Home Gaming setupMonitors Wat is het verschil tussen USB-A, USB-B en USB-C?

Wat is het verschil tussen USB-A, USB-B en USB-C?

door Quinten
Gepubliceerd Laatste update op:
Wat is het verschil tussen USB-A, USB-B en USB-C

Welke USB-aansluitingen zijn er?

Er zijn verschillende USB-aansluitingen, zoals USB-A, USB-B, USB-C, USB Mini en USB Micro. Ik zal ze allemaal kort uitleggen.

  • USB-A is de meest voorkomende aansluiting. Je vindt het vaak op computers, laptops, consoles en andere apparaten. Het heeft een plat en rechthoekig ontwerp. Je kunt het maar op één manier inpluggen, dus je moet goed opletten bij het aansluiten.
  • USB-B is een beetje minder bekend. Het wordt vooral gebruikt voor printers, scanners en externe harde schijven. Het heeft een vierkante vorm met afgeschuinde hoeken aan de bovenkant. Net als USB-A kun je het maar op één manier inpluggen.
  • USB-C is een nieuwere aansluiting die je steeds vaker ziet. Het wordt gebruikt voor smartphones, tablets, laptops en andere apparaten. Het heeft een symmetrisch ontwerp, waardoor je het op beide manieren kunt inpluggen.
  • USB Mini is een kleinere versie van USB-A en USB-B. Het werd vaak gebruikt voor oudere smartphones, digitale camera’s en GPS-apparaten. Tegenwoordig wordt het niet meer gebruikt, omdat veel apparaten zijn overgestapt op USB Micro of USB-C.
  • USB Micro is kleiner dan USB Mini en wordt voornamelijk gebruikt voor smartphones en andere draagbare apparaten. Het heeft een asymmetrisch ontwerp, dus je moet opletten bij het aansluiten.

Wat is het verschil tussen USB-A, USB-B en USB-C?

Het grootste verschil tussen deze drie aansluitingen is hun vorm en grootte. USB-A is plat en rechthoekig, USB-B is vierkant met afgeschuinde hoeken, en USB-C is symmetrisch en kleiner dan de andere twee. USB-C heeft ook snellere overdrachtssnelheden en ondersteunt meer functies, zoals het opladen van apparaten en het verzenden van video- en audiosignalen.

USB-A USB-B USB-C
Vorm Rechthoekig Meestal vierkant Ellips
Achterwaarts compatibel Nee Ja Ja
Symmetrisch Nee Nee Ja
Maximale snelheid 10 Gbps  10 Gbps 40 Gbps
Toestellen Computers, TV’s, consoles, toetsenborden, Blu-Ray spelers, routers, etc… Voornamelijk printers, scanners en projectors Smartphones, laptops, desktops, consoles en USB-hubs

 

Wat is het verschil tussen USB-C en micro USB?

USB-C en micro USB zijn beide kleine aansluitingen, maar USB-C is veelzijdiger en sneller. USB-C kan meer stroom leveren, wat betekent dat het apparaten sneller kan opladen. Het ondersteunt ook snellere gegevensoverdracht en kan video- en audiosignalen verzenden. Micro USB is verouderd en heeft een asymmetrisch ontwerp.

Wat is het verschil tussen USB-C en Thunderbolt 3?

USB-C en Thunderbolt lijken op elkaar omdat ze dezelfde fysieke vorm hebben, maar Thunderbolt is sneller dan USB 3.0 en ondersteunt meer functies. Zoals de mogelijkheid om externe 4K-monitoren met elkaar te verbinden en Thunderbolt-uitbreidingsdocks op uw computer aan te sluiten. Met een Thunderbolt-uitbreidingsdock kunt u een enkele kabel gebruiken om de poorten van je laptop uit te breiden. Dat kan gaan van een Ethernet-poort, een HDMI-poort, een DisplayPort en verschillende USB-poorten.

Wat is het verschil tussen USB-C en Lightning?

USB-C en Lightning zijn beide kleine, omkeerbare aansluitingen, maar ze zijn niet hetzelfde. Lightning is een door Apple ontworpen connector die je voornamelijk vindt op iPhones, iPads en sommige accessoires. USB-C wordt gebruikt voor veel verschillende apparaten, zoals smartphones, tablets en laptops van verschillende fabrikanten. Hoewel ze qua vorm en grootte op elkaar lijken, zijn ze niet uitwisselbaar. Je hebt een speciale adapter nodig om een Lightning-kabel op een USB-C-poort aan te sluiten, of andersom.

You may also like