijk om je PS5-controller op je desktop te gebruiken. Bovendien is Xbox eigendom van Microsoft, en werkt de Xbox-controller ook op de desktop. We bieden een overzicht en gaan op zoek naar de beste game controller van 2023.

De 6 beste game controllers van 203

Beste game controller: XBOX ONE CONTROLLER

xbox controller voor PC gaming

Voordelen:

 • Comfortabele grip
 • PC compatiebel
 • Plug & Play
 • Bluetooth connectie

Nadelen:

 • Redelijk robust
 • AA Batterij

De Xbox-controller heeft een lange weg afgelegd. Zoek maar eens op ‘oude Xbox-controller’ op Google en je zult je snel herinneren hoe groot en lomp de eerste versie van deze gamepad was. Als we kijken naar PlayStation, zien we een design dat al decennia meegaat. Het grote voordeel van de door Microsoft gemaakte gamecontroller is dat deze zeer gemakkelijk op een pc kan worden aangesloten via Bluetooth of USB-verbinding. Daarom staat hij meteen bovenaan onze lijst van beste gamecontrollers. (bron)

De nieuwe Xbox One-controller lijkt bijna identiek aan zijn voorganger, maar voelt zeer handig in de hand. De controller van Microsoft is gemaakt van uitstekende materialen en zorgt voor een comfortabele grip. De D-pad heeft opnieuw de vorm van pijltjes, wat het makkelijker maakt voor de gebruiker. Wil je accuraat zijn, dan gebruik je de joystick. Zoals altijd is dit een van de grootste verschillen tussen Xbox en PlayStation: de positie van de joysticks.

Bovenaan de controller vinden we de vier knoppen terug. Twee hiervan, de twee achterste, zijn de triggers. Deze worden zeer vaak gebruikt, en het ontwerp van deze knoppen heeft veel invloed op de game-ervaring. Maar ook hier zit het goed met de Xbox-controller. De knoppen zijn van goede kwaliteit en veren mooi terug. Bij andere controllers merken we vaak dat dit op termijn problemen kan veroorzaken.

De Xbox One-controller heeft geen extra speciale features, die zijn voorbehouden aan de Xbox One Elite-controller. In de eerste plaats is het een controller voor de alledaagse gamer. Kwaliteit, ontwerp en prijs staan hierbij centraal. Onderin vinden we een 3,5 mm-aansluiting voor oortjes.

Premium gaming controller: RAZER WOLVERINE V2

razer game controller

Voordelen:

 • Extra grip
 • Perfect gewicht
 • Extra knoppen
 • Extra joystick formaten
 • Headset knoppen (D-pad)

Nadelen:

 • Enkel met kabel
 • Razer software nodig

Razer is een van ’s werelds meest erkende merken in de gamingindustrie. Hoewel ze voornamelijk gaming gear maken voor pc-gamers, zijn ze ook overgestapt naar console gaming. Zo is de Razer Wolverine V2 een Xbox-controller die natuurlijk ook op pc werkt. Als je dit niet wist, Xbox is eigendom van Microsoft, net zoals Windows, en dus zijn ze compatibel. (bron)

De Razer Wolverine V2 is een gamecontroller met enkele kleine extra functies. Op deze manier kun je meer uit je gamervaring halen. Misschien zelfs een voordeel behalen op de competitie. Deze controller is niet alleen bedoeld voor thuisgebruik, maar is ook gemaakt voor professioneel gamen, met high performance en een lange levensduur.

Hoewel hij perfect in de hand past, is de Razer Wolverine zeer licht. Toch is hij niet te licht gemaakt omdat het gewicht belangrijk is voor de ergonomie en het evenwicht. De controller is ook afgewerkt met een zachte matte stof die goed aanvoelt en zorgt voor een goede grip.

Het grootste voordeel na de materiaalkeuze is het gebruik van patronen om de grip te verbeteren. Zowel de houders als de joysticks zijn bedekt met een speciaal patroon. Deze kleine groeven en reliëfverschillen zorgen voor een verbeterde grip, zowel voor de handen als de vingers. Door het materiaal en het patroon heb je twee extra redenen om je controller nooit te laten vallen. Het is belangrijk om dit schoon te houden…

Naast een ruime keuze aan verschillende joysticks en knoppen om de controller aan te passen, valt ook het aantal knoppen op. Bovenaan zijn er niet vier, maar zes knoppen aanwezig, twee linker- en rechtertrekkers, net zoals bij PlayStation of Xbox, maar daartussen ook nog twee toegevoegde knoppen.

Controller met programeerbare knoppen: NACON REVOLUTION PRO

draadloze Controller voor PC gaming

Voordelen:

 • Comfortabele grip
 • PC compatibel
 • Plug & Play
 • Bluetooth connectie

Nadelen:

 • Redelijk robust
 • AA Batterij

Nacon is een extern merk dat een licentie heeft om PlayStation 4-controllers te maken. Ze mogen het ontwerp bijna identiek namaken, met hier en daar enkele verschillen. De Nacon-controller bestaat in drie verschillende versies – een goedkope versie, een middenmoot en een duurdere ‘Pro’-versie. De laatste kan zowel draadloos als bedraad worden gebruikt en maakt gebruik van een USB-C-kabel. Hierdoor laadt het snel op. Voor onze lijst van beste gamecontrollers kijken we vooral naar de Nacon Revolution Pro omdat deze enkele voordelen heeft voor pc-gamers. (bron)

Enerzijds zijn er de gebruikelijke eigenschappen, zoals force feedback of vibraties tijdens het gamen, een goede Bluetooth-verbinding en een goede batterijduur van 7-10 uur. De kabel is 3 meter lang, waardoor je ook bedraad kunt spelen zonder absurd dicht bij het scherm te moeten zitten. Anderzijds kun je je knoppen ook toewijzen aan bepaalde acties. Met de juiste software programmeer je de knoppen voor en kun je ze gebruiken tijdens je spel. Is er een moeilijke combinatie van toetsen die je maar niet kunt uitvoeren, wijs deze dan gewoon toe aan een knop en voilà.

Om het af te maken krijg je bij de Nacon Revolution Pro ook meegeleverde gewichten om de controller beter in balans te brengen. Zo voelt de controller wat zwaarder aan (maar niet te zwaar) en kun je makkelijk gamen. Wil je al die extra’s niet, ga dan voor de basisversie van Nacon, deze is aanzienlijk goedkoper.

Premium Xbox controller: XBOX ONE ELITE 2

Beste game controller

Voordelen:

 • Reserve onderdelen
 • Extra grip
 • Verschillende joysticks
 • Trigger locks
 • Extra kwaliteit

Nadelen:

 • Onnodig duur
 • Robust ontwerp

Bovenaan de lijst van beste PC game controllers staat de Xbox One game controller. Dit omwille van enkele simpele redenen: prijs, kwaliteit, functies, Microsoft,… Het is een logische keuze. Maar wat goed is kan altijd beter, en daarom komt Xbox met een Xbox One Elite 2-controller. Dezelfde controller maar dan met enkele verbeterde features.

Het verschil zit voornamelijk in de materiaalkeuze en het feit dat deze verschuifbaar en aanpasbaar is. Deze premium versie ziet er mooier uit en maakt gebruik van duurzame materialen. Hierdoor zal de controller er langer goed uitzien en minder snel kwaliteit verliezen.

Met “aanpasbaar” bedoelt men dat je de hoogte van de knoppen of joysticks kan aanpassen. Zo kan een professionele gamer kleine details veranderen om zijn prestaties te verbeteren. Bij aankoop van de Xbox Elite 2 krijg je dus joysticks van verschillende lengtes, alsook een speciale cirkelvormige pad. Deze heeft meer reliëf, wat het makkelijker maakt voor de gamer om accuraat te zijn.

Bovenop de controller zijn er vier knoppen, twee aan elke kant. De twee achterste knoppen noemt men wel vaker de “trigger-knoppen”. Deze dienen meestal voor het schieten in FPS-games of het accelereren in racing games. Ook hier is er een unieke feature van de Xbox Elite. Je kan de triggers “locken” of vastzetten om snel te schieten of permanent te accelereren. Dit zorgt voor minder vermoeidheid in de meest gebruikte vingers, een voordeel tijdens het langdurig gamen.

PS4 Controller:  DUALSHOCK 4 – PLAYSTATION

Playstation dualshock voor pc controller

Voordelen:

 • Beste ontwerp
 • Comfortabel
 • Zachte grip
 • Interactief Touchpad
 • Erkend door Steam

Nadelen:

 • Enkel via Steam
 • Enkel via script

PlayStation heeft altijd al een van de best ontworpen gamecontrollers gehad. De dunnere handgrepen voelen iets natuurlijker aan dan de dikkere Xbox-controller. Of dit te maken heeft met Japan vs. USA (Sony vs. Microsoft), weten we niet meteen. Het moet wel gezegd worden dat het ontwerp van PlayStation zeer consistent is gebleven. Bij Xbox merken we dat ze elke keer dichter bij het ontwerp van PlayStation komen, wat voer is voor fanboy discussies! (bron)

Als we teruggaan naar de PS4 Dualshock, dan merken we dat het ontwerp verfijnd is ten opzichte van de PS3. De vernieuwde joysticks zorgen voor meer grip, de triggers (L2 en R2) zijn handiger geworden en het innovatieve touchpad zorgt voor enkele extra features.

Playstation controller op PC

Hoewel dit de lijst is van beste PC gamecontrollers van 2023, is er plaats voor de PlayStation Dualshock. Sinds de release van de PS3 Dualshock is het mogelijk om deze via Bluetooth en een script aan te sluiten op je pc desktop. Hoort deze controller dan thuis in de lijst voor PC? Ja, een goede gamer weet hoe je zo’n script kan gebruiken.

Het grote voordeel is dat Steam de Dualshock 4 volledig ondersteunt. Er is dus geen reden meer om de PS4-controller uit te sluiten van deze lijst van beste PC-controllers. Let op, enkel spelletjes op Steam zijn te spelen met de PlayStation Dualshock, tenzij je hiervoor een script gebruikt.

Polyvalente controller – Android / Windows / VR brillen:  STEELSERIES STRATUS DUO

steam game controller

Voordelen:

 • Draadloos & 20 uur autonomie
 • 14 knoppen
 • Gelijkaardig aan PS4 & Xbox
 • Prijs/kwaliteit

Nadelen:

 • Batterijen

SteelSeries staat bekend om het op de markt brengen van gaming accessoires, zoals muizen en muismatten, en heeft al verschillende keren in lijstjes gestaan voor beste gaming accessoires. Het grote voordeel van SteelSeries is dat ze betaalbaar kwalitatief materiaal maken. Dit wil niet zeggen dat het goedkoop is, maar de prijs-kwaliteitverhouding ligt altijd zeer goed in evenwicht.

Met de SteelSeries Stratus Duo hebben ze hun beste gamecontroller tot nu toe gemaakt. Het simpele ontwerp doet denken aan de Xbox-controller en het opstellen van de joysticks en knoppen doet dan weer wat denken aan de PS4-controller. Voor zowel PS- als Xbox-gamers zal deze controller natuurlijk aanvoelen.

De Stratus Duo staat op de lijst van beste gamingcontrollers voor PC omdat deze aan alle aspecten voldoet. De controller is draadloos, beschikt over 14 knoppen en werkt voor Android, Windows en in Virtual Reality (Steam VR). Het enige nadeel is dat deze controller op vervangbare batterijen werkt. Dit wil zeggen dat je ze niet moet opladen, maar dat het je telkens enkele euro’s zal kosten.

De Stratus Duo is de beste controller voor mobiele VR-gaming. Hoewel je een controller krijgt bij de Gear VR, is deze éénhandig en zeer basic. Met de Stratus heb je veel meer controle over je in-game performance. De beide analoge joysticks zijn ideaal voor het bewegen, de pijltjes voor simpele commando’s en de 4 basis knoppen om acties uit te voeren.

Zoek je een controller voor smartphone gaming bekijk dan ook zeker de lijst smartphone controllers.

Tot zover de lijst beste game controllers van 2023.
Sommige games speel je best met een controller, andere zijn makkelijker met een goede game muis en een passend keyboard.

Beste controller voor PC gaming

Waar moet je op letten bij het kopen

Game controllers kan je zelf vergelijken op een aantal puntjes:

 • Comfort is de belangrijkste factor bij het kiezen van een game controller.
 • Ergonomie en materiaalkeuze zijn belangrijk voor langdurig gamen.
 • Een budget controller is prima voor kort spelen, maar een kwaliteitscontroller is belangrijk voor langdurig gamen.
 • Het ontwerp van de controller moet goed in de hand passen.
 • Een game controller is beter voor gemakkelijk gamen, maar een muis en toetsenbord is beter voor een ergonomische houding.
 • Het gebruik van een game controller hangt af van het type spel dat je speelt.
 • Goede materiaalkeuze is belangrijk voor de grip tijdens het gamen.
 • Een joystick is beter voor racespellen, terwijl een toetsenbord en muis beter zijn voor andere spellen.
 • Er is amper tot geen verschil tussen draadloze en kabelgame controllers.
 • Als je verschillende uren per dag speelt, is het belangrijk om een game controller te kopen die kan laden tijdens het gamen.
 • Het aantal knoppen en de programmeerbare opties zijn afhankelijk van de keuze van de game controller.

Ben je van plan om nog even verder te zoeken en vergelijken, hoe dan rekening met onze koopgids en alle belangrijke vergelijkingspunten.

You may also like